• Sonuç bulunamadı

Sendikasyon kredilerinin sağladığı yararların ve avantajların anlaşılması bu kredilerin kullanım sebeplerinin de anlaşılmasını sağlayacaktır. Çoğunlukla sendikasyon kredilerinde üç kesim bulunmaktadır. Bunlar lider banka, katılımcı bankalar ile borçludur. Lider banka kredi sözleşmesinin ve kredi dokümantasyonun oluşturulmasını temin etmekte ve işlemlere aracılık yapmaktadır. Bir diğer kesim katılımcı bankalardır. Söz konusu bu bankalar lider bankanın davetiyle birlikte kredide taraf olurlar. Sonuncu kesim ise borçlulardır. Söz konusu kesimler arasında lider bankalar genellikle krediye en büyük oranla katılmaktadır. Bu anlatılanlardan hareketle sendikasyon kredilerinin avantajlarının iki başlık altında ele almak mümkündür. Bunlar (Seyidoğlu, 2001: 103; Yıldırım, 2005: 26):

1. Borçluların sağladığı avantajlar;

 Borçluların sağladığı en büyük avantajlardan biri kredi miktarıdır. Borçlunun büyük meblağlarda krediye ihtiyacı varsa bunu yalnızca bir bankadan temin edebilmesi güçtür.

 Sendikasyon kredisinin sorunsuz bitmesi borçlunun piyasada prestijinin artmasını sağlayacaktır. Bu sayede borçlu daha kolay yeni kredi bulabilmektedir.  İhtiyaç duyulan fon miktarı birkaç bankadan alınan krediyle temin edilmesi durumunda bu kredilerin kontrolünü yapmak oldukça güçleşecektir. Sendikasyon kredisiyle kredi tek çatı altında toplanmakta ve bu durum hem zaman hem de maliyet avantajı sağlamaktadır.

 Borçlunun büyük meblağlardaki krediye kısa zamanda erişebilmesi büyük avantaj sağlamaktadır.

 Borçlu sendikasyon kredisiyle birlikte kendini tanımayan bankalarla temas kurmaktadır. Normal koşullarda bu bankalar borçluya düşük maliyetlerle kredi temin etmeyeceklerdir.

 Borçlu kendine sağlanan fonun bir süre boyunca devam edeceğinden emin olmaktadır. Bu açıdan borçlu sürdürdüğü faaliyetlerin yarım kalacağı endişesi yaşamamaktadır.

 Normalde uluslararası kredibilitesi düşük olan ülke ve firmalara sendikasyon kredisi uluslararası piyasalar dahil olabilme olanağı sağlamaktadır.

 Sendikasyon kredilerinde koşullar ve taahhütler sendikalar tarafından temin edileceğinden dolayı kredinin temin edilememesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Bu durum ödünç işlemlerinin aksamamasını sağlamaktadır.

2. Katılımcıların sağladığı avantajlar:

 Katılımcı bankalar, borçlunun mali durumun güzel olmasına yardımcı olmak istemektedir. Bunun neden ise borçlu veya müşterinin kar etmesi bankayla çalışma olasılığını artırmaktadır.

 Katılımcı bankalar sendikasyon kredisi temin ederek belli bir komisyon kazancı sağlarlar.

 Katılımcı banka borçluya kredi temin etmekle beraber kredi riskini diğer bankalarla paylaşmış olmaktadır. Bunun dışında bankanın farklı ödünç sistemlerinden yararlanarak riski farklılaştırması da mümkündür.

 Piyasadaki küçük bankalar büyük bankalarla birlikte sendikasyon kredisine katılabilmekte ve böylece bu kredilerin sağladığı yüksek faizlerden yararlanabilmektedirler.

 Sendikasyon kredileriyle temerrüt söz konusu olmadan müzakare yapılmasıyla birlikte kredini tekrar yapılandırılması söz konusu olmaktadır.

Sendikasyon kredileri çoğunlukla orta ve uzun vadeli, çok taraflı, karmaşık yapılı ve büyük değerli kredilerdir. Tüm bu unsurlar bu kredilerin riskini artırmaktadır. Söz konusu riske rağmen bankalar risk içerisinde olduklarını açık açık ifade etmemektedirler. Bunun nedeni ise riskin ise birden fazla banka arasında dağıtılmış olmasıdır. Bunun dışında türev araçlarla da riskin dağıtılması söz konusu olmaktadır. Bununla beraber kreditörlerin birlikte hareket edebilmelerine ve borçluya yönelik olarak borçtan korunma davranışlarında bulunabilme olanağı imkan tanımaktadır. Söz konusu iyi imkanların olmasına rağmen sendikasyon kredileri bazı risklere sahiptirler. Bu riskler şu şekilde ifade edilebilir:

 Ülke riski,  Kredi riski,  Piyasa riski.

Ülke riski uluslararası faaliyetler kapsamında ortaya çıkmaktadır. Uluslararası mecralardan borç ve kredi sağlanma süreci kapsamında ortaya çıkan “ülke riski”

kavramı ülkelerin borç kapasiteleri ve kredibiliteleri açısından son derece önemlidir (Apak, 1993: 88). Kreditörler ile borçlanıcıların ayrı ülkelerden olması durumunda açığa çıkan risk grubudur. Ülkeler kapsamında alınan bazı kararlar neticesinde, vergi düzenlemeleri kapsamında kredilerin maliyetlerinin artması, ülke para biriminin konvertibıl olma niteliğini kaybetmesi, ülkeden ülkeye fon transferinin yasaklanması, ekonomide dalgalanmaların olması, ülkede siyasi karışıklıkların ortaya çıkması gibi durumlar bu riskin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ülke riskinin en düşük düzeye indirilebilmesi için kreditör ülkelerle alakalı yeterli bilgi sahip olunması ve bu ülkelerin iç işleyişlerini ve ekonomilerini iyi bir şekilde takip etmek gerekmektedir.

Sendikasyon kredilerinde bir diğer önemli risk faktörü kredi riskidir. Kredi riski kredilerin olması gereken zamanda ödenmemesi durumunda açığa çıkan riski ifade etmektedir. Sendikasyon kredileri alan kurumlar genel olarak kredibilitesi yüksek kurumlardır. Ancak bu kurumların da yakından takip edilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Sendikasyon kredisi kapsamında ortaya çıkabilecek bir diğer risk türü de piyasa riskidir. Bu risk türü kredilerin pazarlaması esnasında etkisiz olmasını ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle kredi tarafların ilgisini çekmemiştir. Kredinin piyasa tarafından ilgi çekmemesi durumunda bankalar mevcut plasmandan daha fazla miktardaki bir tutardan yükümlü olacaklardır. Bunun dışında kreditörlerin itibar kaybı yaşayabilmeleri de mümkün olmaktadır. Bankaların itibar kaybetmesinin nedenleri şu şekilde ifade edilebilir (Seyidoğlu, 2001: 105):

 Yüklenim sonrasında bankaların beklemedikleri bir biçimde borçlunun finansal durumunda bir negatif durumun ortaya çıkması,

 Faizlerin piyasa koşullarının öngöremediği bir biçimde hareket etmesi diğer bir nedendir.

Sendikasyon kredileri genel olarak değişken faizli bir pazarda kullanılmaktadır. Bu durumdan dolayı kredinin sabit faize dayanılarak oluşturulması halinde piyasa beklentisinin üzerinde bir faizin oluşması sebebiyle, değişken faize dayalı olarak ortaya konan faizin piyasadaki marjları aşması söz konusu olacaktır. Bunun sonucunda da kredinin etkisini yitirmesi durumu ortaya çıkacaktır.

Sendikasyonun tamamlanmasıyla yüklenimin tamamlanması arasında geçen süre çoğunlukla oldukça azdır. Bu sebepten dolayı, kreditörlerin piyasa riskini yüklendikleri süre de oldukça azdır. Fakat borçlu kesimin finansal durumunda mühim sorunlar olması halinde krediyi iptal edebilme olanağının bulunması ve ortaya çıkan yeni şartlarla alakalı tekrar bir görüşmenin yapılması imkanlarının bulunması oldukça gerekli bir düzenleme olmaktadır.

Benzer Belgeler