• Sonuç bulunamadı

Korunması gereken alanlar

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 88-93)

İŞLETME SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN TOZLARIN YAYILIM MODELLEMESİ

D) Patlatma Sırasında Ortaya Çıkacak Olan Tozlar:

3. Korunması gereken alanlar

a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri): Proje sahası; Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Orman Arazisi (STR.

10) ve Ekolojik Öneme Sahip Alan (STR. 9) kapsamında yer aldığı görülmektedir. Bu alanın kullanımı ile ilgili gerekli izinler alınacak ve Çevre Düzeni Planı Plan hükümlerine uyulacaktır.

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı: Proje alanı içinde

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suların durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler: Proje alanı içinde herhangi bir akar, mevsimsel akışlı dere ve kuru dere bulunmamaktadır.

ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları: Proje alanı; Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları, kapsamında yer almamaktadır.

d) Bilimsel araştırmalar için önem arzeden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde;

benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar”

bulunmamaktadır.

Flora ve Fauna Özellikleri:

Flora ve Fauna: Proje alanı ve çevresinde flora-fauna olarak bire bir çalışma yapılmamıştır. Proje alanı ve çevresindeki flora ve fauna türlerini belirlemek amacıyla literatür çalışmaları yapılmıştır. Faaliyet alanı 3 km çaplı bir çember şeklinde düşünülmüş, faaliyet alanı içerisinde bulunmamakla birlikte bu 3 km’lik mesafe içerisinde bulunan yada bulunabilecek türlere yer verilmiştir. Bu kapsamda belirlenen türler aşağıda sunulmuştur.

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın 18 Haziran 2011 tarih ve 27968 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve her yıl yayınlanan Merkez Av Komisyonu Kararı’

hükümlerine uyulacaktır.

Fauna listesinde verilen Kuşlar dışındaki canlı grupları Prof. Dr. Ali DEMİRSOY’un

“Amfibiler” ve “Memeliler” adlı eserlerinde belirttiği Red Data Statülerine göre şöyle sınıflandırılmıştır;

E : Tehlikede Ex : Soyu tükenmiş I : Bilinmiyor

K : Yetersiz bilinenler

nt : Yaygın, bol olan, tehlikede olmayan O : Tehlike dışı

R : Nadir, şu anda tehlikede değil V : Zarar görebilir

Ulusal ve Uluslararası Mevzuatla Koruma Altına Alınan ve proje alanı çevresinde tanımlanan bazı türler “Red Data Book” (ERZ, 1977; HEINWALD et all., 1981;

BAYERISCHE STAATSMINISTEIUM 1982 a and b; GEEP 1984) kategorilerine göre şu şekilde sınıflandırılmıştır;

A1 : Nesli tehlikede olanlar A2 : Şiddetli tehdit altında olanlar A3 : Tehdit altındakiler

A4 : Potansiyel olarak tehlike sinyali verenler B : Geçici-Transit türler

Kuş türlerinin Türkiye’de bulundukları statüler ise şöyle sınıflandırılmıştır;

G : Göçmen türler Y : Yerli türler

T : Transit göçer türler KZ : Kış ziyaretçisi türler Flora

Çalı Formasyonu

FABACEAE(LEGUMINOSAE);

Astragalus microcephalus Geven Ot Formasyonu

LAMIACEAE (LABIATAE)

Thymus sipyleus Kekik

RUBIACEAE

Galium aparine Yoğurt Otu

PLANTAGINACEAE

Plantago lanceolata Sinirli Otu FABACEAE

Medicago turbinata Şerbetçi Otu Yoncası PLUMBAGINACEAE

Acantholimon acerosum Kar Dikeni ASTERACEAE

Arteemisia fragnans Yavşan Otu

Proje alanındaki bitki türleri bölge genelinde sıkça rastlanan kozmopolit türler olup, bu türler arasında endemik ve Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmış türler bulunmamaktadır.

İşletme sırasında yapılacak çalışmalardan dolayı nesli tehlikeye girecek veya yok olacak flora bulunmamaktadır. Bu kapsamda özel bir koruma önlemi alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Fauna

Amphibia ve Reptilia (Kurbağa ve Sürüngenler) PELOBATIDAE;

LACERTIDAE;

Lacerta saxicola Kaya Kertenkelesi BUFONIDAE;

Bufo bufo Siğilli Kurbağa

Aves (Kuşlar) FALCONIDAE;

Falco cleonorae Kara Doğan ACCIPITRIDAE;

Buteo buteo Şahin

Accipiter nisus Atmaca PHASIANIDAE;

Alectoris chukar Keklik

CORVIDAE;

Corvus corax Kuzgun

Corvus monedula Küçük Karga

SIRIGIDAE;

Bubo bubo Puhu

PASSERIDAE;

Passer moabiticus Serçe

Mammalia (Memeliler) LEPORIDAE;

Lepus europeus Tavşan

SCIURIDAE;

Sciurus vulgaris Sincap

Faaliyet alanının bulunduğu bölgedeki fauna türleri arasında nadir ve nesli tehlike altında türler bulunmamaktadır. Faaliyet sırasında tüm mevzuatlara uyularak, fauna türlerine zarar verilmeyecektir.

Projenin her aşamasında, Bern Sözleşmesi Ek-2 kapsamında yer alan Fauna türlerinin korunması için Bern Sözleşmesinin 6. Maddesinde yer alan ve aşağıda belirtilen yasaklamalara uyulacaktır.

a. Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;

b. Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;

c. Yabani faunayı, bu Sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;

d. Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;

e. Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvandan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti.

Projenin her aşamasında, Bern Sözleşmesi Ek-3 kapsamında yer alan Fauna türlerinin korunması için Bern Sözleşmesinin 7. Maddesinde yer alan ve aşağıda belirtilen önlemlere uyulacaktır.

a. Kapalı av mevsimlerini ve/veya işletmeyi düzenleyen diğer esaslara,

b. Yabani faunayı yeterli popülasyon düzeylerine ulaştırmak amacıyla, uygun durumlarda, işletmenin geçici veya bölgesel olarak yasaklanmasına,

c. Yabani hayvanların canlı ve cansız olarak satışının, satmak amacıyla elde bulundurulmasının ve nakledilmesinin veya satışa çıkarılmasının uygun şekilde düzenlenmesine.

Ayrıca bölgede bulunan fauna türlerinin projeden etkilenmemesi için, bölgede gözlenmesi durumunda yaban hayvanlarının geçiş yollarında kesinti meydana getirilmeyecek, çalışan personel bu konuda eğitilerek fauna türlerinin yakalanmaları ve avlanmaları engellenecektir.

Söz konusu faaliyette Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca her yıl alınan Merkez Av Komisyonu kararlarına uyulacaktır. Alanda yapılacak işletme süresinde, fauna elementleri üzerinde gürültü ve hareketlilikten dolayı olumsuz bir etki meydana gelecek ve bu da türlerin çevredeki daha sakin alternatif habitatlara çekilmesine yol açacaktır.

Proje alanı ve yakın çevrede belirtilen hayvan türlerine ait konaklama yerleri veya sürekli yaşamlarını sürdükleri özel bir habitattan söz etmek mümkün değildir. Alanda ve yakın çevrede tespit edilen bu türler özel habitatlara ihtiyaç göstermeyen ve Türkiye’nin hemen her yerinde rastlanabilen türlerdir.

İşletme çalışmalarına başlanılması ile birlikte, faaliyet alanı dışındaki sahalarda ve diğer bölgelerde doğal hayatın üreme hızlarında veya sayılarında herhangi bir azalmaya neden olması beklenmemektedir.

Genel olarak çalışma alanı ile ilgili fauna açısından; Bartın İli geneli düşünülerek yapılan literatür çalışmasında yukarıda belirtilen türler tespit edilmiştir. Projenin arazi hazırlığı ve işletme aşamasında Bern Sözleşmesi, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Yönetmeliklerine ve diğer ulusal ve uluslar arası sözleşme hükümlerine ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın 18 Haziran 2011 tarih ve 27968 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve her yıl yayınlanan ‘’Merkez Av Komisyonu Kararı’’ hükümlerine uyulacaktır.

3. PROJENİN VE YERİN ALTERNATİFLERİ (Proje Teknolojisinin ve Proje Alanının

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 88-93)

Benzer Belgeler