• Sonuç bulunamadı

Sevgi, Misafirperverlik, Millet sevgisi, Hakikat Sevgisi, Doğa

4.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.1.17. Sevgi, Misafirperverlik, Millet sevgisi, Hakikat Sevgisi, Doğa

Sevgi, misafirperverlik, millet sevgisi, hakikat sevgisi ve doğa sevgisi değerlerinin yerli ve yabancı yazarlı eserlerdeki yer alma durumları Tablo 25'te verilmiştir.

Tablo 25. Sevgi, Misafirperverlik, Millet Sevgisi, Hakikat Sevgisi, Doğa Sevgisi Değerleri

Yazar Değerler

Yerli (f) Yabancı (f) Toplam (f)

Sevgi 352 210 562 Misafirperverlik 18 8 26 Millet sevgisi 9 0 9 Hakikat Sevgisi 2 3 5 Doğa Sevgisi 3 0 3 Toplam 384 221 605

Tablo 25'te sevgi, misafirperverlik, millet sevgisi, hakikat sevgisi, doğa sevgisi değerleri toplam (f=605) defa yer almıştır. Tabloya bakıldığında bu grupta yer alan değerlerden en fazla yer alan değerlerin sevgi (f=562), daha sonra sırasıyla misafirperverlik (f=26), millet sevgisi (f=9), hakikat sevgisi (f=5), doğa sevgisi (f=3) değerlerinin izlediği görülmektedir. Aşağıda bu grupta yer alan değerlerin yer alış durumlarını göstermek açısından doğrudan alıntılara yer verilmiştir:

Sevgi değeri, incelenen yerli yazarlı kitaplarda (f=352) ve yabancı yazarlı eserlerde (f=210) defa yer almıştır. Sevgi değeri ile ilgili yerli ve yabancı eserlerden doğrudan alıntılar aşağıda verilmiştir.

"En çok mevlevileri sevdik. Manevi birliğe göre Hazreti Mevlana'yı sevmek bütün evliyayı sevmek demek olduğundan eminiz (Ye2, s.37)”.

Sevgi değeri, incelenen yerli yazarlı eserlerde, insanları sevmek, sevdiğine ölümüne bağlanmak, vatanını sevmek, evlatlarını sevmek, Allah'ı sevmek, Allah dostlarını sevmek, dinini sevmek, aile bireylerini sevmek, vatan sevgisinin Allah'ın emri olduğunu söylemek, mesleğini sevmek, hayvanları sevmek, arkadaşlarını sevmek, karşılıksız sevmek, şiiri sevmek, resim yapmayı sevmek, oyun oynamayı sevmek, tasavvufu sevmek, devletini sevmek, milletini sevmek, canını ve malını sevmek, sevdiklerinin hasretini yaşamak, sevgiyle anılmak, herkesin sevgisini kazanmak, komşularını sevmek, okumayı sevmek, hayatı sevmek, sevdiği şeyin zorluklarına katlanmak, tatlı dilli olmak, sevdiği için fedakârlıkta bulunmak, sevginin Allah tarafından insanlara verilen bir nimet olduğuna inanmak, başkaları tarafından sevilmeyi istemek, sevgiden şüphe etmemek, yaşadığı şehri sevmek, yaptığı eseri sevmek, el sanatları ile ilgilenmeyi sevmek, sevgisini dünyalara değişmemek, okulu sevmek, öğretmenini sevmek, küçükleri sevmek, ormanları sevmek, lider olarak halkın sevgisini kazanmak, denizi sevmek, yurdunu sevmek, sevgiyi en büyük güç olarak görmek boyutlarında ele alınmıştır. Sevgi değeri, incelenen yabancı yazarlı eserlerde, insanları sevmek, çalışmayı sevmek, müziği sevmek, aile bireylerini sevmek, sevginin dünyayı döndüren kuvvet olduğuna inanmak, yaratıcıyı sevmek, insanın sevgi ile yaşadığını söylemek, sevginin kaynağının yaratıcı olduğuna inanmak, sevginin zorluklarla anlam kazandığına inanmak, evini sevmek, sevdiği insanları özlemek, Tanrı'nın sevgisi için dua etmek, arkadaşlarını sevmek, özgürlüğü sevmek, kırları sevmek, hayvanları sevmek, sevgide sadık olmak ve sevginin en büyük hazine olduğuna inanmak boyutlarında ele alınmıştır.

Misafirperverlik değeri, incelenen yerli yazarlı kitaplarda (f=18) ve yabancı yazarlı eserlerde (f=8) defa yer almıştır. Misafirperverlik değeri ile ilgili yerli ve yabancı eserlerden doğrudan alıntılar aşağıda verilmiştir.

" Senden bu sözü beklerdim. Aferin sana yavrum! Bak Mehmet'im, bizler köy ahalisi olarak düşündük ki, sizi sırayla onar veya on beşer gün yanımızda misafir edelim (Ye8, s.38)”.

"Kendilerine pek garip tabiatlı bir efendi olarak görünmüş olmama rağmen misafirleri olan bana ellerinden geldiği kadar ikram ediyorlardı (Ya9, s.70)”.

Misafirperverlik değeri, incelenen yerli yazarlı eserlerde, misafirlerine ikramda bulunmayı sevmek, misafirlerini uzun zaman ağırlamak, misafire değer vermek, Türkler misafirperverdir, misafire candan davranmak, misafire karşı güler yüzlü olmak boyutlarında ele alınmıştır. Misafirperverlik değeri, incelenen yabancı yazarlı eserlerde, misafirleri sevmek ve misafirleri ağırlamak boyutlarında ele alınmıştır.

Millet sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı kitaplarda (f=9) defa yer alırken, yabancı yazarlı eserlerde hiç yer almamıştır. Millet sevgisi değeri ile ilgili yerli ve yabancı eserlerden doğrudan alıntılar aşağıda verilmiştir

"Çamlıca ormanının arkasındaki büyük mandıra ile büyük çiftliğini işletir, namusuyla yaşar, kimseye eyvallah etmezdi. Fukaraya, zayıflara bakar; sofrasında misafir hiç eksik olmazdı. Dindardı. Ama mutaassıp değildi. Din, millet, padişah aşkını kalbinde duyanlardandı (Ye5, s.110)”.

Millet sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı eserlerde, milletini sevmek, milletine yapılan hakaretlere karşı çıkmak, milletine hizmet etmeyi amaç edinmek, milletinin iyiliği için elinden geleni yapmak, milleti için savaşmak, milletinin bağımsızlığı için fedakârlık yapmak, milletinin yararına çalışmak boyutlarında ele alınmıştır.

Hakikat sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı kitaplarda (f=2) ve yabancı yazarlı eserlerde (f=3) defa yer almıştır. Hakikat sevgisi değeri ile ilgili yerli ve yabancı eserlerden doğrudan alıntılar aşağıda verilmiştir.

"Kıra gittiğim zaman bir kır çiçeğini koparmadan, eğilir, renklerini, biçimini uzun uzun incelerim. Allah'ın büyük gücünü ve sanatını düşünürüm. Sizleri dinlerken güvencem arttı. Ne kadar doğru konuştunuz çocuklarım. Evet. Yanan bir orman yüreklerimizi sızlatmalı, zarar gören bir millet malı bizi üzmelidir (Ye3, s.65)”.

"Ne kadar gururlu, akıllı ve güzel olursanız olun, ölüm bir gün hepinizi dünyanın yüzünden silip süpürecektir (Ya7, s.79)”.

Hakikat sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı eserlerde, çevresindeki güzellikleri fark etmek, gerçeği onaylamak boyutlarında ele alınmıştır. Hakikat sevgisi değeri, incelenen yabancı yazarlı eserlerde, gerçeği ifade etmek, ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ifade etmek ve gerçeği onaylamak boyutlarında ele alınmıştır.

Doğa sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı kitaplarda (f=3) defa yer alırken, yabancı yazarlı eserlerde hiç yer almamıştır. Doğa sevgisi değeri ile ilgili yerli ve yabancı eserlerden doğrudan alıntılar aşağıda verilmiştir

" Geceleri yıldızlı gökyüzüne bakıp düşler kurardı. Toprağı, yeşili, ağaçları çok seviyordu. Bahçelerden gelen ıslak toprak kokusunu içine çeker, ilerde bir gün orman içi bir köyde, küçük bir ev yaptırmayı tasarlardı (Ye12, s.109)”.

Doğa sevgisi değeri, incelenen yerli yazarlı eserlerde, toprağı, yeşili ve ağaçları sevmek, doğaya karşı tutkulu olmak, doğadaki varlıkları korumak boyutlarında ele alınmıştır.