• Sonuç bulunamadı

1. Günümüzde Resim-' E!itimi mezunlar , resim-i ö!retmenli!i alan yeterli!ine yönelik olarak s nanmayan bir sistemle atanmakta, ö!renciler resim-i ö!retmenli!i için iyi yeti mi olsalar da, alan d ndaki sorularda ba ar gösteremedikleri için kimi zaman atanamamaktad r. Bu nedenle, bu durumun önlenebilmesi için, ö!retmen adaylar n n girdi!i KPSS s nav nda say sal, sözel ve e!itim bilgisi yeterlili!ini ölçen k s mlar n yan s ra, alan bilgisi yeterli!ini ölçen k s mlar n da bulunmas nda yarar vard r.

2. Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’nda ö!renci rehberlik hizmetleri geli tirilebilir ve ara t rma - rehberlik bürolar , mezunlar takip birimleri kurulabilir. Rehberlik bürolar taraf ndan hem ö!renimine devam eden ö!renciler “i bulma ve i alanlar ” konusunda bilgilendirilebilir, hem yeni geli me ve ara t rmalar mezunlara ula t r labilir, hem de onlar n e!itim ve ö!retimle ilgili problemleri ara t r larak ilgililere duyurabilir.

3. Resim-' Bölümü’nün kurulu amaçlar göz önünde bulundurularak ö!retim programlar belli periyotlarla gözden geçirilebilir. Yarat c , yap c ve üretken bireylerin yeti ebilmesi için Resim-' E!itimi programlar n n olumlu ve eksik görülen yönleri sorgulanabilir.

4. Çal ma hayat na ba layan mezunlardan, mezun olduklar lisans programlar n n olumlu ve eksik yanlar konusunda görü leri al nabilir, programlar n yeniden yap land r lmas nda bu görü lerden yararlan labilir.

5. Gazi Üniversitesi Resim-' E!itimi Anabilim Dal taraf ndan mezuniyet sonras nda ö!renci takip çizelgesi haz rlanabilir ve ö!rencilerin üniversite ile ileti imlerinin kopmamas için çe itli çal malar yap labilir, belirli periyotlarla “sergi, mezunlar günü vb” gibi etkinlikler düzenlenebilir, bu erkinliklerden mezunlar haberdar edilerek kat l mlar sa!lanabilir.

6. Uygulamada etkin olmayan, “ö!renciler için dan manl k hizmeti” etkinle tirilebilir ö!rencilerin her konuda, her s k nt da dan abildi!i, dan t ! nda fikir sahibi olabildi!i bir hizmet haline dönü türülebilir.

7. Yap lan ara t rmalarda Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan mezun olan ö!renci say s n n, Milli E!itim Bakanl ! ’n n resim-i ö!retmeni ihtiyac n n oldukça üzerinde oldu!u görülmü tür. Bu durum, mezun olan ö!rencilerin ço!unun atanamamas na ve alan d mesleklere kaymas na, e!itimini ald ! mesle!i yapamamas na neden olmaktad r. Bu sorunu çözümü için, Türkiye genelinde Resim-' E!itimi Anabilim Dallar ile ortak bir çal ma yap larak, resim-i ö!retmenlerinin atamalar ndaki say sal azl k konusunda Milli E!itim Bakanl ! ve Maliye Bakanl ! ile görü meler yap labilir.

8. Mezunlar n hem üniversiteyle hem de birbirleriyle ileti im sa!layabilmesi için Resim-' E!itimi mezunlar na yönelik internet sitesi yap labilir.

9. Geçmi y llarda Resim-' Anabilim Dal ’ndan mezun olan ki ilerle irtibat kurulup, bu ki ilerin bölümde e!itimlerine devam eden ö!rencilere, meslekleriyle ilgili görü ve deneyimlerini aktarmas sa!lanabilir.

10. Anket sonuçlar incelendi!inde, teorik derslerin yetersiz al nd ! dü ünülmektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak ilgili ö!retim elemanlar na konuyla ilgili bilgilendirilmesinde ve teorik dersleri etkili i leme yöntemleriyle ilgili görü meler yap lmas nda yarar vard r.

KAYNAKÇA

AKDEN'Z, H. (2006). Gazi 'le 'lgili 'ki An m ve 'leriye Yönelik Bir De!erlendirme. Üç Ku+ak Gazi E2itimli Sanatç lar. Akalan G. (Ed.). Ankara: Gazi Üniversitesi Yay nlar

AKYÜZ, Y. (2004). Türk E2itim Tarihi, M.Ö. 1000 – M.S. 2004. (9. Bask ). Ankara: PegemA Yay nc l k.

ALTUNYA, N. (2006). Gazi E!itim Enstitüsü. Ankara: G.Ü. 'leti im Fakültesi Bas mevi

ARISOY, A.(1994). lkokullarda Resim-i+ E2itimi ve Kar+ la+ lan Sorunlar. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi E!itim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar E!itimi Resim-' Ö!retmenli!i Bilim Dal .

BAL, H. (2001). Bilimsel Ara+t rma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Yay nlar .

BALCI, Y. B. (2005). Estetik. Ankara: Gündüz E!itim ve Yay nc l k.

BALTACIOALU, '. H. (1964). Pedagojide htilal. Ankara: Kültür Bakanl ! Yay nlar .

B'NBAWIOALU, C. (2005). Türk E2itim Dü+üncesi Tarihi, Ara+t rmalar. Ankara: An Yay nc l k

COWKUN, G. (2007). Gazi Üniversitesi, Gazi E2itim Fakültesi Müzik E2itimi Anabilim Dal ndan Mezun Olan Ö2rencilerin stihdam Durumlar n n Belirlenmesi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, GÜ E!itim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar E!itimi Müzik E!itimi Anabilim Dal .

ÇOBAN, B. P. (2007). 1999-2006 Gazi Üniversitesi Gazi E2itim Fakültesi Resim- + Ö2retmenli2i Lisans Program Niteliklerinin De2erlendirilmesi. Yay nlan mam Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi E!itim Bilimleri Enstitüsü Resim-' Ö!retmenli!i Bilim Dal .

DOAAN, H. (2003). Estetik. (3. Bask ). 'zmir: Dokuz Eylül Yay nlar .

ELDEM, H. E. (1970). Elvah- Nak+iye Koleksiyonu. EL'BAL, G. (Çev). 'stanbul: Milliyet Yay nlar .

EROL, T. (2006). Bir Cumhuriyet Kurumu: Gazi E!itim Enstitüsü Resim-' Bölümü Üzerine Notlar-An lar. Üç Ku+ak Gazi E2itimli Sanatç lar. Akalan G. (Ed.). Ankara: Gazi Üniversitesi Yay nlar

ERSOY, N. (2003). Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Amaçlar yla Bu Liselerden Mezun Olan Müzik Bölümü Ö2rencilerinin Yüksekö2retim Programlar na Yerle+tirilme Durumlar n n Kar+ la+t rmal ncelemesi. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi E!itim Bilimleri Enstitüsü, Müzik E!itimi Anabilim Dal .

ET'KE, S. (1991). Türk Sanat E2itimi Tarihsel Geli+im Süreci çinde Ortaokul Resim E2itimi ve Resim Ö2retmeni Yeti+tirme (1923–1950). Yay nlanmam Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü EPÖ Anabilim Dal . ET'KE, S. (1995). Sanat E2itimi Yaz lar . Ankara: 'lke Kitabevi Yay nlar .

FISCHER, E. (1993). Sanat n Gereklili2i. Çev. Cevat Çapan. Ankara: V Yay nlar . KARAPINAR, M. (1992). Kurulu+unda Bu Yana Gazi Üniversitesi Mesleki E2itim Fakültesi Teknoloji E2itimi Bölümü Ev Ekonomisi Anabilim Dal Program ndan Mezun Olan Ki+ilerin stihdamlar , Sorunlar ve Çözüm Yollar Üzerine Bir Ara+t rma. Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ev Ekonomisi Bilim Dal .

KAVCAR, C. (1983). Güzel Sanatlar E2itimi. Cumhuriyet Döneminde E!itim, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi. 'stanbul: Milli E!itim Bas mevi.

KIRIWOALU, O. (1990). Resim- + Ö2retiminde Kar+ la+ lan Ba+l ca Sorunlar. Ankara: TED Dizisi.

KIRIWOALU, O. T. (2002). Sanatta E2itim, Görmek, Ö2renmek, Yaratmak. Ankara: PegemA Yay nc l k.

KÜÇÜKAHMET, L. (1986). Ö2retim lke ve Yöntemleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Bas mevi.

ÖZSOY, V. (2003). Görsel Sanatlar E2itimi. Ankara: Gündüz E!itim ve Yay nc l k.

PEKMEZC', H. (2006). Türk Sanat E!itiminde ve Sanat nda Gazi E!itim Enstitüsü Resim-' Bölümü. Üç Ku+ak Gazi E2itimli Sanatç lar. Akalan G. (Ed.). Ankara: Gazi Üniversitesi Yay nlar

READ, H. (1974). Sanat n Anlam . 'stanbul: Türkiye ' Bankas Yay nlar . SAN, '. (1983). Sanat E2itimi Kuramlar . Ankara: Ütopya Yay nevi

TELL', H. (1995). Tonguç’un Resim, ' ve Yaz Ö!retimine Katk lar . Hakk Tonguç ve Hizmetleri, Türk E2itim Derne2i III. Anma Toplant s , 25 Ekim 1995, Ankara TED E!itimcilerimizi Anma ve Tan tma Dizisi:3

TELL', H. (2006). Cumhuriyetimizin Bir An t Kurumu, Karanl ktan Ayd nl !a. Üç Ku+ak Gazi E2itimli Sanatç lar. Akalan G. (Ed.). Ankara: Gazi Üniversitesi Yay nlar

TURAN', A. (2006). Cumhuriyetimizin An tsal E!itim Kurumu Gazi Terbiye Enstitüsü. Üç Ku+ak Gazi E2itimli Sanatç lar. Akalan G. (Ed.). Ankara: Gazi Üniversitesi Yay nlar

TÜRKBAL, A. (2005). Makro ktisat. (3. Bask ). 'stanbul: Aktif Yay nevi. ÜNSAL, M. E. (2003). Makro ktisat. (5. Bask ). Ankara: Turhan Kitapevi.

Di2er Kaynaklar

ALAKUW, A. O. (2003). Dünden Bugüne Görsel Sanatlar E!itimimizin Genel Bir Görünümü. Milli E2itim Dergisi, Say :160, <http:yayim.meb.gov.tr/dergiler/160/ alakus.html> adresinden 28.06.2007 tarihinde al nm t r

Milli E!itim Bakanl ! Personel Genel Müdürlü!ü 2003-2004-2005-2006 Y l Say sal Verileri <http://personel.meb.gov.tr/sayfa_goster.asp?ID=207> adresinden 03.10.2007 tarihinde al nm t r.

Gazi Üniversitesi Ö!renci ' leri Dairesi Ba kanl ! 2003-2004, 2004-2005, 2005- 2006 Y l Say sal Verileri <http://www.ogris.gazi.edu.tr/sayfa.php?id=104> adresinden 10.10.2007 tarihinde al nm t r.

“Yeterlilik” kelimesiyle ilgili sorgunun sonucu <www.tdk.gov.tr> adresinden 18.12.2008 tarihinde al nm t r

EKLER

Ek-1. Çal +an Mezunlara Uygulanan Anket

T.C.

GAZ ÜN VERS TES

E T M B L MLER ENST TÜSÜ

RES M- E T M YÜKSEK L SANS PROGRAMI “Gazi E2itim Fakültesi Güzel Sanatlar E2itimi Bölümü Resim- + E2itimi Anabilim Dal ndan Mezun Olan Ö2rencilerin

stihdam Durumlar n n ncelenmesi Anketi”

Bu anketin amac , Gazi E!itim Fakültesi Güzel Sanatlar E!itimi Bölümü Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan 2003 – 2006 y llar aras nda mezun olan ö!rencilerin istihdam durumlar n n incelenmektir. Sizden; anket formunda yer alan sorular , ilgili yerleri i aretleyerek ya da k sa aç klamalarla ve içtenlikle yan tlaman z rica ederim. Verece!iniz yan tlar yap lmakta olan ara t rmaya k tutacakt r ve size herhangi bir yükümlülük getirmeyecektir. Ayr nt l bilgi isterseniz a a! daki ileti im adresinden bana ula abilirsiniz. Ara t rmaya katk sa!lad ! n z için te ekkür ederim. e-mail: elifkaraaslan@yahoo.com

Elif KARAASLAN

Gazi Ünv. E!t. Bil. Ens.Yüksek Lisans Ö!rencisi

E-mailiniz:………. Anket Tarihi:………

Anket No:…………

SORULAR

1. Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan hangi y l mezun oldunuz? 2003 2004 2005 2006

2. Hangi tür ö!retimden mezun oldunuz?

Birinci ö!retim 'kinci ö!retim

3. Mezun olduktan sonra lisansüstü e!itim ald n z m ? Evet Hay r

4. Meslek hayat na hangi y l ba lad n z? Mezun oldu!um y l

Mezun olduktan 1 y l sonra Mezun olduktan 2 y l sonra Mezun olduktan 3 y l sonra

Mezun olduktan 4 y l sonra

5. Hangi kurumda görev yap yorsunuz? MEB’de

Özel Okulda Üniversitede

Kültür Bakanl ! ’nda

Özel Sektörde (Grafik / Reklam Ajanslar , Özel Resim Kurslar ) Di!er………

6. Wu anda çal t ! n z kurum, sizin gerçekten çal mak istedi!iniz kurum mu? Evet Hay r

7. Seçme ans n z olsayd hangi kurumda çal may tercih ederdiniz? MEB’de

Özel Okulda Üniversitede

Kültür Bakanl ! ’nda

Özel Sektörde (Grafik / Reklam Ajanslar , Özel Resim Kurslar ) Di!er………

8. Mesle!iniz sizi maddi yönden tatmin ediyor mu? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r

9. Mesle!iniz sizi manevi yönden tatmin ediyor mu? Kesinlikle evet

Evet K smen Hay r

Kesinlikle hay r

10. Resim-' E!itimi Program na ba lama amac n z Resim-' (Görsel Sanatlar) ö!retmeni olmak m yd ?

Evet Hay r

11. Ald ! n z lisans e!itimi sizi resim-i ö!retmenli!ine hangi ölçüde haz rlad ? Tamamen

Büyük ölçüde K smen Az Hiç

12. Ald ! n z lisans e!itimi sizi di!er i alanlar na hangi ölçüde haz rlad ? Tamamen Büyük ölçüde K smen Az Hiç

13. Lisans e!itiminiz sonucu edindi!iniz alan bilgisi yeterlili!inize güveniyor musunuz? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r

14. Lisans e!itimiz süresince ald ! n z derslerden hangisinde / hangilerinde yetersiz oldu!unuzu dü ünüyorsunuz? (En fazla 2 seçenek i aretleyebilirsiniz)

Anasanat atölye Seçmeli sanat atölye Alanla ilgili teorik dersler E!itimle ilgili teorik dersler

15. Mezun oldu!unuz üniversite i bulma konusunda size rehberlik etti mi? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r

16. Sizce üniversiteler i bulma konusunda rehberlik hizmeti vermeli mi? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r ---

Ek-2. Çal +mayan Mezunlara Uygulanan Anket

T.C.

GAZ ÜN VERS TES

E T M B L MLER ENST TÜSÜ

RES M- E T M YÜKSEK L SANS PROGRAMI “Gazi E2itim Fakültesi Güzel Sanatlar E2itimi Bölümü Resim- + E2itimi Anabilim Dal ndan Mezun Olan Ö2rencilerin

stihdam Durumlar n n ncelenmesi Anketi”

Bu anketin amac , Gazi E!itim Fakültesi Güzel Sanatlar E!itimi Bölümü Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan 2003 – 2006 y llar aras nda mezun olan ö!rencilerin istihdam durumlar n n incelenmektir. Sizden; anket formunda yer alan sorular , ilgili yerleri i aretleyerek ya da k sa aç klamalarla ve içtenlikle yan tlaman z rica ederim. Verece!iniz yan tlar yap lmakta olan ara t rmaya k tutacakt r ve size herhangi bir yükümlülük getirmeyecektir. Ayr nt l bilgi isterseniz a a! daki ileti im adresinden bana ula abilirsiniz. Ara t rmaya katk sa!lad ! n z için te ekkür ederim. e-mail: elifkaraaslan@yahoo.com

Elif KARAASLAN

Gazi Ünv. E!t. Bil. Ens.Yüksek Lisans Ö!rencisi

E-mailiniz:………. Anket Tarihi:………

Anket No:…………

SORULAR

1. Resim-' E!itimi Anabilim Dal ’ndan hangi y l mezun oldunuz? 2003 2004 2005 2006

2. Hangi tür ö!retimden mezun oldunuz?

Birinci ö!retim 'kinci ö!retim

3. Mezun olduktan sonra lisansüstü e!itim ald n z m ? Evet Hay r

4. Mezun oldu!unuz alanla ilgili bir kurumda çal mama nedeniniz nedir?” Çal mak istemiyorum

KPSS’den yeterli puan alamad m Lisansüstü e!itime devam etmekteyim Akademik kadro bekliyorum

Di!er………

5. Seçme ans n z olsayd hangi kurumda çal may tercih ederdiniz? MEB’de

Özel Okulda Üniversitede

Kültür Bakanl ! ’nda

Özel Sektörde (Grafik / Reklam Ajanslar , Özel Resim Kurslar ) Di!er………

6. Resim-' E!itimi Program na ba lama amac n z Resim-' (Görsel Sanatlar) ö!retmeni olmak m yd ?

Evet Hay r

7. Ald ! n z lisans e!itimi sizi resim-i ö!retmenli!ine hangi ölçüde haz rlad ? Tamamen Büyük ölçüde K smen Az Hiç

8. Ald ! n z lisans e!itimi sizi di!er i alanlar na hangi ölçüde haz rlad ? Tamamen Büyük ölçüde K smen Az Hiç

9. Lisans e!itiminiz sonucu edindi!iniz alan bilgisi yeterlili!inize güveniyor musunuz? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r

10. Lisans e!itimiz süresince ald ! n z derslerden hangisinde / hangilerinde yetersiz oldu!unuzu dü ünüyorsunuz? (En fazla iki seçenek i aretlebilirsiniz)

Anasanat atölye Seçmeli sanat atölye Alanla ilgili teorik dersler E!itimle ilgili teorik dersler

11. Mezun oldu!unuz üniversite i bulma konusunda size rehberlik etti mi? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r

12. Sizce üniversiteler i bulma konusunda rehberlik hizmeti vermeli mi? Kesinlikle evet Evet K smen Hay r Kesinlikle hay r ---

Benzer Belgeler