• Sonuç bulunamadı

Proje Yönetiminde KullanÕlan Tekniklerin øncelendi÷i YayÕnlar

Proje Yönetiminde (PERT/CPM) in Proses Modeli ile Simule Edilmesi ve Bir Uygulama [Project Management of Resourses by PERT/CPM and Proses Model Simulation] (ølknur Gür, 2006)

Projeler, günümüzde kalkÕnmaya iliúkin geniú kapsamlÕ amaçlarÕn gerçekleútirilmesinin tek yolu olarak görülmektedir. Bunun nedeni, karmaúÕk olaylarÕn daha basit alt parçalara ayrÕlarak analizlerinin yapÕlabilmesi ve böylece sonuçlarÕn gözlenmesinin kolaylaúmasÕdÕr. Dünyada hemen hemen tüm ülkeler, hedefledikleri baúarÕya rasgele ulaúmak yerine, planlanmÕú projelerle ulaúmaya çalÕúarak, hatalarÕnÕ ve baúarÕsÕzlÕk riskini en aza indirmeye çalÕúmaktadÕrlar.

Projelerin temeli verimlilik ve karlÕlÕk ilkesine dayanÕr. Bir projenin en kÕsa sürede ve en az maliyetle tamamlanmasÕ ve süreç modeli ile proje safhalarÕnÕn gözlemlenmesi bu çalÕúmanÕn temelini oluúturmaktadÕr. Bu kriterlere göre en iyi projeyi elde etmeye çalÕútÕ÷ÕmÕz için PERT/CPM ve PERT/CPM simülasyonu teknikleri proje yönetiminde çok büyük önem taúÕmaktadÕr. ÇalÕúmanÕn amacÕ PERT/CPM ile PERT in süreç modelleme simülasyonu arasÕndaki farklarÕ ortaya koymak, proje tamamlanma süresini bu teknikler yardÕmÕyla bulup karúÕlaútÕrma yaparak iyileútirme yapmaktÕr. DolayÕsÕyla bu çalÕúmayla, projelerde gerçek tamamlanma süresine en yakÕn sonucu veren teknik araútÕrÕlmak istenmiútir.

ÇalÕúmada öncelikle proje yönetimi ve PERT/CPM hakkÕnda genel bilgilere yer verilmiútir. Daha sonra PERT/CPM tekniklerinden faydalanÕlarak bir apartmana do÷al gaz tesisatÕ kurulumunun aúamalarÕ incelenmiútir. ArdÕndan projenin maliyet ve kaynak planlamasÕ ortaya konmuú ve son olarak da her bir faaliyetin zaman, maliyet ve kaynak analizleri WinQSB programÕ yardÕmÕyla yapÕlmÕútÕr. Problem önce CPM tekni÷iyle, sonra PERT teknikli÷i ile çözülmüú, sonrasÕnda da PERT simülasyonu yapÕlarak, proje

tamamlanma süresi her üç teknik için de analiz edilmiútir. Projenin GANTT úemasÕ analizleri için de MS Project programÕndan faydalanÕlmÕútÕr. Sonuçta firmalarÕn zamanla ilgili kararlar alma aúamasÕnda CPM’e göre PERT’i, PERT’e göre simülasyon analizlerini tercih etmeleri öngörülmüútür.

CPM ve PERT Teknikleriyle Proje Planlama ve Bir øúletmede UygulanmasÕ [Project Planing with CPM and PERT and a Case Study Related with Construction Industry] (øbrahim SarÕca, 2006)

Bu çalÕúmada, büyük ölçekli projelerin, belirlenmiú bir zaman periyodu içerisinde, mevcut kaynaklarÕ kullanarak, optimum maliyetlerle tamamlanmasÕ ve proje için belirlenen hedeflerin gerçekleútirilebilmesi açÕsÕndan Planlama, Programlama ve Kontrol safhalarÕnÕn analizi ele alÕnmÕútÕr. Proje yönetiminin en önemli üç aúamasÕ olan Planlama, Programlama ve Kontrol safhalarÕ CPM ve PERT teknikleri ÕúÕ÷Õnda incelenmiú ve ülkemizde uygulamasÕna ender rastlanan bir inúaat projesinin analizi, PERT tekni÷i kullanÕlarak gerçekleútirilmiútir.

ùebeke Analizi ile Proje Yönetimi [Project Management with Network Analysis] (Emre Hayri Baraz, 2008)

Bir proje çalÕúmasÕndan maksimum ölçüde baúarÕ sa÷lamak için, öncelikle projeyi oluúturan faaliyetlerin, bunlarÕn birbirlerine olan ba÷ÕmlÕlÕklarÕnÕn ve öncelik iliúkilerinin en iyi úekilde tanÕmlanmasÕ gerekmektedir. Tüm bunlar ise CPM ve PERT Analizi tekniklerindeki faaliyetleri ve olaylarÕ gösteren úebeke diyagramlarÕ sayesinde sa÷lanabilmektedir. ÇalÕúmada, proje planlama teknikleri kÕsaca anlatÕlmÕú, proje planlama teknikleri olan CPM ve PERT’in tarihsel geliúimleri, özellikleri ve amaçlarÕ üzerinde durulmuútur. Bir inúaat projesine PERT tekni÷i uygulanarak, projenin kritik yolu belirlenmiú ve bitiú süresi planlanmaya çalÕúÕlmÕútÕr.

Stochastischen Methoden an Projektmanagement und Eine Anwendung der Einer Reengineering Projekt [Proje Yönetiminde Stokastik Metodlar ve Bir Yeniden yapÕlandÕrma Projesinde UygulanmasÕ] (Feyza Güngör, 2008)

ÇalÕúma stokastik yöntemlerin proje yönetiminde, özellikle proje kontrolü ve yönetimi alanlarÕnda uygulanmasÕnÕ konu almaktadÕr. Bununla birlikte projelerde zamanlamanÕn optimizasyonu ve beklenmeyen durumlar karúÕsÕnda efektif bir proje yönetimi sürdürebilmek için, stokastik proje yönetim tekniklerinin önemini vurgulamaktadÕr. Teorik kÕsÕmda bu amaçla, deterministik ve stokastik proje yönetim teknikleri hakkÕnda detaylÕ bilgi verilerek, karúÕlaútÕrma yapÕlmÕútÕr. Uygulama kÕsmÕnda ise deterministik yöntemlerden PERT yöntemi ve stokastik bir proje yönetim tekni÷i olan Monte Carlo metodu seçilen projede uygulanmÕútÕr. Bu uygulama Kurumsal øletiúim Bölümü, Online øletiúim KÕsmÕnda hayata geçirilen “Internet Sistemi Yeniden YapÕlandÕrma ve Entegrasyonu” projesinin tamamlanma süresinin öngörülmesi için gerçekleútirilmiútir. Uygulama sonunda projenin deterministik ve stokastik iki yöntemle de proje bitim süreleri hesaplanarak, çÕkan veriler de÷erlendirilmiú, analiz edilmiú ve karúÕlaútÕrÕlmÕútÕr. Bu karúÕlaútÕrma sonucunda da stokastik yöntemlerin proje sürelerinin hesaplamasÕnda proje yöneticilerine çok daha esnek, çok daha detaylÕ bir analiz olana÷Õ sa÷ladÕ÷Õ ve bununla birlikte projelerde çok daha etkin bir risk yönetimi gerçekleútirilebilece÷i sonucuna ulaúÕlmÕútÕr.

Modern Proje Yönetiminde KullanÕlan Uzman Sistemlerin De÷erlendirilmesi [Evaluation of Expert Systems Used in Modern Project Management] (Ömer Giran, 2002)

Geliúme sürecinde olan Türkiye'de, projelerin istenen süre, kalite ve belirlenen bütçeleri içinde kalarak tamamlanabilmesi için, modern yönetim tekniklerinin kullanÕlmasÕnÕn zorunlu hale geldi÷i ve bu tekniklerin de ancak düzenli bir yönetim sistemi kurularak baúarÕlabilece÷i üzerinde durulmuútur. Modern proje yönetimi tekniklerinin uygulama alanlarÕndan biri olan Uzman Sistemler incelenmiú ve bu sistemler, yapay zeka kavramÕnÕn bir dalÕ niteli÷indeki bilgi yönetim sistemleri olarak tanÕmlanmÕútÕr. Bu sistemlerin

proje yönetimi konusunda kullanÕmÕnÕn, iú gücünden, zamandan ve maliyetten kazanç sa÷layaca÷Õ fikri savunulmuútur. ÇalÕúmasÕ kapsamÕnda, Türkiye' de henüz çok fazla kullanÕm alanÕ bulamayan ve modern proje yönetiminde kullanÕlan tekniklerden biri olan, bilgi tabanlÕ Uzman Sistemlerin uygulama örnekleri araútÕrÕlmÕú ve ulaúÕlan uygulamalardan örnekler seçilerek, bir de÷erlendirmeye gidilmiútir.

Project Management [Proje Yönetimi] (Gökçe Tuna, 2007)

Projenin detaylÕ bir úekilde tanÕmÕ yapÕlarak, herhangi bir sürecin proje olarak adlandÕrÕlabilmesi için gerekli kriterler üzerinde durulmuú, bu çerçevede örneklere yer verilmiútir.

Proje Yönetimi kavramÕ; Baúlatma, Planlama, Kontrol ve KapanÕú evreleri ve bu evrelerde gerçekleútirilen aktiviteler esas alÕnarak, detaylÕ bir úekilde irdelenmiútir.

Proje yönetiminde kullanÕlan teknikler üzerinde durulmuú ve proje yönetimini destekleyici faaliyetlerden söz edilmiútir. Ancak proje yönetimi ile ilgili olarak biliúim teknolojilerinin kullanÕmÕ çalÕúmanÕn kapsamÕ dÕúÕnda tutulmuútur. AyrÕca teorik olarak yer alan proje evreleri, projenin baúlangÕcÕ ile ilgili yapÕlan bilgilendirme ve planlama adÕmlarÕ ile baúlatÕlmÕútÕr. Proje seçimi aúamasÕ çalÕúmanÕn kapsamÕ içerisinde incelenmemiútir.

1.1.5 Kaynak KÕsÕtlarÕnÕn Yönetimini ønceleyen YayÕnlar

Benzer Belgeler