• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Durum Tespiti Sürecinde Ortaya Çıkan Sorunların Çözümüne Yönelik

4.2.1 Öğrenme Öğretme Süreci

4.2.1.2. Projenin Süreç Takibi

Projenin süreç aşaması, projenin geliştirilerek olgunlaştığı evre olarak tanımlanabilir. Proje sürecinin verimliliği projenin işleyişi ve takibi ile mümkün olmaktadır. Projenin süreç takibi belirlenen projelerin işleyişinin, öğrencilerden alınan dönütlerin değerlendirilmesinin ve öğretmenin değerlendirme sonucunu öğrenciye bildirmesi, uygun ve planlanan zaman aralıklarında biraya gelerek öğretmen- öğrenci çalışmalarının yapılması aşamalarının tümünü yansıtmaktadır. Projenin işleyişinde öğrencinin yaptıklarını öğretmeni ve arkadaşları ile paylaşması ve geribildirimin, düzenlemelerin yapılması önemli olmaktadır. Projenin süreç takibi aynı zamanda değerlendirme aşamasında anlık değerlendirmenin yapılmayıp projenin bütününde yapılan işlemlerin değerlendirmeye yansıtılmasına katkı sağlamaktadır. Proje öğrenci tarafından öğretmeni ile işbirliği halinde yapması sürecinde yaşanan sorunlar Tablo 23’de verilmiştir.

Tablo 23. Projenin Süreç Takibinde Yaşanan Problemler

KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER f %

Süre sıkıntısı 61 43

Öğrencilerin öğretmenlerden yeterli yardım alamaması 35 24

Projeler için az süre verilmesi 21 15

Grup projelerinde paydaşların birlikte çalışma sıkıntısı 16 11 Okulda teneffüs ve öğlen aralarının birlikte çalışmaya yetmemesi 9 6

Öğretmenlerden Utanma 9 6

Zamanında yapılamayan ödevlerin kriterlerden uzak verilmesi 8 6 Öğrenci- öğretmen işbirliğinde zaman sınırlılığı 3 2 Grup çalışmalarında bazı öğrencilerin çalışmaya katılmaması 3 2

TOPLAM 144 100

Projenin süreç yönetiminde öğretmenlerden alınan görüşlere bakıldığında; en yoğun problemlerin süre sıkıntısı (f 61), ve grup projelerinde paydaşların birlikte çalışma sıkıntısı (f 16) olduğu dikkati çekmektedir. Öğrencilerden alınan görüşler incelendiğinde; öğretmenlerden alınan ifadeler ile paralellik gösterdiği, öğrencilerin öğretmenlerden yeterli yardımı alamaması (f 35) problemleri vurgulanmaktadır. Projelerin verimli, sağlıklı ve düzenli işlemesi proje sürecinin planlanması ile mümkün olabileceği görülmektedir. Proje sürecinin takip edilmesi zamanında yetiştirilemeyen, süre sıkıntısı yaşanılan, öğretmen ile yeterince işbirliği yapılmadan, destek alınmadan, kriterlerden uzak ödevlerin süreçte izlenerek anlamlı ödevler haline getirilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

Öğrenme- öğretme sürecinin gelişme basamağı olan projenin süreç yönetiminde öğretmen ve öğrencilerden alınan sorunları kaldırmak için iki eylem basamağı oluşturulmuştur. Bu eylem basamakları;

a) Projelerin yürütülmesi aşamasında iş takvimi oluşturulması. (Genel proje planının ve işlem basamaklarının yapılması)

b) Proje görevlerinin yürütülmesi aşamasında öğretmen- öğrenci ilişkisinin düzenlenmesi ve planlanması. (Hangi aralıklarla, nerede, ne kadar süre içinde görüşüleceğinin düzenlenmesi.) şeklinde planlanmıştır.

a) Projelerin yürütülmesi aşamasında iş takvimi oluşturulması (Genel proje planının ve işlem basamaklarının tasarlanması)

Birinci basamak eylem planının ortaya çıkmasının sebebi öğrencilerin proje görevini hazırlarken yaşadığı süre sıkıntısı ve projeler için az süre verildiği şeklinde ifadeleri ile öğretmenlerden alınan problem cümlelerinde zamanında yapılmayan, yetiştirilemeyen ödevlerin kriterlerden uzak teslim edildiği şeklinde vurgulamaktadır. Bu problemlerin ortadan kaldırılarak yapılması planlanan proje görevi ile ilgili olarak projelerin yürütülmesi aşamasında iş takvimi oluşturulması. (Genel proje planının ve işlem basamaklarının yapılması) çözüm önerisi olarak sunulmuştur.

Eylem araştırmasında öğrencilerle birlikte “Proje çalışma takvimi ” oluşturulmuş, zaman yönetimi somutlaştırılıp projenin düzenli işlemesi sağlanmıştır. Yapılan takvim ile tarihler oluşturulmuştur. Tarihler açık biçimde proje konularının belirlenmesi, konu seçim formunun imza karşılığı öğretmene teslim edilmesi, öğrencinin öğretmeni ile birlikte çalışmasını sağlayacak yönlendirme toplantıları, öğrencinin ödevini bitirip teslim etmesi, sunması ve ödevin öğretmen ile birlikte ikili takibi yapılarak değerlendirilmesi şeklinde çizelge yapılmıştır. Öğrencilerle genel olarak yapılan yönlendirme toplantıları dışında bireysel de çalışılmış, bu çalışmalar not edilmiştir.

Proje sürecini doğru zamanlama ve zamanı doğru kullanmak ile ilişkili olduğu görülmektedir. Projenin belirlenme sürecinden hazırlanma ve değerlendirme sürecine kadar düzenli ve planlı devam edebilmesi için öğrencilerle proje çalışma takvimi (Tablo 13, 79. sayfada gösterilmektedir.) oluşturulmuş ve proje hazırlayacak tüm öğrencilere dağıtılmıştır. Öğrencilerle birlikte hazırlanan çalışma takvimi ile zamanı doğru yönetebilmek ve projelerin öğrenci- öğretmen işbirliğinde eş zamanlı yürütülebilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma takviminde projede yapılacak aşamalar ve tarihleri öğretmen- öğrenci işbirliği ile planlandığı görülmektedir. Proje çalışma takviminin ilk basamağında; öğretmen öğrencilere ilgi duydukları konular üzerinde düşünmelerini isteyerek bir sonraki toplantı tarihinde proje konusu seçimi yapacaklarının duyurusunu yapmıştır. İkinci basamağında; öğrenciler sınıf seviyelerine ve ders kazanımlarına uygun, öğretmenin ön gördüğü ana başlıkları, konuları ya da kendi ilgi alanlarına yönelik belirledikleri proje konusunu seçmektedir. Üçüncü basamağında; öğretmen tarafından sorulan sorularla öğrencilerde

belirledikleri proje konusunda çalışma isteklerinin olumlu düzeyde olup olmadığının kontrolü yapılmaktadır.

Proje görevlerinin öğretmen tarafından kontrollerinin ve dönütlerinin zamanında planlı ve düzenli yapılması öğretmen- öğrenci işbirliği ve uyumu ile birlikte olmaktadır. Öğretmen ve öğrenci etkileşimi, proje çalışma takviminde yapılması planlanan yönlendirme toplantıları ile gerçekleştirilmiştir.

b) Proje görevlerinin yürütülmesi aşamasında öğretmen- öğrenci ilişkisinin düzenlenmesi ve planlanması (Hangi aralıklarla, nerede, ne kadar süre içinde görüşüleceğinin düzenlenmesi.)

İkinci eylem planının ortaya çıkma sebebinin öğretmenlerden alınan görüşlerde “ Öğrencilerin proje görevlerini hazırlama sürecinde öğretmenden destek almaması”, “ Öğretmen – öğrenci işbirliğinde zaman sınırlılığı şeklindeki yaşanan sıkıntılar” ve öğrencilerin ifadelerinde “ Öğrencilerin öğretmenlerden yeterli yardım alamaması, “ Öğretmenden utanma”, “ Okulda teneffüs ve öğle aralarının birlikte çalışmaya yetmemesi” şeklinde yaşanan sorunlar olduğu görülmektedir. Bu problemlerin ortadan kaldırılarak yapılması planlanan proje görevi ile ilgili olarak proje görevlerinin yürütülmesi aşamasında öğretmen- öğrenci ilişkisinin düzenlenmesi ve planlanması. (Hangi aralıklarla, nerede, ne kadar süre içinde görüşüleceğinin düzenlenmesi.) çözüm önerisi olarak sunulmuştur.

Öğretmenin proje görevi alan öğrencilerle birlikte hazırladığı proje çalışma takviminde öğretmen ve öğrencinin birlikte çalışma tarihleri yönlendirme toplantıları şeklinde belirtilmiştir. Ancak bu tarihlerin dışında hafta içi her salı ve çarşamba günleri öğlen arası ilişim BTS’ nda ki araştırma saatlerinde de öğretmen- öğrenci işbirliği devam etmiştir. Proje görevi alan tüm öğrencilerle düzenli aralıklarla işbirliği içinde çalışılmıştır. Her öğrenci için ayrı çizelge tutulmuş, hangi zamanda görüşüldüğü ve dönütler aynı zamanda uygulayıcı olan ders öğretmenin ajandasında kayıt altına alınmıştır. Öğrencilerin zamanla çekingenliğinin ortadan kalktığı, kendini daha iyi ifade edebildiği gözlemlenmiştir.