• Sonuç bulunamadı

6.4 UYGULAMA KULLANIMI VE KULLANICI ARAYÜZLERø

6.4.16 OnaylanmÕú Teklifler (Kurumsal)

Kurumsal De÷erlendirme Komitesinin onayÕna sunulan teklifler, Kurumsal Portföy De÷erlendirme Tablosunun sa÷ladÕ÷Õ bilgilerin dikkate alÕnmasÕyla de÷erlendirilir ve sonrasÕnda onaylanÕr, reddedilir ya da beklemeye alÕnÕrlar. Onaylanan Teklifler, OnaylanmÕú Teklifler (Kurumsal) listesine aktarÕlÕr. Menüdeki aynÕ adlÕ seçene÷in kullanÕmÕyla bu seviyedeki teklifler ùekil-36 da görüldü÷ü gibi listelenir:

ùekil 36: Kurumsal Seviyede OnaylanmÕú Proje Teklifleri

Kurumsal De÷erlendirme Komitesi tarafÕndan onaylanan proje teklifleri, yetkili kullanÕcÕ tarafÕndan ùekil-37 de görülen teklif formuna ait araç çubu÷undaki “Yeni Proje Olarak TanÕmla” butonu yardÕmÕyla ya da ùekil-36 daki onaylanmÕú proje listesine ait araç çubu÷undaki “Yeni Proje TanÕmÕ” butonu ile Proje kaydÕna dönüútürülür ve bu noktadan itibaren proje teklif ve portföy yönetimi sona erer ve projeler, planlama evresinden baúlamak üzere sistem üzerinden takip edilebilir. Bu aúama ve sonrasÕ hazÕrlanmÕú olan bu çalÕúma kapsamÕna alÕnmamÕútÕr. Ancak projeye dönüúüm sonrasÕndaki adÕmlarÕn da sistem kapsamÕnÕna alÕnabilmesi için uygun bir alt yapÕ oluúturulmuútur.

ùekil 37: Kurumsal Seviyede OnaylanmÕú Proje Tekliflerinde Araç Çubu÷u

SONUÇ

Günlük hayatÕn pek çok noktasÕnda yerini almÕú olan bilgi teknolojileri, rekabetin ola÷anüstü seviyelere ulaútÕ÷Õ, sÕnÕrlarÕn kalktÕ÷Õ, hÕz ve kalitenin ön plana çÕktÕ÷Õ günümüzde, iúletmelerin lüksü olmaktan çÕkmÕútÕr. øúletme faaliyetlerinin hemen her noktasÕnda vazgeçilmez bir ihtiyaç halini almÕútÕr.

Global ekonomi ile daha da belirginleúen a÷Õr rekabet ortamÕ, iúletmeleri stratejik yönetim süreci do÷rultusunda hareket etmeye zorlamaktadÕr. Stratejik yönetim anlayÕúÕnda iki temel adÕmdan ilki stratejilerin belirlenmesi iken, di÷eri belirlenen stratejilerin uygulanmasÕ olarak karúÕmÕza çÕkar. Do÷ru stratejilerin belirlenmesi iúletmenin hedeflerini net olarak ortaya koymasÕ açÕsÕndan çok ciddi öneme sahiptir. Ancak belirlenen stratejilerin, gerekti÷i úekilde ve baúarÕ ile uygulanmasÕnÕn da en az bu seviyede önemli oldu÷u açÕktÕr. Bu noktada, iúletmelerin stratejik hedeflerine ulaúmalarÕ için temel adÕmlarÕnÕ oluúturan projelerin baúarÕsÕ ön plana çÕkmaktadÕr.

Projelerin planlanan hedeflerine planlanan zaman ve kaynak kullanÕmÕ ile ulaúmalarÕ, iúletmelerin rekabet yarÕúÕndaki en temel baúarÕ göstergesi olmuútur. Çünkü bu sayede ihtiyaç duyulan hÕza ulaúÕlabilecek, planlanan maliyetler gerçekleúebilecek ve hedeflenen performans kriterlerine ulaúÕlmÕú olacaktÕr. Bu baúarÕnÕn sa÷lanabilmesi için; projelere yönelik bilgi büyüklü÷ünün, insanlarÕn sa÷layabilece÷i kontrol sÕnÕrlarÕnÕ aútÕ÷Õ günümüzde, proje yönetim sürecini destekleyecek araçlarÕn kullanÕlmasÕ gündeme gelmiútir. Buna ba÷lÕ olarak proje yönetim sürecini desteklemeyi hedefleyen pek çok bilgi sistemi uygulamasÕ geliútirilmiútir. Yürütülmekte olan projelerin çeúitlili÷i ve iúletmelerde bu anlamda gerçekleútirilen faaliyetler arasÕndaki farklÕlÕklar nedeniyle, proje yönetim sürecini tam anlamÕyla baútan sona destekleyebilecek tek bir uygulamanÕn geliútirilmesi üzerinde durulmamÕútÕr. Buna karúÕn, sürecin farklÕ noktalarÕnda destek oluúturacak ve proje yöneticisi ve iúletmedeki di÷er fonksiyonel yöneticiler için sürece izlenebilirlik katacak pek çok araç mevcuttur. øúletmeler kendi iç yapÕlarÕna ve yürütecekleri projelerin özelliklerine ba÷lÕ olarak kendileri için en uygun ürünleri seçerek, proje yönetim faaliyetlerini bu do÷rultuda revize etmelilerdir. Buna paralel olarak bu konu ile ilgili bilgi sistemleri alanÕndaki geliúmelerin de yakÕndan takip edilmesi, iúletmelerin seçeneklerini arttÕracaktÕr.

Bu çalÕúma kapsamÕnda, proje yönetim bilgi sistemlerinin, iúletmelerdeki proje yönetimi sürecinin tamamÕnÕ desteklemesinin gereklili÷i ön plana çÕkarÕlmÕútÕr. Gerçekleútirilen uygulama ile, bu yönde örnek bir çalÕúma kapsamÕnÕn yansÕtÕlmasÕ hedeflenmiútir. Uygulama, mevcut proje yönetim sistemlerinde yer almayan; proje tekliflerinin oluúturulmasÕ, portföy yönetimi, tekliflerin de÷erlendirilmesi ve proje seçimi evrelerini içermektedir. AyrÕca, mevcut proje yönetim sistemi çözümlerinin de kapsadÕ÷Õ; planlama, izleme, kontrol ve sonlandÕrma aúamalarÕ için de gerekli alt yapÕ oluúturulmuútur. ÇalÕúmanÕn devamÕ niteli÷inde olabilecek, sonraki adÕmlarÕn tamamlanmasÕyla, uygulama, uçtan uca proje yönetim sistemi haline getirilebilecektir.

Proje tekliflerinin oluúturulmasÕ, proje portföy yönetimi ve proje seçimi konularÕnda baúarÕ sa÷lanmasÕ, en az proje planlama, izleme ve kontrol ve sonlandÕrma evrelerindeki baúarÕ kadar önemlidir. øúletmelerin stratejik hedeflerine hizmet etmesi açÕsÕndan do÷ru seçilmemiú bir projenin, baúarÕlÕ bir úekilde tamamlanmÕú olmasÕ, iúletmeye bir katma de÷er sa÷lamayacaktÕr. Aksine zaman ve para kaybÕndan baúka bir úekilde tanÕmlanmasÕ mümkün de÷ildir. Bir di÷er taraftan, iúletmelerde stratejik hedeflere ulaúmada destek oluúturabilecek proje teklifleri, iúletmelerdeki tüm çalÕúanlardan gelebilecektir. Bu nedenle uçtan uca çözüm sa÷layan bir proje yönetim sistemi, iúletme çalÕúanlarÕnÕn tümünün proje fikirlerini önerebilecekleri ve bu fikirle, iúletmenin stratejik hedeflerine ne úekilde ve hangi boyutta katkÕ sa÷lanabilece÷ini belirtebilecekleri bir yapÕ içermelidir. Böylelikle tüm çalÕúanlarÕn iúletme hedeflerine ulaúabilme do÷rultusundaki fikirleri göz önüne alÕnabilecektir. Bu durum, çalÕúanlarÕn yönetime katÕlmasÕ anlamÕnda fikirlerinin de÷erlendirilmesini de sa÷layacaktÕr. OlasÕ parlak fikirlerin de÷erlendirilerek iúletmeye katma de÷er yaratÕlmasÕna paralel olarak, çalÕúanlarÕn fikirlerinin de÷erlendirilmekte oldu÷unu bilmeleri motivasyon anlamÕnda da destek oluúturacaktÕr. øúletme genelindeki tüm çalÕúanlardan gelebilecek proje teklifleri, stratejik hedeflere ulaúma yönünde sa÷layabilecekleri katkÕ seviyesi ve uygulanabilirlik ölçüleri göz önünde bulundurularak, bir sÕraya konulacak ve bütçe kÕsÕtlarÕ çerçevesinde projelere dönüútürülecektir.

Stratejik hedeflere ulaúma do÷rultusunda do÷ru projelerin seçilmesi sonrasÕnda; planlama, izleme ve kontrol ve sonlandÕrma evrelerinin de bilgi

sistemleri deste÷i ile yürütülmesi toplam baúarÕ seviyesine olumlu yönde destek sa÷layacaktÕr.

Bu çerçevede do÷ru proje yönetim araçlarÕnÕn, do÷ru kullanÕmÕyla gelece÷i planlama olana÷ÕnÕ bulacak olan iúletmeler, istisna durumlar dÕúÕnda, kendilerine, kendi geleceklerini yönetme hakkÕnÕ da sa÷lamÕú olacaktÕr.

KAYNAKLAR

ALSHAWø, Mustafa ve Bingunath Ingirige. “Web-Enabled Project Management”, Centre for Construction Innovation, University of Salford”, UK.

BRODAR, Kristina ve Igor Pihir, “Influence of Project Management Software Tools on Project Success”, Faculty of Organization and Informatics, University of Zagreb, Varazdin, 2007.

CADLE, James ve Donald Yeates. Project Management For Information Systems, Third Edition, Pearson Education Limited, England, 2001.

CHEN, Feng, Nicholas C. Jr. Romano ve Jay F. Jr. Nunamaker. “A Collaborative Project Management Approach and a Framework for its Supporting Systems”, Journal of International Technology and Information Management, International Information Management Association, Volume 15, Number 2, 2006, ss.1-12.

ÇAY, Tayfun. Arazi Düzenlemesi ÇalÕúmalarÕnda Proje PlanlamasÕ ve Yönetimi, (YayÕnlanmamÕú Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim DalÕ, Konya, 1994.

DUNCAN, William R. “A Guide To The Project Management Body of Knowlegde”, Project Management Institute Standarts Commitee, USA, 1996.

ECE, Enver ve Ahmet KovancÕ. “Proje Yönetimi ve ønsan KaynaklarÕ øliúkisi”, HavacÕlÕk ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Temmuz 2004, Cilt 1 SayÕ 4, østanbul, 2004, ss.75-85.

EKøCø, Selim. “Proje OrganizasyonlarÕnÕn Yönetimi ve ønúaat Sektöründe Bir Uygulama”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), østanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, østanbul, 2006

GADDIS, Paul O. “The Project Manager”, Harvard Business Review (May-June), 1959, ss.89-97.

GÜRKAN, Hakan. “Hava Kuvvetlerinin Ana Savunma Sistem Tedarikinde Proje Yönetimi”, (YayÕnlanmamÕú Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik Mühendisli÷i Anabilim DalÕ, Ankara, 2007.

østanbul Kurumsal Geliúim DanÕúmanlÕk E÷itim Reklam Hizmetleri Tic.Ltd. ùti. “Proje Seçiminde KullanÕlan Teknikler”, Makaleler, http://www.projeyonetimi.com/tc.asp? icid=94&itype=i,(08.09.2010).

KARABAö, Ahu. “Sipariú øçin Mühendislik” Türü ùirketler øçin Kurumsal Kaynak Planlama ve Proje Yönetimi YazÕlÕmlarÕnÕn UygunluklarÕnÕn KarúÕlaútÕrÕlmasÕ, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), østanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, øúletme Mühendisli÷i Anabilim DalÕ, østanbul, 2009.

KARADAö, Levent. Proje Yönetimi, BT Proje Yönetimi ve BaúarÕsÕzlÕk Nedenleri, ERP Akademi, 05.12.2009, http://www.erpakademi.com/2009/12/05/proje-yonetimi- bt-proje-yonetimi-ve-basarisizlik-nedenleri/, (08.12.2010).

KURT, Özgür. “Proje Planlama ve Programlama Teknikleri ve ønúaat Sektörüne Ait Bir UygulamasÕ”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, øúletme Anabilim DalÕ, Mühendislik Yönetimi ProgramÕ, Antalya, 2006.

KÜRKÇÜOöLU, Arda. “Proje Yönetimi 1 HøBM K.lÕ÷Õ ISO 14000 ÇalÕúmalarÕ Proje Yönetimi UygulamasÕ”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, øúletme Anabilim DalÕ, Eskiúehir, 2006.

LOCKYER Keith ve James Gordon. Project Management and Project Network Techniques, Sixth Edition, Pearson Education Limited, England, 1996.

MADDEN, Jerry. One Hundred Rules for NASA Project Managers, NASA Goddard Uzay Uçuú Merkezi, 1996.

MATEJCIK, Joseph Frank Dr. “Project Planning and Control”, South Dakota of Mines and Technology, Rapid City, 2004.

MEREDITH, Jack R. ve Samuel J. Mantel. “Project Management: A Managerial Approach”, John Wiley & Sons Inc., Presentation prepared by RTBM WebGroup, ABD, 2000.

MORRIS, Peter, W.G. “Researching Unanswered Questions of Project Management”, INDECO Management Solutions, 2000.

ONUR, øsmail. “Proje Yönetiminde Stratejik Planlama ve Olgunluk Modeli KapsamÕnda YapÕlan Bir Uygulama”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), DunlupÕnar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya, 2007.

Primevera Systems Inc., Enabling IT Governance with Project Portfolio Management, E-Business, 2005, ss.15-24.

Report on Project Management and Software Cost Estimation Technologies, Software Technology Support Center, 01.04.1995,

http://www.stsc.hill.af.mil/resources/ tech_docs/pmcerpt.pdf, (10.01.2011). SAKAR, Savaú. “Proje Yönetimi Metodolojisi-1”, Proje Yönetimi YazÕlarÕm, http://members.tripod.com/war_project/projeler/proje1.html, (23.01.2011).

SÖNMEZ, Esra. “Neden Proje Yönetimi ?”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, østanbul, 2007. STERMAN, John, D., “System Dynamics Modeling for Project Management”, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, 1992.

TEKøR, Gökrem. Proje Yönetimi KavramlarÕ – Metodolojisi ve UygulamalarÕ, Ça÷layan Kitabevi, østanbul, 2007.

TIRATACI, Hakan. “YurtdÕúÕ Yol ønúaatÕ Projelerinde Proje Yönetimi ølkeleri UygulamalarÕ ve Afganistan’ da Bir Proje Örne÷i”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2006.

TUNCER, ùeniz. “Türkiye Elektronik Sektöründe Proje Yönetimi ve Proje øletiúim Yönetimi øçin Bilgi Sistemleri KullanÕmÕ”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Bilim ve Teknoloji PolitikasÕ ÇalÕúmalarÕ, 2004.

TURBIT, Neville, “Measuring Project Health”, The Project Perfect White Paper Collection,27.06.2005,http://www.projectperfect.com.au/downloads/Info/info_projec t_health.pdf, (23.11.2010).

Üstünda÷, Erdal. “YatÕrÕm Projeleri De÷erlendirme Kriterleri”, SÜMAE Yunus AraútÕrma Bülteni, 5:3, Eylül 2005, ss.5-7.

VURAL, Turgay. “Kalite Güvence Sistemi Kriterlerine Uygun Olarak Jant TasarÕmÕ ve DayanÕm Analizi”, (YayÕnlanmamÕú Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, øzmir, 2003.

Benzer Belgeler