• Sonuç bulunamadı

Kıbrıs Barış Harekâtı zamanında bulunduğunuz bölgenin iklim koşulları ordumuzu ve savaş stratejimizi etkiledi mi? Etkiledi ise bu konu

BULGULAR VE YORUM

1 2 2 OLGUYU DÜŞÜNCEDEN AYIRMA BECERİSİNE İLİŞKİN BULGULAR VE YORUMLARI:

6. Kıbrıs Barış Harekâtı zamanında bulunduğunuz bölgenin iklim koşulları ordumuzu ve savaş stratejimizi etkiledi mi? Etkiledi ise bu konu

hakkında bilgi verir misiniz?

Öğrenci A, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“O zamanlar sıcaklık çok fazlaydı. Yurdumuzda erzak yoktu su yoktu. Bahçelerden limon bulup susuzluğumuzu gideriyorduk. Harekat hızları yavaşlamıştı 5 dk. gidecekleri yolu 10 dk. gidiyorlardı. İçlerinden hep şu söz geçiyordu ‘Kıbrıslı Türkleri kurtaracağız’ diyorlardı.”

Öğrenci B, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“20 Temmuz’da yaz aylarının sıcak olduğu bölgede nerdeyse 40 derece sıcaklık vardı. Bizi, ordumuzu iklim koşulları etkilemeden görevimize devam ediyorduk. Bahçelerden limon evlerin kapıların önünden su bulup bunlarla idare ediyorduk. Bazı zamanlarda ikilim ordumuzu etkilemişti. 5 dakikada gideceğimiz yolu 10 veya 15 dakikada gidiyorduk.”

Öğrenci C, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Yaz günlerinde Anadolu’dan Kıbrısa giden askerler öğlen + 40 akşamda öyleymiş. Yiyecek içecek yokmuş. Bahçelerden limon bulup ağızlarına sıkarlarmış. İklim şartı nedenle 5 dakikada gidecekleri yere 10 dakikada giderlermiş.”

Öğrenci D, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan biri olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrıs Barış Harekatında ise 20 Temmuz günü sıcaklığın 40 dereceye çıktığını söyleyen gaziler, terliyoruz ve su döktüğümüz zaman hemen kuruyor. İçecek ve yiyecek erzak yok. Bahçeden limon bulduğumuzda onlarla idare ettik. Harekat hızımızı sıcaklık kesti. 5 dakikalık yolu 10 dakikada gittik. Gece açıkta yattığımızdan düşman görecek diye endişe duyuyorduk.”

Öğrenci E, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“O ve arkadaşları Kıbrıs’ta çok yüksek sıcaklıklarda görev yaparken susuzluklarını bahçelerdeki limonlarla gidermişler.”

Öğrenci F, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Hava şartları çok kötü idi. Sıcak havadan dolayı yiyecek ve içecekleri yoktu.”

Öğrenci G, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“O yıllarda askerlerimizin yanlarında su yok hava ise çok sıcaktı. Önlerine çıkan limonları yiyip hararetlerini dindiriyorlardı. Sık sık terliyorlardı. Yanlarında su yoktu ama vatan sevgisi vardı.”

Öğrenci H, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İklim şartları harekatı olumsuz yönde etkilemiştir. 40 derece sıcaklıkta hareket ediyorlar. Çok sıcak olduğu için su sıkıntısı çekiyorlar. Bahçelerden topladıkları limonları yiyerek hararetlerini gideriyorlar. 5 dakikada gidecekleri yolu sıcaktan dolayı 10-15 dakikada gidiyorlar.”

Öğrenci İ, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Oradaki iklim koşulları da askerlerimizi çok zor durumda bırakıyormuş. 5 dk gidecekleri yeri 15 dk gidiyorlarmış. Orada 40 derece sıcaklık varmış.”

Öğrenci K, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Hava şartlarının iyi olmaması yani sıcak olması Askerlerimizi yormuştu. Çünkü 40 derece sıcaklıkta hareket ediyorlardı. Su, erzak gibi gerekli malzemeler bulunmadığı için çok zorlandık. Bahçelerden limon toplayarak susuzluklarını gideriyorlardı.”

Öğrenci L, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrısta genelde Akdeniz iklimi görülür. Yazları çok sıcak olur, bu yüzden savaştaki askerlerimiz çok zor durumlar oluyordu. Askerler bahçelerden limon suyu içmek zorunda kalıyorlarmış. Ben kendimi onlarla yerine bile koyamıyorum. Çünkü pek çok zorluklarla karşılaşmışlar. Yazları 40 derecede savaş yapıyorlarmış.”

Öğrenci M, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Hava sıcaklığı çok fazla olduğu için 40 derecede çok terliyorlarmış ve susuyorlarmış. Susuzluklarını gidermek için bahçelerden limon alıp içiyorlarmış. Bu sırada gidecekleri 5 dakikalık yolu 10-15 dakikada gidiyorlarmış. Hareket kabiliyetleri sıcaktan yavaşlıyormuş.”

Öğrenci N, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“40 derece sıcaklıkta hareket etmekteydik. Suyumuz yoktu, malzememiz yoktu. Bahçelerden limon alarak susuzluğumuzu gidermeye çalışıyorduk. 5 dakikada gideceğimiz yola 10, 15 dakikada gidiyorduk.”

Öğrenci O, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Orada savaş sırasında hava çok sıcaktı. Dışarıda 40 derece sıcaklık vardı. Askerlerimiz çok zor durumdaydı. Aç ve susuzlardı. 5 dakikada gidecekleri yolu 10-15 dakikada gidiyorlardı.”

Öğrenci P, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İklim 40 derece sıcaklıktaydı. Suyu, yiyecekleri olmadıkları için zorlanıyorlar. Bahçelerden limon alarak susuzluklarını gideriyorlar.”

Öğrenci R, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“O zanlar iklimin savaşa etkisi olmuştur. Temmuzun 40 derecelik bir sıcaklığının altında savaşmaktadırlar. Örneğin 5 dakikalık bir yolu 15 dakikada gitmektedirler.”

Öğrenci S, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“40 derece sıcaklıkta savaş yaptılar.”

Öğrenci T, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrıs çok sıcaktı ve şartlarımız zordu. 40 derece sıcaklıkta savaştık. Su ve malzememiz yoktu. Bahçelerden Limon alıp ağzımıza sıkarak susuzluğumuzu gideriyorduk. 5dakikada gideceğimiz bir yere tam 15 dakikada gidiyorduk. Sıcaktan çok yoruluyorduk.”

Öğrenci U, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“40 derecede hareket etmeye başlamış, su ve erzaklar gittikçe azaldığı için çok zorlanıyorlardı. Bahçelerden limon alıp susuzluklarını gidermeye çalışıyorlardı. 5 dakikalık gidecekleri yolları 10-15 dakikada gidiyorlardı.”

Öğrenci Ü, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“İklim koşulları 40 derece sıcakta savaştılar ve erzakları az olduğu için limon yiyorlarmış.”

Öğrenci V, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“Kıbrıs’ta sıcak havaya rağmen gazilerimiz kahramanca mücadele etmişlerdir. Bunun yanında 40 derece sıcaklıkta olan askerlerimiz su bulamadıkları için bahçelerden limon alıp sıkmışlardır.”

Öğrenci Y, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“O sırada kıbrıs’ın havası 40 derece idi.”

Öğrenci Z, “Olguyu Düşünceden Ayırma” becerisini öğrencilere kazandırmak amacıyla yöneltilen sorulardan birisi olan 6. sorunun cevabıyla ilgili bilgilere kompozisyonunda şöyle yer vermektedir:

“40 derece sıcaklıkta mataralarındaki suları bitirmemek için köylerdeki limonları yiyorlarmış.”

Sözlü tarih etkinliğinde gaziye yöneltilen sorularından iki tanesi olguyu düşünceden ayırma becerisi kazandırma amaçlı yöneltilmiş sorulardandı. Bu sorulardan 7. sorunun cevabıyla ilgili bilgilerin öğrenci kompozisyonlarına yansıması aşağıda verilmektedir.

7. Rakipleriniz ile ilk karşılaşmanız nasıl gerçekleşti? Bu sırada hangi