• Sonuç bulunamadı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVESİ

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 127-138)

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

A2. Uygulama/İzleme

ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteleri/birimleri belirler ve kamuya açıklar. Sorumlu komite/

birim, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri yılda en az bir kez ve her halükarda Kurul’un ilgili düzenlemelerinde yıllık faaliyet raporlarının kamuya açıklanması için belirlenen azami süreler içerisinde kalacak şekilde Yönetim Kuruluna raporlar.

x

Sürdürülebilirlik yaklaşımının kurum stratejisine entegrasyonunu en üst düzeye çıkarmak amacıyla sürdürülebilirlik yönetişim yapısı 2021 yılında güncellenmiştir. Bu kapsamda ÇSY konularının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve çalışma grupları oluşturulmuştur. Performansın yönetim kuruluna raporlaması konusunda da bir yaklaşım belirlenmiştir. Faaliyet raporunun sürdürülebilirlik özet bölümünden detaylar paylaşılmaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik Yönetişimi bölümü

Belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda uygulama ve eylem planlarını oluşturur ve kamuya açıklar.

x

2030 Hedeflerimiz 2020 sürdürülebilirlik raporunda açıklanmıştır. Hedefler doğrultusundan eylem planları ise çalışma grupları liderliğinde tasarlanmaktadır. Bu konuda detaylı bilgilere 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer verilecektir.

ÇSY Kilit Performans Göstergelerini (KPG) belirler ve yıllar bazında karşılaştırmalı olarak açıklar. Teyit edilebilir nitelikteki verilerin varlığı halinde, KPG’leri yerel ve uluslararası sektör karşılaştırmalarıyla birlikte sunar.

x

Kilit performans göstergelerine, son üç yılı kapsayacak şekilde faaliyet raporumuzun sürdürülebilirlik özet bölümde yer verilmektedir.

Detaylı bilgilere ise 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzdan ulaşılabilecektir.

Bu göstergelerin tamamı ile ilgili yerel ve uluslararası sektör karşılaştırması yapılabilecek teyit edilebilir veri bulunmadığı için paylaşmak mümkün olmamaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Performans Göstergeleri bölümü

İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici inovasyon faaliyetlerini açıklar.

x

Faaliyet raporumuzun sürdürülebilirliğe ilişkin özet bölümünde yürütülen çalışmalara yer verilmektedir. Detaylı bilgilere ise 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzdan ulaşılabilecektir.

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik bölümü

A3. Raporlama

Sürdürülebilirlik performansını, hedeflerini ve eylemlerini yılda en az bir kez raporlar ve kamuya açıklar.

Sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin bilgileri faaliyet raporu kapsamında açıklar.

x

Faaliyet Raporlarında sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine özet olarak yer verilmektedir. Detaylı bilgiler ise Sürdürülebilirlik Raporlarında paylaşılmaktadır.

Şirketin kurumsal web sitesinde geçmiş Sürdürülebilirlik Raporları yer almaktadır.

2021 yılı raporunun ise Haziran 2022’de yayınlanması planlanmaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik bölümü https://www.anadoluefes.com/tablo/338/

surdurulebilirlik/raporlar

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVESİ

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

Paydaşlar için ortaklığın konumu, performansı ve gelişiminin anlaşılabilmesi açısından önemli nitelikteki bilgilerin, doğrudan ve özlü bir anlatımla paylaşılması esastır. Ayrıntılı bilgi ve verileri kurumsal internet sitesinde ayrıca açıklayabilir, farklı paydaşların ihtiyaçlarını doğrudan karşılayan ayrı raporlar hazırlayabilir.

x Anadolu Efes, 2010 yılından beri her yıl sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla kurumsal yönetim, çevresel ve sosyal alandaki performansını paydaşları ile paylaşmaktadır.

Bununla birlikte sürdürülebilirlik performansına ve faaliyetlere ilişkin detaylı bilgilere web sitesinde yer verilmektedir.

https://www.anadoluefes.com/sayfa/1/232/

surdurulebilirlik

https://www.anadoluefes.com/tablo/338/

surdurulebilirlik/raporlar Şeffaflık ve güvenilirlik bakımından

azami özen gösterir. Dengeli yaklaşım kapsamında açıklama ve raporlamalarda öncelikli konular hakkında her türlü gelişmeyi objektif bir biçimde açıklar.

x

Faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan hangileri ile ilişkili olduğu hakkında bilgi verir.

x

Faaliyet Raporu sürdürülebilirlik bölümünde ve ayrıca kurumsal web sitemizin sürdürülebilirlik bölümünde katkı sunulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) paylaşılmaktadır.

2021 yılında yürütülen çalışmalar kapsamında sunulan katkılara dair detaylı bilgiye 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer verilecektir.

Faaliyet Raporu ‑ 2030 Hedeflerimiz bölümü.

https://www.anadoluefes.com/sayfa/1/756/2030‑

surdurulebilirlik‑hedefleri

Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan davalara ilişkin açıklama yapar.

x

Raporlama döneminde, çevre politikaları ile ilişkili davalara yönelik bilgilendirmeye faaliyet raporunun sürdürülebilirlik bölümünde yer verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü

A4. Doğrulama

Bağımsız üçüncü taraflara (bağımsız sürdürülebilirlik güvence sağlayıcılarına) doğrulatıldığı takdirde, sürdürülebilirlik performans ölçümlerini kamuya açıklar ve söz konusu doğrulama işlemlerinin artırılması yönünde gayret gösterir.

x

Türkiye operasyonlarının Kapsam 1 ve Kapsam 2 ile su tüketim verileri doğrulanmaktadır.

Doğrulama kapsamının her yıl genişletilmesi planlanmaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Bağımsız Güvence Görüş bölümü

B. Çevresel İlkeler

Bu kapsamda yürütülen tüm çalışmalar

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

Sürdürülebilirlik İlkeleri kapsamında hazırlanacak raporda yer verilecek çevresel raporun sınırı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, veri toplama süreci ve raporlama koşulları ile ilgili kısıtları açıklar.

x

ÇSY performans göstergelerine ilişkin yapılan raporlamaların sınırı, kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, veri toplama süreci ve raporlama koşulları ile ilgili açıklamalar faaliyet raporumuzun sürdürülebilirliğe ilişkin özet bölümde ve ayrıca sürdürülebilirlik raporlarının “Rapor Hakkında”

bölümünde yer almaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik bölümü

Çevre ve iklim değişikliği konusuyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumluyu, ilgili komiteleri ve görevlerini açıklar.

x

CEO’muzun liderlik ettiği Küresel Sürdürülebilirlik Komitesi’ne bağlı faaliyet gösteren Çevre Komitesi, Grup Tedarik Zinciri Direktörü liderliğinde sürdürülebilirlik stratejimiz ve öncelikli konularımız etrafında performansı takip etmektedir. Konu ile ilişkili açıklamalara faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde özet olarak yer verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik Yaklaşımı bölümü

Hedeflerin gerçekleştirilmesi de dâhil olmak üzere, çevresel konuların yönetimi için sunduğu teşvikleri açıklar.

x

2021 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz yönetişim çalışmaları doğrultusunda üst yönetim performans hedeflerine çevre, sosyal yönetişim odaklı performans kriterlerinin dâhil edilmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiğini açıklar.

x

Ham maddelerini doğadan sağlayan bir üretici olarak çevresel sürdürülebilirlik, Anadolu Efes’in faaliyetlerinin devamlılığı için kilit rol oynamaktadır. Bu nedenle içinde bulunduğumuz gezegenimizin devamlılığı için iklim değişikliği, su riskleri, döngüsel ekonomi gibi farklı çevresel konuların iş hedeflerimize ve kurumsal stratejimize her geçen gün daha fazla entegre edilmesi ve performansın ileri taşınması için çalışmalara devam edilmektedir.

İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlerine yönelik sürdürülebilirlik performanslarını ve bu performansı iyileştirici faaliyetlerini açıklar.

x

Faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde ürün ve hizmetlerine yönelik sürdürülebilirlik performansı konusunda yapılan iyileştirme çalışmalarına özet olarak yer verilmektedir.

Konuya dair detaylı açıklamalar 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer alacaktır.

Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü

Sadece doğrudan operasyonlar bakımından değil, ortaklık değer zinciri boyunca çevresel konuları nasıl yönettiğini ve stratejilerine tedarikçi ve müşterileri nasıl entegre ettiğini açıklar.

x

Yarattığımız pozitif etkiyi yaymak üzere birlikte çalıştığımız paydaşlarımızın iş yapış prensiplerimizi anlamaları ve bunları içselleştirmeleri kilit rol oynamaktadır. Tedarikçi Çalışma İlkeleri’miz bu kapsamdaki yaklaşımımızı ortaya koymaktadır.

Tedarikçi Çalışma İlkelerimizin yanı sıra ham maddelerimizin üreticileri çiftçilerimizle akıllı tarım projeleri, tedarikçi denetimleri gibi farklı çalışmalarla çevresel etkilerin değer zinciri boyunca azaltılmasına yönelik uygulamalar yürütülmektedir.

https://www.anadoluefes.com/Upload/Docs/

Anadolu%20Efes%20Tedarik%C3%A7i%20

%C3%87al%C4%B1%C5%9Fma%20%C4%B0lkeleri.

pdf

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVESİ

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

Çevresel konularda (sektörel, bölgesel, ulusal ve uluslararası) politika oluşturma süreçlerine dâhil olup olmadığını; çevre konusunda üyesi olduğu dernekler, ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı iş birliklerini ve varsa aldığı görevleri ve desteklediği faaliyetleri açıklar.

x

BM Global Compact, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, ÇEVKO, WWF Türkiye gibi çevre konusunda farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok dernek ve kurum ile gerek üyelik, gerekse çalışmalarına dâhiliyet gibi çeşitli iş birlikleri yürütülmektedir.

Üyelikler ve çalışmalarla ilgili detaylı bilgilere sürdürülebilirlik raporlarında yer verilmektedir.

Güncel bilgiye 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer verilecektir.

Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam‑1 (Doğrudan), Kapsam‑2 (Enerji dolaylı), Kapsam‑3 (Diğer dolaylı) 1), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atıksu yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde raporlar

x

Anadolu Efes’in tüm çevresel göstergeleri sürdürülebilirlik raporlarında geçmiş yıllarla karşılaştırılabilir şekilde raporlanmaktadır.

2021 yılı söz konusu verilere faaliyet raporunun çevresel performans göstergeleri bölümünde yer almaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Çevresel Performans Göstergeleri bölümü

Verilerini toplamak ve hesaplamak için kullandığı standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntılarını açıklar.

x

Söz konusu tüm açıklamalar faaliyet raporlarında sürdürülebilirlik özet bölümünde yer almaktadır.

Detaylı bilgilere ise sürdürülebilirlik raporlarında

yer verilmektedir. Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü, Performans

Göstergeleri bölümü Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak

rapor yılı için çevresel göstergelerin durumunu açıklar (artış veya azalma).

x

Çevresel göstergelere ilişkin önceki yıllarla karşılaştırmalı performans göstergeleri faaliyet raporunun sürdürülebilirliğe ilişkin özet bölümde ve sürdürülebilirlik raporlarında paylaşılmaktadır.

Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirler ve bu hedefleri açıklar. Bu hedeflerin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın önerdiği şekilde Bilime Dayalı olarak belirlenmesi tavsiye edilir. Daha önce belirlediği hedeflere göre rapor yılında gerçekleşen ilerleme söz konusu ise konu hakkında bilgi verir.

x

2030 sürdürülebilirlik hedefleri web sitesinde, 2021 faaliyet raporunda ve 2020 sürdürülebilirlik raporlarında yer almaktadır.

Kısa ve orta vadeli hedeflerin belirlenmesi için fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

İklim krizi ile mücadele stratejisini ve

eylemlerini açıklar. x

Anadolu Efes Pozitif Etki Planı ve 2030 hedefleri kapsamında operasyonlarımızda net sıfır olma hedefi doğrultusunda enerji verimliliğinin artırılması, emisyonların azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması ve değer zinciri kapsamında hedeflenen yaklaşım 2020 Sürdürülebilirlik raporunda yer almaktadır.

2021 Sürdürülebilirlik Raporunda detaylı olarak eylem planlarına yer verilecektir. Bunun yanı sıra Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) de Türkiye operasyonlarının performansı kapsamında yanıt verilmektedir.

İklim krizi ile mücadele stratejisinin TCFD çerçevesinde genişletilmesi planlanmaktadır.

Sunduğu ürünler ve/veya hizmetlerin potansiyel olumsuz etkisini önleme veya minimize etme program ya da prosedürlerini açıklar;

üçüncü tarafların sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlarını açıklar.

x

Anadolu Efes, sunduğu ürünlerin çevreye olan potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya azaltmak amacıyla operasyonlarında ve tüm değer zincirinde sürdürülebilirlik yaklaşımını esas almaktadır. Bu kapsamda kendi operasyonlarında enerji verimliliğin artırılması, kaynak tüketiminin ve salınımların azaltılması için faaliyetlerini sürdürmektedir. Bununla birlikte değer zinciri boyunca çevresel etkinin azaltılması için tedarikçi değerlendirmelerine çevresel kriterlerin daha kapsayıcı şekilde dâhil edilmesi konusunda çalışmalara devam edilmektedir.

Ortaya koyduğumuz 2030 sürdürülebilirlik hedeflerimizin ve yaklaşımımızın değer zincirimiz boyunca yaygınlaşması için çaba göstereceğiz.

Bu kapsamda kapsayıcı aksiyon planları üzerinde çalışılmaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü

Çevresel etkilerini azaltmaya yönelik aldığı aksiyonlar, yürüttüğü projeler ve girişimlerin toplam sayısını ve bunların sağladığı çevresel fayda/

kazanç ve maliyet tasarruflarını açıklar.

x

Anadolu Efes’in çevresel etkilerini azaltmaya yönelik yürütülen iş birliklerine, faaliyetlerine, sağlanan fayda ve tasarruflara her yıl yayınlanan faaliyet raporunda özet olarak, sürdürülebilirlik ve CDP raporlarında detaylı şekilde yer verilmektedir.

Toplam enerji tüketim verilerini (ham maddeler hariç) raporlar ve enerji tüketimlerini Kapsam‑1 ve Kapsam‑2 olarak açıklar.

x

Faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde çevresel performans göstergeleri kapsamında enerji tüketim verileri ve Kapsam‑1 ve Kapsam‑2 emisyon verilerine yer verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevresel Performans Göstergeleri bölümü

Raporlama yılında üretilen ve tüketilen elektrik, ısı, buhar ve

soğutma hakkında bilgi sağlar. x

Enerji verileri durağan ve hareketli yanma emisyonları olarak paylaşılmaktadır. Toplam enerji verisine faaliyet raporunda yer verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevresel Performans Göstergeleri bölümü.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVESİ

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapar ve bu çalışmaları açıklar.

x

2030 yılında kadar tüm operasyonlarımızda net sıfır karbon salımına ulaşma hedefimize paralel, sera gazı azaltımı çalışmalarımız kapsamında elektrik ihtiyacımızın %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedeflenmektedir. Bu bağlamda yenilenebilir enerji tedariğinin yanı sıra operasyonlarımızda kullanabilmek adına yenilenebilir enerji kurulumu fırsatları değerlendirilmektedir.

Yenilenebilir enerji üretim ve

kullanım verilerini açıklar x 2021 yılı yenilenebilir enerji kullanım verilerine faaliyet raporunun sürdürülebilirlik bölümünde yer verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevresel Performans Göstergeleri bölümü

Enerji verimliliği projeleri yapar ve bu çalışmalar sayesinde enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarını açıklar. x

Faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalara özet olarak yer verilmektedir. Konuya dair detaylı açıklamalar 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer alacaktır. Bununla birlikte Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) Türkiye operasyonlarının performansı kapsamında ayrıca yanıt verilmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü

Yer altından veya yer üstünden çekilen, kullanılan, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarlarını, kaynaklarını ve prosedürlerini (Kaynak bazında toplam su çekimi, su çekiminden etkilenen su kaynakları; geri dönüştürülen ve yeniden kullanılan suyun yüzdesi ve toplam hacmi vb.) raporlar.

x

Bu husustaki veriler her yıl yayınlanan faaliyet ve sürdürülebilirlik raporlarında yer almaktadır.

2021 yılına ait söz konusu göstergeler faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde kamuya açıklanmaktadır.

Faaliyet Raporu ‑ Çevresel Performans Göstergeleri bölümü

Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığını açıklar.

x Karbon fiyatlandırma sistemine dâhiliyet bulunmamaktadır.

Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisini

açıklar. x Raporlama döneminde biriken veya satın alınan

karbon kredisi bulunmamaktadır.

Ortaklık içerisinde karbon Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

C. Sosyal İlkeler

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları İnsan Hakları Evrensel

Beyannamesine, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerine ve Türkiye’de insan hakları ve çalışma hayatını düzenleyen hukuksal çerçeve ve mevzuata tam uyumun taahhüt edildiği Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturur. Söz konusu politikayı ve politikanın uygulanması ile ilgili rolleri ve sorumlulukları kamuya açıklar.

x

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UNGC) imzalayan ilk Türk kuruluşlarından biri olarak, insan haklarına saygı, Anadolu Efes’in temel bir değeridir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuştur. Söz konusu politikada sorumlular belirlenmiş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Politikaya faaliyet raporunun sürdürülebilirlik bölümünde ve web sitesinde yer verilmektedir.

https://www.anadoluefes.com/Upload/Docs/ İşe alım süreçlerinde fırsat eşitliği

sağlar. Tedarik ve değer zinciri etkilerini de gözeterek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (kadın, erkek, dini inanç, dil, ırk, etnik köken, yaş, engelli, mülteci vb. ayrımı yapılmaması gibi) politikalarında yer verir.

x

Adil iş gücü, çalışma standartları gibi konulara Anadolu Efes Tedarikçi Çalışma İlkelerinde yer verilmektedir.

Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemleri açıklar.

x

Şirket nezdinde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularına azami önem verilmekte olup bu konuların değer zinciri boyunca gözetilmesi konusunda da çalışmalar devam etmektedir.

Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeleri raporlar. Çocuk işçi çalıştırılmamasına yönelik düzenlemeleri açıklar.

x

Anadolu Efes, faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli bütün yasalara uymaktadır. İnsan Hakları Politikası doğrultusunda ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalar kapsamında daha kapsayıcı faaliyetler planlanmaktadır.

https://www.anadoluefes.com/Upload/Docs/

Anadolu%20Efes%20%C4%B0nsan%20 Haklar%C4%B1%20Politikas%C4%B1.pdf

Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetimine ilişkin politikalarını açıklar. Çalışan şikayetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları oluşturarak uyuşmazlık çözüm süreçlerini belirler. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetleri düzenli olarak açıklar.

x

İnsan Kaynakları Politikamız doğrultusunda yetenek yönetimi ve gelişimi, çalışan bağlılığı, iş sağlığı ve güvenliği ile birlikte çalışanlarımızın ruhsal, bedensel ve zihinsel sağlıklarını güçlü tutmak amacıyla düzenlenen çalışmalar özet olarak faaliyet raporunun sürdürülebilirlik bölümde, detaylı olarak ise sürdürülebilirlik raporlarında açıklanmaktadır.

https://www.anadoluefes.com/

Upload/Docs/Anadolu%20Efes%20

%C4%B0nsanKaynaklar%C4%B1Politikas%C4%B1.

pdf

Faaliyet Raporu ‑ Çalışanlar bölümü

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİ UYUM ÇERÇEVESİ

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturur ve kamuya açıklar. İş kazalarından ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemleri ve kaza istatistiklerini açıklar.

x

Çalışanlarımıza sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sunmayı en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu doğrultudaki

faaliyetlerimize ve performans göstergelerimize faaliyet raporunun sürdürülebilirlik bölümünde ve sürdürülebilirlik raporlarında yer verilmektedir.

İş Etiği İlkeleri’mizin yanı sıra İnsan Kaynakları, İnsan Hakları, İş Sağlığı ve Güvenliği

Politikalarımız bu alandaki yaklaşımımızı ve prensiplerimizi içermektedir.

İş kazalarını önleme ve çalışanların sağlığının korunması amacıyla alınan önlemler ve İSG istatistiklerimize detaylı olarak 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer verilecektir.

Faaliyet Raporu ‑ İSG bölümü

Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş

ve kamuya açıklanmıştır. x Şirketin Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi

Politikası bulunmaktadır. https://www.anadoluefes.com.tr/iletisim/kvkk Etik politikası oluşturur (iş, çalışma

etiği, uyum süreçleri, reklam ve pazarlama etiği, açık bilgilendirme vb. çalışmaları dâhil) ve kamuya açıklar.

x Faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde ilgili

çalışmalara yönelik açıklamalara yer verilmektedir. Faaliyet Raporu ‑ Etik İlkeler bölümü

Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalarını açıklar.

x

Faaliyet raporu sürdürülebilirlik bölümünde toplumsal yatırımlar ile ilişkili çalışmalara yönelik açıklamalara özet olarak yer verilmektedir. Konuya dair detaylı açıklamalar 2021 Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer alacaktır.

Faaliyet Raporu ‑ Toplum bölümü

Ortaklık, çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlemiştir.

x Sürdürülebilirlik konusu ve önemi hakkında şirket içinde bilgilendirme toplantıları ve eğitimler düzenlenmektedir.

Faaliyet Raporu ‑ Çevre bölümü.

C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler Sürdürülebilirlik alanındaki

faaliyetlerini tüm paydaşların (çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar, kamu

kuruluşları, hissedarlar, toplum ve x

Paydaş analizleri ve paydaşlarla ilişkiler

çerçevesinde görüşler alınmakta ve bu doğrultuda sürdürülebilirlik açısından öncelikli konular belirlenmektedir. Sürdürülebilirlik raporunda yer alan önceliklendirme analizinin yanı sıra Yönetim

Faaliyet Raporu ‑ Sürdürülebilirlik Yaklaşımı bölümü

İlke Tanımı Uyum Durumu

Evet Hayır Kısmen Açıklama İlgili Rapor/Bölüm Adı/Bağlantı Linki

Paydaş iletişimini sürekli ve şeffaf bir şekilde yürütür; hangi paydaşlarla, hangi amaçla, ne konuda ve ne sıklıkla iletişime geçtiğini, sürdürülebilirlik faaliyetlerinde kaydedilen gelişmeleri açıklar.

x

Stratejik odak alanlarımızdan biri olan paydaş ilişkileri yönetimi, sürdürülebilirlik performansımızın daha ileriye taşınmasında

Stratejik odak alanlarımızdan biri olan paydaş ilişkileri yönetimi, sürdürülebilirlik performansımızın daha ileriye taşınmasında

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 127-138)