• Sonuç bulunamadı

PROJENİN YERİ:

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 71-87)

İŞLETME SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN TOZLARIN YAYILIM MODELLEMESİ

D) Patlatma Sırasında Ortaya Çıkacak Olan Tozlar:

2. PROJENİN YERİ:

(Projeden etkilenmesi muhtemel alanın hassasiyeti değerlendirilirken aşağıda verilen hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.)

YSE Yapı San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan Kalker Ocağı; Bartın İli, Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Proje alanı; Bartın İli, Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü dahilinde yer almaktadır.

Bartın İli’nin 24 km kuzeydoğusunda, Amasra İlçesi’nin 15 km kuzeydoğusunda, en yakın yerleşim birimi olan Dizlermezeci Köyü’nün ise 350 m kuzeyinde yer almaktadır.

Şekil-19. Yer Bulduru Haritası

Faaliyet Alanı

Şekil-20. Uydu Görüntüsü

Şekil-21. Faaliyet Alanına Ait Fotoğraflar

Jeolojik, Hidrojeolojik ve Hidrolojik Özellikler:

Genel Jeoloji: Bartın ili ve çevresini kapsayan alanın tabanını Orta Ordovisiyen-Alt Devoniyen yaşlı şeyi, kumtaşı ve kireçtaşından oluşan Ereğli formasyonu oluşturur ve üzerine geçişli olarak Orta Devoniyen-A11 Karbonifer yaşlı kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ve dolomit içeren Yılanlı formasyonu gelir. Üst Vizeyen-Üst Namuriyen yaşlı kömür damarlı şeyi, çamurtaşı ve kumtaşından oluşan Alacaağzı formasyonu alttan Yılanlı formasyonu; üstten ise konglomera, kumtaşı, kiltaşı ve diyatomillen oluşan Westfaliyen yaşlı Karadon formasyonu ile geçişlidir. Permiyen-Triyas yaşlı karasal çamurtaşı ve konglomeradan oluşan Çakraz formasyonu, kendinden yaşlı birimler üzerinde uyumsuz, üzerine gelen şeyi, kiltaşı marn, kumlası ve lcircçtaşlarından oluşan Triyas yaşlı gölsel Çakrazboz formasyonu ile geçişlidir.

Transgresif aşmalı olarak çökelen Malm- Apsiyen yaşlı înaltı formasyonunun neritik kireçtaşları, Alt Kretase yaşlı Ulus formasyonunun fliş türü çökellcri, Alt Kretase yaşlı Kilimli formasyonunun kumtaşı, şeyllcri, alttan üste doğru geçişli olup daha yaşlı birimler üzerinde uyumsuz olarak yer alırlar. Volkanojenik kumtaşı, tüf, aglomera ve lavlardan oluşan Üst Kretase yaşlı Yemişliçay formasyonu ile bu formasyonun pelajik kireçtaşlanyla temsil edilen Kapanboğazı üyesi Kilimli formasyonu üzerinde geçişli olarak yer alır. Üzerinde ise geçişli olarak Üst Kampaniyen-Alt Eosen yaşlı yarı pelajik kireçtaşı, şeyi, kalkarenit, kumtaşı ve konglomeralardan oluşan Akveren formasyonu ile bu formasyonun bazalt ve andezitik lavlarla temsil edilen Çangaza volkanik üyesi bulunur. Aglomera, tüf, volkanojenik kumtaşı, andezit ve bazalt içeren Alt-Orta Eosen yaşlı Yığılca formasyonu, alttan Akveren formasyonu üzerinde geçişli, üstten ise Alt-Orla Eosen yaşlı kumtaşı, şeyi ve konglomeralardan Çaycuma formasyonu ile ve bu formasyonun kireçtaşı ve şeyllcrle temsil edilen Kaynarca üyesi geçişli olarak yer alır.

Jeolojik Yapı: Ruhsat alanı ve yakın civarında gözlenen birimler, Projemiz ekinde de sunulan 1/10.000 ölçekli jeolojik haritada da görüleceği üzere yaşlıdan gence doğru;

Permiyen-Triyas yaşlı Çakrazboz Formasyonu (TRç), Malm-Apsiyen yaşlı İnatlı Formasyonu (JKi), Alt Kretase yaşlı Kilimli Formasyonu (Kk) ve Kampaniyen yaşlı Yemişliçay Formasyonu (Ky) şeklinde sıralanmaktadır.

Çakrazboz Formasyonu (TRç): Çakrazboz köyü (Bartın-Amasra D'su) civarında yüzeyleyen şeyi, kiltaşı, marn, seyrek olarak kumlası ve kireçtaşından oluşan gölsel çökelleri Çakrazboz formasyonu olarak adlandırmıştır. Formasyon en iyi Amasra ilçesi (Bartın ili) doğusunda bulunan Topallar ve Zurnacı köyleri dolaylarında görülür.

Formasyon altta taban birimi niteliğinde kahverengimsi, san, yer yer kırmızı renkli, çapraz tabakalı kuvars kumtaşları ile başlar. Kumtaşları iyi boylanmak olup ince-orta tanelidir . Bu kumtaşları üzerinde seyrek olarak kumtaşı ara tabakalı şeyi ve marnlar izlenir. Bunlar yeşil, yeşilimsi gri ve yer yer kırmızı renkli, ince-orta tabakalıdır. Üst düzeylerinde beyaz, bej renkli, ince-orta tabakalı killi kireçtaşı ara tabakaları içerir. Birim altta Çakraz formasyonu ile tedrici geçişlidir. Üstten İnaltı formasyonu tarafından açısal uyumsuzlukla örtülür.

Birimin kalınlığı 300-400 m. dolaylarında olup yanal yönde önemli değişim göstermez.Formasyon gölsel ortamda çökelmiştir.

İnaltı Formasyonu (JKi): Genellikle platform karbonatlarından oluşan birim, Amasra ilçesi doğu kesimlerinde yayılım sunar. Birim, beyaz, bej ve gri renkli, ince-orta-kalın tabakalı platform tipi karbonatlardan oluşur. Tabanda kumtaşı, kumlu kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ve dolomit ile temsil edilir. Bu seviyeler oolitik tanetaşı, bentik foraminifer-gastropod vaketası / istiftaşı, algal stromatolitik bağlamtaşı, dolomitik karbonat çamurtaşı ve yer yer alg-mercan bağlamtaşı karakterindedir. Orta ve üst kesimleri tümüyle monoton karbonatlardan oluşur. Yer yer intraformasyonal konglomera içerir. Ulus ve Kilimli formasyonlarıyla yanal olarak girik olduğu yerler ile resif ilerisi bölümleri kırıntılı kireçtaşı karakterindedir.

Birim kendinden yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzdur. Üstte ise yanal ve dikey olarak Ulus ve Kilimli formasyonları ile geçişlidir. Birim, 450-500m arasında kalınlık sunar.

Formasyonun alt seviyeleri gelgit arası-gelgit allı, orta ve üst kesimleri resif ve resif civarı karbonat düzlüğü ortalarında oluşmuştur. Ulus formasyonu ile yanal giriftlik gösterdiği kesimleri resif ilerisi yamaç başlangıcı çökelli karakterindedir.

Kilimli Formasyonu (Kk): Şeyi, marn, kumtaşı ve kumlu-killi kireçtaşı ardalanmasından oluşan birim, Zonguldak doğusundaki Kilimli ilçesinden Birimin iyi görüldüğü yer Amasra ilçesi (Bartın ili) dolaylarıdır. Grimsi yeşil renkli, ince-orta tabakalı şeyi, marn ve sarımsı gri renkli, ince-orta tabakalı kumtaşı ardalanmasından oluşan birimde şeyi ve marnlar ağırlıklı yer tutar. İçinde demir konkresyonları olağandır. Pafta alanında tekdüze olan formasyon, Zonguldak bölgesinde farklı kayatürlerinden oluşur.

Kilimli formasyonu, altta İnaltı formasyonu ile yanal ve dikey geçişlidir. Üzerinde ise Yemişliçay formasyonunun Kapanboğazı üyesi geçişli olarak yer alır. Kalınlığı 250-300 m.

arasında değişen birim, Ulus formasyonuna benzer yanal değişim gösterir.Formasyon şelften yamacın üst bölümüne kadar çökelen birimlerle temsil edilir.

Yemişliçay Formasyonu (Ky): Volkanojenik kumtaşı, şeyi ve piroklastik kayalar ile pelajik-yarı pelajik kireçtaşından oluşan birim Sinop yöresinden Yemişliçay köyünden adlandırılmıştır (Ketin ve Gümüş, 1963). Birimdeki pelajik ve yarı pelajik kireçtaşları Kapanboğazı üyesi adı altında incelenmiştir. Birim en iyi Amasra ilçesi güneyinde görülür.

Formasyon genel olarak altta kahverenkli, ince-orta tabakalı volkanojenik kumtaşı, grimsi yeşil renkli, ince-orta tabakalı şeyi ve kumtaşı ardalanması, tüf, tüfıt, orta kesimlerde bej ve kırmızı-pembe renkli, ince-orta tabakalı pelajik-yarı pelajik killi kireçtaşlarıyla, üst kesimlerde kahve ve koyu gri renkli aglomeralarla temsil edilir.

Kapanboğazı Üyesi (Kyk): Pelajik-yarı pelajik kireçtaşı ve karbonatlı şeyllerden oluşan birim, Sinop yöresinden Kapanboğazı köyünden adlandırılmıştır. Birim en iyi Amasra ilçesi güneyinde görülür. Üye bej ve kırmızı-pembe renkli, ince-orta tabakalı olan birim, çört yumrulu, yer yer volkanit ara seviyeli biyomikrit ve karbonatlı şeyllerden oluşur. Yemişliçay formasyonu'nun orta kesimlerinde yer alır. Bu nedenle formasyonu oluşturan birimlerle geçişlidir. Kapanboğazı üyesi yamaç ve/veya derin deniz ortamında çökelmiştir.

Yemişliçay formasyonu alttaki Kilimli formasyonu ile geçişlidir. Üstte ise Akveren formasyonu ile geçişlidir. Yemişliçay formasyonu yay volkanizmasının ürünleri olarak volkano-sedimanter bir istif olup, sığdan derin denize kadar çökeller kapsar.

Çalışma Alanı Jeolojisi: Çalışma alanımız, Projemiz ekinde de sunulan 1/10.000 ölçekli jeolojik haritada da görüleceği üzere (JKi) ile temsil edilen İnalt Formasyonu içerisinde yer almaktadır.

Sahada üretimi yapılması planlanan kireçtaşları; Bej renkli, masif, ince-orta-kalın tabakalı mikritik yapılı platform tipi karbonatlardan oluşur.

Maden Yatağının Özellikleri:

a) Yatağın Cevherleşme Tipi, Şekli ve Geometrisi:

Cevher Kütlesinin Tipi: Sedimanter

Cevher Kütlesinin Şekli: Masif, yer yer ince-orta tabakalı

Cevher Oluşum Biçimi: Kireçtaşlarında denizel ortamlarda CaCO3’ ün çökelmesi Cevherleşmeyi Kontrol Eden Faktörler: Cevherleşmeyi kontrol eden faktörlerin başında çökelme gelmektedir.

b) Cevher Parajenezi ve Gang Mineralleri:

Mineral Adı : Kalker

Cevher Dokusu : Masif, yer yer ince-orta tabakalı Cevherin Rengi : Gri ağırlıklı yer yer bej renkli Cevherin Yoğunluğu : 2,6 gr/cm3

c) Cevher Tenörü, Konsantrasyonu, Tenör Dağılımı, Yoğunluğu: Rezervin tamamında aynıdır. Bu nedenle üretim toprak örtünün kaldırılmasından sonra homojen olarak devam etmekte olup elemenin dışında ayrı bir triyaja gerek duyulmamaktadır. Çatlaklarda bulunan kalsit bantları Kimyasal yönden saf CaO içerdiğinden Kalkerin tenörünü olumsuz etkilememektedir. Yoğunluğu 2,6 gr/cm3’dür.

d) Fiziksel, Mineralojik ve Kimyasal Özellikleri: Sahadaki birim, bej renkli, ince-orta-kalın tabakalı platform tipi karbonatlardan oluşur. Tabanda kumtaşı, kumlu kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ve dolomit ile temsil edilir. Bu seviyeler oolitik tanetaşı, bentik foraminifer-gastropod vaketası / istiftaşı, algal stromatolitik bağlamtaşı, dolomitik karbonat çamurtaşı ve yer yer alg-mercan bağlamtaşı karakterindedir. Orta ve üst kesimleri tümüyle monoton karbonatlardan oluşur. Yer yer intraformasyonal konglomera içerir. Proje alanı ve yakın çevresine ait 1/10.000 Ölçekli Jeolojik Harita EK: 7’de verilmiştir.

Hidrojeolojik Özellikler:

Proje alanının içerisinde göl, akarsu veya sulak alan bulunmamaktadır. Proje alanı ve civarında yer alan ve mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren kuru dere yataklarına hiçbir şekilde müdahale edilmeyecek, malzeme dökülmeyecek, pasa atılmayacak ve doğal hali korunacaktır.

Sahada yeraltı suyunun belirlenmesi amacıyla sondaj, kuyu, vb. çalışması yapılmamıştır. Ancak, mevcut topoğrafya, formasyonlar, iklim açısından değerlendirildiğinde;

topoğrafyanın engebeli olmasından dolayı yeraltı suyu tablasının topoğrafyaya bağlı olarak değişim göstereceği düşünülmektedir. Yörede iklimin kış ve sonbahar aylarındas yağışlı, yaz aylarında kurak olmasından dolayı, yeraltı su tablasının kış ve bahar aylarında yükseleceği, daha az yağışlı olan dönemlerde daha aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir.

Depremsellik ve Doğal Afet Durumu (deprem, yangın, taşkın önleme ve drenaj vb.)

Proje alanı 18 Nisan 1996 tarihli Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı “Türkiye Deprem Haritası” verilerine göre 1. derece deprem alanı içerisinde kalmaktadır.

Proje alanı topografik olarak dik ve yüksek bir alanda olduğundan taşkına maruz kalınacak alanlarda yer almamaktadır.

Proje alanında orman alanı içerisinde yer almaktadır. Yangınlara karşı gerekli önlemler alınacak ve proje alanında yangın söndürme ekipmanları hazır bulundurulacaktır.

Proje alanı da gösteren Bartın İli Depremsellik Haritası aşağıda verilmiştir.

Şekil-22. Bartın İli Deprem Haritası

Meteorolojik ve İklimsel Özellikler: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü teşkilatına dâhil Bartın İli, Amasra İlçesi Meteoroloji istasyonuna ait meteoroloji bülteni incelenerek aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir

İklim: Bartın’da yazları sıcak, kışları serin geçen Ilıman Deniz İklimi (Karadeniz İklimi) hüküm sürmektedir. Denize yakınlığı ve pek yüksek olmayan dağ sıralarının kıyıya paralel oluşu, genellikle kıyı şeridi üzerinde sıcaklık farklarının azalmasına, nemin artmasına ve balkanlardan gelen hava kütlelerinin etkisine neden olmaktadır.

Sıcaklık: Amasra İlçe Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre; bölgenin ortalama sıcaklığı 13,5 oC, yıllık en yüksek sıcaklık 38,4 oC, en düşük sıcaklık ise -8,4 oC olarak tespit edilmiştir.

Tablo-54. Uzun Yıllar Aylık Sıcaklık Değerleri Meteorolojik

Elem. Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk Yıllık Ort. Sıc. 6,3 5,8 7,3 10,9 14,8 19,4 21,8 22,0 19,0 15,4 11,5 8,2 13,5 Ort. Yük. Sıc. 9,4 9,0 10,5 14,4 18,0 22,6 24,9 25,1 22,3 18,6 14,8 11,1 16,7 Ort. Düş. Sıc. 3,7 3,1 4,5 7,9 11,9 16,2 18,7 18,9 16,1 12,6 8,7 5,6 10,7 En Yük. Sıc. 22,4 25,0 29,8 32,9 35,0 33,8 38,4 36,6 34,8 36,4 29,0 23,8 38,4 En Düş. Sıc. -6,8 -8,4 -5,4 -0,2 4,0 9,0 11,3 12,7 9,0 1,3 -1,2 -4,0 -8,4

Şekil-23. Sıcaklık Grafiği

Faaliyet Alanı

Yağış: Amasra İlçe Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre bölgenin ortalama toplam yağış miktarı 996,7 mm olup, günlük en çok yağış miktarı 90,2 mm ile Temmuz ayında gerçekleşmiştir.

Tablo-55. Uzun Yıllar Aylık Yağış Değerleri

Meteorolojik Elem. Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk Yıllık Ort. Top. Yağış Mik.(mm) 104,8 67,8 66,0 51,1 43,1 66,1 63,6 81,3 99,3 119,2 114,8 119,6 996,7 Gün. En Çok Yağış Mik. (mm) 49,4 36,9 44,0 23,0 71,8 88,4 90,2 82,8 86,6 67,7 58,1 59,5 90,2

Şekil-24. Yağış Grafiği

Bağıl Nem: Bartın İlçe Meteoroloji İstasyonu gözlem kayıtlarına göre bölgenin yıllık ortalama bağıl nemi; en yüksek aylık ortalama bağıl nem % 71 olup, en düşük bağıl nem % 7 ile Şubat, Mart ve Nisan aylarında gerçekleşmiştir.

Tablo-56. Uzun Yıllar Bağıl Nem Değerleri

Meteorolojik Elem. Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk Yıllık Ort. Bağıl Nem (%) 69 69 71 72 76 74 75 75 71 72 68 68 71 En Düş. Bağıl Nem (%) 13 7 7 7 10 20 30 14 19 14 11 11 7

Şekil-25. Bağıl Nem Grafiği

Rüzgar: Amasra İlçe Meteoroloji İstasyonu’nun bölgenin yıllık ortalama rüzgar hızı;

4,8 m/sn, en hızlı esen rüzgar ise 42 m/sn ile WSW yönünde olduğu belirlenmiştir.

Tablo-57. Amasra İlçesi Genel Rüzgar Verileri

Meteorolojik Elementler Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk Yıllık Saat 07’deki Ort. Rüz. Hızı (m/s) 5,6 5,5 4,8 4,3 3,5 3,6 3,3 3,2 4,0 4,8 5,5 6,1 4,5 Saat 14‘deki Ort. Rüz. Hızı (m/s) 5,7 5,9 6,2 5,5 5,3 5,1 5,8 6,2 5,8 6,0 5,3 5,9 5,7 Saat 21‘deki Ort. Rüz. Hızı (m/s) 5,0 5,0 4,3 3,7 3,3 3,1 3,6 3,7 3,6 4,1 4,6 5,5 4,1 Ort. Rüz. Hızı (m/s) 5,4 5,5 5,1 4,5 4,1 3,9 4,3 4,4 4,5 4,9 5,1 5,8 4,8 En Hızlı Esen Rüz. Yönü 0,0 WNW WSW WSW WSW W W ESE SSE W WSW WSW WSW En Hızlı Esen Rüz. Hızı (m/s) 32,9 37,0 41,0 38,0 28,5 33,4 38,1 29,9 34,3 38,8 42,0 38,0 42,0 Ort. Fırtınalı Gün Say.

(Rüz. Hız>=17.2 m/s) 6,3 5,4 6,4 5,3 3,8 3,0 3,4 3,9 3,6 5,6 6,0 6,7 59,4 Ort. Kuv. Ruz. Gün Say.

Bunun dışında bölgeye ait yönlere göre rüzgâr hızları, rüzgârın esme sayıları toplamı aşağıda detaylandırılmıştır.

Tablo-58. Uzun Yıllar Arası Esen Rüzgar Hızları

Yönler Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk Yıllık N 4,1 4,8 3,7 2,5 2,2 2,6 2,9 3,2 4,3 5,2 5,2 6,1 3,9 NNE 6,0 5,1 5,2 3,6 3,5 4,2 5,1 4,4 4,5 5,9 6,0 6,5 5,1 NE 5,4 5,1 5,2 4,8 4,3 3,9 4,7 6,0 4,9 5,3 5,4 5,7 5,0 ENE 7,6 7,6 6,9 6,0 5,9 5,6 7,1 7,5 7,0 8,1 6,6 8,2 7,0 E 4,2 4,1 4,1 3,0 3,6 3,2 3,8 4,3 4,1 3,8 3,6 4,6 3,8 ESE 3,2 3,0 3,4 2,5 2,4 2,3 2,6 2,8 3,1 3,3 3,4 3,9 3,0 SE 3,3 2,9 2,7 2,3 2,2 2,3 2,2 2,1 2,4 2,3 2,7 3,1 2,5 SSE 5,8 6,2 5,4 5,5 4,5 4,5 4,4 3,9 4,5 4,7 5,6 6,0 5,2 S 4,9 4,9 4,9 4,5 3,7 3,9 3,6 3,5 3,6 4,0 4,7 5,5 4,4 SSW 6,1 5,9 5,6 5,2 4,7 4,5 3,8 4,7 5,1 5,2 5,7 6,0 5,4 SW 4,0 2,9 3,7 3,1 2,5 2,9 3,0 2,4 3,3 2,9 4,1 4,0 3,3 WSW 6,7 6,3 6,7 6,2 5,0 5,2 4,2 4,4 5,5 5,7 5,7 6,9 5,8 W 5,2 5,3 5,2 4,7 4,6 3,8 3,7 4,2 4,8 4,4 5,4 4,8 4,7 WNW 6,3 6,8 5,8 4,5 3,8 4,6 4,2 5,2 4,8 5,4 6,4 6,9 5,4 NW 4,9 6,4 3,7 3,2 2,9 3,0 3,5 3,1 3,9 4,6 6,6 6,0 4,3 NNW 6,2 6,8 5,4 4,1 4,2 4,0 4,6 5,2 5,2 6,8 6,7 7,8 5,8

Yukarıda yer alan veriler incelendiğinde; bölgede ortalama en hızlı esen rüzgar; ENE (kuzeydoğu) yönünde 7 m/sn hızla estiği belirlenmektedir.

Şekil-26. Rüzgar Hızı Grafiği

Tablo-59. Yönlere Göre Rüzgarın Esme Sayıları Değerleri Meteorolojik

Elem.

Aylar Yıllık

Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzn Temz Agus Eyl Ekm Ksm Arlk

N 42 44 28 30 34 45 41 39 27 31 35 44 440 NNE 91 73 81 47 73 87 123 98 105 121 89 81 1069 NE 59 85 49 91 113 112 110 113 96 107 55 40 1030 ENE 254 291 419 389 466 377 456 484 381 393 295 279 4484 E 123 152 198 201 191 178 203 192 149 156 124 117 1984 ESE 175 189 217 169 164 207 213 262 263 221 225 166 2471 SE 128 92 104 90 109 111 121 158 142 163 147 119 1484 SSE 465 355 255 233 218 264 264 303 405 475 529 568 4334 S 257 176 146 130 128 124 159 151 183 172 217 232 2075 SSW 286 206 168 141 120 148 106 120 160 164 167 265 2051 SW 72 54 82 85 83 79 83 76 69 60 74 86 903 WSW 191 161 238 312 246 216 173 119 122 137 152 167 2234 W 107 145 216 236 256 169 161 123 92 88 107 87 1787 WNW 169 170 192 186 167 175 156 113 142 129 112 160 1871 NW 70 44 55 44 43 63 55 47 47 49 52 50 619 NNW 80 88 68 37 69 52 94 81 55 74 90 88 876

Yukarıdaki tablo incelendiğinde; Bartın İlindeki hakim rüzgar yönü toplam 4484 esme sayısı ile ENE (kuzeydoğu) yönüdür.

Şekil-27. Rüzgar Gülü Grafiği

a) Mevcut arazi kullanımı ve kalitesi (tarım alanı, orman alanı, planlı alan, su yüzeyi vb.)

Proje alanı, Bartın İli Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü sınırları içerisindeki ER:

3294938 Erişim nolu sahanın 26,61 hektarlık ruhsat alanının 6,33 hektarlık kısmını kaplamaktadır.

Tarım Alanları: Proje alanı içerisinde tarım alanları yer almamaktadır.

Proje sahası; büyük toprak grubu olarak gri kahverengi podzolik topraklarından oluşan E % 20-30 eğimli, 19 cm sığ derinlikte, şiddetli derecede erozyona sahip, şimdiki arazi kullanım kullanma şekli O orman olan VII. sınıf arazilerden oluşmaktadır. 1/100.000 Ölçekli Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıflarını Gösterir Harita ve Lejantı EK: 6’da sunulmuştur.

Ormanlık Alanlar: Mahalli Çevre Kurulu’nun 133 Nolu Kararı doğrultusunda karayolundan en az 300 metre çekilerek belirlenen 6,33 hektarlık ‘’Kalker Ocağı’’nın bulunduğu saha; 1/5.000 Ölçekli Kadastro Durum haritasına göre Orman arazisidir. Bu nedenle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. ve 17. maddeleri hükümlerine göre gerekli izinler alınacaktır. Proje sahasının Orman arazisi içerisinde kaldığına dair 1/5.000 Ölçekli Kadastro Durum Haritası EK: 3’te sunulmuştur.

Proje alanı; 1/25.000 ölçekli Orman Mesçere (Amenajman) Haritası’nda; KsDybc3 ile gösterilen Kestane ve diğer yapraklılar niteliğinde Orman arazisidir. 1/25.000 Ölçekli Orman Mesçere (Amenajman) Haritası EK: 4’te sunulmuştur.

Rekreasyon: Proje alanı içerisinde rekreasyon alanı bulunmamaktadır.

Su Kaynakları: Proje alanının içerisinde herhangi bir su kaynağı bulunmamaktadır.

Okul, Yurt, Turistik Öğe, Peyzaj Değeri Yüksek Alanlar, Hastane vb.: Proje alanının yakın civarında okul, yurt, sağlık ocağı ve hastane yoktur. Peyzaj değeri yüksek ve turistik öğe olabilecek herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Sanayi Bölgesi: Proje alanı içerisinde sanayi bölgesi yer almamaktadır.

Doğal Tabiat Alanları, Milli Park Alanları, Yabani Hayvan Üretim Alanları: Proje alanı Doğal Tabiat Alanları, Milli Park Alanları, Yabani Hayvan Üretim Alanları içinde yer almamaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nün 31.01.2013 tarih ve 67482500-405.99-21880 sayılı kurum görüşünde;

‘’Kalker Ocağı proje sahası Milli Park sınırları dışında yer almakta olup; bahse konu faaliyetin anılan yer ve sahada gerçekleştirilmesinde kurumumuzca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır’’ denilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nün 31.01.2013 tarih ve 67482500-405.99-21880 sayılı kurum görüşü yazı fotokopisi EK: 1-D’de sunulmuştur.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Bartın Şube Müdürlüğü’nün 07.01.2013 tarih ve 89901778-435.99-2510 sayılı kurum görüşünde; ‘’söz konusu talebinize ilişkin olarak mevzuatımız dahilinde gerekli inceleme yapılmış olup, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve bu kanunlara bağlı olarak yürürlüğe konulan yönetmelikler ile 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’’ne aykırı iş ve işlem yapılmaması, derelere ve su kaynaklarına müdahale edilmemesi, zarar verebilecek katı ve sıvı atıkların atılmaması, arıtılmamış su deşarj edilmemesi, yatırım ve işletme döneminde toz oluşumunun engellenmesi ve yapılacak değişiklik durumunda Müdürlüğümüzün görüşü alınması şartı ile ilgili sahada talep edilen faaliyetin yapılmasında idaremizce bir sakınca olmadığı’’

belirtilmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Bartın Şube Müdürlüğü’nün 07.01.2013 tarih ve 89901778-435.99-2510 sayılı kurum görüşü yazı fotokopisi EK: 1-E’de sunulmuştur.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Bartın Şube Müdürlüğü’nün 07.01.2013 tarih ve 89901778-435.99-2510 sayılı kurum görüşünde belirtilen tüm hususlara aynen uyulacaktır.

b) EK-V deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak; sulak alanlar,kıyı kesimleri, dağlık ve ormanlık alanlar, tarım alanları, milli parklar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik, ve benzeri önemi olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yer altı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler.

Sulak Alanlar: Proje alanı içinde herhangi bir akar, mevsimsel akışlı dere ve kuru dere bulunmamaktadır.

Kıyı Kesimleri: Proje alanı Bartın İli, Amasra İlçesi, Dizlermezeci Köyü sınırları içinde yer almakta olup, denize, gölet, baraja ve göletlere sınırı olan alanlar dışında yer almaktadır.

Dağlık ve Ormanlık Alanlar: Proje alanı 1/5.000 ölçekli kadastro durum haritasında ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında Orman alan kapsamında yer almaktadır.

Tarım Alanları: Proje alanı tarım alanları içerisinde yer almamaktadır.

Milli Parklar: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde milli park bulunmamaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nün 31.01.2013 tarih ve 67482500-405.99-21880 sayılı kurum görüşünde;

‘’Kalker Ocağı proje sahası Milli Park sınırları dışında yer almakta olup; bahse konu faaliyetin anılan yer ve sahada gerçekleştirilmesinde kurumumuzca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır’’ denilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü – Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nün 31.01.2013 tarih ve 67482500-405.99-21880 sayılı kurum görüşü yazı fotokopisi EK: 1-D’de sunulmuştur.

Özel Koruma Alanları: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde özel koruma alanları bulunmamaktadır. 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre Ekolojik Öneme Sahip Alan kapsamında kalmaktadır.

Nüfusça Yoğun Alanlar: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde nüfusça yoğun alanlar olarak 350 m mesafede Dizlermezeci Köyü bulunmaktadır.

Tarihsel, Kültürel, Arkeolojik, ve Benzeri Önemi Olan Alanlar: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre tarihsel, kültürel, arkeolojik ve benzeri önemli alanlar bulunmamaktadır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 01.04.2013 tarih ve 95887456-165/602 sayılı kurum görüşünde; ‘’Söz konusu alanda bahsi geçen madencilik faaliyetinin yapılmasında sakınca bulunmamaktadır’’ denilmektedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 01.04.2013 tarih ve 95887456-165/602 sayılı kurum görüşü yazı fotokopisi EK: 1-G’de sunulmuştur.

Erozyon Alanları: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde erozyona maruz alanlar bulunmamaktadır.

Heyelan Alanları: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde heyelan alanları bulunmamaktadır.

Ağaçlandırılmış Alanlar: ‘’Kalker Ocağı’’nın bulunduğu saha; 1/5.000 Ölçekli Kadastro Durum haritasına ve 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre Orman arazisidir.

Bu nedenle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. ve 17. maddeleri hükümlerine göre gerekli izinler alınacaktır.

Proje alanı; 1/25.000 ölçekli Orman Mesçere (Amenajman) Haritası’nda; KsDybc3 ile gösterilen Kestane ve diğer yapraklılar niteliğinde Orman arazisidir.

167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun Gereğince Korunması Gereken Akiferler: Proje alanı içinde ve yakın çevresinde 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akifer bulunmamaktadır.

Faaliyet alanı; ÇED Yönetmeliği, EK V- Duyarlı Yörelerden, 1. Ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar

a) 9.8.1983 Tarihli ve 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar",

"Tabiat Parkları", "Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları": Proje alanı içinde ve yakın çevresinde; 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar", "Tabiat

"Tabiat Parkları", "Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları": Proje alanı içinde ve yakın çevresinde; 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar", "Tabiat

Belgede Kalker Ocağı ,00 TL (sayfa 71-87)

Benzer Belgeler