• Sonuç bulunamadı

PROJENİN VE YERİN ALTERNATİFLERİ (Proje Teknolojisinin ve Proje Alanının Seçilme Nedenleri)

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 93-107)

İŞLETME SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN TOZLARIN YAYILIM MODELLEMESİ

D) Patlatma Sırasında Ortaya Çıkacak Olan Tozlar:

3. PROJENİN VE YERİN ALTERNATİFLERİ (Proje Teknolojisinin ve Proje Alanının Seçilme Nedenleri)

YSE Yapı San. ve Tic. A.Ş tarafından, Bartın İli, Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü dahilinde yer alan ‘’Kalker Ocağı’’nın açılıp işletilmesidir. Proje alanı ER: 3294938 Erişim nolu saha içerisinde yer almaktadır. Kalker, doğal bir süreç sonucu yeryüzünün bazı yerlerinde oluşmaktadır. Bu yüzden madencilik faaliyetleri yer alternatifi olmayan faaliyetlerdir.

Kalker oluşumunun çoğunluğunun yüzeyde bulunmasından dolayı malzemenin üretimi açık işletme yöntemiyle yapılacaktır. Günümüzde kullanılan bir üretim şekli olduğundan dolayı ayrı bir işletme yöntemi söz konusu değildir.

Rezervin büyüklüğü, Amasra İlçesi’ne ve yapılacak yola yakın olması, asfalt yollarla ulaşım kolaylığı, çevre koşulları, teknolojik ve mali imkanlar ayrıca düşük maliyetli açık ocak işletmeciliği yapılması göz önüne alındığında bu maden sahasının işletilmesi için koşulların olumlu olduğu sonucuna varmak mümkündür.

Kalker üretimi esnasında kullanılacak yöntemler ve ekipmanlar, günün teknolojisine uygun olarak seçilmiştir. Sonuç olarak, bu proje ve yer için farklı bir alternatif düşünülmemiştir. Üretim, ancak mevcut şartlar göz önüne alınarak, bu şartların gerek teknik, gerekse ekonomik yönleri dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir.

Proje sahası için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ER: 3294938 Erişim numarası ile hak sağlanmıştır. Maden işletmeciliğinde yer alternatifi fazla bulunmamakta olup, madenin bulunduğu yere göre işletme alanı seçilmiştir.

Kalker Ocağı’ndan gerek delme patlatma işlemi gerekse iş makinaları vasıtasıyla üretilecek olan kalker madeni, alan içinde hiçbir işleme tabi tutulmadan bir kısmı ocaktan tüvenan boyutlandırılmak üzere faaliyet sahibinin başka bir alanda kurulu bulunan tesisine bir kısmı ise Bartın-Amasra-Cide Yolu projesi kapsamında yolun yapımında temel, alt temel dolgu ve taş duvar gibi işlerinde kullanılmak üzere tüvenan nakledilecektir.

SONUÇLAR:

(Burada yapılan tüm açıklamaların özeti ile projenin önemli çevresel etkilerinin sıralandığı ve alternatiflerin karşılaştırıldığı genel değerlendirmesi yapılacaktır.)

Şu ana kadar açıklanan bilgiler doğrultusunda; raporumuzda belirtildiği gibi söz konusu sahanın işletilmesindeki amaç; ‘’Kalker Ocağı’’ işletmeciliği yapmaktır.

YSE Yapı San. ve Tic. A.Ş. tarafından; Bartın-Amasra-Cide Yolu projesi kapsamında yolun yapımında temel, alt temel dolgu ve taş duvar gibi işlerinde kullanılacak olan kalker madeninin temini amacıyla Bartın İli Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü sınırları içerisindeki ER: 3294938 Erişim nolu sahanın 26,61 hektarlık ruhsat alanının 6,33 hektarlık kısmı kısmında “Kalker Ocağı” işletmesinin yapılması planlanmaktadır.

Kalker Ocağı’ndan yılda 1.000.000 ton üretim yapılacaktır. Üretilecek olan 1.000.000 ton/yıl kalker madeninin tamamı saha içerisinde herhangi bir kırma, eleme, yıkama ve zenginleştirme işlemine tabi tutulmadan ocak alanından kamyonlara yüklenerek Bartın-Amasra-Cide yolunun yapımında temel, alt temel dolgu ve taş duvar yapımında kullanılmak üzere nakliyesi yapılacaktır.

Söz konusu sahada, Kalker işletmeciliği amacı ile 24.06.2010 tarih ve 5995 Sayılı Kanunla Değişik 3213 Sayılı Maden Kanunu ile bu Kanunun Uygulanmasına dair yönetmeliğin ilgili maddeleri gereğince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne II (A) Grubu ruhsat müracaatı yapılmış ve ER: 3294938 Erişim numarası ile hak sağlanmıştır. (Bkz. EK: 1-A)

Söz konusu kalker madeni 3213 sayılı Maden Kanunu’na göre II-A grubu kapsamında yer almakta olup, 26,61 hektarlık maden sahası ile ilgili olarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne İşletme Ruhsatı 6,33 hektarlık kısmı için ise İşletme İzni müracaatı yapılmıştır.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde ruhsat hukuku ile ilgili olarak işlemler devam etmektedir.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün 31.12.2012 tarih ve B.15.0.MGM.0.02.02.01 sayılı görüşünde;

‘’Yapılan incelemede, ER: 3294938 sayılı saha için şirketinizce hak sağlandığı, yasal süresi içinde 19.11.2012 tarihinde kalker işletme projesi verilerek II (a) Grubu işletme ruhsatı ve kalker işletme izni talep edildiği tespit edilmiş olup, işletme projesi üzerinde değerlendirme çalışmaları devam etmektedir’’ denilmektedir.

ER: 3294938 Erişim nolu sahaya ait işlemlerin , ruhsat hukukunun devam ettiğine dair Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün 31.12.2012 tarih ve B.15.0.MGM.0.02.02.01 sayılı kurum görüş yazı fotokopisi EK: 1-C’de sunulmuştur.

Proje alanı, hem yapımı devam etmekte olan karayoluna mesafesi, hem de içerdiği malzeme tipi ile yol inşasının sağlıklı ve hızlı yapılabilmesine imkan sağlayacak niteliktedir.

Bartın Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 21.10.2012 tarih ve 133 No’lu Kararında ‘’İlimiz Karayolları güzergahları boyunca, karayolu kamulaştırma sınırından ve karayolu güzergahı görünüm bölgesinden itibaren ilk 300 m. mesafede yer üstü çalışan hiçbir madencilik faaliyetine izin verilmemesi’’ doğrultusunda bir kararın olduğu bu nedenle çalışma (ÇED) alanı belirlenirken yoldan en az 300 metre çekilerek çalışma (ÇED) alanı belirlenmiştir.

Proje alanı; Bartın İli, Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü dahilinde yer almaktadır. Bartın İli’nin 24 km kuzeydoğusunda, Amasra İlçesi’nin 15 km kuzeydoğusunda, en yakın yerleşim birimi olan Dizlermezeci Köyü’nün ise 350 m kuzeyinde yer almaktadır.

‘’Kalker Ocağı’’ işletmesi ile ilgili olarak gerekli izinlerin alınması ile birlikte üretim işlemlerine başlanılmadan önce 6,33 hektarlık proje (ÇED) alanının köşe noktalarına beton poligon taşları dikilerek çalışma alanı sınırları belirlenecektir.

‘’Kalker Ocağı’’nda açık işletme yöntemiyle üretim gerçekleştirilecektir. Açık işletme yönteminde, gerek iş makineleri ve gerekse patlatma yoluyla yerinden sökülen malzemenin tamamı saha içinde herhangi bir kırma, eleme, yıkama ve zenginleştirme işlemine tabi tutulmadan ocak alanından kamyonlara yüklenerek Bartın-Amasra-Cide yolunun yapımında temel, alt temel dolgu ve taş duvar yapımında kullanılmak üzere nakledilecektir. Ancak gerek iş makineleri ve gerekse patlatma yoluyla yerinden sökülen malzemenin içerisinde büyük boyutta kütle halinde olan kaya parçaları ekskavatörün ucuna takılacak olan kırıcı vasıtasıyla daha küçük boyutlara parçalandıktan sonra ocak alanından kamyonlara yüklenerek Bartın-Amasra-Cide yolunun yapımında temel, alt temel dolgu ve taş duvar yapımında kullanılmak üzere nakledilecektir. Projeye ilişkin İş Akım Şeması Şekil 1’de sunulmuştur.

‘’Kalker Ocağı’’nın yıllık kapasitesi 1.000.000 ton/yıl’dır. Çalışma süreleri ise yılda 10 ay 300 gün, ayda 30 gün, günde 16 saat üzerinden çift vardiya olarak çalışma yapılacaktır.

Faaliyet alanında yapılan jeolojik araştırmalar ve rezerv tespit çalışmaları sonucunda ekonomik olarak üretilebilecek 6.240.000 ton Görünür Rezerve rastlanılmıştır. Faaliyet alanında yıllık 1.000.000 ton üretim yapılacağı göz önüne alındığında faaliyetin ekonomik ömrünün yaklaşık olarak 6,24 yıl olduğu görülmektedir.

Mahalli Çevre Kurulu’nun 133 Nolu Kararı doğrultusunda karayolundan en az 300 metre çekilerek belirlenen 6,33 hektarlık ‘’Kalker Ocağı’’nın bulunduğu saha; 1/5.000 Ölçekli Kadastro Durum haritasına göre Orman arazisidir. Bu nedenle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. ve 17. maddeleri hükümlerine göre gerekli izinler alınacaktır. Proje sahasının Orman arazisi içerisinde kaldığına dair 1/5.000 Ölçekli Kadastro Durum Haritası EK: 3’te sunulmuştur.

Proje alanı; 1/25.000 ölçekli Orman Mesçere (Amenajman) Haritası’nda; KsDybc3 ile gösterilen Kestane ve diğer yapraklılar niteliğinde Orman arazisidir. 1/25.000 Ölçekli Orman Mesçere (Amenajman) Haritası EK: 4’te sunulmuştur.

Proje sahası; Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Orman Arazisi (STR. 10) ve Ekolojik Öneme Sahip Alan (STR. 9) kapsamında yer aldığı görülmektedir. Bu alanın kullanımı ile ilgili gerekli izinler alınacak ve Çevre Düzeni Planı Plan hükümlerine uyulacaktır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı-Lejandı ve Plan Hükümleri EK: 5’te sunulmuştur.

Proje sahası; büyük toprak grubu olarak gri kahverengi podzolik topraklarından oluşan E % 20-30 eğimli, 19 cm sığ derinlikte, şiddetli derecede erozyona sahip, şimdiki arazi kullanım kullanma şekli O orman olan VII. sınıf arazilerden oluşmaktadır. 1/100.000 Ölçekli Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıflarını Gösterir Harita ve Lejantı EK: 6’da sunulmuştur.

İşçilerin kullanma, patlatma sırasında patlatma öncesinden kademeleri nemlendirme için gereken su ve yolların spreylenmesi için gerekli olan kullanma suyu proje sahasına kuşuçumu 2.5 km mesafede bulunan Bartın-Amasra-Cide Yolunun yapım işini üstlenen YSE Yapı San. ve Tic. A.Ş.’nin merkez şantiyesinden tankerle taşınarak temin edilecektir.

Proje alanı içinde herhangi bir akar, mevsimsel akışlı dere ve kuru dere bulunmamaktadır.

İşletme alanı yakın çevresinde bulunan dere yataklarına hiç bir şekilde sıvı veya katı atık atılmayacak, malzeme depolanmayacak, mevcut derelere hiçbir şekilde müdahale edilmeyecek ve akış yönleri değiştirilmeyecektir.

Proje alanı içinde 26.08.2010 tarih ve 27684 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında herhangi bir akar yada mevsimsel akışlı dere bulunmamaktadır.

Faaliyetler sırasında; 31.12.2004 Tarih ve 25687 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” ile 13.02.2008 Tarih ve 26786 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”

hükümlerine uyulacaktır.

Kalker Ocağı işletilmesi sırasında ortaya çıkacak olan çevresel etkiler ve alınacak olan tedbirler aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır.

Kalker Ocağı’nın işletilmesi sırasında gürültü, vibrasyon, egzos ve toz emisyonlar, evsel sıvı ve katı atıklar, ambalaj atıkları, atık yağlar, bitkisel atık yağlar vb gibi çevresel etkiler ortaya çıkacaktır.

Kalker Ocağı’nın işletilmesi sırasında ortaya çıkacak olan kirleticilerin miktarları, çevreye olabilecek olumsuz etkilerin azaltılması için alınması gereken gerekli önlemler, atıkların minimizasyonu ve bertaraf yöntemleri aşağıda başlılar halinde açıklanmıştır.

Proje kapsamında, 18.03.2004 Tarih ve 25406 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uyulacaktır.

Faaliyet sırasında ocak sahasında bitkisel toprak sıyırılacak ve dekapaj işlemi yapılacaktır. Bu işlem sırasında 10 cm kalınlıkta malzeme alınacaktır. Buna göre;

Çalışma alanında 63.254 m2’lik alanda 10 cm kalınlığında bitkisel toprak ve hafriyat işlemleri eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olup, 63.254 m2 x 0,10 m = 6.325,4 m3 (10.753,18 ton) bitkisel toprak ve hafriyat oluşacaktır. (Toprak Hacim Ağırlığı ise 1,7 ton/m3 olarak alınmıştır.)

Kaynak: Toprak Bilimi 1994 T. Sağlam, C. Cangir, H. Tok, M. Bahtiyar Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Yayınları.

Sıyrılarak alınacak olan bitkisel toprak, üretim esnasında zayii olmaması üretimin yapılmayacağı alanda depolanacak ve üretimle eş zamanlı olarak malzeme alımı yapılan alanlar doldurulduktan sonra üzerine serilerek rehabilite edilmiş olacaktır. Bitkisel toprağın depolanması sırasında depo alanının eğiminin % 5’in altında olması sağlanacak ve bitkisel toprak depo alanının çevresi yağışlar nedeniyle oluşacak su akıntılarının depo alanına girmesini engelleyecek şekilde kanallarla çevrilecektir.

Saha geneli itibari ile gerek hafriyat ve gerekse ekonomik olmayacak malzeme göz önünde bulundurularak İşletme verimi % 95 olarak belirlenmiştir.

Görünür rezerv miktarı 6.240.000 ton’dur. Ancak rezervin tamamının ekonomik olmayacağı düşünülürse % 5 fire olarak düşünüldüğünde; 6.240.000 ton x 0,05 = 312.000 ton pasa malzemesi ortaya çıkacaktır.

Kalker üretimi sırasında ortaya çıkacak ekonomik olmayan pasa malzemesi üretimle eş zamanlı olarak malzeme alımı yapılan alanlara dolgu yapılarak sahanın rehalibilite edilmesi sağlanacaktır.

Proje kapsamında açığa çıkacak olan pasa malzemesinin kullanımı ile ilgili olarak Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 27.08.2010 tarih ve 2010/13 sayılı İnert Maden Atıklarının Alan Islahı, Restorasyon, Dolgu Maksadıyla Kullanımı veya Depolanmasına İlişkin Genelgesi’ne uyulacaktır.

İşletmede 21 kişi çalışacaktır. Bir işçinin bir günde oluşturduğu katı atık miktarı 2010 yılı TUİK verilerine göre 1,14 kg/gün’dür. Buna göre işletmede bir günde 23,94 kg civarında

Personelin ihtiyaçlarının giderilmesi sonucu oluşan ve geri dönüşümü mümkün olmayan evsel katı atıklar 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre çöp konteynırlarında biriktirildikten sonra, Amasra İlçe Belediyesi’ne ait çöp depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir.

Proje kapsamında kullanılan araçların bakım ve onarımı proje sahibinin anlaşmalı olduğu servislerde yapılacağından proje alanı içinde atık lastik oluşmayacaktır.

Faaliyetler sırasında 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

Proje kapsamında çalışacak personelin kullanımı sonrası, miktarı öngörülememekle birlikte atık pil açığa çıkması muhtemeldir. Araçlardaki ömrünü tamamlamış akülerin değişimi şehir merkezindeki yetkili servislerde yapılacağından proje alanı içinde atık akü olmayacaktır.

İşletme kullanım sonucu ortaya çıkacak olan atık piller ise, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine göre ayrı bir kapta toplanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı almış olan geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

Atık pillerin verildiğine dair yazılar denetimlerde beyan edilmek üzere saklanacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ne ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe uyulacaktır.

İşletmede 21 personel çalışacağından, işletmede herhangi bir sağlık ünitesi bulunmayacaktır.

Ancak işletme sırasında meydana gelebilecek kazalarda ilk müdahaleyi yapmak için şantiye binasında ilk yardım malzemeleri hazır bulundurulacaktır. Kaza anında yapılacak olan ilk müdahalede kullanılacak olan ilk yardım malzemeleri diğer atıklar ile karıştırılmayacak olup, bu atıklar ağzı kapalı ayrı kaplarda biriktirilerek Tıbbi atık taşıma araçları ile lisanslı tesislere verilerek bertaraf edilecektir.

Faaliyetler sırasında; 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

İşletme sırasında ortaya çıkacak olan ambalaj atıkları ayrı bir ambalaj toplama kabında veya konteynırında depolanacaktır.

Depolanan ambalaj atıkları 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı almış olan geri dönüşüm firmalarına verilerek tekrar değerlendirilecektir.

Proje kapsamında kullanılması planlanan araçların bakım-onarımı proje sahası dışında proje sahibinin anlaşmalı olduğu yetkili servislerde yapılacaktır. Dolayısıyla proje dahilinde yağ kabı, eldiven, üstübü vb. kontamine olmuş tehlikeli atık açığa çıkması beklenmemektedir.

Ancak proje kapsamında tehlikeli atıkların oluşması durumunda, bu tehlikeli atıklar 14.03.2005 Tarih ve 25755 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’’ ve 04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ ve 30.03.2010 Tarih ve 27537 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ hükümlerinde belirtilen esaslara göre proje alanı içerisinde üstü kapalı, sızdırmazlığı sağlanmış bir zemin üzerinde geçici olarak depolanacak ve çevre lisanslı taşıyıcılar vasıtasıyla bertaraf tesislerine intikali sağlanacaktır.

Proje alanında herhangi bir tesis kurulmayacağından proses kaynaklı atık su oluşmayacaktır.

Proje kapsamında toplam 21 kişi istihdam edilecektir. Bir işçinin günlük içme-kullanma suyu ihtiyacının 150 litre/gün. N (USLU, O. Prof. Dr., DEÜ. Müh. Fak., Çevre Müh. Böl., Kullanılmış Atık suların Arıtımı Ders Notları, 2004) olduğu dikkate alındığında kullanılan suyun en kötü şartlar göz önünde bulundurularak tamamının atık su olarak geri döneceği düşünülürse, evsel nitelikli atık su miktarı = 21 kişi x 150 lt/gün = 3.150 lt/gün (3,15 m3/gün) olacaktır.

Ocak alanında sürekli kalan personel istihdam edilmeyecektir. Ancak yine de ocakta çalışacak personelin içme ve kullanma amaçlı sarf edecekleri su ve normal ihtiyaçların oluşturacağı kirli atık sular için faaliyet alanına 19.03.1971 Tarih ve 13783 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre sızdırmaz fosseptik ve seyyar WC yapılacak olup, personelden kaynaklı evsel sıvı atıklar bu fosseptikte biriktirilecektir.

31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 32. Maddesinde;

‘’Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.

Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar.’’ denilmektedir.

İşletmeden kaynaklı evsel sıvı atıklar, sızdırmaz fosseptikte depolandıktan sonra ayda iki defa vidanjörle çekilerek Amasra İlçe Belediyesi’nin uygun göreceği bir noktadan kanalizasyon şebekesine deşarj edilecektir.

Deşarj edildiğine dair belgeler alınarak, denetimler sırasında ilgili görevlilere beyan edilmek üzere 5 yıl süre ile saklanacaktır.

Personelin içme-kullanma suyundan kaynaklanan evsel nitelikli atık sular kesinlikle hiçbir surette alıcı ortama deşarj edilmeyecektir.

Faaliyetler sırasında; 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

Proje kapsamında kullanılan araçların bakım ve onarımı proje sahibinin anlaşmalı olduğu servislerde gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla proje alanı içerisinde atık yağ oluşmayacaktır.

Faaliyetler sırasında; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

Proje alanında herhangi bir şantiye kurulmayacak ve yemek yapılmayacak olmasından dolayı bitkisel atık yağ oluşmayacaktır.

Arazi hazırlığı ile üretim faaliyetleri eş zamanlı olarak yapılacağından dolayı arazi hazırlığı sırasında ayrıca toz oluşumu söz konusu olmayacaktır.

Üretim çalışmaları sırasında açığa çıkacak toz miktarları yöre halkını rahatsız edecek boyutlara ulaşmayacaktır. Çevreye zarar verilmemesi için aşağıdaki tedbirlerin alınması planlanmaktadır.

 Ocak ile asfalt yol arasındaki ara nakliye güzergahında sürekli olarak spreyleme yapılacağından çalışma alanı ve yakın çevresinde toz oluşumu engellenebilecektir.

 Savurma yapılmadan boşaltma ve doldurma yapılacaktır.

 Kamyonlardaki tozlanmayı engellemek için kamyonların üst kısımları branda ile örtülecektir.

 Bağlayıcı maddelerle sıkıştırma işlemi yapılacaktır.

 Üst tabakalar % 10 nemde muhafaza edilecektir.

Patlatma sırasında ortaya çıkan tozlar anlık olacağından yakın yerleşim yerlerine herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Kalker Ocağı işletilmesi ve patlatma sırasında ortaya çıkan tozlar ocak alanı içinde de, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin belirlemiş olduğu sınır değerlerin altında çıktığından en yakın yerleşim yerlerine herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Patlatma sırasında ortaya çıkacak olan tozlar; 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin belirlemiş olduğu KVS ve UVS değerlerinin çok altında çıkmaktadır.

Ayrıca patlatma sırasında oluşan tozlanmayı azaltmak için patlatma öncesi ocak aynasının üstü ve aynanın önü arazöz ile tamamen sulanarak ince taneli partiküllerin birbirine yapışması sağlanacaktır.

Faaliyet kapsamında kullanılacak taşıtların, 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uyarınca Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen periyotta ve öngörülen tarihlerden önce egzoz gazı emisyon ölçümleri yaptırılacak ve uygun ölçüm sonucunu belgeleyen geçerli egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı taşıtlarda bulundurulacaktır. Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi sonucu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınır değerlere uygun çıkmayan taşıtların gerekli

Faaliyet kapsamında kullanılacak taşıtların, 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uyarınca Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen periyotta ve öngörülen tarihlerden önce egzoz gazı emisyon ölçümleri yaptırılacak ve uygun ölçüm sonucunu belgeleyen geçerli egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı taşıtlarda bulundurulacaktır. Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi sonucu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınır değerlere uygun çıkmayan taşıtların gerekli

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 93-107)

Benzer Belgeler