• Sonuç bulunamadı

Rakipleriniz ile ilk karşılaşmanız nasıl gerçekleşti? Bu sırada hangi duygular içerisinde idiniz?

BULGULAR VE YORUM

1 2 2 OLGUYU DÜŞÜNCEDEN AYIRMA BECERİSİNE İLİŞKİN BULGULAR VE YORUMLARI:

7. Rakipleriniz ile ilk karşılaşmanız nasıl gerçekleşti? Bu sırada hangi duygular içerisinde idiniz?

Öğrenci A, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Beşparmaklara gitmişler. Dost bölgede bir darbe olmuştu ve Türkler hep yeraltındaydı. Sabah 7’de yeraltına atlamışlar ve zaman zaman Yunanlılarla karşılaşmışlardır. Amaç ölmeden önce Vatanımızı kurtarmaktı.”

Öğrenci B, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci C, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yine gazinin ağzından çıktığı şekliyle yer vermektedir:

“Uçaktan indikten sonra hiç kimse yokmuş 1saat sonra savaşmışlar Rumlarla.”

Öğrenci D, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan biri olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Harekat için saat 7’de atlayıp gitmişler. Saat uygulaması vardı. Biz bir saat önce oraya indik. 1 saat sonra uyandılar. Ateş açmaya başlamışlar. Aklımızda hiçbir şey yok. Amaç ölmeden vatanımızı kurtarmak. Onlar bize ateş etmeye başlayınca biz de onlara ateş etmeye başladık.”

Öğrenci E, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Düşmanla ilk karşılaşmaları paraşütle atladıktan bir saat sonra gerçekleşmiş. Çünkü saat uygulaması yapmamışlar. O’nun tek düşüncesi Kıbrıs’taki soydaşlarımızı

kurtarmakmış.”

Öğrenci F, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci G, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci H, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974’te barış harekatı başlamıştır. Gazi paraşütle atlamıştır. Saat uygulamasından sonra düşmanla bir saat sonra karşılaşılmıştır. Karşılıklı ateş açılmıştır.”

Öğrenci İ, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974’te paraşütle oraya atlamışlar. Rumlar oraya saat 08:00’ da ineceklerini sanıyorlarmış, ama bizim saatimize göre 07:00’ da oraya inmişler. Oraya ayak bastıklarında onları orada hiçbir şey karşılamamış. Ama 1 saat sonra Rumlar görünmüş ve onlarla karşılıklı ateş çıkmıştır. Birbirlerine ateş açmışlar.”

Öğrenci K, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Askerlerimiz geldiğinde askerlerimiz 1 saat erken geldikleri için düşmanla 1 saat boyunca karşılaşmadılar. Birden askerler Türklere ateş açtılar ve karşılıklı atışa başladılar.”

Öğrenci L, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gaziler kıbrısa paraşütle saat 8:00’ da inmişler. Fakat düşmanlar bir saat sonra oraya varmışlar.”

Öğrenci M, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“20 Temmuz günü uçakla gidip paraşütle atlamış. Saat 7 de atladıklarında kimse yokmuş. Bir saat sonra düşman ateş açmış. Saat uygulamasından dolayı. Bu sırada düşüncesi sadece vatanını korumakmış.”

Öğrenci N, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Saat uygulaması Rumlardan 1 saat geri olduğu için 1 saat düşman karşılaşması saat 8’de birbirimizle karşılaşarak savaştık.”

Öğrenci O, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz saat sabah 07.00 civarında uçaklardan paraşütle atlamıştı. Tabiî ki Rum saati farklı olduğu için 1 saat farkıyla rum adasına inmişti bunun sonucunda ise rum düşman askerleriyle karşılaştı.”

Öğrenci P, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Saat 7’de atlamış, Düşman saat uygulamasına geçmediği için saat 8’de onları bekliyormuş. Karşılıklı ateş açılmış. Buradaki düşüncesi biran önce vatanı kurtarmak ve geri dönmekmiş.”

Öğrenci R, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İlk olarak saat 7’de paraşütle atlamıştır. Fakat Rumların saati bir saat geride olduğu için Türklerin karşılarına çıkamamışlar.”

Öğrenci S, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Paraşütle atladılar. Rumların saati bir saat geri olduğu için saat 8’de atlayan Türkleri Rumlar saat 9’da anca görebildiler.”

Öğrenci T, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuzda sabah saat 7’de uçaklardan paraşütle atladık. Saat uygulamasını Rumlar yapmadığı için 1 saat düşmanı görmedik. Düşmanı ilk görmemizde, düşman bize biz de düşmana ateş açtık.”

Öğrenci U, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazilerimiz 14 Temmuz’da sabah saat 7’de paraşütle atlamışlardır. Harekatın saat 8’de olduğunu bilmeyen gazilerimiz 1 saat boyunca düşmanla karşılaşmamıştır. Saat 8’de düşmanla karşılaşıp birbirleriyle savaşmışlardır.”

Öğrenci Ü, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Rumlar yeni uygulamaya göre saatlerini ayarlamadıkları için 1 saat sonra geldiler ve harekat bir saat sonra çıkmıştı harekata 1 saat sonra başlamışlardır.”

Öğrenci V, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci Y, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrıs’a saat 7:00’da indiler. Rumlar kendi saatlerine göre 08:00gibi bekliyordu. Türk askerleri 1 saat kadar boş kaldılar. 1 saat sonra Rumlar ile çatışmaya başladılar.”

Öğrenci Z, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrencilerin cevaplarından da anlaşılacağı üzere 18 öğrenci (A, C, D, E, H, İ, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, Ü ve Y) (% 78) olguyu düşünceden ayırma becerisini çok iyi düzeyde kazanırken, 5 öğrenci (B, F, G, V ve Z) (% 22) orta düzeyde kazandığı görülmüştür.