• Sonuç bulunamadı

KUTUSU KULLANILABILIR UZAK ISLEMLER

3. AVG PC TuneUp

3.2.1. Ekonomi Modu

Bu bölümde Ekonomi Modu'na geçtiginizde tam olarak ne oldugunu ve bunun ne zaman faydali oldugunu ögreneceksiniz. Ayrica Ekonomi Modu'nu nasil açacaginiza ve yapilandiracaginiza iliskin talimatlar alacaksiniz.

Ekonomi Modu nedir?

Ekonomi Modu enerji tasarrufu saglayan akilli bir AVG PC TuneUp modülüdür. Ekonomi Modu ihtiyaciniz olan her anda hemen enerji tasarrufu saglar. Bilgisayarinizi Ekonomi Modu'na geçirdiginizde, arka planda çalisan ve çok gerekli olmayan donanim ve görevler, programlar ve özellikler tarafindan kullanilan enerjiyi azaltir. Bunlar kapatilarak enerji tüketimi ve (elektrik maliyetleri) önemli oranda azaltilabilir.

Ekonomi Modu'na Ne Zaman Geçmeliyim?

Ekonomi Modu seçenegini kullanarak masaüstü PC'nizin enerji kullanimini önemli ölçüde azaltabilir veya elektrik prizi olmadiginda dizüstü bilgisayarinizin pil ömrünü uzatabilirsiniz. Ekonomi Modu'na geçtiginizde bazi islevler kapatilir ve Ekonomi Modu'nu yeniden açana kadar kullanilamaz.

Ekonomi Modunda Ne Kadar Enerji Tasarrufu Yapildigini Nasil Anlayabilirim?

Ekonomi Modu yapilandirma sihirbazi, ayarlarinizla gerçekten ne kadar enerji tasarrufu yaptiginizi göstermek

için trafik isigi sistemi kullanir. Toplam tasarrufun sagindaki çubuk yesilse enerji tasarrufunuz yüksek demektir.

Sari çubuk orta seviyede enerji tasarrufunu, kirmizi çubuk düsük enerji tasarrufunu temsil eder.

Örnegin, Hizmetler alanindaki asil enerji tasarrufu düzeyi, gezinme çubugunda alanin saginda görüntülenen çubugun renginden görülebilir.

Bilgisayari Ekonomi Modu'na Geçirme

AVG PC TuneUp Panonun sol alt tarafinda üç anahtar bulunur. Sol taraftaki anahtar Ekonomi Modu içindir. Bu anahtara tikladiginizda bilgisayar Ekonomi Modu'na geçirilir. Ardindan AVG simgesi görev çubugunun bildirim alaninda belirerek size Ekonomi Modu'nun açildigini bildirir.

Alternatif olarak Ekonomi Modu'na yönelik anahtara dogrudan görev çubugunun bildirim alanindaki AVG PC TuneUp simgesi araciligiyla ulasabilirsiniz. Simgeye sol tusla tiklayin. Açilir pencere belirerek Ekonomi Modu anahtarini sol altta gösterir.

Ekonomi Modu'nun Açik Oldugu Nasil Anlasilir

Ekonomi Modu açiksa (saatin yan tarafinda sag alt kösede) görev çubugu bildirim bölümünde Ekonomi Modu'nun açik oldugunu belirten bir AVG PC TuneUp simgesi görünür. Bunu Panodaki anahtardan da anlayabilirsiniz.

Kendi AVG Ekonomi Modunuzu Yapilandirma

Ekonomi Modu'nu ilk açtiginizda, Ekonomi Modu için kendi ayarlarinizi yapmaniza olanak taniyan bir pencere açilir. Burada Ekonomi Modu için varsayilan ayarlari kullanmak veya bunlari ihtiyaçlariniza göre kendiniz yapilandirmak isteyip istemediginize karar verin.

Daha fazla bilgi için bk z. Ek onomi Modu Ayarlari.

3.2.1.1. Ekonomi Modu Ayarları

AVG Ekonomi Modu'nu yapilandirmak amaciyla sihirbazi baslatmak için Panonun menü çubugunda Ayarlar seçenegine tiklayip Ekonomi Modu alanini seçin ve buradaki Yapilandirma Sihirbazini Aç dügmesine tiklayin. Alternatif olarak, Panodan Tüm islevler ekranini açip Ekonomi Modu'nu aç girisinin yanindaki (Bilgisayar altinda) küçük çark dügmesine tiklayin.

Ek onomi Modu halihazirda açik sa Sihirbazi tek rar baslatmaniza gerek yok tur. Ek onomi Modu ayarlarini dogrudan AVG ürününüzün merk ezi yapilandirma iletisim k utusunda degistirebilirsiniz (Ek onomi Modu ögesi). Uygun k utucuk lari isaretleyin (veya isareti k aldirin) ve Uygula seçenegine tik layin.

Ekonomi Modu açikken enerji tasarrufu saglamak için geçici olarak kapatilabilecek yazilim bilesenlerini,

hizmetleri ve özellikleri seçerek kendi Ekonomi Modunuzu olusturun. Ne kadar çok seyin kapatilmasina izin verirseniz o kadar görünür enerji tasarrufu saglarsiniz.

Genel Ayarlar

Burada sistemin performansini düsüren yapilandirma islevlerinin de sunulup sunulmayacagini belirleyebilir ve görsel efektleri kapatabilirsiniz. Ayrica Ekonomi Modu'nun bilgisayar yeniden baslatildiginda açik kalip kalmayacagina karar verebilirsiniz.

Ekran

Bilgisayarinizin ekrani sabit disk veya islemci gibi yazilim bilesenlerinden bile daha çok enerji kullanabilir.

Ekran parlakligini azaltmak veya bilgisayari kullanmadiginiz zaman kisa bir süre sonra ekrani kapatmak enerji tüketimini önemli ölçüde azaltir.

Ekran parlakligi (sadece dizüstü bilgisayarlar için)

Genel: Bu ayar Ekonomi Modu açikken genel ekran parlakliginin ne kadar azaltilmasi gerektigini belirler.

Karartirken: Bu ayar Ekonomi Modu açikken ekran karartildiginda genel ekran parlakliginin ne kadar azaltilmasi gerektigini belirler.

Ekran davranisi

Kapat: Bu ayar Ekonomi Modu açikken ekran kapatilana kadar geçecek süreyi belirler.

Karartma (yalnizca dizüstü bilgisayarlar için): Bu ayar Ekonomi Modu açikken ekran karartilana kadar geçecek süreyi belirler.

Donanim

Donanim bilesenlerini geçici olarak kapatirsaniz bilgisayarinizin enerji kullanimi azaltilir. Ayrica, her bilgisayarin bagli cihazlari tespit eden ve bu cihazlari kullanmak için gerekli islevleri saglayan, arka planda çalisan birçok hizmeti vardir. Bilgisayarinizin enerji tüketimini azaltmak için bu destegi sinirlayabilirsiniz.

Donanim bilesenleri

Sabit disk beklemesi: Bu ayar Ekonomi Modu açikken sabit diskin bekleme moduna girmesine kadar geçecek olan süreyi belirler.

Islemci enerji tasarrufu ayarlari: Bu ayar Ekonomi Modu açikken islemcinin tasarruf edecegi enerji miktarinin sinirini belirler.

Kablosuz adaptör enerji tasarrufu ayarlari (yalnizca Windows Vista ve 7'de): Bu seçenek Ekonomi Modu açikken kablosuz bagdastiricinin tasarruf edecegi enerji miktarinin sinirini belirler.

Harici cihazlara baglanti

Mobil cihazlarla esleme: Bu ayar adreslerin, e-postalarin, müzik dosyalarinin vb. cep telefonunuz veya tasinabilir ortam oynaticiniz ile eslesmesini önler ve ilgili program Ekonomi Modu açikken cihaz baglandiginda otomatik olarak baslamaz.

Dijital kameralar ve tarayicilar için destek: Bu ayar Ekonomi Modu açikken dijital kameranizdan görüntüleri aktaramayacaginiz veya görüntüleri tarayamayacaginiz anlamina gelir.

Hizmetler

Isletim sistemi birçok kullanicinin fark ettiginden daha fazla görev gerçeklestirir. Birçok program ve hizmet kesinlikle gerekli olmadigi ve gereksiz yere enerji kullandigi halde arka planda sürekli olarak çalisir. Bu

islevlerin bazilarini kullanmiyorsaniz bunlari devre disi birakabilir ve bilgisayarinizin enerji tüketimini kalici olarak azaltabilirsiniz.

Arka plan islevleri

Ortam kitapliginin ag paylasimi: Bu ayar diger ag cihazlarinin Ekonomi Modu açikken ortam kitapligindaki görüntü, video veya müzik dosyalariniza erisememesini saglar. Ancak Ekonomi Modu agda klasör paylasimini etkilemez.

Dizin olusturmayi kullanarak hizli arama: Bu ayar Windows'un Ekonomi Modu açikken dosya ve e-postalarinizin bir dizinini olusturmadigindan emin olur. Bu ayari kapatmak her aramayi önemli ölçüde yavaslatir.

Hata Raporlama: Bu ayar, Ekonomi Modu açikken hatalara yönelik hiçbir verinin toplanmamasini ve çöken programlar veya diger hatalar hakkinda Microsoft ile iletisim kurulmamasini saglar.

Sanal makineler için destek: (Bu ayar sadece bilgisayarinizin yüklü sanal makinelere yönelik yazilimi varsa kullanilabilir.) Bu ayar Ekonomi Modu açikken sanal makinelerin kullanimi için arka plan islevlerini kapatir.

Çesitli hizmetler

Nadiren kullanilan hizmetler: Bu ayar Ekonomi Modu açikken, sadece belirli kosullarda (ör. sirket aglari) veya durumlarda (ör. yeni programlarin yüklemesi) gerekli olan hizmetleri kapatir.

Özel sifreleme hizmetleri: Ekonomi Modu açikken, bu ayar etki alaninda oturum açmaya yönelik hizmetleri kapatir.

Ag iletisim hizmetleri: Ekonomi Modu açikken bu ayar nadiren kullanilan faks veya birebir hizmetler gibi ag iletisim hizmetlerini kapatir.

Görüntü

Görsel efektler Windows için canli bir görüntü saglar, ancak bellekte alan kaplar. Özellikle düsük performansli bir grafik kartiniz varsa görsel efektleri kapatarak bilgisayarin performansini artirabilirsiniz.

Ipucu: Bu netbook cihazlarin performansini sürdürülebilir olarak artirmanin popüler yöntemlerinden biridir.

Görsel efektler

Windows için özel görsel efektler: Bu ayar Ekonomi Modu açikken pencerelerin saydamlik efektlerini ve gölgelerini, görev çubugundaki önizleme penceresini ve pencereler arasindaki üç boyutlu navigasyonu kapatir.

Klasik pencere stili: Bu ayar Ekonomi Modu açikken pencerelerin, menülerin ve dügmelerin görünümü

için klasik Windows tasarimini kullanir ve renkli Windows XP arayüzü devre disi birakilir. Ayrica, Windows XP'de, renkli Windows arayüzü devre disi birakilirken daha yeni Windows sürümlerinde araç çubugundaki seffaflik efektleri ve pencerelerin küçük resimleri devre disi birakilir.

Masaüstü arka plani

Slayt gösterisi: Bu ayar Ekonomi Modu açikken masaüstü arka plani için slayt gösterisini durdurur.