• Sonuç bulunamadı

2.1.1. Posta Hizmetlerinde Serbestleşmeye Yönelik Görüşler

2.1.1.2. Serbestleşme Karşıtı Görüşler

Stiglitz (1993) doğru yönetildiği takdirde kamu tarafından yürütülen posta hizmetlerinin verimli olabileceğini savunmaktadır. 1975 ila 1980 yılları arasında Amerika’da her bir postacının dağıttığı posta adedinin % 56 arttığını ve USPS’in verimlilik artışında lider olduğunu belirten Stiglitz, posta hizmetlerinde kamu işletmeciliğinin, başarı için engel olmadığını ifade etmektedir (Geddes 2004b, 77).

Geddes (2004b, 75) tarafından yapılan çalışmada görüşlerine yer verilen ve posta hizmetleri konusunda farklı fikirleri olan Paul Samuelson da çalışmasında (1973), kamu yararı için posta hizmetlerinin devlet tarafından yürütülmesi gerektiğini savunmaktadır.

USPS (1998, 2), posta tekelinin gerekçelerini; toplumu bir arada tutabilmek, tek fiyat sunabilmek ve yurt çapında güvenli hizmet sağlayabilmek olarak açıklamaktadır. Tekelin olmaması halinde, rakiplerin kârlı bölgelerde faaliyet göstereceği, bunun ise evrensel hizmetin aksamasına yol açacağı savunulmaktadır.

CWU37 (2005, 7-8) tarafından hazırlanan çalışmada, yukarıda çoğu iktisatçı tarafından savunulanın aksine, posta hizmetlerinin kamu tarafından yürütülmesi gerektiği görüşüne yer verilmektedir. CWU özelleştirmenin ve rekabetin, posta işçileri ve kullanıcıları için faydasız olduğunu savunmaktadır. Posta hizmetlerinin rekabet için uygun bir sektör olmadığı ve posta hizmetlerinde gerçek rekabetin mümkün olmadığı iddia edilmektedir. Sektörün doğal tekel olduğu, serbestleşmenin ardından sadece kârlı bölgelere hizmet verecek özel şirketlerin evrensel hizmette aksamaya yol açacağı belirtilmektedir. Çapraz sübvansiyon olmadan kırsal alanlara ve “yerelden yerele” posta hizmeti verilemeyeceği, özel şirketlerle rekabet etmek için yapılacak maliyet düşürme çabalarının aynı zamanda hizmet kalitesini de düşüreceği ve bunun işadamlarına birinci sınıf hizmet verilirken diğerlerine ikinci sınıf hizmet götürülmesi ile sonuçlanacağı vurgulanmaktadır. Dolayısıyla sektörün serbestleşmemesi ve tekel olarak kalması gerektiği savunulmaktadır.

36

Yazarlar ayrıca, sektörde rekabetin tesisi için özelleştirmenin gerekli olduğunu belirtmektedir. Özelleştirmenin, iyi yönetim ve etkin kaynak kullanımını sağlayacağı ifade edilmektedir. Ancak, çalışmamızın kapsamı bakımından, özelleştirmenin detayına girilmeyecektir.

37

27

Posta hizmetleriyle ilgili çalışmalarda bulunmuş yazarlara ve kuruluşlara ait görüşleri kısaca değerlendirmek gerekirse, sektörde yapılan ve yapılması düşünülen reformlara ilişkin olarak çeşitli yaklaşımlar bulunduğu görülmektedir. Posta hizmetlerinde yasal tekelin devamını savunan çalışmalar bulunurken, sektörün hiçbir düzenlemeye gerek olmadan rekabete açılması gerektiği yönünde görüşler içeren çalışmalar da bulunmaktadır.

Son yıllarda, yapı itibarıyla benzer sektörlerde yaşanan serbestleşme çalışmalarına karşın yasal tekel olarak yürütülmesi ile dikkat çeken posta hizmetlerinde serbestleşme olması gerektiğini savunan yazarlar farklı gerekçeler ortaya koymaktadır. Bazı yazarlar sektörün yapısı itibarıyla doğal tekel olmadığını ve evrensel hizmetin sağlanması için tekele gerek olmadığını belirterek yasal tekelin gerekçelerinin haklı olmadığını ve bu nedenle sektörün piyasa şartlarına bırakılması gerektiğini savunmaktadır. Söz konusu yazarlar arasında devletin tamamen posta hizmetlerinden çıkması gerektiğini, diğer bir ifadeyle özelleştirme yapılmasının da gerekli olduğunu düşünenler bulunmaktadır. Ayrıca, sonucunda yaşanacak olumlu gelişmeler38 neden gösterilerek, sektörün serbestleşmesi gerektiği de vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, sektörün kısmen serbestleşmesi ve belirlenecek makul bir korunan alanda, yasal tekel hakkı bulunan evrensel posta yükümlüsü kamu işletmesinin faaliyet göstermesinin daha iyi olacağı sonucuna ulaşan çalışmalar da bulunmaktadır. Ayrıca, posta hizmetlerinde yapılması gereken reformun, şirketleştirme, özelleştirme ve serbestleştirme sırasıyla olması gerektiğini ifade eden görüşler de dikkat çekmektedir. Diğer yandan posta hizmetlerinde serbestleşme karşıtı olan ve rekabetin yarardan çok zarar getireceğini ve evrensel hizmetin aksayacağını belirten çalışmalar da bulunmaktadır.

Posta hizmetleri sektöründe özellikle son dönemde yapılan araştırmalar ve ulaşılan sonuçlar incelendiğinde, posta hizmetlerinin serbestleşmede geç kalmış bir sektör olduğu görüşünün ağır bastığı söylenebilir. Tarihsel süreçte koli taşımacılığı ve acele posta hizmeti gibi hizmetlerin rekabete açılması ile birlikte bu alanlarda yaşanan olumlu gelişmeler ve özel teşebbüslerin posta idaresinden zaman içerisinde aldığı yüksek pazar payı, dikkatlerin mevcut durumda yasal tekel ile korunan mektup postasına çevrilmesine neden olmuştur. Yukarıda yer verilen çalışmalarda, serbestleşme yönündeki görüşlere temel

38 Bunlar arasında, hizmet kalitesinde artış (daha hızlı ve güvenli dağıtım gibi), fiyatlarda düşme

(Đsveç’te 50 g mektubun dağıtılması için verilen ücretin serbestleşmeden sonraki 10 yıl içinde reel olarak % 50 azalması gibi ), maliyet etkinliğinin artması, performans artışı ve tüketici memnuniyetinin artması sayılabilir (ECORYS 2005, 83 ve 94). Carreira (2005, 32–33)’ya göre, ABD’de posta tekeli nedeniyle fiyatlar, 1920–2004 yılları arasında, aynı dönemdeki enflasyonun 2 katı oranında artmıştır. Söz konusu dönemde, enflasyon % 844 iken birinci sınıf postalar için ücretler % 1750 artmıştır. Bu nedenle yazar, etkin olmayan USPS’in fiyatlarda artışa sebep olduğuna vurgu yapmaktadır.

28

oluşturan, koli ve kurye hizmetlerindeki özel sektör başarısı ve rekabetin getirdiği faydaların mektup postası için de söz konusu olacağı düşünülmektedir. Mektup dağıtımının kamu tarafından yürütülmesi gerektiğini, hatta rekabetin zarar getireceğini öne süren çalışmalarda ise evrensel hizmete vurgu yapılmakta ve özel sektörün sadece kârlı bölgelere dağıtım yapacağı, kırsal ve uzak bölgelere hizmet verilmesinde ise sorunlar yaşanacağı belirtilmektedir. Ancak söz konusu sorunlara çözümler getiren çalışmalar bulunmaktadır. Çeşitli yazarlarca, posta hizmetlerinde hizmet veren firma sayısının artması ile birlikte söz konusu bölgelerde posta ağına erişimin daha kolay olacağı da söylenmektedir. Ayrıca, posta hizmetlerinde rekabetin tesisinden ziyade halkın posta ağına erişiminin önemli olduğu ve posta hizmetlerinin bir ekonomi politikasından önce kamu politikası aracı olduğu görüşü de bulunmaktadır39. Bununla birlikte, yukarıda yer verilen görüşlerde ifade edildiği üzere, serbestleşme sonrasında posta hizmetlerinde sürekliliğin aksamaması için gerekli önlemlerin alınması ve kullanıcıların posta ağına erişiminin kesintisiz sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla, hem tekel olması için gerekli şartların olmaması hem de serbestleşme sonrası beklenen önemli faydalarının varlığı dikkate alındığında, posta hizmetlerinin halen tekel olarak korunan alanların en azından önemli bir bölümünün serbestleşmesinin faydalı olacağı, bununla birlikte, serbestleşmeden önce posta hizmetleri sektörüne yönelik ayrıntılı iktisadi araştırmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir. Sektördeki maliyetlere, ölçek ve kapsam ekonomisinin varlığına, doğal tekel niteliğine ve evrensel hizmetin giderlerine ilişkin yapılacak çalışmalar, serbestleşme sürecinde izlenecek politikalar ve korunan alan bırakılıp bırakılmayacağı konusunda yol gösterici olacaktır40.