• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: ARAŞTIRMA

4.3. Araştırma Bulguları

4.3.8. Regresyon analizi

Regresyon analizi kapsamında ilk olarak;  Örgütsel sessizliğin örgütsel sinizme,  Örgütsel sessizliğin örgütsel dışlanmaya,  Örgütsel dışlanmanın örgütsel sinizme

Etkisini test etmek amaçlı tekli regresyon analizlerine (sadece toplam skorlar bazında) başvurulmuştur. Daha sonra;

 Örgütsel sessizliğin alt boyutlarının örgütsel sinizme,  Örgütsel sessizliğin alt boyutlarının örgütsel dışlanmaya

Etkisini test etmek için çoklu regresyon analizlerine başvurulmuştur. Böylelikle örgütsel sessizliğin alt boyutlarının örgütsel sinizme ve örgütsel dışlanmaya etkisinin daha detaylı incelenmesi amaçlanmıştır.

Tekli Regresyon Analizi Bulguları:

Tablo 34

Örgütsel Sessizliğin Örgütsel Sinizme Etkisini İncelemeye Yönelik Tekli Regresyon Analizi

Bağımsız Değişken R2 Düzeltilmiş R2

Beta t P

Örgütsel Sessizlik .054 .051 .232 4.593 .000

Bağımlı değişken: Örgütsel Sinizm

Tablo 34’de örgütsel sessizliğin örgütsel sinizme etkisini incelemeye yönelik gerçekleştirilmiş tekli regresyon analizi bulguları paylaşılmıştır. Buna göre modelde bağımsız değişken örgütsel sessizlik (toplam skor), bağımlı değişken ise örgütsel sinizmdir (toplam skor). Tabloda görüldüğü üzere örgütsel sessizlik örgütsel sinizmi pozitif yönde, düşük kuvvette (β=0.232) ve istatistiki açıdan anlamlı (p=0.000) bir şekilde etkilemektedir. Düzeltilmiş R2 değeri incelendiğinde örgütsel sessizlikteki her bir değişimin örgütsel sinizmdeki her bir değişimin % 5.1’ini açıkladığı görülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde örgütsel sessizlik arttıkça örgütsel sinizm de pozitif yönde ve düşük kuvvette artmaktadır. Bu bulgular H1’i desteklemektedir.

Tablo 35

Örgütsel Sessizliğin Örgütsel Dışlanmaya Etkisini İncelemeye Yönelik Tekli Regresyon Analizi

Bağımsız Değişken R2 Düzeltilmiş R2

Beta t p

Örgütsel Sessizlik .011 .008 .104 2.012 .045

Bağımlı değişken: Örgütsel Dışlanma

Tablo 35’de örgütsel sessizliğin örgütsel dışlanmaya etkisini incelemeye yönelik gerçekleştirilmiş tekli regresyon analizi bulguları yer almaktadır. Bağımsız değişken örgütsel sessizlik (toplam skor), bağımlı değişken ise örgütsel dışlanmadır. Tabloda görüldüğü üzere örgütsel sessizlik örgütsel dışlanmayı pozitif yönde, düşük kuvvette (β=0.104) ve istatistiki açıdan anlamlı (p=0.045) bir şekilde etkilemektedir. Örgütsel sessizlikteki her bir değişimin örgütsel dışlanmadaki her bir değişimin sadece % 0.08’ini açıkladığı görülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde örgütsel sessizlik arttıkça örgütsel dışlanma da pozitif yönde ve çok düşük kuvvette arttığı sözlenebilir. Ancak beta katsayısı (0.104), anlamlılık düzeyi (0.045) ve bu değerlere bağlı olarak hesaplanan düzeltilmiş R2 değeri (%0.08) göz önüne alındığında, örgütsel sessizliğin örgütsel dışlanmaya etkisinin oldukça düşük olduğunu söylemek mümkündür. Bu bulgulara dayanarak H2 kabul edilmiştir.

Tablo 36

Örgütsel Dışlanmanın Örgütsel Sinizme Etkisini İncelemeye Yönelik Tekli Regresyon Analizi

Bağımsız Değişken R2 Düzeltilmiş R2

Beta t p

Örgütsel Dışlanma .243 .241 .493 10.893 .000

Bağımlı değişken: Örgütsel Sinizm

Tablo 36, örgütsel dışlanmanın örgütsel sinizme etkisini incelemeye yönelik gerçekleştirilmiş tekli regresyon analizi bulgularını içermektedir. Bu kapsamda bağımsız değişken örgütsel dışlanma, bağımlı değişken ise örgütsel sinizmdir. Tabloda görüldüğü üzere örgütsel dışlanma örgütsel sinizmi pozitif yönde, orta kuvvette (β=0.493) ve istatistiki açıdan anlamlı (p=0.000) bir şekilde etkilemektedir. Örgütsel dışlanmadaki her bir değişim, örgütsel sinizmdeki her bir değişimin % 24.1’ini açıkladığı görülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde örgütsel dışlanma arttıkça

örgütsel sinizmin de pozitif yönde ve orta kuvvette arttığı sonucuna varılabilir. Bu bulgular H3’ün desteklendiğini göstermektedir.

Çoklu Regresyon Analizi Bulguları:

Tablo 37

Örgütsel Sessizliğin Alt Boyutlarının Örgütsel Sinizme Etkisini İncelemeye Yönelik Çoklu Regresyon Analizi

Bağımsız Değişkenler Beta T p R R2 Düzeltilmiş R2

Kabul edilmiş sessizlik .225 3.882 .000

.353 .125 .118 Savunma amaçlı sessizlik .171 2.931 .004

Örgüt yararına sessizlik -.099 -2.007 .045

Bağımlı değişken: Örgütsel Sinizm Toplam

Tablo 37, örgütsel sessizliğin alt boyutlarının örgütsel sinizme etkisini test etme amacıyla gerçekleştirilmiş çoklu regresyon analizi bulgularını içermektedir. Buna göre örgütsel sessizliğin tüm alt boyutları örgütsel sinizmi anlamlı bir şekilde etkilemektedir (p<0.050). Örgütsel sinizmi en çok etkileyen sessizlik boyutu, kabul edilmiş sessizliktir. Daha sonra savunma amaçlı sessizlik ve son olarak örgüt yararına sessizlik örgütsel sinizmi etkilemektedir. Örgütsel sessizliğin üç boyutu birlikte örgütsel sinizmdeki değişimin % 11.8’ini açıklamaktadır. Kabul edilmiş sessizlik ve savunma amaçlı sessizlik örgütsel sinizmi pozitif yönde, düşük kuvvette ve istatistiki olarak anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Ancak örgüt yararına sessizlik, örgütsel sinizmi düşük kuvvette, negatif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Yani örgüt yararına sessizlik alt boyutu, diğer iki sessizlik alt boyutuna göre örgütsel sinizmi azaltıcı bir etkiye sahiptir. Ancak kabul edilmiş sessizlik ve savunma amaçlı sessizlik örgütsel sinizmi düşük düzeyde de olsa artırmaktadır. Bu bulgular H1a, H1b ve H1c hipotezlerinin kabul edildiğini göstermektedir.

Tablo 38

Örgütsel Sessizliğin Alt Boyutlarının Örgütsel Dışlanmaya Etkisini İncelemeye Yönelik Çoklu Regresyon Analizi

Bağımsız Değişkenler Beta T p R R2 Düzeltilmiş R2

Kabul edilmiş sessizlik .161 2.804 .005

Savunma amaçlı sessizlik .188 3.245 .001 .375 .141 .134 Örgüt yararına sessizlik -.250 -5.135 .000

Tablo 38’de örgütsel sessizliğin alt boyutlarının örgütsel dışlanmaya etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiş çoklu regresyon analizi bulguları paylaşılmıştır. Buna göre örgütsel sessizliğin tüm alt boyutları örgütsel sinizmi anlamlı bir şekilde etkilemektedir (p<0.050). Örgütsel dışlanmayı en çok etkileyen sessizlik boyutu, örgüt yararına sessizliktir. Daha sonra savunma amaçlı sessizlik ve son olarak kabul edilmiş sessizlik, örgütsel dışlanmayı etkilemektedir. Örgütsel sessizliğin üç boyutu birlikte örgütsel dışlanmadaki değişimin % 13.4’ünü açıklamaktadır. Kabul edilmiş sessizlik ve savunma amaçlı sessizlik örgütsel dışlanmayı pozitif yönde, düşük kuvvette ve istatistiki olarak anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Ancak örgüt yararına sessizlik, örgütsel dışlanmayı düşük kuvvette, negatif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Yani örgüt yararına sessizlik alt boyutu, diğer iki sessizlik alt boyutuna göre örgütsel dışlanmayı azaltıcı bir etkiye sahiptir. Ancak kabul edilmiş sessizlik ve savunma amaçlı sessizlik, örgütsel dışlanmayı düşük düzeyde de olsa artırmaktadır. Dolayısı ile H2a, H2b ve H2c hipotezlerinin tamamı desteklenmiştir.

Benzer Belgeler