• Sonuç bulunamadı

Gazi E!itim Fakültesi Güzel Sanatlar E!itimi Bölümü Resim-' e!itimi Anabilim Dal ’ndan mezun olan ö!rencilerin istihdam durumlar n incelemek amac yla planlan p yürütülen ara t rman n bulgular na dayal olarak a a! daki sonuçlara ula lm t r.

1. “Mezunlar n i bulma oranlar nedir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

GÜGEF Güzel Sanatlar E!itimi Bölümü Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan mezun olan ve anket uygulanan 153 ki iden 106’s bir kurumda çal rken, 47’si herhangi bir kurumda çal mamaktad r. Çal an mezun say s % 69,3 oran nda iken çal mayan mezun say s %30,7’dir. Di!er bir deyi le mezunlar n büyük bir k sm n n istihdam edilmi oldu!u söylenebilir.

2. “Mezunlar n mezun olduklar ö!retim türleri ve buna ba!l olarak i bulma durumlar nedir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Ara t rmaya çal an ve çal mayan olarak kat lan mezunlar n, kat l m oranlar e itlendi!inde, çal anlar n %64,2’si ve çal mayanlar n % 36,2’si birinci ö!retimden mezun olmu tur. Di!er bir ifadeyle çal anlar n büyük bir k sm birinci ö!retimden, çal mayanlar n büyük bir k sm ikinci ö!retimden mezun olmu tur. Buna ba!l olarak birinci ö!retim mezunlar n n daha fazla istihdam edildi!i söylenebilir.

3. “Mezunlar n lisansüstü e!itim durumlar ve buna ba!l olarak istihdam durumlar nedir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Ara t rmaya çal an olarak kat lan 106 ki inin sadece % 34,0’ n olu turan 36’s ve çal mayan olarak kat lan 47 ki inin %31,9’unu olu turan 15’i lisansüstü e!itimlerine devam etmi tir. Elde edilen bu sonuçlara göre her 3 mezundan 1’inin lisansüstü e!itim ald ! söylenebilir. Ara t rmac n n kendisinin de lisansüstü e!itim yapmas ve lisansüstü e!itim alan mezunlara daha kolay ula mas nedeniyle, ara t rmada lisansüstü e!itim alan mezun say s n n yüksek ç kmas na yol açm olma ihtimali söz konusudur. Bu nedenle mezunlar n lisansüstü e!itim durumlar na yönelik olarak elde edilen sonuçlar de!erlendirilirken, ara t rma s n rl l klar n n be inci maddesi göz önünde bulundurulmal d r.

Ara t rmaya çal an olarak kat lan 106 mezundan lisansüstü e!itim alan 36 ki inin 14’ü MEB’de, 5’i özel okullarda, 9’u üniversitelerde, 3’ü özel sektörde, 5’i ise di!er alanlarda çal maktad r. Lisansüstü e!itim almayan 70 ki iden 24’ü MEB’de, 14’ü özel okullarda, 20’si özel sektörde, 12’si ise di!er alanlarda çal maktad r.

Ara t rma sonuçlar na göre; Milli E!itim Bakanl ! ’na ba!l okullarda, özel okullarda, özel sektörde ve di!er alanlarda çal anlar n büyük bir bölümü lisansüstü e!itim almam t r. Üniversitede çal an mezunlar n ise tamam lisansüstü e!itim alm t r. Buna ba!l olarak “lisansüstü e!itim; Milli E!itim Bakanl ! ’na ba!l okullarda, özel okullarda, özel sektörde ve di!er alanlarda çal mak için zorunlu de!ilken, akademisyenlik için zorunludur” denilebilir. Çal mayan bireylerden lisansüstü e!itime devam edebilen mezun say s , her geçen y l giderek dü mektedir.

4. “Çal an mezunlar n, mezun oldu!u y llara göre meslek hayat na ba lad klar y l nedir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Ara t rmaya çal an olarak kat lan 106 bireyin %37,7si mezun oldu!u y l, %33,0’ mezun olduktan bir y l sonra, %22,6’s iki y l sonra, %4,7’si üç y l sonra, %1,9’u ise dört y l sonra meslek hayat na ba lam t r. Bu sonuçlara göre, mezunlar n istihdam oran n n, mezun olunan y ldan itibaren her geçen y l giderek dü tü!ü söylenebilir.

5. “Çal an mezunlar a! rl kl olarak hangi kurumda çal maktad r?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Ara t rmaya meslek hayat na ba lam olarak kat lan 106 bireyin 38’i MEB’de çal rken, 19’u özel okullarda, 9’u üniversitelerde, 23’ü özel sektörde, 17’si ise di!er alanlarda, çal maktad r.

Mezunlar a! rl kl olarak Milli E!itim Bakanl ! ’nda çal rken, çal an 106 bireyin göz ard edilemeyecek %21,7’si özel sektörde (reklam ve grafik ajanslar nda, özel resim kurslar nda) çal maktad r.

6. “Çal mayan mezunlar n çal mama nedenleri nedir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Herhangi bir kurumda çal mayanlar en önemli çal mama sebebini büyük oranda KPSS’den yeterli puan alamamaya ba!lam lard r. 'kinci s ra lisansüstü e!itimlerine devam etmelerine, üçüncü s rada yurtd e!itimi için haz rlanma, yurtd nda dil ö!renimi için bulunma, kamu kurulu lar na memurluk için haz rlanma gibi di!er faktörlere ve akademik kadro beklemelerine ba!lam t r.

7. “Mezunlar n bulunduklar konumdan memnuniyet durumlar nedir? alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Ara t rmaya meslek hayat na ba lam olarak kat lan bireylerin yar s , istedi!i i te çal ma imkan bulurken di!er yar s ise istemedi!i bir i te çal maktad r. 106 bireyin hemen hemen yar s mesle!inden maddi ve manevi doyum sa!lamaktad r.

Çal an mezunlar, “seçme ans n z olsayd hangi kurumda çal may tercih ederdiniz?” sorusuna ço!unluk MEB cevab n verirken, bu cevab ikinci s rada üniversite izlemi tir. Devam nda özel sektör, Kültür Bakanl ! , di!er alanlar ve özel okullar gelmi tir.

Meslek hayat na ba lam 106 ki iden MEB’de çal mak isteyen 45’inin ancak 23’ünün, özel okulda çal mak isteyen 5 ki inin 4’ünün, üniversitede çal mak isteyen 36 ki iden ancak 9’unun hedefini gerçekle tirebilmi oldu!u, Kültür Bakanl ! ’nda çal mak isteyen 6 ki inin ve di!er alanlarda çal mak isteyen 8 ki inin ise hedefini gerçekle tirememi oldu!u söylenebilir.

Çal mayan mezunlar ise, “seçme ans n z olsayd hangi kurumda çal may tercih ederdiniz?” sorusuna ço!unluk üniversite cevab n verirken, bu cevab ikinci s rada MEB izlemi tir Ard ndan Kültür Bakanl ! ve özel okullar gelmi tir.

8. “Mezunlar n resim-i ö!retmeni olma amac yla lisans e!itimine ba lama durumu ile u anki istihdam durumu örtü mekte midir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Çal anlar n %67,0 oran yla ve çal mayanlar n %66,0 oran yla büyük ço!unlu!u, lisans e!itimine resim-i ö!retmeni olmak amac yla ba lam t r.

“Lisans e!itimine resim-i ö!retmeni olmak için mi ba lad n z?” sorusuna, MEB ve özel okullarda resim-i ö!retmeni olarak çal an 57 ki inin %85,9 oran yla büyük bir ço!unlu!u evet, %14,1’i hay r demi tir. Sonuç olarak mezunlar n resim-i ö!retmeni olma amac yla lisans e!itimine ba lama durumu ile istihdam durumunun tamamen örtü tü!ü söylenemez.

9. “Mezun olunan lisans program , mezunlar mesle!e ne ölçüde haz rlam t r?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Sonuçlar de!erlendirildi!inde, çal an mezunlar n yakla k yar s , alm olduklar lisans e!itimini, resim-i ö!retmenli!ine haz rlamada büyük ölçüde yeterli, ancak di!er i alanlar na haz rlamada k smen yeterli görmü ; çal mayan mezunlar n yakla k yar s ise alm olduklar lisans e!itimini, resim-i ö!retmenli!ine haz rlamada k smen yeterli, di!er i alanlar na haz rlamada ise yetersiz görmü tür.

Çal an mezunlar n yar dan fazlas , çal mayan mezunlar n ise 1/3’i alan bilgisi yeterliliklerine güvenmektedir.

Meslek hayat na ba lam mezunlar n yakla k 1/4’i lisans e!itimi süresince ald ! dersleri yeterli bulmu tur. Çal an ve çal mayan mezunlar n hemen hemen yar s , alan e!itimine ve ö!retmenlik e!itimine yönelik olan teorik dersleri; 1/5’i ise atölye derslerini yetersiz ald klar n dü ünmektedir. Sonuç olarak mezun olunan lisans program n n, mezunlar mesle!e tamamen haz rlad ! söylenemez.

10. “Mezunlar n rehberlik hizmeti beklentileri ile üniversitenin onlara sa!lad ! olanaklar örtü mekte midir?” alt problemine ili kin sorulan anket sorular ndan elde edilen bulgulara dayal olarak u sonuçlara ula lm t r:

Çal anlar n, %78,3 oran nda büyük ço!unlu!u, çal mayanlar n ise tamam taraf ndan, Gazi Üniversitesi’nin i bulma konusunda kendilerine rehberlik etmemi tir. Mezunlar %96,0 gibi oldukça yüksek bir oranla, üniversitelerin rehberlik hizmeti vermesi gerekti!ine inanmaktad r. Sonuç olarak; mezunlar n rehberlik hizmeti beklentileri ile üniversitenin onlara sa!lad ! olanaklar örtü memektedir.

Benzer Belgeler