• Sonuç bulunamadı

Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin’le muhtelif vesilelerle bir araya gelen, eserlerinin ve çalışmalarının ülkemizde tanınmasına, Türkiye’ye dair hayallerinin

gerçekleşmesine katkıda bulunan isimler Fuat Sezgin’i anlattı.

D

O

Prof. Dr. Ersan Aslan

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü - Kırıkkale Üniversitesi Rektörü

Rahmetli Hocamız, “Dünya medeniyeti tüm medeniyetlerin bir bileşkesidir. Bu bileşkenin içinden bir bileşeni çıkarırsanız yani İslâm medeniyetini çıkarırsanız dünya medeniyetini anlamanıza imkân yok.” derdi. Hastaneye onu ziyarete gittiğimizde kütüphaneye gitmek istediğini söylerdi. Biz de ona “Duvarlara raflar yapalım, kitapları dizelim.” derdik. “Olmaz, burada kütüphane ve kitap kokusu yok.” diye cevap verirdi. Hocamız 94 yaşında hastanede yatarken bile kitap kokusunu özlüyordu. Biz de onun bıraktığı bu ilmi mirası geleceğe aktarmak istiyoruz.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Konsey Üyesi

Fuat Sezgin Hoca 5 ciltlik “İslâm’da Bilim ve Teknik” adlı eserinin Türkçeye çeviri ve yayın haklarını TÜBA’ya vermişti. Bu vesile ile de kendisiyle doğrudan temas kuruyorduk. Fuat Sezgin şüphesiz çok etkileyici bir kişi, olağanüstü çalışkan, öncü ve çığır açıcı bir bilim insanıydı. İslâm Bilim Tarihine ait binlerce eseri gün ışığına çıkardı. Bu, bilim ve teknoloji tarihine hâkim olan Batılı bakış açısının değişmesi ve gerçeğe daha yaklaşması bakımından çok önemlidir. Ayrıca Türk milleti ve

İslâm âlemi için gerek duyduğumuz öz güven ve motivasyon açısından da önemli bir katkıdır.

Sümeyye Baybara

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Öğrencisi

Bilim Tarihi Bölümünde birinci sınıfta iken Fuat Sezgin’in bizlerle tanışmak için Almanya’dan geleceğini duymuştum. Bu benim için o kadar değerliydi ki… Çünkü bilginin, erdemin ve tevazunun bu denli bir arada bulunduğu bir şahsiyet daha görmemiştim. Yıllarca hasretini çektiği vatanına dönerken tek dileği, Türk  gençlerine kendinden, yaptığı çalışmalardan ve İslâm medeniyetinin altın çağından bahsetmek ve kendi tabiriyle bir “kıpırdamaya” vesile olmaktı. İlk gördüğüm gün heyecanla bu azminin nasıl bu denli sürekli olabildiğini sormuştum. Bana “Ben biraz deliyim, zaten deli olmadan böyle çalışmak mümkün değil… Eğer siz de benim gibi olmak istiyorsanız biraz deli olmanız gerekiyor.” demişti. Ömrünün son yıllarında kütüphanedeki çalışmalarımız sırasında her sabah takım elbisesini giyip en geç saat dokuzda bizleri kontrol etmek için yanımıza gelirdi. Yürümekte zorlansa dahi her sabah mutlaka bunu yapardı.

Turgut Karaca

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Öğrencisi

Değerli Hocamızla ilk diyalog kurduğumda kitaplarını Azericeye çevirmek istediğimi söyledim. Çok mutlu oldu. Hemen ilk çevirimi yapmaya koyuldum. Kısa sürede “Amerika kıtasının Kolomb’dan Önce Müslüman Denizciler Tarafından Keşfi” kitabının çevirisini tamamlayarak

kendisine takdim ettim. Büyük bir mutlulukla bana teşekkür etti. Hiç zaman kaybetmeden “İslâm Bilimleri Tarihi Üzerine Konferanslar” kitabının çevirisine başladım. Bunu kendisine verirken bana Azerbaycan’da tanınıp tanınmadığını sordu. Ben de tüm kitaplarınız satılıyor dedim. Gülümsedi, çok mutlu oldu. Bu konuşmalarımız benim için unutulmazdır.

Mihriban Ataş

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Öğrencisi

Fuat Sezgin Hoca beşeri gücün sınırlarını zorlayan çalışkanlıkla geçirdiği ömrünü ilme adamış, geriye çok kıymetli eserlerini ve düşüncelerini bırakarak bizlere bu uğurda yol gösterici olmuştur. Bizler İslâm Bilim Tarihi alanında eğitim almaya başladıktan sonra Fuat Sezgin Hoca’nın bilim tarihi alanına katkısının ne denli büyük olduğunu daha iyi görme fırsatı bulduk. Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi’ndeki kitapların kataloglama çalışmalarında görev almamızı bizzat kendisi isteyerek, bu değerli eserlerle birlikte İslâm bilim tarihi alanını biz talebelerine emanet bıraktığını söyler ve azimle çalışmamız gerektiğini öğütlerdi. Bir Bilim Tarihi öğrencisi olarak onun açtığı yolda ilerleyeceğim.

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri kapsamında

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 13-15 Haziran 2019 tarihlerinde düzenlenen “I. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu”nun açılış töreni, 13 Haziran’da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile  Fatih Sultan Mehmet Vakıf

Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “I. Uluslararası

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu”nun açılış töreni yoğun bir katılımla yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmaları Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Kurucu Başkanı Ethem Sancak, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.

Dr. Mahmut Ak tarafından yapıldı. Sempozyumun açılış konferansını ise “Bilim, Teknik, Tefekkür: Fuat Sezgin’le Evrendeki İşaretleri Okumak” başlığıyla Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın verdi.

Açılış törenine, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eşi Dr. Ursula Sezgin, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, İBTAV Başkanı Mecit Çetinkaya, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Ethem Sancak konuşmasında, Fuat Sezgin’in İslâm medeniyetinin yitik kalmış hazinesini ortaya çıkararak İslâm dünyasına önemli bir hizmette

bulunduğunu, amaçlarının bu hizmetleri İslâm dünyasına yaymak olduğunu ifade etti.

“Amacımız, Sezgin’i gençlere rol model yapmaktır”

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Fuat Sezgin’in çalışmalarını Müslüman dünyaya yaymak amacıyla kurulan Vakfın diğer amacının ise Sezgin’in yaşamını gençlere rol model yapmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarının yanında Türk milletine karşı duyarlılığıyla da hatırlanması gerektiğini söyleyen İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, 1960 darbesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nden azledilen akademisyenler arasında yer alan Sezgin’in, her şeye rağmen vatanına ve milletine küsmemesinin önemli bir meziyet olduğunu kaydetti.    

İstanbul Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adına konuşmasını gerçekleştiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da 1960 darbesinin ardından İstanbul ve İstanbul Üniversitesi’yle yolları ayrılan Sezgin’in, İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi sayesinde şehir ve üniversite ile yollarının yeniden kesişmesinin şükür vesilesi olduğunu dile getirdi.

Açılış töreninin ardından Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Mahmut Ak ve Bilal Erdoğan tarafından Dr. Ursula Sezgin’e çiçek takdim edildi. Sempozyum kapsamında hazırlanan “Fuat Sezgin’le İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi” ile “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi” katılımcıların ziyaretine açıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin paha