• Sonuç bulunamadı

 Araştırmada yer alan çalışan kadınların yaş aralığı 25-40 dır. Çalışan kadınların en yüksek oranla 25-27 yaş arasında olduğu tespit edilmiştir.

 Bulgular incelendiğinde kadınların (kilo dağılımları) en yüksek oranla 50-59 kg arasında olduğu görülmüştür.

 Araştırmaya dâhil olan çalışan kadınların boy dağılımları en yüksek oranla 160-164cm arasında olduğu belirlenmiştir.

 Örneklem grubun öğrenim durumları lisans düzeyi ve üstü olarak sınırlandırılmıştır. En yüksek oranla öğrenim durumlarının lisans olduğu belirlenmiştir.

 Araştırma kapsamındaki kişilerin aylık giysi harcamaları en yüksek 50-100 TL arasında olduğu tespit edilmiştir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların meslek gruplarına göre dağılımlarına bakıldığında yirmi ayrı meslek grubuna ulaşılmıştır. Bu meslek gruplarından en yüksek oranla öğretmen olduğu görülmektedir.

 Araştırmaya dâhil olan çalışan kadınların vücut şekillerine göre dağılımlarına bakıldığında dokuz ayrı vücut şekli üzerinde çalışılmıştır. Bu vücut şekilleri içinde en yüksek oranla kum saati vücut şekli olduğu belirlenmiştir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların alt ve üst beden numaraları karşılaştırıldığında yaklaşık yarısının alt ve üst bedeni aynı olmasına rağmen diğer yarısının alt bedeninin üst bedene göre bir beden büyük olduğu görülmüştür.

70

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerine göre problem yaşadıkları giysi türlerine bakıldığında vücut şekillerinde genel olarak kusurlu bölgelere göre kıyafette sorun yaşama oranları artış göstermektedir. Genel olarak bakıldığında en yüksek oranla pantolonda sorun yaşadıkları belirlenmiştir.

 Araştırmada yer alan çalışan kadınların vücutlarında vurgulamak istedikleri bölgelere bakıldığında en yüksek oranla bel bölgesini vurgulamak istedikleri görülmektedir. Vücut şekilleri içinden en yüksek oranla kum saati vücut şekline sahip kadınların bel bölgesini ortaya çıkarmak istedikleri belirlenmiştir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların giysilerini satın alırken dikkat ettikleri özelliklere bakıldığında; en yüksek oranla vücut şekline uygun olmasını tercih etmişlerdir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların giysilerini satın alırken genişlik ölçülerinde karşılaştıkları durumlar; kalça kısmında en yüksek oranla genişletme, bel kısmında en yüksek oranla daraltma yaptırdıkları saptanmıştır.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların giysilerini satın alırken uzunluk ölçülerinde karşılaştıkları durumlar; en yüksek oranla etek boyunda uzatma, pantolonda en yüksek oranla kısaltma işlemi yaptırdıkları belirlenmiştir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerine göre etek de tercih ettikleri boy, kesim, renk ve desene ilişkin dağılımlar karşılaştırıldığında; en yüksek oranla kum saati vücut şeklinin en yüksek oranla diz kapağı üzeri tercih ettiği görülmektedir. Genel olarak vücut şekilleri değerlendirildiğinde en yüksek kum saati vücut şekline sahip kadınların en yüksek oranla maksi boyu tercih ettikleri belirlenmiştir. Etek kesimi olarak en yüksek oranla kum saati vücut şeklinin çan kesimi tercih ettikleri saptanmıştır. Araştırmaya katılan çalışan kadınların hepsinin en yüksek oranla siyah rengi tercih ettikleri görülmekte, desen tercihleri de en yüksek oranla düz-desensiz kumaşı tercih ettikleri belirlenmiştir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların fiziksel yapılarına göre pantolonda tercih ettikleri boy, kesim, renk ve desene ilişkin dağılımlar karşılaştırıldığında pantolon boyunun hepsinde en yüksek oranla klasik boyu tercih etmişlerdir. Pantolon kesimi olarak kum saati vücut şeklinin en yüksek dar kesimi ve genel olarak değerlendirildiğinde de bütün vücut şekillerinde en yüksek oranla da dar kesimin tercih edildiği görülmektedir. Renk olarak en yüksek oranla siyahı, desen olarak en yüksek oranla düz-desensiz kumaşı tercih ettikleri görülmektedir.

71

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerine göre elbisede tercih ettikleri boy, kesim, yaka formu, kol formu, renk ve desene ilişkin dağılımlar karşılaştırıldığında; kum saati vücut şekline sahip çalışan kadınların en yüksek oranla maksi boyu tercih ettikleri görülmektedir. Genel olarak vücut şekilleri değerlendirildiğinde en yüksek oranla maksi boyu tercih ettikleri belirlenmiştir. Elbise kesimi olarak kum saati vücut şeklinin en yüksek oranla klasik kesimi tercih ettikleri saptanmıştır. Elbisede tercih edilen yaka formu kum saati vücut şeklinin en yüksek oranla yuvarlak yakayı tercih ettikleri görülmektedir. En yüksek oranla kum saati vücut şeklinin tercih ettikleri kol formu en yüksek oranla takma kol olduğu görülmektedir. Renk olarak en yüksek oranla siyahı, desen olarak en yüksek oranla düz-desensiz kumaşı tercih ettikleri görülmektedir.

 Araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerine göre bluz-gömlekte tercih ettikleri boy, kesim, yaka formu, kol tarzı, renk ve desene ilişkin dağılımlar karşılaştırıldığında; bluz-gömlek boyunun vücut şekillerinin hepsinde en yüksek oranla normal boyu tercih ettikleri görülmektedir. Bluz–gömlek kesimi olarak en yüksek oranla klasik kesimi tercih ettikleri, genel olarak bakıldığında da diğer vücut şekillerinin de en yüksek oranla klasik kesimi tercih ettikleri görülmektedir. Bluz-gömlekte tercih edilen yaka formu kum saati vücut şeklinde en yüksek oranla V yaka tercih ettikleri görülmektedir. Bluz-gömlekte tercih edilen kol formu kum saati vücut şeklinde en yüksek oranla takma kolu tercih ettikleri görülmektedir. Bluz-gömlekte tercih edilen renk en yüksek oranla beyaz, siyah rengi desen olarak en yüksek oranla düz-desensiz kumaşı tercih ettikleri saptanmıştır.

Benzer Belgeler