• Sonuç bulunamadı

14 Şubat Sevgililer Günü’ne yönelik olarak hazırlanan bu dergi reklamı, Skylibrary internet sitesindeki 2010-2014 yıllarına ait ulaşılabilen Anadolu Jet ve Skylife dergilerinde yer almaktadır. Tablo 3.17 Sevgililer Günü Simgeler Görsel: - Logo ve amblem - Ağaç dalı - Bulutlar - Uçak - Martılar - Güneş - Deniz - Deniz Feneri - Ağaçlar - Eiffel Kulesi

- Pisa Kulesi - Şapka - Fular

- Saça takılmış çiçek

- Renkler (Pembe, Turuncu, Sarı, Kırmızı, Kahverengi)

Dilsel:

- “Globally Yours” - “Europe’s Best Airline” - “Love will surround the world”

- “Turkish Airlines makes the distances disappear… This Valentine’s Day, fly wherever your beloved one is, and share the most romantic moments together, side by side.”

- “Avrupa’nın En İyi Havayolu” - “Aşk dünyanın her yerinde.”

- “Türk Hava Yolları’yla mesafeler daha kısa… Bu Sevgililer Günü’nde sevdiğinizin yanına uçun; en romantik anları onunla yan yana yaşayın.”

Kahramanlar -

Ritüeller Sarılmak; Başını omzuna yaslamak; Gündoğumu / Günbatımını İzlemek

Değerler Aşk; Birliktelik; Yakınlık; Huzur; Canlılık; Sonsuzluk

Strateji Standartlaştırma stratejisi

Slogan, gövde metin, logo ve görsel metinden oluşan ve 14 Şubat Sevgililer Günü için tasarlanan bu dergi reklamında, sol üst köşede görülen ağaç dalından ve derginin alt kısmında görülen ağaç ve çalılıktan ağaçlıklı bir tepe olduğu anlaşılan bir yerde, günbatımı/gündoğumu anlaşılamayan bir zamanda, pembe-turuncu bulutlar arasında yarım daire şeklindeki güneş gökyüzünü kaplamakta ve denize yansımaktadır. Reklamda Eiffel Kulesi, “baş”ında Fransız tarzı bir şapka ve “boynu”nda fularla bir erkek gibi izlenimi yaratmaktadır. Pisa Kulesi ise, tepe kısmına saç ve çiçek eklenerek bir kıza benzetilmektedir. “Aşkın şehri” olarak tanımlanan Paris’in simgesi olması nedeniyle reklamda kullanılan Eiffel Kulesi, dikey biçimde olduğu için erkek algısı yaratmaktadır (Küçükerdoğan, 2011: 204). “Sonsuzluk şehri” olarak anılan Roma’nın simgesi Pisa Kulesi, silindir biçimiyle ovallik taşıdığı için kadın algısı yaratmaktadır (Küçükerdoğan, 2011: 221). Pisa Kulesi’nin şeklen eğikliğinden yararlanarak Eiffel Kulesi’ne yaslandırılmakta, bu sayede sevgililerin başını omzuna yaslama eylemi yaratılmaktadır. Pisa ve Eiffel kulelerine giysi giydirmek, saç eklemek ve birbirine yaslandırmak gibi yöntemlerle kişileştirme sanatına başvurulurken, insana özgü bazı nitelikler bu nesnelere yüklenmekte (Delbaere vd., 2011: 122) ve sevgili metaforu yaratılarak sevgililer arasındaki aşk, birliktelik ve yakınlık reklam okuruna aktarılmaktadır.

Eiffel ve Pisa kulelerinin simgelediği çiftin, güneşin batışını/doğuşunu izlemesiyle yaratılan romantizm, reklama egemen olan pembe, turuncu, sarı, kırmızı ve kahverengi renklerle pekiştirilmektedir. Reklam metninde yukarıdan aşağıya doğru, sırasıyla pembe, sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengi kullanılmaktadır. Reklamda derin aşk (Zeybek, 2002: 820) ve çekiciliği (Ambrose ve Harris, 2005: 112) simgeleyen pembe bulutlar ile gökyüzünün devamında görülen turuncu bulutlar ve gökyüzü ile hareketlilik (Çelen ve Yıldız, 2015: 134) ve sıcaklık (Zeybek, 2002: 820; Ambrose ve Harris, 2005: 112) hissi yaratılmaktadır. Bu turuncu renk, çifte yaklaştıkça kırmızıya, yani aşkın, tutkunun (Zeybek, 2002: 820; Ambrose ve Harris, 2005: 112; Çelen ve Yıldız, 2015: 133) rengine dönüşmektedir. Çiftin bulunduğu yer ise, hem toprağın rengi hem de rahatlığın, sakinliğin ve konforun (Çelen ve Yıldız, 2015: 134) rengi olan kahverengi ile gösterilmektedir. Güneşin sarısı ile ise hayattaki her şeyin daha iyi olacağı hissi ve umudu (Zeybek, 2002: 820) yaratılmaktadır.

Sevgililer Günü kapsamında hazırlanan bu reklamda, her şeyin bir çifti bulunmaktadır. Bulutlar ve uzakta görünen iki kara parçasının birbirine uzandığı ve kavuşacağı hissi yaratılmaktadır. Martılar, çiftleriyle uçmaktadır. Ağaçların yakınında başka ağaçlar da yer almaktadır. Güneşin diğer yarısı, denize yansıyarak ona eşlik etmektedir. Başka bir deyişle, reklam okuruna yalnızlığın olmadığı ve birlikteliğin yaşandığı bir ortam gösterilmektedir.

Uçağın yükselmekte olması, henüz havalandığını ve reklamda gösterilmese bile yakınlarda bir havayolu terminali olduğunu okurun zihninde yaratmaktadır. Denizde seyir halindeki gemilere yol gösteren deniz fenerine reklamda yer verilmesiyle, seferleri boyunca uçakları yönlendiren kuleye gönderme yapılmaktadır. Böylece bu reklamda, uçağın kavuştuğu “sevgilisi” kuleyi, deniz feneri simgelemektedir.

Sevgililer Günü’nde birbirinden ayrı yerlerde olup bir araya gelmeyi isteyen sevgililere yönelik olarak hazırlanmış bu reklamın dilsel göstergelerine bakıldığında, Türkçe reklamdaki “Aşk dünyanın her yerinde” sloganıyla, bir yandan dünyanın her köşesinde aşkın varlığı ifade edilirken, öte yandan dünyanın neredeyse her yerine uçan THY’ye “aşk” kelimesi ile işaret edilmektedir. Bu şekilde, Sevgililer Günü’nün ana konusunu oluşturan “aşk”ın tüm özellikleri THY’ye aktarılırken, simgesi olan dünya ile bütünleşeceği ima edilmektedir. Benzer şekilde İngilizce reklamdaki “Love will surround the world” (Dünyayı aşk saracak) sloganıyla, yine “love/aşk” ifadesiyle THY’ye gönderme yapılmakta, Sevgililer Günü’nde yapacağı seferlerle simgesi olan dünyanın (world) her köşesine ulaşacağı ve onu çepeçevre saracağı (surround) belirtilmektedir. Bir yandan da, böylelikle, bir “aşk” olan THY’ye sevgililer gününde kavuşulacağı okurun zihninde oluşmaktadır. Her iki dildeki reklamın gövde metninde, THY’nin sevgililer arasındaki mesafeleri kısalttığı/yok ettiği ve sevgilileri bir araya getirerek

romantik anlar yaşamalarına aracılık ettiği ifade edilmektedir. Dilsel olarak ifade edilen mesafelerin ortadan kaldırılması/kısaltılması, birbirine kilometrelerce uzak olan Eiffel Kulesi ve Pisa Kulesi’nin görsel olarak yan yana getirilmesiyle pekiştirilmektedir. Ayrıca, bu kulelerin taşıdığı aşk ve sonsuzluk anlamlarına da değinilmektedir.

14 Şubat’ta tüm dünyada kutlanan sevgililer günü için hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde hazırlanan bu dergi reklamında aşk, sevgi ve romantizm evrensel değerleri küresel çapta bu değerlerle özdeşleştirilen ve bu değerleri simgeleyen Eiffel ve Pisa kuleleri aracılığıyla reklam okuruna aktarılmaktadır. Görsel ve dilsel sembollerle desteklenen reklamın ana iletisinin çözümlenmesi, reklam okurunun herhangi bir kültürün kodlarına başvurmasını gerektirmemektedir. Bunun yanı sıra, dilsel ve görsel uyarlamaların reklam metninde görülmemesi nedeniyle, bu reklamda standartlaştırma stratejisinin kullanıldığı söylenebilir.

3.6.1.18 “Fly Turkish” Dergi Reklamı