• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

1 2 1 BİLGİYİ DÜZENLEME BECERİSİNE İLİŞKİN BULGULAR VE YORUMLARI:

4. Kıbrıs Adası’na ne zaman ve nasıl ayakbastınız?

Öğrenci A, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“1974 yılında 20 Temmuzdan önce bir darbe oldu. Kıbrıslı Rumlar Türk ırkını yok etmek istiyorlardı. Gazilerimiz 20 Temmuz sabahı hareket ettiler.” Ayrıca

“Sabah 7’de yeraltına atlamışlar” ifadesine de kompozisyonunda yer vermektedir.

Öğrenci B, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 4. soruların cevapbıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci C, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazimizin 1 yaşında ve 7 yaşında kızları hastaymış onları hasta halinde bırakmış ve savaşa gitmişler. Uçaktan indikten sonra hiç kimse yokmuş”

Öğrenci D, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İlk ayak basıldığında ise; Kıbrıs’ta bir darbe oldu. Kıbrıslı Rumlar, Türk ırkını yok etmek istiyorlardı. Karar sonuçlandı ve 20 Temmuz günü harekâta başlanacaktı. 19 Temmuz günü uçaklara binilip paraşütler hazırlanmış, onlarda limanlarda beklemişler. Türkler uçak ile onlar ise helikopterle gelmişlerdir. 20 Temmuz günü başlayıp üç gün sürdü.”

Öğrenci E, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“20 Temmuz 1974 günü uçaklarla gitmişler. Paraşütle atlamış.”

Öğrenci F, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci G, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“20 Temmuz 1974’te sabah erkenden paraşütle atlamış.”

Öğrenci H, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974’te barış harekatı başlamıştır. Gazi paraşütle atlamıştır.”

Öğrenci İ, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974’te paraşütle oraya atlamışlardır. Rumlar oraya 08:00 de ineceklerini sanıyorlarmış, ama bizim saatimize göre 07:00 de oraya inmişler.”

Öğrenci K, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974 yılında Kuzey Kıbrısa 1. Harekat düzenlendi. Askerlerimiz geldiğinde askerlerimiz 1 saat erken geldikleri için düşmanla 1saat boyunca karşılaşmadılar. Birden askerler Türklere ateş açtılar ve karşılıklı atışa başladılar.”

Öğrenci L, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gaziler kıbrısa paraşütle saat 8:00’ da inmişler.”

Öğrenci M, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“20 Temmuz günü uçakla gidip paraşütle atlamış.”

Öğrenci N, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 temmuz 1974 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti birinci harekatı gerçekleştirildi. Harekata başladıkları zaman paraşütçü ve yüzbaşıydılar.”

Öğrenci O, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Hava kuvvetleri ile ilgilenen bir askerimiz oraya 14 Temmuz saat sabah 07.00 civarında uçaklardan paraşütle atlamıştı.”

Öğrenci P, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

Öğrenci R, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İlk harekâtta ilk olarak saat 7’de ilk paraşütle atlamıştır.”

Öğrenci S, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“19 Temmuz 1974 sabahı paraşütle atladılar.”

Öğrenci T, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuzda sabah saat 7’de uçaklardan paraşütle atladık.”

Öğrenci U, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Gazilerimiz 14 Temmuz’da sabah saat 7’de paraşütle atlamışlardır.”

Öğrenci Ü, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“14 Temmuz 1974’de barış harekâtı başladı. Paraşüt ile Kıbrıs’a atladım.”

Öğrenci V, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda yer vermemiştir.

Öğrenci Y, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Bu gazimiz Kıbrıs savaşında paraşütçü olarak bulunuyordu. Kıbrıs’a saat 7: 00’da indiler.”

Öğrenci Z, “Bilgiyi Düzenleme” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 4. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrıs barış harekâtı 14 Temmuz 1974’te başladı. Paraşüt birliğinde bulunan yüzbaşı o gün kıbrısa paraşütle ayakbastı.”

Sözlü tarih etkinliğinde gaziye yöneltilen sorularından altı tanesi bilgiyi düzenleme becerisi kazandırma amaçlı yöneltilmiş sorulardandı. Bu sorulardan 5. sorunun cevabıyla ilgili bilgilerin öğrenci kompozisyonlarına yansıması aşağıda verilmektedir.

5. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Ada’nın hangi bölgelerinde