• Sonuç bulunamadı

2.3. Gazi E!itim Enstitüsü

2.3.1. Resim-' Bölümü’nün Kurulu u ve Geli imi

GEE’de bir Resim-' Bölümü kurulana kadar, bu alandaki ö!retmen aç ! n kapatmak amac yla, ö!retmen yeti tirmede geçici -resim kurslar ndan al nan yeterlik belgesi ile ö!retmenlik yapmak gibi- önlemlere ba vuruldu!u görülmü tür.

1924-1926 y llar aras nda Türkiye’ye gelen John Dewey, G. Stiekler gibi yabanc e!itimciler raporlar ile sanat e!itimcisi olarak görev yapacaklar n e!itiminin de önemini vurgulanm ve resim-i ö!retmeni yeti tirecek ayr bir bölümün kurulmas kararla t r lm t r (Etike,1991, s.244). Bu raporlar do!rultusunda, '. Hakk Baltac o!lu ve '. Hakk Tonguç gibi yerli e!itimcilerin çabalar ile Cumhuriyet’in e!itim kurumlar na nitelikli Resim-i ö!retmeni yeti tirmek amac yla 1932 y l nda Gazi E!itim Enstitüsü Resim-' Bölümü kurulmu tur (Telli, 2006, s.25).

1928 y l nda Almanya’ya e!itim amaçl gönderilen Malik Aksel, Hayrullah Örs, 'smail Hakk Uluda!, Winasi Barutçu ve Mehmet Ali Atademir, 1932 y l nda yurda döndükten sonra 'smail Hakk Tonguç ba kanl ! nda Resim-' Bölümü’nün programlar n olu turmu lard r (Alaku , 2003).

Resim-' Bölümünün yap land r lmas nda Almanya’daki benzer e!itim kurumlar ndan önemli ölçüde yararlan lm ancak özgün bir model olu turulmu tur (Altunya, 2006, s.517).

Resim-' Bölümü’nün, güzel sanatlar e!itiminin temel disiplinlerini veren, bu ülkenin kültürel birikimi ve sanatsal duyarl ! ndan beslenen, sanat eylemini temel amaç olarak gören, ancak bu birikimin bir yandan da Türk e!itim sisteminin çe itli kademelerinde nas l uygulanaca! konusunda pedagojik bir e!itimi amaçlayan bir kurum oldu!unu söylemek mümkündür.

Bölüm kuruldu!u günden itibaren toplumcu bir felsefenin uygulay c s olmu tur. Bu felsefe, “her ey bu ülke için” dü üncesinin benimsendi!i, sanat n hiçbir kurum, kurulu ve zümrenin tekelinde olmad ! n , bu ülkenin her bireyinin yarat c güçlerini sanat yoluyla ifade edilmeye lay k oldu!unu vurgulayan bir inanc yans tm t r (Pekmezci, 2006, s.65).

Ö!retim süresi üç y l olan ve yat l e!itim veren Resim-' Bölümü’nde resim ve i dersleri birlikte verilmi tir. Programda bu derslerinin birlikte verilmesi dü üncesinin ç k noktas n n, tasar m ve görsel sanat alanlar nda yeni yakla mlar ortaya koyan Bauhaus Okulu oldu!unu söylemek mümkündür. Sanat e!itiminde ve sanat bak aç s nda, sanatla zanaat birle tirerek, topluma mal edilmi , kal c ve ayn zamanda sanatsal ürünler yaratma amac n güden bu ak m (Özsoy, 2003, s.71-72), temel disiplin olarak sanatsal ve uygulamal e!itimi, toplumun bütün katmanlar n n e!itime dahil edilmesi anlay n benimsemi tir.

Bölümde resim derslerinin yan s ra i derslerine geni yer verilmesinin bir nedeni, ilk ve orta ö!renim ça! ndaki çocuklar yarat c etkinliklere yönlendirecek, onlar el i lerine yatk nla t rabilecek e!itimciler yeti tirme dü üncesidir. Bu uygulaman n temelinde, ö!rencilere sadece sanat e!itimi vermek veya bir el sanat ö!retmek de!il, sanat ve i i bir vas ta olarak kullanmak, ö!rencileri sanat ve i arac l ! yla e!itmek dü üncesi bulunmaktad r (Pekmezci, 2006, s.62-63). K saca,

sadece sanatç veya sadece e!itimci de!il hem üretici, hem e!itimci, hem de sanatç profili yaratmak amaçlanm t r.

Resim ve i derslerinin birlikte verilmesinin di!er bir nedeni ise görevlendirildikleri okullara ve bulunduklar çevreye yararl olabilecek, o zamanki toplum yap m z n gereksinim duydu!u i leri ö!retebilecek, becerikli ö!retmen modelinin öngörülmü oldu!u söylenebilir (Altunya, 2006). Di!er bir ifade ile resim ve i derslerinin birlikte verilmesiyle, süreç içerisinde birbirlerini tamamlar nitelikte bir etki planlanm ve hem yarat c l !a, hem de i e dönük bir e!itim modelinin ülke çap nda yay lmas na, ulusal geli meye katk da bulunmaya çal lm t r.

1947 y l programlar nda Resim Atölye Dersleri %20.00, ' Atölyesi Dersleri %30.00, Ö!retmenlik Meslek Dersleri %11.00, Genel Kültür ve Kuramsal Sanat Dersleri %11.00, Di!er Atölye Dersleri %28.00 oran ndad r (Etike, 1991, s.119).

1950’li y llara kadar e!itim programlar nda i derslerinin a! rl kl oldu!u bir program izlendi!i söylenebilir. Ancak bu anlay zamanla, sanatsal çal malar n ister istemez ikinci planda kalmas na neden olmu tur. Bunu sonucunda 1950’li y llar n ba lar nda sanatç ö!retmen yeti tirmek isteyen Adnan Turani’nin ba çekti!i bir kesim, i derslerinin sanat e!itimine ket vurdu!u tezini öne sürmü tür (Erol, 2006).

Bu do!rultuda 1955 y l nda yap lan bir düzenlemeyle resim derslerinin a! rl kta oldu!u bir program izlenmeye ba lanm t r. Buna göre Resim Atölye Derslerinin oran %27.08 olarak belirlenmi , ' Derslerinin a! rl ! ise %18.74’e dü ürülmü tür. Ayr ca Ö!retmen Meslek Dersleri %20.83, Genel Kültür ve Kuramsal Sanat Dersleri %8.33, ve di!er Atölye dersleri %20.83 oran nda olmu tur (Co kun, 2007, s.28).

Bölümde dersler (1972 y l na kadar) GEE anabinas nda verilmi tir. Atölye dersleri için yine anabinada bulunan atölyeler kullan lm t r. Bu atölyeler: Resim dershanesi, Demir ' leri Atölyesi, Model ' leri Atölyesi, Tahnit ve Biyoloji ' leri

Atölyesi, S n f Tekni!i ' leri Atölyesi, Ka! t ve Mukavva ' leri Atölyesi, A!aç ' leri Atölyesi ve Atölyeler için depo görevi gören odalard r.

Köy Enstitüleri kapat ld ktan sonra 1950 y l nda Resim-' Bölümü de kapat lmak istenmi , bir y l ö!renci al nmam , sonra tekrar aç lm t r. Yat l ö!retim ise 1972 y l na kadar sürmü , ondan sonra kald r larak yerine bursluluk konmu , 1978 y l nda bursluluk da kald r lm t r (Altunya, 2006, s.191).

1967 y l ndan itibaren ö!renciler 2. s n fta, yetenek ve ilgilerine göre “Resim” ile “Grafik” kollar na ayr lm lard r (Erol, 2006, s.42).

1974 y l na gelindi!inde “Mektupla Ö!retim” ve 1978 y l nda “H zland r lm E!itim” uygulamalar yla, çok say da aday yeterli bir e!itim görmeden ö!retmen olmaya ba lam t r (Özsoy, 2003, s.74).

1980’de Resim-' Bölümü bugünkü binas na ta nm t r.

1982 y l na kadar MEB taraf ndan yürütülmü olan ö!retmen e!itimi programlar , 1982’de yüksekö!retim kurumlar na ba!lanm t r. Resim-' E!itimi Bölümü de 4 y ll k lisans düzeyinde e!itim vermeye ba lam t r. Bu dönemde bölümde dört ana sanat dal bulunmaktad r. Bunlar; resim, heykel, i ve grafik ana sanat dallar d r (Co kun, 2007, s.29).

Co kun (2007, s.36)’nun bölüm ar ivinden derledi!i bilgilere göre, günümüzde Resim-' E!itimi Anabilim Dal program nda ö!renciler, daha önceki dönemlerde oldu!u gibi, 2.s n fta ana sanat dallar n seçmektedirler. Bunlar resim, grafik, heykel, tekstil, seramik, özgün bask , foto!raf geleneksel Türk sanatlar d r. Ana sanat atölye e!itimi için seçilen atölyenin d ndakiler, seçmeli sanat atölye dersinde dönü ümlü olarak verilmektedir.

Programdaki ö!retmenlik e!itimi dersleri; Ö!retmenlik Mesle!ine Giri , Okul Deneyimi, Geli im ve Ö!renme, Ö!retimde Planlama ve De!erlendirme,

Ö!retim Teknolojileri ve Materyal Geli tirme, S n f Yönetimi, Özel Ö!retim Yöntemleri, Rehberlik ve Ö!retmenlik Uygulamas ’d r.

Programda yer alan dersleri ise; Desen, Temel Tasar m, Perspektif, Yaz , Ana sanat Atölye, Seçmeli Sanat, Sanat Ö!retiminde Uygulamalar, Sanat Ö!retimi Deneyimi, Sanat Tarihine Giri , Türk Sanat Tarihi, Bat Sanat Tarihi, Ça!da Dünya Sanat , Ça!da Türk Sanat , 'nsan n Sanatsal Geli imi, Estetik, Müze E!itimi ve Uygulamalar ve Sanat Ele tirisidir.

Programdaki genel kültür dersleri (ortak zorunlu dersler); Türkçe, Yabanc Dil, Atatürk 'lkeleri ve 'nk lap Tarihi ve Bilgisayar’d r.

Gazi E!itim Fakültesi Resim-' E!itimi Anabilim Dal , geçmi te oldu!u gibi bugün de ilk ve orta dereceli okullara resim-i ö!retmeni, yüksek ö!retim kurumlar na ise akademisyen yeti tirmeye devam etmektedir. Geçmi te oldu!u gibi bugün de alan derslerinin yan s ra, sa!lam bir genel kültür ve ö!retmenlik meslek e!itimi bilgisi donan ml e!itimcilerini ülkenin dört bir yan na göndermektedir.

Benzer Belgeler