• Sonuç bulunamadı

Kuzey Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra rütbenizde bir değişiklik oldu mu?

BULGULAR VE YORUM

1 2 1 BİLGİYİ DÜZENLEME BECERİSİNE İLİŞKİN BULGULAR VE YORUMLARI:

15. Kuzey Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra rütbenizde bir değişiklik oldu mu?

Öğrenci A, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci B, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci C, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Yüzbaşı olan gazimiz 93 yıl sonra albay olmuş” şeklindeki ifade ile Gazi’nin rütbesinde bir değişiklik olmadığı ve buna ilaveten 93 yılında Albay olduğu belirtilmek isteniyor.

Öğrenci D, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci E, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazimizin savaştan sonra rütbesinde değişiklik olmamış. Albay olarak 1993’te emekli olmuş.”

Öğrenci F, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci G, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazimiz savaştan sonra hiçbir kıdem alamamış. Ama Kore gazileri savaştan sonra kıdem almışlarmış.”

Öğrenci H, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Savaş sonrası gazinin rütbesinde bir değişiklik olmuyor. Kıdem dahi alamıyor.”

Öğrenci İ, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. soruun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazilerimiz Türkiye’ye geldikten sonra kendilerine madalya ya da ödül vereceklerini düşünmüşler, ama gittiklerinde hiçbir şey vermemişler.”

Öğrenci K, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci L, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Armalarında bir değişiklik olmamış.”

Öğrenci M, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Savaştan sonra rütbesinde bir değişiklik olmamış. Kıdem de alamamışlar. Kore savaşına gidenlere kıdem vermişlerdi diyor gazimiz.”

Öğrenci N, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Rutbede hiç değişiklikler olmamıştı.”

Öğrenci O, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Orada aldıkları rütbeleri Türkiye’ye döndüklerinde hiç değişmemişti.”

Öğrenci P, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Türkiye’ye döndükten sonra rütbesinde bir değişiklik olmuyor. Kore’ye gidenler gibi Kıdem de alamıyorlar.”

Öğrenci R, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci S, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Fakat buna bir rütbe verilmedi sadece gazi madalyası verilmiştir.”

Öğrenci T, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kore savaşından dönenlere kıdem vermişlerdi, ama bize vermemişlerdi. Bize de verirler diye tahmin ediyorduk.”

Öğrenci U, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

Öğrenci Ü, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci V, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci Y, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci Z, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 15. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Bu gaziler kıbrıs harekatından sonra rütbe bekliyorlardı. Fakat gazilik anlamına gelen bronz madalya verdiler.”

Öğrencilerin cevaplarından da analşılacağı üzere 8 öğrenci (E, G, H, İ, M, P, T ve U) (% 35) konuyla ilgili bilgiyi düzenleme becerisini çok iyi düzeyde kazanırken, 4 öğrenci (L, N, O ve S) (% 17), iyi düzeyde, 8 öğrenci (A, B, C, D, K, Ü, Y ve Z) (% 35) orta düzeyde ve 1 öğrenci (F) (% 4) çok az kazanırken, 2 öğrenci (R ve V) (% 9) ise hiç kazanamamıştır.

Ayrıca sözlü tarih etkinliğini gerçekleştiren öğrencilere uygulanan öz değerlendirme formunun “Sözlü tarih yöntemiyle, gazilerden edindiğim bilgileri düzenleyebilirim” maddesine ilişkin sonuçlarını aktaran aşağıdaki tablo’da, 23 öğrenciden biri (% 4,3) sözlü tarih yöntemiyle, gazilerden edindiği bilgileri düzenleyemeyeceğini ifade ederken, 6 öğrenci (% 26,1) sözlü tarih yöntemiyle, gazilerden edindiği bilgileri kısmen düzenleyebileceğini ve 16 öğrenci de (% 69,6) sözlü tarih yöntemiyle, gazilerden edindiği bilgileri çok iyi düzenleyebileceğini ifade etmektedir. Öğrencilerin bu ifadeleri yukarıdaki bulguları destekler niteliktedir.

Tablo 7

Öz değerlendirme Bilgiyi düzenleme becerisi

Sözlü tarih yöntemiyle, gazilerden

edindiğim bilgileri düzenleyebilirim. Öğrenci Sayısı Yüzde (%)

1 Yapamıyorum 1 4,3

2 Kısmen Yapıyorum 6 26,1

3 Çok İyi Yapabiliyorum 16 69,6

Toplam 23 100,0

Bu tablonun bar grafiği aşağıda verilmiştir. Grafik 2

Öz değerlendirme bilgiyi düzenleme becerisi

MADDE3

MADDE3 3,00 2,00 1,00 P e rc e nt 80 60 40 20 0

1. 2. 2. OLGUYU DÜŞÜNCEDEN AYIRMA BECERİSİNE İLİŞKİN