• Sonuç bulunamadı

Banka’nõn 2004 dönemine ait kayõtlar ve hesaplar, Türk Ticaret Kanunu gereğince tarafõmõzdan incelendi.

1. Bankanõn nakit, çek ve menkul değerler mevcutlarõ gerçeğe ve şubelerden gönderilen mizanlara uygundur.

2. Bankanõn emanet ve teminat olarak aldõğõ çeşitli kõymetler ve değerler, şubelerde özenle muhafaza edilmektedir.

3. Bankanõn aldõğõ ve verdiği teminat ve kefaletlerle emanet ve teminat olarak alõnan değerler, ayrõca nazõm hesaplarda izlenilmektedir.

4. Bankadaki mevduat hesaplarõ, mevzuat hükümleri dairesinde yürütülmektedir.

5. Kredi tahsis ve ödemeleri, Bankalar Kanun, Kararname ve Tebliğleri dairesinde yapõlmaktadõr.

6. Alõnan kredi faizleri, komisyon ve ücretlerle, mevduat faizleri de aynõ esaslara uygun bulunmaktadõr.

7. Banka muhasebesinde, defter ve kayõtlarõn muhasebe kurallarõna uygun olarak, işletmenin mahiyet ve önemine göre mevzuat dairesinde tesis edildiği, yürütüldüğü ve belgelere dayandõğõ tespit edilmiştir.

8. Banka şubelerinde muamelelerin Kanun, Kararname ve Tebliğler hükümlerine göre yürütülmesi zaman zaman banka müfettişleri tarafõndan denetlenmektedir.

9. Kanun, Kararname ve Tebliğler gereğince ve öngörülen sürelerde yapõlan incelemelere ve müfettiş raporlarõndan elde edilen bilgilere dayanõlarak, banka işlemlerinin, mevzuat ve ana sözleşme hükümlerine ve kurallarõna uygun olarak yürütüldüğü, 2003 yõlõ hesaplarõnõn 2004 yõlõna devrolunduğu tespit olunmuştur.

Yüksek Heyetinizin tetkiklerine arz olunan Bilanço, Kar ve Zarar hesaplarõnõn, kayõtlara ve vesikalarõna, muamelatõn Kanun ve Esas Mukavelename hükümlerine uygun

bulunduğunu beyan eder, Yönetim Kurulu Raporu, Bilanço, Kar ve Zarar hesaplarõnõn tasdikini önerir, 1.1.2004 – 31.12.2004 döneminde görev yapan Banka Yönetim Kurulu Üyelerinin ibrasõnõ, arz ve teklif ederiz.

Ahmet BAL Ali Baki Usta

DENETÇİ DENETÇİ

Alternatifbank A.Ş.

I – Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Beyanõ

Alternatifbank A.Ş. (ABank), Sermaye Piyasasõ Kurulu’nun 4.7.2003 tarihli ve 35/835 sayõlõ kararõ ile kabul edilerek kamuya açõklanmõş olan Kurumsal Yönetimi İlkelerine uyulmasõnõ stratejik bir hedef olarak benimsemektedir. Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun yapõlar ve prensipler geliştirmek yolunda çalõşmalar sürdürülmektedir. Bu değişikliklerin bir kõsmõna bankamõzõn hemen uyum sağlamasõ mümkün olmakla birlikte, diğer bir kõsmõna uyum sağlamak için gereken altyapõ ve düzenleme çalõşmalarõnõn yapõlmasõ daha uzun bir süreç ihtiyacõ doğurmaktadõr.

Alternatifbank A.Ş.yöneticilerinin hedefi banka değerinin yükseltilmesidir. Bu hedef doğrultusunda izlenen yönetim anlayõşõ şeffaflõk, eşitlik, sorumluluk, hesap verebilirlik ilkeleri üzerine kurulmuştur.

Ticari sõr niteliğinde ve henüz kamuya açõklanmamõş bilgiler hariç olmak üzere banka ile ilgili finansal ve finansal olmayan bilgilerin zamanõnda, doğru, eksiksiz, anlaşõlabilir, yorumlanabilir ve kolay erişilebilir bir şekilde kamuya duyurulmasõ esastõr. Bilgilendirme faaliyetlerimiz bu şeffaflõk ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Kamuyu aydõnlatma ve bilgilendirme politikasõ çerçevesinde Bankamõz internet sitesi Yatõrõmcõ İlişkileri başlõğõ altõnda, tüm menfaat sahiplerine kolay erişilebilir bilgi yaratmak hedefi ile yapõlandõrõlmõştõr. Bu başlõk altõnda Bankamõz faaliyet raporlarõ, özel durum açõklamalarõ, finansal tablolarõ, genel kurul bilgileri, etik ilkeleri, kurumsal yapõya ilişkin bilgiler ile yatõrõmcõ iletişim bilgileri yer almaktadõr. Banka Yönetim Kurulu hissedarlarõmõzla ilişkilerin yürütülmesi için ileride gerekebilecek ek düzenlemeleri yapmakta kararlõdõr.

Banka hissedarlarõ ile ilişkilerin yürütülmesi, haklarõn kullanõlmasõnõn sağlanmasõ ve sorularõnõn doğru ve zamanõnda cevaplanmasõ faaliyetleri Genel Muhasebe ve Mali Kontrol Birimleri tarafõndan yürütülmektedir. Bu hizmetlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacõ ile sadece bu görevi ifa edecek Yatõrõmcõ İlişkileri Birimi’nin kurulmasõ hususu değerlendirilmektedir.

Bankamõz, Kurumsal Yönetim İlkeleri’nin bir parçasõ olarak bağõmsõz yönetim kurulu üyeliklerinin bulundurulmasõnõn bankanõn faaliyetlerinin gelişip güçlenmesine ve daha

profesyonel bir yönetim anlayõşõnõn yerleşmesine katkõ sağlayacağõna inanmaktadõr.

Ancak bu yapõnõn, SPK’nõn Kurumsal Yönetim İlkeleri IV. Bölüm madde 3.3’teki tanõmlara uygun formata ve sayõlara taşõnabilmesi için belli bir geçiş süreci ihtiyacõ ortaya çõkmaktadõr. Bankamõz Yönetim Kurulu’nda halen bir üye, bağõmsõz yönetim kurulu üyesi niteliklerine haizdir.

Bankamõz’da Denetimden Sorumlu Komite 17 Mayõs 2004 tarihinde, Kurumsal Yönetim Komitesi ise 30 Mart 2005 tarihinde kurulmuştur. Kurumsal Yönetim Komitesi’nin başkanõ bağõmsõz yönetim kurulu üyesidir. Bağõmsõz yönetim kurulu üyeliklerinin yapõlandõrõlmasõ ve gerekli sayõda üyenin atanmasõnõ takiben, denetimden sorumlu komite üyelerine ilişkin değişiklikler de ele alõnacaktõr.

Bankamõz ana sözleşmesinde şu an için birikimli oy sisteminin kullanõmõna olanak veren bir hüküm yer almamaktadõr. Bağõmsõz yönetim kurulu üyeliklerinin sağlanmasõ ile beraber, azõnlõk haklarõnõn temsilinin yönetim kurulu nezdinde bir ölçüde mümkün hale geleceği düşüncesindeyiz.

Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde belirtilen şekilde bankanõn sermaye ve yönetim yapõsõ ile malvarlõğõnda değişiklik meydana getiren bölünme ve hisse değişimi, önemli tutardaki maddi/maddi olmayan varlõk alõm/satõmõ, kiralanmasõ veya kiraya verilmesi veya bağõş ve yardõmda bulunulmasõ ile üçüncü kişiler lehine kefalet, ipotek gibi teminat verilmesine ilişkin kararlarõn genel kurulda alõnmasõ konusu yönetim kurulu tarafõndan değerlendirilmiş ve işlemlerin genel kurula bağlanmasõnõn bankanõn faaliyetlerini önemli ölçüde aksatacağõ, dinamik ve değişen iş fõrsatlarõ karşõsõnda yönetimin hareket kabiliyetini azaltacağõ ve bundan tüm ortaklarõn zarar göreceği düşüncesinde birleşilmiştir. Bankanõn bu amacõ teminen bu tür işlemlerle ilgili olarak, takip eden ilk genel kurulda tüm ortaklarõ bilgilendirmesi uygun görülmüştür.

Bankamõz politikalarõ Türkiye Bankalar Birliği tarafõndan yayõnlanmõş olan “Bankacõlõk Etik İlkeleri” çerçevesinde belirlenmekte ve uygulanmaktadõr.

Benzer Belgeler