• Sonuç bulunamadı

FAALİYETLERE İLİŞKİN DİĞER BİLGİLER

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 152-156)

Anadolu Efes ve Anadolu Efes altında faaliyet gösteren tüm bira operasyonlarında yapılan yatırımlar ilgili Yönetim Kurullarının onayladığı yıllık bütçe ve iş planlarında yer alan yatırım kararları doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bira operasyonlarındaki yatırımlar daha isabetli yatırım kararları alınabilmesi yanında yatırımlarda standardizasyon ve tutarlılık sağlamayı da amaçlayan Yatırım Yönetimi Rehberi (“Rehber”) ışığında ve her bir operasyonun stratejik iş planı ile uyumlu şekilde yürütülürken, tüm bira operasyonlarında en kârlı ve en gerekli yatırımların yapılmasının garanti altına alınması en önemli önceliğimizdir. Genel prensip olarak yatırım kararlarının Rehber’de detaylı şekilde açıklanmış olan belirli finansal projeksiyonlara ve analizlere dayanması ve dokümantasyonun yine Rehber’de belirtildiği şekilde ve detayda yapılması gerekmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Efes tarafından gerçekleştirilen yatırım harcamaları ağırlıklı olarak üç alanda yapılan yatırımlardan oluşmuştur:

1) Şirket’in büyüme stratejisi kapsamındaki yatırımlar mevcut tesislerdeki bazı iyileştirmeler ve uyum çerçevesinde yapılanlar da dâhil çeşitli teknik yatırımlar ürünlerin soğuk bulunabilirliğini artırmaya yönelik soğutucu yatırımları gibi pazarlama alanındaki yatırımlar

2) Anadolu Efes’in yatırım harcamalarının kısa ve orta vadede ağırlıklı olarak teknik iyileştirmeler için yapılacak ekipman alımları, yasalara uyum kapsamındaki yatırım harcamaları

3) Pazarlama faaliyetleri kapsamında soğutucuların iyileştirilmesine yönelik yatırımlardan oluşması beklenmektedir.

Ancak bahsedilen bu harcamalar yalnızca Anadolu Efes’in bira operasyonlarıyla ilişkilidir ve yukarıda belirtildiği gibi, CCI’ın yatırım harcamaları ve diğer işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması şirketin kendi sorumluluğundadır. Diğer yandan Anadolu Efes’in fiili yatırım harcamaları tahminlerinden önemli ölçüde sapabilmekte ve piyasa koşulları, Şirket’in ürünlerine olan talep, fonlama imkânları, faaliyet nakit akımları ve Şirket’in tamamen ve kısmen kontrolü dışında olan diğer faktörleri içeren çeşitli faktörlerden etkilenmektedir.

Yatırım faaliyetlerine ilişkin nakit akışı, 2020 yılındaki 1.515,0 milyon TL seviyesine kıyasla 2021 yılında 5.789,7 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

2021 yılında 5.789,7 milyon TL olarak gerçekleşen yatırım faaliyetlerine ilişkin nakit akışı temel olarak 2.724,8 milyon TL’lik meşrubat ve bira operasyonlarının büyümesi ile ilgili maddi ve maddi olmayan duran varlık net satın alımları, 87,0  milyon TL’lik müşterek yönetime tabi ortaklıklarda yapılan sermaye artırımını ve 2.978,0 milyon TL’lik bağlı ortaklıkların kontrolünün elde edilmesine yönelik alışları yansıtmaktadır.

8. TEŞVİKLERDEN YARARLANMA

Anadolu Efes’in 2012/3305 sayılı kararname kapsamındaki yeni yatırım teşvik mevzuatı çerçevesinde Türkiye’de bölgesel bazda muhtelif yatırım teşvikleri bulunmaktadır. Anadolu Efes ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın “Turquality” adı altında, “Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması ve Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi” kapsamında vermiş olduğu teşviklerden yararlanmaktadır.

9. ÇALIŞANLAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihlerinde sona eren dönemler içinde çalışan toplam personelin ortalama sayısı aşağıdaki gibidir.

(Rakamlar konsolidasyona giren iştiraklerdeki çalışanları da içermektedir.)

10. BAĞIŞ VE YARDIMLAR, SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN HARCAMALAR VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İLE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE SAĞLANAN HAKLARA İLİŞKİN BİLGİLER

Anadolu Efes’in 2021 yılı toplam bağış rakamı 19,7 milyon TL’dir.

Anadolu Efes’in 2021 yılında Sosyal Sorumluluk Projeleri çerçevesinde yapılan konsolide harcamaları 14,0 milyon TL’dir.

Yönetim Kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilere sağlanan huzur hakkı, ücret, prim, ikramiye, kâr payı gibi mali menfaatlerin toplam tutarları, mali tabloların ilgili dipnotlarında verilirken; verilen ödenekler, yolculuk, konaklama ve temsil giderleri ve ayni ve nakdi imkânlar, sigortalar ve benzeri teminatların toplam tutarı 2021 yılında 524 bin TL olarak gerçekleşmiştir.

11. ARAŞTIRMA‑GELİŞTİRME

Biranın ana ham maddelerinden biri olan maltın üretiminde kullanılan arpa konusunda 1982 yılından bu yana Ar‑Ge faaliyetlerini sürdüren Anadolu Efes, geliştirdiği 17 adet arpa çeşidini kendi adına tescil ettirmiştir. Bu araştırma çalışmaları sonucunda arpada bölgesel olarak kendi çeşitlerinin yaygınlaşması ile %30’a varan verim artışları sağlanmış ve kalitede olumlu gelişmeler kaydedilmiştir.

12. ŞİRKETLER TOPLULUĞU İLE İLGİLİ HUSUSLAR

Şirket’in iştirak, bağlı ortaklık ve müşterek yönetime tabi ortaklıklarının sermayelerinde doğrudan ve dolaylı olarak sahipliğini artırdığı ve düşürdüğü durumlar aşağıda özetlenmiştir:

NİHAİ ORAN 31.12.2021 31.12.2020 DEĞİŞİMİN GEREKÇESİ

Blue Hub Ventures B.V. %100,00 %0,00 Yeni Şirket Kurulumu

Mahmudiye Kaynak Suyu Ltd. Şti. %0,00 %50,26 CCİ'ye Devir Olmak Suretiyle Birleşme

Tonus Turkish‑Kazakh Joint Venture LLP %0,00 %50,26 Şirket Tasfiyesi

The Coca‑Cola Bottling Company of Jordan Ltd. %50,26 %45,23 Satış Opsiyonunun Kullanılması

Waha Beverages B.V. %50,26 %40,22 Satış Opsiyonunun Kullanılması

Al Waha for Soft Drinks, Juices, Mineral Water, Plastics, and Plastic Caps Production LLC

%50,26 %40,22 Satış Opsiyonunun Kullanılması

Coca‑Cola Bottlers Uzbekistan Ltd. (CCBU) %50,26 %0,00 Hisse Alımı

Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. %78,58 %76,22 Sermaye Artırımı ve Hisse Alımı 13. DİĞER

Şirket’in dönem içinde iktisap ettiği kendi payı bulunmamaktadır.

Şirket hesap dönemi içerisinde hiçbir özel denetimden geçmemiş olup tabi olduğu düzenlemelerin gerektirdiği ölçüde bir takım kamu denetimlerinden geçmiştir.

31.12.2021 itibarıyla Şirket aleyhine açılmış olan ve Şirket’in mali durumunu ve faaliyetlerini etkileyebilecek nitelikte herhangi bir dava bulunmamaktadır.

Mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar nedeniyle Şirket ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında uygulanan herhangi bir idari veya adli yaptırım bulunmamaktadır.

Yönetim organı üyelerinden birinin talep etmesi halinde hazırlanan Türk Ticaret Kanunu’nun 199. Maddesinin dördüncü fıkrasında öngörülen şekilde bir rapor istenmemiştir.

Şirket’in mali durumu güçlü olup sermayesinin karşılıksız kalması veya borca batık olması söz konusu değildir.

FAALİYETLERE İLİŞKİN DİĞER BİLGİLER

Şirket Genel Kurul’unca verilen izin çerçevesinde yönetim organı üyelerinin Şirket ile kendisi veya başkası adına yaptığı işlemler ile rekabet yasağı kapsamındaki faaliyetleri bulunmamaktadır. Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Şirketler Topluluğu ile ilgili Bağlılık Raporu’nda Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.’nin hâkim ortağı ve hâkim ortağın bağlı ortaklıkları ile hâkim şirketin yönlendirmesi veya sadece onun ya da ona bağlı bir şirketin yararına olacak neticeler elde edilmesi kastıyla gerçekleştirdiği herhangi bir işlemin mevcut olmadığı, hâkim şirketin ya da ona bağlı bir şirketin yararına alınan veya alınmasından kaçınılan herhangi bir önlem olmadığı, 2021 yılı içinde hâkim ortağı ve hâkim ortağın bağlı ortaklıkları ile yapmış olduğu tüm işlemlerde, işlemin yapıldığı anda mevcut piyasa koşullarında faaliyetin rekabetçi olarak sürdürülmesini sağlamak üzere tarafımızca bilinen hal ve şartlara göre, her bir işlemde emsallerine uygun bir karşı edim sağlandığı, ayrıca Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.’nin hâkim ortağı ve hâkim ortağın bağlı ortaklıkları lehine şirketi zarara uğratabilecek şekilde alınan veya alınmasından kaçınılan herhangi bir önlem bulunmadığı ve bu çerçevede denkleştirmeyi gerektirecek herhangi bir işlem veya önlemin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Şirket’in yatırım danışmanlığı ve derecelendirme gibi konularda hizmet aldığı kurumlarla arasında çıkan çıkar çatışmaları ve bu çıkar çatışmalarını önlemek için şirketçe alınan tedbirler hakkında bilgi:

Dönem içerisinde çıkar çatışması yaratan bir durum gözlenmemiştir. Yatırım danışmanlığı ve derecelendirme gibi hizmet alımlarında SPK mevzuatı dâhil tüm mevzuat hükümlerine uyulmakta ve bu doğrultuda çıkar çatışmasına yol açabilecek bir durumun gerçekleşmemesi için azami özen gösterilmektedir.

14. RAPORLAMA DÖNEMİNDEN SONRAKİ OLAYLAR

• Ukrayna operasyonumuzda Çernihiv, Harkov ve Mikolayiv şehirlerinde üç bira fabrikamız ve yaklaşık üç bin çalışanımız bulunmaktadır. Birinci önceliğimiz çalışanlarımızın güvenliğini sağlamaktır ve bu konuda alınabilecek tüm önlemler alınmıştır. Bunun yanı sıra, üretim tesislerimizin ve altyapımızın güvenliğini sağlamak adına önlemler alınmıştır. Bu çerçevede, 24 Şubat 2022 tarihi itibarıyla, aynı tarihli özel durum açıklamamızda duyurulduğu üzere, Ukrayna’daki bira fabrikalarımızdaki üretim ve satış operasyonları durdurulmuştur. 2021 yılında, Ukrayna operasyonumuzun Anadolu Efes satış gelirleri içindeki payı %5, FAVÖK içindeki payı ise %2’dir.

Bu rapor yayınlanma tarihi itibarıyla Rusya operasyonumuzda ise üretim ve satış faaliyetlerimiz devam etmektedir.

• Fitch Ratings (“Fitch”) 10 Mart 2022’deki değerlendirmesinde, Anadolu Efes’in BBB‑ olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu bir kademe indirerek notunu BB+ seviyesine çekmiştir. Fitch ayrıca tüm notları negatif izlemeye almıştır.

Fitch ilgili notunda, Şirketin faaliyetlerini yürüttüğü ülkelerdeki zorlu makroekonomik ortamın, not revizyonunun ana itici güç olduğunu belirtirken, Şirketin döviz pozisyonunu da dâhil ederek likiditesini yeterli olarak değerlendirmiştir.

ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.

2021 Yılı Kâr Dağıtım Tablosu (TL)

1. Ödenmiş /Çıkarılmış Sermaye   592.105.263,00

2. Genel Kanuni Yedek Akçe (Yasal Kayıtlara Göre)   372.939.109,84

    SPK’ya Göre Yasal Kayıtlara (YK) Göre

3. Dönem Kârı 3.802.921.160,49 2.058.164.737,83

4. Vergiler (‑) ‑1.435.654.496,55 0

5. Net Dönem Kârı 1.068.303.393,18 2.058.164.737,83

6. Geçmiş Yıllar Zararları (‑) 0  ‑1.384.017.111,87

7. Genel Kanuni Yedek Akçe (‑) 0 0

8. Net Dağıtılabilir Dönem Kârı 1.068.303.393,18 674.147.625,96

Yıl İçinde Dağıtılan Kâr Payı Avansı (‑) 0 0

Kâr Payı Avansı Düşülmüş Net Dağıtılabilir Dönem Kârı/Zararı 0 0

9. Yıl İçinde Yapılan Bağışlar (+) 70.457,40 0

10. Bağışlar Eklenmiş Net Dağıtılabilir Dönem Kârı 1.068.406.932,23 0

11. Ortaklara Birinci Kâr Payı 29.605.263,15  0

  Nakit 0   0

  Bedelsiz 0   0

12. İmtiyazlı Pay Sahiplerine Dağıtılan Kâr Payı 0   0

13. Dağıtılan Diğer Kâr Payı 0   0

Çalışanlara 0 0

  Yönetim Kurulu Üyelerine  0 0 

Pay Sahibi Dışındaki Kişilere 0 0

14. İntifa Senedi Sahiplerine Dağıtılan Kâr Payı 20.181.857,34  0

15. Ortaklara İkinci Kâr Payı 545.428.037,37  0

16. Genel Kanuni Yedek Akçe 78.754.821,61  0

17. Statü Yedekleri 0   0

18. Özel Yedekler 0   0

19. Olağanüstü Yedek 394.333.413,71  0

20. Dağıtılması Öngörülen Diğer Kaynaklar 523.025.909,71  0

ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş.’NİN 2021 YILINA İLİŞKİN KÂR PAYI ORANLARI TABLOSU

 PAY GRUBU TOPLAM DAĞITILAN KÂR PAYI

TOPLAM DAĞITILAN KÂR PAYI / NET DAĞITILABİLİR DÖNEM

KÂRI

1 TL NOMİNAL DEĞERLİ PAYA İSABET EDEN

KÂR PAYI (NET)

  NAKİT (TL) BEDELSİZ (TL) ORANI (%) TUTARI (TL) ORANI (%)

           

Toplam 988.253.289,21 1,66905 166,905

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 152-156)