• Sonuç bulunamadı

3.3. KULLANILAN BİLGİ TOPLAMA ARAÇLARI

3.3.2. ARAŞTIRMA VERİLERİNİN TOPLANMASI İÇİN GELİŞTİRİLEN

3.3.2.2. Saat Okuma Ölçeği

3.3.2.2.2. Saat Okuma Ölçeği ve Geliştirilmesi

‘Saat Okuma Ölçeği’ dört bildirimden oluşmaktadır. Bunlar, tam, yarım,

çeyrek geçe, çeyrek kala ve tüm saatleri gösterildiğinde söyler bildirimleridir. Daha sonra her bildirim için dörder saat eşit olasılıklı olarak seçilmiştir. Ölçüt 3/4 olarak belirlendiği için, her bildirimde bulunan 4 sorudan 3 tanesine doğru yanıt verdiğinde öğrenci o bildirimi gerçekleştiriyor olarak yorumlanmalıdır. Saat öğretiminde örnek sayısı sınırlı olduğu için toplama ile denkliğini sağlayabilmek için başlama düzeyi ve öğretim sonu değerlendirme soruları aynı seçilmiştir.

3.3.2.2.3. Saat Okuma Ölçeğinin Uygulanması

Uygulama sırasında öğrenci ile karşılıklı olarak oturulmuştur. Kendisiyle bir çalışma yapılacağı ve bu çalışma sırasında uyması gereken kurallar açıklanmış ve sorular sırayla öğrenciye yöneltilmiştir. Öğrencinin vermiş olduğu yanıtlara hiçbir tepkide bulunulmamış, çalışma davranışları ve uygun oturması aferin ne kadar güzel arkana yaslanmış oturuyorsun, ne kadar sessiz beni bekliyorsun vb. denilerek pekiştirilmiştir. Öğrencinin doğru cevapları kayıt çizelgesinde (+), yanlış cevapları da (-) konularak işaretlenmiştir. Öğrenci sorulan soruya tepkisiz kaldıysa soru bir kez daha tekrarlanmış 1-2 sn beklenmiş yine cevap alınamadıysa kayıt çizelgesinde (-) konularak yanlış tepki olarak kayıt edilmiştir.

Aşağıda Tablo 1’de Toplama ve Saat Okuma Ölçü araçlarının uygulama zamanı ve sırası gösterilmiştir.

TABLO 1

Ölçü Araçlarını Uygulama Zamanı Ve Sırası Saatler

Günler

08:30-08:50 08:55-09:15 09:20-09:40 09:45-10:05 10:10-10:30 10:35-10:55 11:00-11:20

Pazartesi 1.denek 2.denek 3. denek 4. denek 5. denek 6.denek 7.denek

Salı 1.denek 2.denek 3. denek 4. denek 5. denek 6.denek 7.denek

Çarşamba 1.denek 2.denek 3. denek 4. denek 5. denek 6.denek 7.denek

Perşembe 1.denek genelleme 2.denek genelleme 3. denek genelleme 4. denek genelleme 5. denek genelleme 6.denek genelleme 7.denek genelleme

3.3.3. Uygulama Güvenirliği Veri Toplama Formu

Araştırmada, uygulama güvenirliği verileri toplanmıştır. Bu amaçla, öğrencilerin yapabildiğini dikkate alarak yapılan öğretimin ve geleneksel öğretime göre yapılan öğretimin planlandığı gibi sınıf öğretmeni tarafından güvenilir biçimde uygulanıp uygulanmadığını değerlendirmektir. Bu amaçla “Yapabildiğine Göre Toplama Öğretim Planı Uygulama Güvenirliği” ve “Geleneksel Öğretime Göre Saat Öğretim Planı Uygulama Güvenirliği” veri toplama formu düzenlenmiştir.

Yapabildiğine göre toplama öğretim planı uygulama güvenirliği ve geleneksel öğretime göre saat öğretim planı uygulama güvenirliği veri toplama formalarının hazırlanması için öğretim planlarının basamakları formun sol sütununda yer almaktadır. Formlarda ‘Evet’ ve ‘Hayır’ sütunları açılmıştır. Öğretmenin yapabildiğine göre ve geleneksel yöntemle hazırlanan öğretim planlarını güvenilir bir şekilde uygulayıp uygulamadığını belirleyebilmek için tüm oturumlar kamera ile kayıt edilmiştir. Daha sonra araştırmacının dışında iki özel eğitim uzmanı, öğretmenin bu basamakları yerine getirip getirmediğini kamera kaydından izleyerek, uygunsa ‘Evet’ sütununa, uygun değilse ‘Hayır’ sütununa çek atarak formu doldurmuştur.

Uygulama güvenirliği, alandan olan kişilerin uygulamayı yürüttükleri durumlarda oturumların %20’sinde; alandan olmayan kişilerin uygulamayı yürüttükleri durumlarda ise, %30 ve üzerinde toplanıldığı belirtilmektedir (Tekin, 1999). Bu açıklamaya göre, uygulamacının özel eğitim öğretmeni olması nedeniyle, bu araştırmada oturumların %20 sinde uygulama güvenirliği verisi toplanılmıştır. Uygulama güvenirliği katsayısı, gözlenen uygulamacı davranışının, planlanan uygulamacı davranışına bölünerek yüzdesinin alınması ile hesaplanmıştır.

Buna göre, sınıf öğretmeni öğrencilerin yapabildiğini dikkate alarak yapılan öğretimi %100, geleneksel yöntemle yapılan öğretimi %100 düzeyinde güvenilir uygulamıştır.

3.3.4. Sosyal Geçerlilik Formu

Araştırmaya katılan öğrencilerin zihin engelliler sınıf öğretmeninin, öğrenciler için yapabildiğine göre ve geleneksel yönteme göre hazırlanan öğretim planlarına ilişkin görüşlerini almak amacıyla ‘Sosyal Geçerlilik Formu’ hazırlanmış ve uygulanmıştır.

Formda 13 soru yer almaktadır. Formda bulunan 13 sorudan 7 si likert tipi ve soruların altında Evet, mümkün ( ), Hayır, mümkün değil ( ), Kararsızım ( ) şeklinde bölümler yer almaktadır. Diğer 5 soru ise açık uçlu olarak hazırlanmıştır.

Formda yer alan sorular zihin engelliler sınıf öğretmenine sorulmuş ve vermiş olduğu cevaplar ilgili bölüme işaretlenmiştir.

3.3.5. Genelleme Sürecinde Veri Toplama

Deneklerin toplama ve saat okuma konularında kazandıkları amaçları farklı araç, ortam ve sorulara genelleyip genelleyemediklerini değerlendirmek için

genelleme oturumları düzenlenmiştir. Genelleme ölçü aracı deneklere öğretim oturumlarından yedi gün sonra uygulanmıştır.

3.3.6. Süreklilik Sürecinde Veri Toplama

Deneklerin, toplama ve saat okuma konularında kazandıkları amaçları belli bir süre sonra sürdürüp sürdüremediklerini değerlendirmek amacıyla, öğretimin tamamlanmasından 7, 10 ve 15 gün sonra veri toplanmıştır. Bu amaçla, deneklere Sayma, Temel Toplama, Toplama ve Saat Okuma Ölçü Araçları uygulanmıştır.

3.4. ÖĞRETİM PLANLARININ GELİŞTİRİLMESİ (Ek-3)

Araştırmada öğrencilerin yapabildiklerini dikkate alan öğretim planı ile dikkate alınmayan geleneksel yönteme göre öğretim planları geliştirilmiştir.

Bu bölümde, yapabildiğine göre ve geleneksel öğretime göre toplama ve saat okuma öğretiminde kullanılan öğretim materyallerinin geliştirilmesi ve uygulanması bölümlerine yer verilmiştir.

3.4.1. Öğrencilerin Yapabildiğini Dikkate Alarak Geliştirilen Toplama Öğretim Planları (Ek- 3.1)

Aşağıda öğrencilerin yapabildiğini dikkate alarak geliştirilen verilen sayıdan başlayarak sayma, eldeli ve eldesiz toplama öğretim planlarının geliştirilmesi ve özelliklerine yer verilmiştir.

3.4.1.1. Toplama Öğretim Planları ve Geliştirilmesi

Öğretmen görüşmesi, Matematik Ölçü Aracı ve Toplama Ölçü Aracının sonuçlarına göre öğrencilerin yapabildikleri dikkate alınarak sonraki basamaklar gereksinimleri kabul edilmiştir. Gereksinimlerine göre amaç yazılmış ve bu

amaçların gereği olarak verilen sayıdan başlayarak sayma, eldeli ve eldesiz toplama öğretim planları geliştirilmiştir.

Öğretim planları geliştirilirken öğrencilerin yapabildiği dikkate alınarak bundan sonraki öğretim basamağına ipucu verilirken nasıl yapacağı gösterildikten sonra öğrenciden bağımsız yapması istenmiş ve ek örneklerle bağımsız yapmaları sosyal pekiştireçlerle pekiştirilmiştir.

Öğretim planları, amaçlar, araç-gereçler, ortam düzenlemesi, öğretim süreci ve değerlendirmeden oluşmaktadır. Amaçlar davranışsal amaç olarak yazılmıştır. Araçlar öğretim sırasında kullanılacak çalışma kağıtları ve öğrencilerle çalışılacak işlemler olarak belirlenmiştir. Öğretim süreci, model olma, rehberli uygulamalar ve bağımsız uygulama basamaklarından oluşmuştur. Öğretim ortamı, her öğrenci ile çalışılacak amaca göre gruplar oluşturacak şekilde oluşturulmuştur. Öğretmen sınıfın arka kısmında verilen sayıdan başlayarak sayma çalışması yaparken toplama çalışması yapacak öğrenciler sınıfın ön kısmında tahtanın önünde çalışma kağıtlarında kendilerine verilen işlemleri yapmışlardır. Daha sonra öğretmen toplama çalışılacak öğrencilerle çalışırken sayma çalışması yapılan öğrenciler kendilerini verilen çalışma kağıtlarında verilen sayıdan başlayarak sayma çalışması yapacakları belirtilmiştir.

Toplama öğretim planları, bir öğrenci için iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirmeyecek şekilde toplama (Ek-3.1.2.), bir öğrenci için iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirecek şekilde toplama (Ek- 3.1.3.) ve dört öğrenci için de verilen sayıdan başlayarak sayma (Ek- 3.1.1.) konularını içerecek şekilde geliştirilmiştir.

Her öğrenci ile bir ders saati içerisinde konular çalışılacak şekilde planlama yapılmıştır. Bunun için her öğrencinin yapabildiğine uygun olarak çalışma kağıtları hazırlanmış (Ek- 3.1.4. ) ve sınıf düzeni buna göre oluşturulmuştur.

Ayrıca sınıf öğretmenine verilmek üzere bir ders saatini içeren bir akış planı oluşturulmuştur. Bu akış planında hangi öğrenci ile ne çalışılacağı, hangi sıra ile çalışılacağı ve bir öğrenci ile çalışırken diğer öğrencilerin ne yapacakları belirtilmiştir. Bu akış planı Tablo 2’de gösterilmiştir.

TABLO 2

TOPLAMADA YAPABİLDİKLERİ DİKKATE ALINARAK PLANLANMIŞ DERSİN UYGULAMA AKIŞ PLANI

Öğrenciler-Gruplar Saatler Verilen sayıdan başlayarak sayma (4 öğrenci) Eldesiz toplama (1 öğrenci) Eldeli toplama (1 öğrenci) 9.00 – 9.10

* Öğretmen ile verilen sayıdan başlayarak sayma çalışması

* Perf. uygun (tek basamaklı ile tek basamaklı sayılardan oluşan toplama işlemlerinin olduğu) çalışma kağıdındaki işlemleri yapar.

* Perf. Uygun ( iki basamaklı ile tek basamaklı sayılardan oluşan elde gerektirmeyen toplama işlemlerinin olduğu) çalışma kağıdındaki işlemleri yapar. 9.10 – 9.25 * Çalışma kağıdı * Birbirlerine sırayla sayı kartlarından sorarak sayma çalışması. Sırayla bir öğrenci öğretmen olur diğerlerine sorar. Bitirince öğretmeni sessizce beklerler.

* Öğretmen ile eldesiz toplama çalışması

* Çalışma kağıdındaki işlemleri bitirdikten sonra sayma grubundaki öğrencilerin yanlarına giderek onlara sayma çalışması yaptırma.

9.25 – 9.40

* Performansı uygun olan üç öğrenci 10’arlı sayma çalışması yapar. Bir öğrenci öğretmen olur sırayla diğerlerine saydırır.

* Diğer öğrenci ile sembol sayma çalışması için çalışma kağıdı verilir. Çizili şekilleri sayıp yanına kaç tane saydığını yazar.

* Öğretimi yapılan eldesiz toplama ile ilgili çalışma kağıdındaki işlemleri yapar.

* Öğretmen ile eldeli toplama çalışması

9.40 – 10.00

* Öğretmen bu grubu kontrol eder. Tek tek her öğrenciden

saymalarını ister. Sonra sessiz bir şekilde beklerler.

* Çalışma kağıdını bitirince öğretmen kontrol eder sonra sessizce bekler.

* Öğretimi yapılan eldeli toplama ile ilgili çalışma kağıdındaki işlemleri yapar. * Bitirince öğretmen kontrol eder.

Ders saati yapılacak öğretim işlerinin gerektirdiği işlere göre en az 10 en fazla 20 dakika olacak şekilde dörde bölünmüştür. Öğrencilerde toplamada yapabildiklerine göre sayı sayma, toplama ve eldeli toplama gruplarına ayrılmıştır. Bir öğrenci grubu ile öğretim yapılırken diğer öğrencilere önceden bildikleri konularla ilgili çalışma kağıtları verilmiştir.

3.4.1.2 Toplama Öğretim Planlarının Özellikleri

Toplama öğretim planı öğrencilerin toplamada yapabildiklerini dikkate alarak hazırlanmıştır.

Her bir öğretim planı öğrencilerin yapabildiğini dikkate alan, öğretim amacı, öğretim ortamı, öğretim basamaklarına göre öğretimde kullanılacak araçlar, işlemler ve öğretim süreçlerinden oluşmaktadır. Öğretim süreçleri yazılırken öğretmen ve olması beklenen öğrenci tepkileri ayrı ayrı sütunlarda gösterilmiştir.

3.4.2. Geleneksel Öğretim Yöntemine Göre Hazırlanmış Saat Okuma Öğretim Planı (EK-3.2)

Aşağıda geleneksel öğretime göre hazırlanmış saat öğretim planının geliştirilmesi ve özelliklerine yer verilmiştir.

3.4.2.1. Geleneksel Öğretim Yöntemine Göre Tam Saat Okuma Öğretim Planının Geliştirilmesi

Geleneksel öğretime göre saat okuma öğretim süreci ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri ile tam saat öğretim süreçleri hakkında görüşülerek, eski ve yeni programa göre yazılmış 1. ve 2. sınıf matematik ders kitapları ve matematik programı incelenerek uyarlanmıştır. Saat okuma öğretimi tam saat ( Ek- 3.2.1) öğretim planından oluşmaktadır. Öğretim planlarında, amaç, araç-gereçler, öğrencilere sorulacak sorular, ortam ve öğretim süreci yazılmıştır. Amaç geleneksel olarak yazılan amaç ifadesi (Öğrenciler dersin sonunda tam saati kavrar) şeklinde

yazılmıştır. Araç gereçler, öğretim sırasında kullanılan masa saati, duvar saati, maket saat, çalışma kağıtları, yazı tahtası olarak belirtilmiştir. Ortamda, öğrenciler U düzeninde oturtulmuşlardır. Öğretim sürecinde, sınıfta bulunan öğrencilerin tümü için belirlenen bir amaç gerçekleştirilmiştir. Öğretim süreci düz anlatım şeklinde yazılmıştır. Öğretim sürecinde öğretmen ilk önce konuyu anlatmış daha sonra öğrencilere iki farklı çalışma kağıdı ile bağımsız çalışma yaptırmıştır.

3.4.2.2. Geleneksel Öğretim Yöntemine Göre Hazırlanmış Tam Saat Okuma Öğretim Planının Özellikleri

Geleneksel yönteme göre hazırlanan öğretim planında öğretim ortamı, öğretimde kullanılacak araçlar, kullanılacak saatler ve öğretim sürecinden oluşmaktadır.

3.5 DENEY SÜRECİ

Araştırmanın bu aşamasında, ‘Yapabildiğine Göre Hazırlanan Verilen Bir Sayıdan Başlayarak Sayma ve Toplama Öğretim Planı’ ve ‘Geleneksel Yöntemle Hazırlanan Tam Saat Okuma Öğretim Planının’ uygulama sürecine yer verilmiştir.

3.5.1 Yapabildiklerini Dikkate Alarak ve Geleneksel Yönteme Göre Yapılan Öğretim Sırası

Yapabildiğine göre ve geleneksel yönteme göre yapılan öğretim sırası Tablo 3’de gösterildiği şekilde uygulanmıştır.

TABLO 3

YAPABİLDİKLERİNİ DİKKATE ALAN VE GELENEKSEL ÖĞRETİMİN SUNULMA SIRASI

Saatler Günler

9.00 – 10.00

(Yapabildiğine Göre Öğretim)

11.00 – 12.00 (Geleneksel Öğretim) Pazartesi Gruplar Saatler

1. Grup 2. Grup 3. Grup

Tam saat öğretimi 9.00-9.10 Sayma çalışması Çalışma kağıdı Çalışma kağıdı 9.10-9.25 Çalışma kağıdı Eldesiz toplama çalışması Çalışma kağıdı 9.25-9.40 Çalışma kağıdı Bağımsız çalışma kağıdı Eldeli toplama çalışması 9.40-10.00 Çalışma kağıtlarını öğretmen kontrol eder Çalışma kağıdını öğretmen kontrol eder Bağımsız çalışma kağıdını yapar ve öğretmen kontrol eder

3.5.2. Toplama ve Saat Okuma Öğretim Süreleri

Toplama ve saat okuma öğretimi toplam iki ders saati sürmüştür. Toplama ve saat okumanın öğretimi sınıfın özel eğitim öğretmeni tarafından gerçekleştirilmiştir.

3.5.3. Yapabildiğini Dikkate Alarak Toplama ve Geleneksel Öğretime Göre Saat Okuma Öğretim Süreçleri

Bu bölümde, yapabildiğini dikkate alarak toplama ve geleneksel öğretime göre saat okuma öğretim süreçlerine yer verilmiştir.

3.5.3.1. Öğrencilerin Yapabildiğini Dikkate Alarak Planlanmış Toplama Ve Verilen Bir Sayıdan Başlayarak Sayma Öğretim Süreci

Her öğrenci için belirlenen bir amaç bir ders saatinde uygulanmıştır. Amaçlar bir öğrenci için iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirmeyecek şekilde toplar, bir öğrenci için iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı elde gerektirecek şekilde toplar ve dört öğrenci için de verilen sayıdan başlayarak sayardır. Öğretim uygulamalarını sınıf öğretmeni gerçekleştirmiştir. Uygulama süreci araştırmacı tarafından kamera ile kayıt edilmiştir.

Amaçları tüm öğrenciler için bir ders saatinde gerçekleştirebilmek için sınıf içerisinde düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme şu şekilde gerçekleştirilmiştir; Eldeli ve eldesiz toplama çalışılacak iki öğrenci sınıf tahtasının önünde yan yana olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Verilen sayıdan başlayarak sayma çalışılacak diğer dört öğrencide sınıfın arka kısmında yan yana olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Çalışmaya önce ‘verilen sayıdan başlayarak sayar’ amacının gerçekleştirileceği dört öğrenci ile başlanmıştır. Bu dört öğrenci ile çalışmaya başlamadan önce toplama çalışılacak öğrencilere performanslarına uygun olarak hazırlanmış toplama çalışma kağıtları dağıtılmış ve buradaki toplama işlemlerini yapmaları söylenmiştir. Bu sırada dört öğrenci ile verilen sayıdan başlayarak sayma çalışması yapılmıştır. Çalışma şu şekilde gerçekleştirilmiştir, ilk önce öğretmen simdi benim sıram beni çok dikkatli dinleyin diyerek 4’den başlayarak saymıştır. Bu işlemi 6 ve 5 sayıları içinde tekrar etmiştir. Daha sonra şimdi beraber sayalım diyerek 5, 8 ve 2 sayılarıyla öğretmenin işaretiyle birlikte tüm öğrenciler saymışlardır. Aynı sayılarla öğrencilerden birde tek tek öğretmenle beraber saymaları istenmiştir. Daha sonra 5, 7 ve 3 sayıları ile tek tek öğrencilerin sayması istenir. Dört öğrenci ile çalışma tamamlandıktan sonra bu öğrenciler için hazırlanan çalışma kağıtları dağıtılmıştır. Çalışma kağıtlarında öğrencilerden kutu içinde yazan sayıdan başlayarak saymaları ve yanına söyledikleri sayıları yazmaları istenmiştir bu sırada eldeli toplama çalışılacak öğrenciye çalışmaya devam etmesi daha sonra diğer arkadaşlarını kontrol etmeye gidebileceği söylendikten sonra ‘iki basamaklı ile tek basamaklı sayıları elde gerektirmeyecek şekilde toplar’ amacının gerçekleştirileceği öğrenci ile çalışmaya

başlanmıştır. Bu öğrenci ile model olma, rehberli uygulama ve bağımsız uygulama aşamalarında çalışıldıktan sonra iki basamaklı ile tek basamaklı sayılarla eldesiz toplama işlemlerinin olduğu çalışma kağıdı öğrenciye verilmiş ve ‘iki basamaklı ile tek basamaklı sayıları eldeli toplar’ amacının gerçekleştirileceği öğrenci ile çalışılmıştır.

Öğretim sırasında öğrencilerin olumsuz davranışları ve yanlış cevapları görmezden gelinmiş doğru cevapları ise aferin, çok güzel vb. söylenerek pekiştirilmiştir.

3.5.3.2. Geleneksel Yönteme Göre Planlanmış Saat Okuma Öğretim Süreci

Öğrencilerin tümü için belirlenen ‘Öğrenciler dersin sonunda tam saati kavrar’ amacı bir ders saatinde uygulanmıştır. Öğretim uygulaması sınıf öğretmeni tarafından gerçekleştirilmiştir. Öğretim süreci araştırmacı tarafından kamera ile kayıt edilmiştir.

Öğretim sırasında duvar saati, masa saati, kol saati, maket saatler ve tahtaya çizili saatler kullanılmıştır. Ayrıca sunu sonrasında kullanılacak çalışma kağıtlarıda öğretmen masasında hazır bulundurulmuştur.

Öğretim sırasında öğrenciler tahtanın önünde U şeklinde oturmuşlardır. Sınıf öğretmeni tahtanın önünde sunumu gerçekleştirmiştir. Öğrencilere ilk önce saat çeşitleri hakkında bilgi vermiş, örnekleri göstererek bunların masa saati, duvar saati ve kol saati olduğunu söylemiştir. Öğrencilere vererek incelemelerini sağlamıştır. Daha sonra bu saatlerin ne işe yaradığını bize zamanı gösterdiğini anlatmıştır. Sonra maket saat üzerinde saatin üzerinde 1’den 12’ye kadar sayıların, akrep ve yelkovan olduğunu, sayı aralarının eşit olduğunu, akrebin saati gösterdiğini, yelkovanın dakikayı gösterdiğini söylemiştir. Daha sonrada tahtaya çizdiği saatler üzerinde 3.00 çizili saat gösterilerek, akrep 3’ü, yelkovan 12’yi gösteriyor, saat 3 diyerek saatin altına yazarak tam saatleri göstermiştir. Aynı işlemi 7:00 ve 10.00 saatleri içinde uygulamıştır. Tahtada çizili saatlerin yelkovanlarını göstererek bu saatlerde de

olduğu gibi saat başlarında yelkovan her zaman 12’yi gösterir demiştir. Sunumu tamamladıktan sonra öğrencilere çalışma kağıtlarını dağıtarak buradaki örnekler üzerinden öğrencilere tam saatleri göstermiştir. Kağıdın üzerinde çizili saatlere bakıp. Saatin kaç olduğunu altlarına yazacaksınız demiştir. 11.00, 5.00, 6.00 saatlerinin çizili olduğu çalışma kağıtları öğrencilere dağıtılır. Öğrenciler saatleri yazarken kontrol edilir. Daha sonra başka bir çalışma kağıdı vereceğim der ve üzerinde sadece rakamların çizili olduğu saatler verilir. Altlarında saatin kaç olduğu yazıyor ( 8:00, 12:00, 1:00 ). Bu saatleri inceleyin. Akrep ve yelkovanlarını istenilen saati gösterecek şekilde çizin demiştir.

Öğretim sırasında öğrencilerin olumsuz davranışları sözel olarak uyarılmış, yanlış vermiş oldukları cevaplar için yanlış cevap verdikleri söylenmiş ve doğru cevap öğretmen tarafından öğrenciye söylenmiştir.

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUMLAR

Bu araştırmanın genel amacı zihinsel engelli öğrencilerin yapabildiklerine göre hazırlanan öğretim planı ile geleneksel yöntemle hazırlanan öğretim planının öğrencilerin amaçları gerçekleştirmelerinde etkililiklerini belirlemektir. Bu bölümde araştırma amaçlarına göre sırasıyla bulgular ve yorumlara yer verilmiştir.

4.1. Zihinsel Engelli Öğrencilerin Matematikte “Yapabildiklerine Göre Hazırlanan Öğretim Planı” İle Yapılan Öğretimin Öğrencilerin Matematik Amaçlarını Gerçekleştirmelerine Yol Açmasına İlişkin Bulgu Ve Yorumlar

Araştırmanın ilk alt amacına göre, bu bölümde zihinsel engelli öğrencilerin matematik dersinde yapabildiklerine göre hazırlanan öğretim planı ile yapılan öğretimin öğrencilerin matematik amaçlarını gerçekleştirmelerine yol açmasına ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Öğrencilerin başlama düzeyi ve öğretim sonrası yapılan değerlendirmelerde sorulan sorulara verdikleri doğru cevaplar her bir öğrenci için yüzdelik olarak gösterilmiştir.

-3

3

0

3

3

6

6

9

9

1

2

3

4

5

6

o tu ru m la r te m el to p la m a am g er çek le şti rm e y ü zd esi b a ş la m a d ü z e y i ö ğ re ti m s o n u G R A F İK 1 Ö ğr enc il er in Y ap ab il di kl er i D ikka te A lı na ra k H az ır la na n Ö ğ re ti m P la nl ar ı İ le Y ap ıl an Ö ğr et im S onuc unda Ö ğr enc il er in T em el T o p la m a A m ac ını G er çe kl eş ti rm e D üz ey le ri

Grafik 1’de görüldüğü gibi, 1 nolu öğrenci iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı eldesiz toplamasını gerektiren toplama işleminin başlama düzeyinin üç oturumunda da iki basamaklı ile tek basamaklı sayıları eldesiz toplamasını gerektiren dört toplama işleminin hiç birini (%0) toplayamamıştır. Yapabildiği dikkate alınarak yapılan grup öğretimi sonunda öğrenci üç deneme oturumunda da verilen toplama işlemlerinin tümünü (%100) doğru toplamıştır. Yapabildiğini dikkate alarak yapılan grup öğretimi 1 nolu öğrencinin iki basamaklı ile tek basamaklı sayıları eldesiz toplamayı kazanmasına yol açtığı izlenimini vermiştir.

2 nolu öğrenci iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı eldeli toplamayı gerektiren toplama işleminin başlama düzeyinin üç oturumunda da iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıları eldeli toplamayı gerektiren dört toplama işleminden hiç birini (%0) toplayamamıştır. Yapabildiği dikkate alınarak yapılan grup öğretimi sonunda öğrencinin üç deneme oturumunda da iki basamaklı ile tek basamaklı sayıyı eldeli toplamayı gerektiren işlemlerin tümünü (%100) doğru yanıtlamıştır. Yapabildiği dikkate alınarak yapılan grup öğretimi 2 nolu öğrencinin iki basamaklı sayı ile tek basamaklı sayıyı eldeli toplamayı kazanmasına yol açtığı izlenimini

Benzer Belgeler