• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu bölümünde, elde edilen bulgular ve yorumlara bağlı olarak elde edilen sonuçlar ve bu sonuçlara istinaden gerekli görülen önerilere yer verilmiştir.

5.1. Sonuç

Araştırmada elde edilen bulgulara bağlı olarak aşağıdaki sonuçlara varılmıştır. 1. “Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri müzik bölümlerinde uygulanan viyola dersi öğretim programında yer alan 9. Sınıf düzeyindeki devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak şu sonuçlara varılmıştır:

1.A. “Viyola çalmanın temellerine ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin, viyolayı ve yayı doğru teknikle tutma, viyola çalarken bedensel olarak doğru pozisyonu alma, sol elini tuşe üzerine doğru olarak yerleştirme, sol el ile sağ el (yay eli) arasındaki koordinasyon uyumu ve yayı tel üzerinde düzgün ve dengeli olarak kullanma kazanımlarına çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür. Yayı belirli bir ahenk içerisinde kullanma kazanımına kısmen ulaştıkları görülürken, farklı yay kullanım şekillerini kullanma kazanımına ise; kısmen ve çoğunlukla birbirine eşit oranda ulaştıkları görülmüştür.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Viyola çalmanın temellerine ilişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %37.8 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

1.B. “Viyolada konumlara ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin I. pozisyonda tüm tellerde parmaklarını doğru seslere düşürme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Viyolada konumlara ilişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %42,2 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

1.C. ”Viyolada tekniklere ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin etüt ve eserleri legato (bağlı) ve etüt ve eserleri detaché (bağsız) çalma tekniğinin gerektirdiği biçimde seslendirme kazanımlarına çoğunlukla ulaştıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Viyolada tekniklere ilişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %34,5 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

1.D. “Diziler-Etütler ve Eserlere Đlişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin, sol majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına tamamen, mi minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülürken, hüseyni makamında I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmüştür.

Re majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme, si minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme ve do majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımlarına tamamen ulaştıkları görülürken, la minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme ve rast makamında I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımlarına ise kısmen ulaştıkları görülmüştür.

68

Fa majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla, re minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına tamamen, si bemol majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülürken, sol minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmüştür.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Diziler-Etütler ve Eserlere Đlişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %25,9 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

1.E. “Viyola Müziğinde Dönemlere Đlişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin, Rönesans dönemine ait eserleri seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Viyola Müziğinde Dönemlere Đlişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %28,9 oranında hiç ulaşamadıkları görülmüştür.

1.F. “Uygulama, Geliştirme ve Sergileme Dağarcığına ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğrenci görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğrencilerin, I. pozisyonda düzeye uygun etüt ve eserleri sahnede seslendirerek sergileme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında Uygulama, Geliştirme ve Sergileme Dağarcığına ilişkin devinişsel kazanımlara, öğrencilerin %28,9 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

2. “Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri müzik bölümlerinde uygulanan viyola dersi öğretim programında yer alan 9. Sınıf düzeyindeki devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak şu sonuçlara varılmıştır:

2.A. “Viyola çalmanın temellerine ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre, öğrencilerinin, viyolayı ve yayı doğru teknikle tutma, çalarken bedensel olarak doğru pozisyonu alma, sol elini tuşe üzerine doğru olarak yerleştirme, sol el ile sağ el (yay eli) arasındaki koordinasyon uyumu, yayı tel üzerinde düzgün ve dengeli olarak kullanma kazanımlarına çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür. Öğrencilerinin, yayı belirli bir ahenk içerisinde kullanma kazanımına kısmen ve çoğunlukla birbirine eşit oranda ulaştıkları görülürken, farklı yay kullanım şekillerini kullanma kazanımına ise; kısmen ulaştıkları görülmüştür.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Viyola çalmanın temellerine ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumlarına ilişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %57,2 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

2.B. “Viyolada konumlara ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre öğrencilerinin, I. pozisyonda tüm tellerde parmaklarını doğru seslere düşürme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Viyolada konumlara ilişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %40 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

2.C. “Viyolada tekniklere ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre öğrencilerinin, etüt ve eserleri legato (bağlı) çalma tekniğinin gerektirdiği biçimde seslendirme ve etüt ve eserleri detaché (bağsız) çalma tekniğinin gerektirdiği biçimde seslendirme kazanımlarına çoğunlukla ulaştıkları görülmektedir.

70

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Viyolada tekniklere ilişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %60 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

2.D. “Diziler-Etütler ve Eserlere Đlişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre öğrencilerinin, sol majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına tamamen, mi minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülürken, hüseyni makamında I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmektedir.

Re majör ve si minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına kısmen do majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına tamamen ulaştıkları görülürken, la minör tonunda ve rast makamında I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına kısmen ulaştıkları görülmüştür.

Fa majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla, re minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına kısmen ve si bemol majör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülürken, sol minör tonunda I. pozisyonda düzeye uygun dizi, etüt ve eser seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmüştür.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Diziler- Etütler ve Eserlere ilişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %31,7 eşit oranda kısmen ve çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

2.E. “Viyola Müziğinde Dönemlere Đlişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre öğrencilerinin Rönesans dönemine ait eserleri seslendirme kazanımına hiç ulaşamadıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Viyola Müziğinde Dönemlere Đlişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %40 oranında hiç ulaşamadıkları görülmüştür.

2.F. “Uygulama, Geliştirme ve Sergileme Dağarcığına ilişkin devinişsel kazanımlara ulaşılma durumları öğretmen görüşlerine göre hangi düzeydedir?” alt problemine ilişkin sorulan anket sorularından elde edilen bulgulara bağlı olarak öğretmenlere göre öğrencilerinin, I. pozisyonda düzeylerine uygun etüt ve eserleri sahnede seslendirerek sergileme kazanımına çoğunlukla ulaştıkları görülmektedir.

Verilen cevaplara ait dağılımların ortalamaları alındığında öğrencilerin Viyola Müziğinde Dönemlere Đlişkin devinişsel kazanımlara öğretmen görüşlerine göre %50 oranında çoğunlukla ulaştıkları görülmüştür.

Tüm kazanımlara verilen cevapların ortalamaları alındığında ise;

ANKET

Benzer Belgeler