• Sonuç bulunamadı

iOS 8.3 ve daha yeni sürümlere sahip cihazlar, Apple'in isletim sistemine erisimi sinirlamasi nedeniyle, AVG iOS Için Temizleyici modülü tarafindan desteklenmemektedir

3.9.4. Sabit Diski Birleştirme

Bu bölümde sabit disklerinizi birlestirmek için AVG Drive Defrag modülünü nasil kullanabileceginizi ve bunun neden önemli oldugunu ögreneceksiniz.

Bir bilgisayarin zaman içinde gözle görünür sekilde yavaslamasi için birçok neden vardir. Bunlardan biri sabit diskin kademeli olarak parçalanmasidir. Bu asagidaki sekilde açiklanabilir:

Yeni dosyalar ilk basta bos bir sabit diske birbiri ardina bir blok halinde kaydedilir. Örnegin ortadaki bir dosyayi sildiyseniz sabit diskte bir bosluk olusur. Windows bu boslugu daha sonra sabit diske kaydettiginiz bir dosyayi yerlestirmek için kullanir. Bu bosluk yeterince büyük degilse Windows dosyayi ikiye ayirir ve diger yarisini baska bir yere depolar. Zaman içinde çok sayida bosluk olusur ve çok sayida dosya parçalara ayrilir (parça), yani parçalanma seviyesi artar.

Bu bilgisayarinizin performansini ciddi ölçüde düsürür: Her dosya getirdiginizde bunun sabit diskten okunmasi gerekir, tabii bu dosya tek bir yerde depolandigi takdirde çok daha hizli gerçeklesir. Teknik terimlerle:

Parçalanma yüksekse sabit disk okuma basliklarinin bir dosyanin ayri parçalarini yükleyebilmeleri için her

zaman yeniden hizalandirilmasi gerekir.

Bu nedenle sisteminizi hizlandirmanin basit bir yolu sabit diski birlestirmektir. Geleneksel birlestirme genelde uzun zaman alacagi için AVG Drive Defrag iki farkli mod sunar. Birlestirmenin nasil yapilacagina kendiniz karar verebilir veya AVG Drive Defrag modülünün sizin için karar vermesine izin verebilirsiniz.

Iki birlestirme modu sirasinda tam olarak neler oldugunu asagida bulabilirsiniz:

Kapsamli Birlestirme

Bu birlestirme modu yeni siralanmis dosyalari özel olarak akillica düzenler: Sik kullanilan sistem dosyalari Windows'un bunlari aninda tekrar bulabilmesi için sabit diskin baslangicinda depolanir.

Bu birlestirme modunun dosyalari basitçe birlestirmekten daha uzun zaman alacagi açiktir. Dolayisiyla AVG Drive Defrag rahatsiz edilmeden çalismaya devam edebilmeniz için özellikle düsük öncelikli olarak yürütülür. Bu prosedür Windows'un açilmasini önemli ölçüde hizlandirir. Sik kullanilan programlar da daha hizli baslar. Bu bilgisayar performansini fark edilir biçimde artirir.

Hizli Birlestirme

Bu birlestirme modu fark edilir ölçüde daha hizli okunabilmeleri için tüm dosyalari saglamlastirir.

Bu yöntemin avantaji çalistirilma hizidir: Sabit diskinizin performansi aninda yükselir.

3.9.4.1. Sabit Diskinizi Birleştirme

Sabit Diskinizi Birlestirme

AVG Drive Defrag modülünü baslatmak için Panodaki Tüm islevler alanina gidip Sabit disk altinda Birlestir girisini seçin.

Kati hal sürücüleri (SSD) AVG PC TuneUp tarafindan tespit edilir. Kati hal sürücülerini birlestirme yoluyla optimize etmek mümkün olmadigi ve birlestirme isleminden zarar görebilecekleri için incelenmez veya birlestirilmezler.

Optimizasyon potansiyeli için hangi sabit disklerin denetlenecegini seçin.

Incelemeye göre birlestirmenin nasil yapilacagini seçin.

AVG Drive Defrag iki farkli birlestirme seçenegi sundugundan incelemeyi baslatmadan önce birlestirme türünün incelemeye bagli olup olmayacagini belirlemelisiniz.

Incelemeden sonra kisisel öneri sundugu ve birlestirmenin nasil yürütülecegi konusunda kendiniz karar verebileceginiz için dört seçenek içinden ilki önceden seçili halde olur. Diger üç seçenek için birlestirme inceleme tamamlanir tamamlanmaz baslar. Ancak inceleme birlestirme seviyesinin çok düsük oldugunu belirlerse, AVG Drive Defrag gereksiz görecegi için bu üç seçenek için birlestirme gerçeklestirilmez.

Sonucu bekleyip karar verin

Size bu seçenegi öneriyoruz. Inceleme tamamlandiginda, her bir sabit disk için hizli birlestirmeyi mi yoksa kapsamli birlestirmeyi mi yürütmek istediginize karar verebilirsiniz. Birlestirme olmadan devam etmeyi de seçebilirsiniz.

Otomatik olarak önerilen sekilde

AVG Drive Defrag sizin için karar verir ve inceleme tamamlanir tamamlanmaz parçalanma seviyesine uyan modu kullanarak her sabit diski birlestirir.

Otomatik olarak kapsamli

Sabit diskinizin performansini inceleme sonucundan bagimsiz olarak biraz daha uzun sürse bile son ayrintisina kadar optimize edersiniz.

Otomatik olarak hizli

Parçalanma seviyesinden bagimsiz olarak her sabit diski hizlica birlestirmek ve zaman kazanmak istersiniz.

Sonucu bekleyip karar verin seçenegini seçtiyseniz her bir sabit diskin birlestirilme seklini

seçebileceginiz bir iletisim kutusu görürsünüz. Diger tüm seçenekler için birlestirme islemi incelemeden sonra otomatik olarak yürütüleceginden baska bir sey yapmaniza gerek yoktur.

Üst bölümden sabit disk ve birlestirme modu seçin.

AVG Drive Defrag hiz ve kazanilacak avantajlar arasindaki iliskiyi belirler ve buna göre öneri sunar.

Bilgisayarin birlestirme isleminden sonra kapatilip kapatilmayacagina karar verin. Her sabit disk için birlestirme modu seçtiginizden emin olun.

Birlestirmeyi baslatmak için Ileri seçenegine tiklayin.

Birlestirme sirasinda her sabit diski gerçek zamanli olarak izleyebilir ve kullanim haritasindaki degisimleri görebilirsiniz. Ayrica ilerleme çubuguna bakarak ilerlemeyi ve ne kadar birlestirme kaldigini belirleyebilirsiniz.

Daha fazla ipucu ve tavsiye için lütfen bk z. NTFS - FAT Karsilastirmasi.

3.9.4.2. NTFS ve FAT Karşılaştırması

NTFS ve FAT Karsilastirmasi

Sabit diskler, geçerli Windows sürümlerinde oldugu gibi NTFS dosya sistemini veya ilk Windows sürümlerinin destekledigi eski FAT sistemini kullanabilir. Birlestirme öncesi sürücülerin incelenmesi islemi NTFS

sürücülerinde önemli ölçüde daha hizlidir. FAT sistemlerinde kullanicilar daha uzun süre beklemek zorunda kalirlar ve bir kahve molasi verebilirler. Bu eski FAT sisteminin modern NTFS sistemine dönüstürülmesini gerektiren birçok sebepten biridir.

NTFS dosya sistemi (NTFS = Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) Windows NT ve Windows 7'ye kadarki ardillarinin (ör. Windows 2000, Windows XP, Windows Vista) dosya sistemidir. Dosya seviyelerine akillica planlanmis erisim korumasi sunar, önceliklerin serbestçe yönetilmesini saglar, 4 GB'den büyük dosyalari destekler, dosya sistemindeki hatalarin otomatik olarak düzeltilmesini saglar ve bugünün standart sabit disk boyutlarinda depolama alanini çok daha etkin bir sekilde kullanabilir.

Sabit diskiniz hala FAT dosya sistemini kullaniyorsa çok basit bir sekilde dönüstürebilirsiniz.

Dönüstürme islemi çok güvenli k abul edilse de buna girismeden önce k ayitli verilerinizi yedek lemelisiniz.

Tüm Programlar ögesini açmak için Windows Baslat simgesine tiklayin ve Donatilar ögesine giderek Komut Istemi seçenegine tiklayin. CONVERT.EXE C:/FS:NTFS komutunu girdiginizde dönüstürme islemi baslayacak.

Baska bir bölüme dönüstürmek için C:'yi baska bir sürücü harfi ile degistirin. Sistem bölümü degistirildiginde bilgisayarin yeniden baslatilmasi gerekir. Bu durumda ekraninizdaki talimatlari takip edin.