• Sonuç bulunamadı

Risk Yönetim ve İç Kontrol Mekanizmasõ Risk Yönetimi

Bölüm IV – YÖNETİM KURULU

21. Risk Yönetim ve İç Kontrol Mekanizmasõ Risk Yönetimi

Bankamõzõn kurumsal yapõsõnõn oluşturulmasõndaki önemli bir yol gösterici de

“Uluslararasõ Risk Yönetimi Prensipleri”’dir. Bankamõz Basel II Uzlaşõsõ ile çerçevesi çizilmiş olan risk yönetimi prensiplerine uyumu da ilke olarak benimsemektedir.

Banka bünyesinde risk yönetimine ilişkin tüm politika ve süreçler Risk Yönetim Grubu temel görev ve sorumluluklarõ altõnda tanõmlanmõştõr. Risk Yönetim Grubu, bankanõn maruz bulunduğu risklerin sistemli yönetilmesi amacõyla oluşturulan Üst Düzey Risk Komitesi, Banka Risk Komitesi, Risk Kontrol Birimi ve münferit risk komitelerinden oluşan yapõyõ ifade eder. Üst Düzey Risk Komitesi, bankanõn solo ve konsolide bazda izleyeceği risk yönetimi stratejileri ve politikalarõnõn hazõrlanmasõndan, Yönetim Kurulunun onayõna sunulmasõndan ve uygulamanõn izlenmesinden sorumludur.

Münferid risk komitelerinin etkin çalõşmasõnõ, gerekli kararlarõ almasõnõ ve alõnan kararlara uyulmasõnõ sağlar. Ayrõca ticari birimlerin risk/getiri dengesi konusunda temel kararlarõ almasõ ve alõnan risklerin Yönetim Kurulunca belirlenen limitlere uygun olarak yönetilmesi de Üst Düzey Risk Komitesinin görev ve sorumluluklarõndandõr.

Banka Risk Komitesi, Üst Düzey Risk Komitesine bağlõ olarak görev yapan bir komite olup, Üst Düzey Risk Komitesinin konsolide grup için oluşturduğu risk politika ve

kararlarõ doğrultusunda, Bankanõn risk haritasõnõn izlenerek, gerekli görünen uygulamalarõn alt komiteler ve ilgili departmanlar tarafõndan yürütülmesini ve denetlenmesini sağlamakta yükümlüdür. Komite Başkanõ sorumlu Yönetim Kurulu üyesidir. Banka Risk Komitesi; Genel Müdür, Münferid risk komitesi başkanlarõ, Teftiş Kurulu Başkanõ ve İç Denetim Koordinatörünün katõlõmõndan oluşur.

Piyasa Riskleri Komitesi, hem alõm-satõm, hem de bankacõlõk portföyüne ilişkin risk politikalarõnõ uygulamak ve ilgili kontrol sistemlerini yerleştirmek amacõyla kurulmuştur.

Piyasa koşullarõnõn bankanõn karlõlõğõ ve ekonomik değeri üzerindeki olasõ olumsuz etkilerinin sõnõrlandõrõlmasõ ve minimize edilmesi, komitenin temel sorumluluğudur.

Komite, her türlü bankacõlõk ürününden kaynaklanan risklerin ölçülme ve limitlendirme yöntemlerinin belirlenmesi konusunda Üst Düzey Risk Komitesine önerilerde bulunur, geriye-dönük test sonuçlarõnõ inceler, stres ve senaryo testleri tasarlayarak risk ölçüm metodolojisini destekleyici çalõşmalar yapar.

Yönetim Kurulu tarafõndan belirlenen kredi politikalarõ, yasal limitler ve Banka Risk Komitesinin belirlediği risk ölçüm kriterleri çerçevesinde, kredi riskinin izlenmesi ve ölçülmesi, Kredi Risk Komitesinin görev alanõna girmektedir. Kredi Riskleri Komitesinin temel fonksiyonu, kredi riskleri ile ilgili olarak banka bünyesinde belirlenen kredi limitlerinin düzenli bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi ve yeni limitler tesis edilerek bu risklerin kontrol altõnda tutulmasõ, senaryo analizleri ve saptanmõş bulunan kredi limitleri dikkate alõnarak maruz kalõnan kredi risk tutarlarõnõn gözlemlenmesidir

Operasyon Riskleri Komitesi, banka faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sõrasõnda ortaya çõkacak operasyonel risklerin belirlenmesi, giderilmesi ve ölçülmesine ilişkin çalõşmalarõn yürütüldüğü bir komitedir. Söz konusu çalõşmalar yapõlõrken İç Kontrol ve Teftiş Kurulu raporlamalarõna konu olan aksaklõklarõn giderilmesine ilişkin aksiyonlar öncelikli olarak ele alõnõr.

Operasyonel Riskler, uygun bir iç denetim sisteminin ve bunun gerektirdiği yetkilerin banka içinde dağõtõmõ mekanizmasõnõn tesisi, bankanõn tüm faaliyet sistemlerinin detaylõ bir şekilde test ve kontrol edilmesi, iç ve dõş sistemler arasõnda tam bir uyumun tesisi, tamamen bağõmsõz bir yedekleme imkanõnõn tesisi suretiyle yönetilir.

Risk Kontrol Birimi, finansal risklerin, Piyasa Riskleri, Kredi Riski ve Operasyonel Risk Komitelerince önerilmiş ve Banka Risk Komitesince onaylanmõş modeller ve uygun görülen varsayõm ve parametreler çerçevesinde periyodik olarak takip edilmesi,

ölçülmesi ve bu çerçevede konmuş olan limitlere uygunluğunun izlenmesi ve raporlanmasõndan sorumludur. Yönetim Kurulunun bankanõn finansal risklere maruz kalan Alõm-Satõm, ALM ve Kredi portföyleri için belirlediği özkaynak büyüklüğü ve risk sõnõrlarõnõ kullanõlarak ilgili kar merkezleri için uygulanacak risk-bazlõ limitler bu bölüm tarafõndan belirlenir. Aynõ süreç dahilinde limit ihlallerinin izlenmesi ve Banka Risk Komitesi ile üst yönetime gerekli bildirimlerin yapõlmasõ da bu bölüm tarafõndan gerçekleştirilir.

İç Denetim Sistemi

Teftiş Kurulu Başkanlõğõ

Teftiş Kurulu Başkanlõğõ, Yönetim Kurulunu temsilen İç Denetim ve Risk Yönetimi işlevinin yürütülmesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi’ne bağlõdõr. Kurul, bir Başkan, bir Başkan Yardõmcõsõ, yeterli sayõda Müfettiş ile Teftiş Kurulu Sekreterinden oluşur.

Teftiş Kurulu, Alternatifbank A.Ş.’nin şubelerinde, Genel Müdürlük Birimlerinde, İç Kontrol ve Risk Yönetimi fonksiyonlarõnõ yerine getiren birimlerde, Bankanõn denetimi altõndaki kuruluşlarda, bağlõ olduğu makam adõna teftiş, soruşturma ve inceleme yapmak yetkisine sahiptir. Teftiş Kurulu Başkanõ görevlerini, Müfettişler de teftiş, inceleme ve soruşturmalarõnõ Yönetim Kurulu adõna yaparlar.

Günlük faaliyetlerden bağõmsõz olarak, objektif ve risk odaklõ bakõş açõsõyla gerçekleştirilen denetimlerle, Banka ve iştiraklerinde gerçekleştirilen faaliyetlerin kanunlara, düzenlemelere, politikalara ve banka içi prosedürlere uygun olarak yürütüldüğünün kontrolü hedeflenir. Ayrõca, bilgi sistemleri güvenliğinin korunmasõ ve İç Kontrol ve Risk Yönetim süreçlerinin ve risk metodolojisinin doğru ve güvenilir çalõşmasõ ve bu yolla banka ve iştiraklerinde oluşabilecek risklerin tanõmlanmasõ, ölçülmesi ve yönetimi konularõnda gerçekleştirilen faaliyetlerin sağlõklõ olup olmadõğõnõn saptanmasõ amaçlanõr. Teftiş Kurulu, bankanõn planlanmõş amaç ve hedefleri çerçevesinde, şube/bölüm yönetimlerinin performanslarõnõ değerlendirme ve Yönetim Kurulu ve üst düzey yönetimi bilgilendirme görevini de yerine getirir.

İç Denetim Koordinatörlüğü

İç Denetim Koordinatörlüğü, Yönetim Kurulunu temsilen İç Denetim ve Risk Yönetimi işlevinin yürütülmesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi’ne bağlõdõr. İç Denetim Koordinatörü görevlerini, İç Denetim Yetkilileri de denetimlerini Yönetim Kurulu adõna yaparlar. İç Denetim Koordinatörlüğü, Alternatifbank A.Ş.'nin Genel Müdürlük Birimlerinde ve şubelerinde bağlõ olduğu makam adõna denetleme yetkisine sahiptir.

Denetimler gerek işlem bazõnda günlük / güncel olarak, gerekse de genellikle haftalõk, aylõk veya daha uzun periyotlarda yapõlõr.

İç Denetim, bankanõn tüm işlevlerinin güvenli bir biçimde icra edilmesini, gerek merkezden gerekse Genel Müdürlük birimlerinde ve şubelerde iç kontrol mekanizmalarõ vasõtasõyla izlemek, incelemek ve kontrol etmek amacõyla raporlamaya dayalõ bilgi talebinde bulunmak, çeşitli kontrol dokümanlarõ ve araçlarõ üzerinden genel veya özel gözlemlere ve izlemeye dayalõ kontrol yada inceleme yapmak, tespitleri raporlara bağlamak veya uyarõ mesajlarõ hazõrlayarak ilgili birimlere tebliğ etmektir. İç Denetim Yetkililerinin izledikleri, inceledikleri ve kontrol ettikleri hususlara ilişkin olarak banka personelinden ilave açõklama isteme, fikirlerine başvurma, gerekli gördüklerinde Teftiş Kurulunu, Risk Yönetimi Grubunu ve bankanõn yönetim kademelerinin tümünü uyarma yetkileri mevcuttur.

İç Denetim Yetkililerince yapõlan denetimler sõrasõnda personelin mevzuat hükümlerine, Bankamõz iç prosedürlerine veya personel yönetmeliğine aykõrõ, kanuni veya disiplin suçu niteliğindeki tutum veya eylemlerinin tespit edilmesi durumunda Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdür ve Teftiş Kurulu konuyla ilgili olarak bilgilendirilir ve soruşturma Teftiş Kurulunca yapõlõr. Ancak yukarõda sözü edilen tespitlerin dõşõndaki konular iç denetim yetkilileri tarafõndan incelemeye tabi tutulur.

Denetimlerin gerçekleştirilmesi sõrasõnda gerek işlem bazõnda günlük kontrollerin yapõlmasõ yönteminin, gerekse de haftalõk veya aylõk olarak merkezden yapõlacak denetimlerin gerçekleştirilmesi yöntemi uygulanõr. Yukarõda da belirtildiği üzere denetimlerin büyük çoğunluğu merkezden ve Genel Müdürlük birimlerinden gerçekleştirilmekle birlikte; gerektiği durumlarda şubelere gidilerek incelemeler yapõlabilmektedir.

İç Denetim Koordinatörlüğü elemanlarõ çalõşma sonuçlarõnõ İç Denetim Koordinatörlüğü’ne sunar. İç Denetim Koordinatörü değerlendirme ve önerileriyle birlikte raporlarõ “Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi” ve Genel Müdüre sunar. Bu raporlardan

gerekli görülenler aynõ anda ilgili Genel Müdür Yardõmcõlarõna ve denetlenen birim yada şube yöneticisine de gönderilebilir. Ayrõca raporlar bilgi için Teftiş Kurulu Başkanlõğõ’na da gönderilir.

Bu raporlar esas alõnarak dönemsel değerlendirmeler yapõlarak çeşitli kontrol sistemlerinin geliştirilmesi, değiştirilmesi ve gerekli tedbirlerin alõnmasõ sağlanõr.

İç Denetim Koordinatörlüğü raporlarõ esas olarak cevapsõz raporlar olup, gerekli görüldüğünde denetlenen birim veya şube yetkililerinin cevabõ alõnõr.

İç Denetim Koordinatörü gerekli ve kritik konularda bankanõn tüm yönetim kademelerini uyarma yetkisine ve uyarõ sonucu alõnan tedbirler konusunda bilgi isteme yetkisine sahiptir.

Benzer Belgeler