• Sonuç bulunamadı

Sadık Yalsızuçanlar‟ın YaĢam Öyküsü

tarihinde gönderilen e-postadan faydalanılmıĢtır.

ĠKĠNCĠ BÖLÜM

SADIK YALSIZUÇANLAR’IN HAYATI VE ÖYKÜLERĠNDE TASAVVUF 2.1. SADIK YALSIZUÇANLAR’IN HAYATI VE ESERLERĠNDE

ETKĠLENDĠĞĠ TASAVVUFĠ KAYNAKLAR

2.1.1. Sadık Yalsızuçanlar’ın YaĢam Öyküsü *

Sadık Yalsızuçanlar 01.12.1962 tarihinde Malatya‟da doğar; babasının okula yazdırmak için mahkeme kararıyla yaĢını büyütmesinden dolayı doğum tarihi, nüfus cüzdanında 01. 12. 1961 olarak yer alır.

Yalsızuçanlar‟ın öykülerinde de sık sık bahsettiği dedesi Sadık Kamil Baba, 1950‟li yıllarda Varto‟dan Malatya‟ya gelir ve Adıyaman Besni‟den Bessey Hanım‟la evlenir. Yalsızuçanlar‟ın babası Abdurrahman Yalsızuçanlar bu evlilikten doğar. Yazarın babası bazı öykülerinde anlattığı gibi askerlikten sonra Malatya‟da sinemalarda büfecilik, bir süre sonra da Malatya‟da sinema iĢletmeciliği yapar. Ailenin sinemayla olan bu ilgisi yazarın öykülerini besleyen önemli kaynaklardandır. Yazarın annesi Necla Hanım Malatya‟nın Akçadağ ilçesindendir. Necla Hanım‟ın annesi Yanya göçmeni, babası Battal Bey ise Malatyalıdır. Necla Hanım evleninceye kadar Malatya‟da Kız Sanat Mektebinde okur. Evlenince okulu bırakmak zorunda kalır.

Yalsızuçanlar üçü kız, üçü erkek olmak üzere altı çocuklu bir ailenin hayattaki ikinci çocuğudur. Yazar dayıları Necdet ve Mete, teyzeleri Necmiye ve Nevin, anneannesi ve Emine adında bir yetim kızın da içinde bulunduğu geniĢ bir aile ortamında büyür.

Altı yaĢında Malatya‟da Melekbaba Ġlkokuluna kaydolmak ister; ama okul müdürü yaĢının küçüklüğünden dolayı kaydetmek istemeyince babası, Yalsızuçanlar‟ın yaĢını mahkeme kararıyla büyüterek o yıl aynı okula kaydını yaptırır.

Yazar Melekbaba Ġlkokulunu birincilikte bitirir ve Kubilay Ortaokuluna baĢlar. Yalsızuçanlar ortaokul ikinci sınıfta iken babası, sinema iĢletmeciliğini bırakır ve ailesiyle Hatay‟ın Dörtyol ilçesine göçer. Yazar ortaokulu, Dörtyol‟da bitirir.

32

Yalsızuçanlar ortaokulda, Türkçe öğretmeni Turan Gültekin‟den çok etkilenerek edebiyata ilgi duymağa baĢlar. Gültekin, öğrencilerini özellikle Türk Edebiyatı‟nın Modern Dönem yazarlarına yönlendirir. Yazar bu yıllarda Ģiir, öykü, roman ve deneme gibi birçok edebi türde kitap okuyarak okuma alanını geniĢletir.

Hatay‟da ortaokul yıllarında baĢta çok etkilendiği Kemalettin Tuğcu olmak üzere Ömer Seyfeddin, Sait Faik, Halit Ziya, ReĢat Nuri, Yakup Kadri, Tanpınar, Oktay Akbal vb. yazarların kitaplarını okur.

Yalsızuçanlar, Kubilay Ortaokulundan sonra, Dörtyol Deneme Lisesi‟ne girer. Bu okuldan 1977-1978 öğretim yılında birincilikle mezun olur. Aynı yıl, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve BeĢeri Bilimler Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girer ve yazarın Ankara günleri baĢladı. Hacettepe Üniversitesinde bir yıl Ġngilizce hazırlık da okuyan yazar, üniversite birinci sınıfta iken, 12 Eylül 1980 askerî darbesi olur.

Yalsızuçanlar, hazırlık sınıfında okurken aynı zamanda baĢta Osmanlıca olmak üzere ileride okuyacağı derslerin temel kaynaklarını, edebiyat tarihlerini, edebiyatın baĢat türlerinden örnekleri okumayı sürdürür. Hacettepe Üniversitesinde Talat Tekin, ġükrü Elçin, Umay Günay ve Ahmet Bican Ercilasun gibi alanında tanınmıĢ hocalardan dil ve edebiyat dersleri alır. Kendi bölümünün yanı sıra, tarih, felsefe ve antropoloji bölümünden çeĢitli dersleri takip etmeye çalıĢan Yalsızuçanlar, DTCF Tiyatro ve Edebiyat Bölümünde Kenan Akyüz, Metin And, Turgut Özakman ve Ergin Orbey gibi hocaların derslerine de zaman zaman katılır.

Ankara‟da, üniversite yıllarında Seyranbağları Mahallesi, Olgunlar Sokak‟taki bir apartman dairesinde oturan Yalsızuçanlar, kendisi gibi edebiyat öğrencisi olan ev arkadaĢıyla oluĢturduğu zengin bir kitaplığa sahiptir. Yazar, 12 Eylül 1980 darbesinin o sıkıntılı günlerini bu mekanda yoğun bir biçimde okuyarak ve öyküler yazarak geçirir. “Ana” baĢlıklı ilk öyküsünü bu yıllarda, 1980 yılının ilk karı yağarken, yazar. Ġlk kitabı Şehirleri Süsleyen Yolcu ile ikinci öykü kitabındaki Gerçeği İnciten Papağan‟da yer alan öyküler bu süreçte kaleme alınır. 1982 yılında Köprü dergisinin açtığı öykü yarıĢmasında, “Elif Gibi Yapayalnızım” adlı öyküyle birinci olur ve ilk öykü ödülünü kazanır.

Üniversite yıllarında uzun bir süre yarı zamanlı, Maltepe‟de, Barınak adlı otelde geceleri resepsiyonist ve barmen olarak çalıĢan Sadık Yalsızuçanlar, bu

33

dönemde otelin sürekli müĢterileri arasında bulunan konsomatris kadınları, onların acılı hikâyelerini yakından tanır ve onun öykülerinde yaralanmıĢ, parçalanmıĢ, örselenmiĢ kadınların çokça yer alması bu dönemin etkisiyledir.

Yalsızuçanlar, 1983 yılında okulu bitirince Hacettepe Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün açtığı yüksek lisans sınavını ve kısa bir süre sonra da aynı bölümün asistanlık imtihanı kazanır. Ne var ki, o dönemde ayrıntılı biçimde yapılan güvenlik soruĢturmasının olumsuz sonuçlanması üzerine asistan (araĢtırma görevlisi) olarak atanamaz. Yüksek lisans öğrenimi de bir dönem sonra bırakarak Ġstanbul‟a gider. Ġstanbul‟da Köprü dergisinde çalıĢır ve ilk öykülerinin bir kısmını bu dergide yayımlar. Yine bu dönemde ilk romanı Yakaza‟yı yazmağa baĢlar.

Yazar Ġstanbul‟da bir buçuk yıl çalıĢtıktan sonra, 1985 yılında Sivas‟ın UlaĢ ilçesine öğretmen olarak atanır. Üç buçuk yıl UlaĢ Ortaokulunda Türkçe, UlaĢ Lisesinde ise edebiyat dersleri okutur. Bu yıllarda ilk romanı Yakaza‟yı bitirir. Yine ilk öykü kitabı Şehirleri Süsleyen Yolcu, 1987 yılında UlaĢ‟ta öğretmenlik yaptığı günlerde yayımlanır ve bu öykü kitabıyla aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği öykü ödülünü kazanır.

Yalsızuçanlar 1987 yılının sonlarında, Sivas Merkez Atatürk Ortaokulu, ardından yeni açılan Sivas Sabancı Lisesi‟nde öğretmenlik yapar. Yazar ilk evliliğini de Sivas‟ta yapar, ilk eĢi olan kuzeni Firdevs Hanım‟la bu Ģehirdeyken evlenir. Bu evlilikten Muhammed Hasan ve Muhammed Ġkbal adında iki çocuğu olur.

TRT‟nin 1989 yılında açtığı yardımcı prodüktörlük sınavını kazanarak Ankara‟ya gelir. Üç aylık kurs döneminden sonraki sınavları da geçerek TRT Ġzmir Televizyonuna yardımcı prodüktör olarak atanır. Ġlk yıl Ekrem Oymak ile birlikte Güle Oynaya adlı bir çocuk kuĢağı programı hazırlarlar. Ardından Uluslararası ÇeĢme Müzik Festivali‟nin yayını ve belgeselini yapar. Ozanın Kopuzundan Aşığın Sazı adlı on üç bölümlük bir belgesel diziyi yöneten yazar, bu yapım ile Millî Kültür Vakfının televizyon dalında ödülünü kazanır. Yazar Ġzmir‟de Mavi Kanatlı Bir Kuş adlı ilk çocuk kitabıyla (masal) Kelile Dimne‟den uyarlanan on üç bölümlük çizgi film senaryosu kaleme alır ve bu eserler o sıralar yeni kurulan Aile AraĢtırma Kurumunca yayımlanır.

Ġzmir‟de üç sene görev yaptıktan sonra 1991 yılında TRT Ankara Televizyonuna prodüktör olarak tayin olan yazar, o günden günümüze kadar

34

Ankara‟da yaĢar. Ankara ikinci evliliğini Vildan Hanım‟la yapar ve bu evlilikten de Hatice Kübra, Zeynep ve Ali olmak üzere üç çocuğu dünyaya gelir.

1992‟den itibaren Yalsızuçanlar, Gerçeği İnciten Papağan, Kuş Uykusu, Güzeran, Halvet Der Encümen adlı öykü kitaplarını yazar ve yayımlar. Ġlk kitabı Şehirleri Süsleyen Yolcu, Ankara‟da Birlik Yayınları; Gerçeği İnciten Papağan ile romanı Yakaza Karakalem Yayınları tarafından neĢredilir. Daha sonra bu üç kitapla birlikte Korku ve Ümit ve Aşk adlı ilk deneme kitabı Akçağ; Kuş Uykusu Ġz Yayıncılık tarafından okura sunulur.

SadıkYalsızuçanlar roman, öykü, deneme gibi edebi birçok türün yanında, sinemayla ilgili kitaplar yazar. Sinemayla ilgili teorik bir eser olan Rüya Sineması, önce Ġsav, ardından birçok yayınevi tarafından basılır. Bu eser Türkiye Yazarlar Birliği‟nin 1996 deneme ödülünü kazanır. Yazar bu yıllarda gazete yazıları, makaleler ve tebliğler de kaleme alır.

Yalsızuçanlar, TRT‟de çeĢitli tarih ve kültür belgeselleri, kuĢak programlar yapar. Bunlar arasında, Muharrem Sevil‟le birlikte gerçekleĢtirdiği Kırk Ambar, Kum Saati, Aşka Dair, Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed, Her Yer Kerbela vs. yapımlar sayılabilir. Yazarın, ayrıca Mahmud Erol Kılıç, Hasan Kamil Yılmaz, Cemalnur Sargut, Zülfü Canpolat, Yavuz Selim Uzgur ile nehir söyleĢiler yapar ve kitap olarak yayınlar.

TRT‟den 2009 yılında emekli olur. Aynı yıl, Ülke TV‟de, haftada bir canlı yayınlanan ve yaklaĢık beĢ yıl süren Açık Deniz adında bir program hazırlar ve sunar. Daha sonra Kanal A Televizyonunda, canlı yayınlanan birkaç program gerçekleĢtirdikten sonra, en son, iki yıl süren, Gök Kubbemiz adında TRT Avaz‟da bir program yapar.

Yalsızuçanlar, Türkiye‟de ve çeĢitli ülkelerde çok sayıda panel, açık oturum, konferans, sempozyum, seminer, söyleĢi ve yazarlık kursu etkinliklerine de katılır. Halen, Ankara‟da, Ġncek semtinde oturmakta, okumaya, yazmaya ve etkinliklere katılmaya devam etmektedir.