• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

2.3. Konaklama Hizmetlerinin Pazarlanmasında Aracılar

2.3.1. Seyahat Acentaları

2.3.1.2. Seyahat Acentalarının Sunduğu Hizmetler

 Rezervasyon Yapmak: Seyahat acentaları müşterilerine arzuladıkları otellerin rezervasyon hizmetini yerine getirirler. Otel rezervasyonlarında uluslararası terimler kullanılır197. Örneğin; Single (tek kişilik oda), Twin (iki yataklı oda), Double (iki kişi için tek büyük yataklı oda v.b.) ”198. Rezervasyonun yapılması taraflar için anlaşmanın ilk aşamasıdır. Voucher (otel kuponu) düzenlenmesi ve ödemenin gerçekleşmesiyle anlaşma resmiyet kazanmış olur. Rezervasyonları genel olarak manuel rezervasyonlar ve merkezi sistemlerle yapılan rezervasyonlar olarak ikiye ayırmak mümkündür199. Bireysel

193 Denizer, Dündar; a.g.e., s.90. 194 Denizer, Dündar; a.g.e., s.90.

1951618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu, http://www.tursab.org.tr/tr/mevzuat/yasalar/seyahat-acentalari-ve-seyahat-acentalari-birligi-kanunu_52.html, Erişim Tarihi. 04.02.2012

196 Erol, Mikdat; a.g.e., s.96.

197 Tekin, Abdullah; Filiz Karaosmanoğlu; a.g.e., s.34.

198 Hacıoğlu, Necdet; Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Nobel Yayın Dağıtım, 6.Baskı, Ankara 2006, s.78.

rezervasyonlarda, seyahat acentası eğer anlaşmalı ise, otel adına müşteriden oda ücretini peşin tahsil eder ve müşteriye otel kuponunu (voucher) verir200. Seyahat acentaları müşterileri adına yaptıkları her tür rezervasyon sonunda voucher düzenlerler201.

 Bilgi Vermek (Enformasyon): Seyahat aracıları turizmle ilgili ve turizm olayının gerektirdiği konularla ve turistlerin gerek duyduğu döviz, vize ve gümrük gibi işlemlerle ilgili bilgileri sağlarlar202. Seyahat acentalarının turistlere seyahatle ilgili bilgi verme fonksiyonları iki açıdan değerlendirilebilir. Birincisi; yasal bir zorunluluk ve daha önemlisi mesleki profesyonel yaklaşımın bir gereğidir. İkincisi; acentaların müşterilerini pazarladıkları hizmetlere ilişkin bilgilendirmeleridir203. Müşteriyi bilgilendirmek; müşterinin karar vermesini ve doğru kararlar vermesini kolaylaştırır, sonradan ortaya çıkabilecek durumların önüne geçilmesine yardımcı olur.

 Paket Tur Satışı: Seyahat işletmeleri değişik turistik ürünleri birleştirerek veya bir araya getirerek turistler için yararlı bir paket tur yaparlar. Ancak, her seyahat işletmesi paket turlar yapamamaktadır204. Paket turların oluşturulmasına öncülük eden aracılar genelde tur operatörleridir. Bazen de A grubu seyahat acentaları tur operatörleri gibi çalışabilir. Paket tur satışları perakendeci seyahat acentalarının büyük bir bölümünün en önemli gelir kaynağını oluşturur. Acentaların paket tur satışlarından aldıkları komisyon oranı genellikle %10 dolayında olmakla beraber, bu oran acentaların satış gücüne paralel olarak %25’lere kadar çıkabilmektedir.

 Ulaştırma Araçları Biletleri Satmak: Havayolu bilet satışı birçok acenta için önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Hatta bazı acentalar tamamen bu amaca yönelik kurulmuştur. Türkiye B grubu seyahat acentalarının büyük bölümünün en temel faaliyeti uçak bileti satışıdır. Seyahat acentalarının bilet satış işleri yalnızca havayolu ulaşımı ile sınırlı değildir205. Seyahat acentaları genellikle tüm ulaştırma araçları için, kara, hava, deniz

200 Hacıoğlu, Necdet; Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Uludağ Üniversitesi Basımevi, 3.Baskı, Bursa 1995, s.57.

201 Çolakoğlu, Osman Eralp; Ülker Çolakoğlu; a.g.e., s.151. 202 Rızaoğlu, Bahattin; a.g.e., s.352.

203 Çolakoğlu, Osman Eralp; Ülker Çolakoğlu; a.g.e., s.130-131. 204

Rızaoğlu, Bahattin; a.g.e., s.348.

ve demiryollarının biletlerini satarlar206. Deniz ulaşım araçları diğer önemli bir bilet satış alanını oluşturmaktadır207. Seyahat acentaları, ulaştırma araçlarının biletlerini satmak suretiyle müşterilerin turistik bölgeye ulaşmalarına katkıda bulunmalarının yanında ulaştırma işletmelerine de satış konusunda yardımcı olmaktadırlar.

 Tur Düzenlemek: Tur, konaklama, ulaşım, gezi gibi hizmetlerin bir arada sunulduğu bir hizmettir. Tur düzenlemek ise, bir programa bağlı veya programsız yurt içinden yurt dışına, yurt dışından yurt içine veya yurt içinde gerçekleştirilen, gecelemeli veya gecelemesiz olarak gezi, spor, eğlence, dini, sağlık, eğitim, mesleki inceleme, özendirme veya destek amaçlı gidişli ve dönüşlü gezi amaçlı yolculuklar ve bu yolculuklar içinde yer alan hizmetleri örgütlemek, pazarlamak ve gerçekleştirmektir. Turları paket turlardan ayıran farklılık, paket turun tek fiyata satılması ve tatil başlangıcından önce bedelinin peşin alınmasıdır208. Perakendeci seyahat acentaları tur operatörleri tarafından hazırlanan paket tur satışlarının yanı sıra kendileri de tur düzenleyebilmektedirler209. Görüldüğü gibi seyahat acentaları sunduğu hizmetler kategorisine tur düzenlemeyi eklemek suretiyle sorumluluklarını genişletmektedir.

 Kongre-Konferans Organizasyonu Düzenlemek: Turizm hareketlerinin artması sonucu, gezme, görme, eğlenme ve dinlenme imkânları bazı toplantıların, kongrelerin, fuarların yan ürünleri haline gelmektedir210. Toplantı turizmi farklı kesimlerin değişik amaçlarla düzenledikleri etkinlikler çerçevesinde alt dallara ayrılmaktadır. Bunlar; iş amaçlı toplantılar ve firma toplantıları, seminerler, teşvik (incentive) turları, kongreler ve konferanslar, dernek ya da birlik toplantıları, fuar ve sergilerdir.

 Seyahat Sigortası Hizmetleri: Turistin seyahat süresince her tür riske karşı sigortalanması birçok ülkede yasal bir zorunluluktur. Paket turların tamamı sigortalanır ve bunun için ayrıca ücret tahsil edilir.

206 Hacıoğlu Necdet; a.g.e., s.62.

207 Çolakoğlu, Osman Eralp; Ülker Çolakoğlu; a.g.e., s.162. 208 Rızaoğlu, Bahattin; a.g.e., s.349.

209

Çolakoğlu, Osman Eralp; Ülker Çolakoğlu; a.g.e., s.154. 210 Mısırlı, İrfan; a.g.e., s.144.

 Pasaport, Gümrük ve Vize Formaliteleri: Vize işlemleri seyahatin başlamasından önce tamamlanması gereken bürokratik bir süreçtir. Seyahat acentaları vize takip işleri ile hem ek bir gelir elde etme hem de özellikle kendi paket tur sattığı müşterilerine profesyonel anlamda hizmet vererek imajını güçlendirme fırsatını değerlendirmiş olur211. Seyahat acentaları ülkelere göre gümrük kuralları konusunda bilgi sahibi olup yolcularını bilgilendirmelidirler212.

 Turistik Gezi Amaçlı Münferit Taşıma Aracı Kiralama: Araba kiralama (rent a car) seyahat acentalarının yoğun ilgi gösterdiği bir faaliyettir. Seyahat acentaları bizzat kendi filolarını oluşturarak kiralama hizmetleri verebilmekte veya aracılık bazında gelir elde edebilmektedir213.

 Transfer Yapmak: Transferlerin en önemli özelliği turistik tüketicilere güven ve rahatlık sağlamasıdır214. Seyahat acentaları, müşterilerini limanlar, demiryolu istasyonları veya ağırlıklı olarak havaalanlarından kalacakları otele, otelden de anılan yerlere getirip götürürler ve bunu en iyi araçlar ve personelle gerçekleştirirler. Bu hizmet bir otelden diğerine veya bir kentten diğer bir kente transfer şeklinde de yansıyabilir215. Transfer olayının hafife alınmaması çok önemlidir. Çünkü turistin evinden transferin gerçekleşeceği noktaya gelinceye kadar yaşadığı süreç fiziksel ve zihinsel olarak oldukça ağırdır. Bir an önce gideceği yere gidip rahatlamak ister. Dolayısıyla transferler turistin sıkıntısını azaltmalıdır. Seyahat acentalarının faaliyetleri ülkelere göre her geçen gün değişmekte ve çeşitlenmektedir; Hatıra eşya satımı, kültürel, sanat faaliyetleri biletleri satmak gibi216.