• Sonuç bulunamadı

Proje konusu yatırımın tanımı, ömrü, hizmet maksatları, önem ve gerekliliği:

BÖLÜM I: PROJENİN TANIMI VE GAYESİ

I.1. Proje konusu yatırımın tanımı, ömrü, hizmet maksatları, önem ve gerekliliği:

Proje Konusu Yatırımın Tanımı

KARAKAŞLAR Tavukçuluk ve Yem. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından, Bursa İli, Karacabey İlçesi, Şahinköy, Değirmenbayırı Mevkii, 2 Pafta, 786 ve 788 nolu parsellerde yarka, yumurta tavukçuluğu, yem üretimi ve kuluçkahanenin işletildiği tesis uzun yıllardır faaliyet göstermektedir. 13.03.1997 yılına ait kapasite raporu eklerde verilmektedir (Bkz.Ek.1.).

Geçen süre içerisinde çalışmalar 788 nolu parsel üzerinde devam etmiş olup projeye konu 786 nolu parsel üzerinde kurulu bulunan 5 adet kümes kullanılmamıştır. Mevcut çalışmalar dikkate alınarak 03.04.2013tarih ve 5688 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Görüş yazısı alınmıştır. Kuruluş yılının 1997 yılına dayanması ve kapasite artışı yapılmaması nedeniyle faaliyet ÇED Yönetmeliği kapsamında olmadığı görüş yazısında ifade edilmektedir (Bkz.Ek.2.).

Projeye konu 786 nolu parsel üzerinde 5 adet kümes bulunmaktadır. 786 Nolu parsele ait tapu ve Aplikasyon Krokisi ekte sunulmaktadır (Bkz.Ek.3.). Ancak sözkonusu kümesler hem yükseklik, hem de teknolojik olarak eskimiş durumdadır. Ayrıca yıllardır kullanılmamaktadır. Proje kapsamında kapasitesi 25.500 adet/periyod olan (126.140 – 100.640 ) kümeslerde, revizyonların, tadilatların ve kafes sistemlerinin montajı ile 786 nolu parsel üzerindeki kapasitenin 257.200 adet/periyod‘a yükseltilmesi planlanmaktadır.

Gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artışı, 17.07 2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 7/c maddesi “Bu Yönetmelik kapsamında ya da kapsamı dışında bulunan projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesi halinde, kapasite artışı toplamı bu Yönetmeliğin Ek-I’inde belirtilen eşik değer veya üzerindeki projelere Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlanması zorunludur.”

kapsamında kalmaktadır.

Bu nedenle öngörülen kapasitenin aynı yönetmeliğin Ek–I Çevresel Etki

tesisleri (Bir üretim periyodunda 60.000 adet ve üzeri tavuk, 85.000 adet ve üzeri piliç veya eş değeri diğer kanatlılar) kapsamında kalması nedeniyle bu ÇED başvuru dosyası hazırlanmasına karar verilmiştir.

Tesisin yapılacağı alan Bursa 2020 Yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında

“Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar”da kalmaktadır. Çevre Düzeni Planı ve Plan Kararları ile Uygulama hükümlerine uyulacaktır. Konu ile ilgili olarak tesis alanının plan üzerinde işaretlenmiş şekli ekte verilmektedir (Bkz.Ek.4.).

1/1.000 ölçekli Mevzi İmar Planı 1995 yılında onaylatılmış olup eklerde sunulmaktadır (Bkz.Ek.5.). Plan çerçevesinde kuzey sınırdan 10 m, diğer yönlerde ise 5 m koruma bandı teşkil edilmiştir. Plana göre yapılaşma Emsal: 0,25 olarak belirlenmiştir. Kümesler belirlenen yapılaşma sınırlarına göre inşa edilmiştir.

Bahse konu parsel üzerinde toplam yapılaşma ekte sunulan yapı ruhsatı çerçevesinde 2994,75 m2’dir. Alınan Yapı Ruhsatı sonrasında inşaat çalışmaları yapılmış ve 1997 yılı tarihli toplam 5 adet 46 m x 13 m ebatlarında kümes inşası yapılmıştır. Proje kapsamında kümeslerin boyu 3,5 m’den 6 m ‘ye yükseltilecek, kafes montajları ve yeni çatı sistemlerinin montajı yapılacaktır. Sonuç olarak parsel içerisinde kümeslerin sadece modernizasyonu yapılmış olacaktır.

İşletilmesi planlanan tesise, yine şirket bünyesinde yer alan kuluçkahanelerden alınacak yarka civcivler kabul edilecektir. Kabulü yapılacak civcivler kümese alınacak ve toplam 16 hafta tesiste beslenecektir. Bu süre içerisinde gaga kesimi aşılama vb. işlemleri yapılacaktır. Yetiştirmeye ilişkin detaylar ileriki bölümlerde verilecektir. Yumurtlama zamanı gelen tavuklar yarka kümesinden alınıp kulanım sırası gelen 4 adet kümesten birine aktarılacaktır. Yumurtlama dönemi ise 56 hafta sürecektir. Sonuç olarak civciv olarak tesise girecek olan yumurtacı tavuklar, büyüme ve yumurtlama dönemi sonrasında (72 hafta) kesilmek üzere satışı yapılacaktır. 16. ve 72. haftalar arasında yumurtlama işlemi yapılacaktır.

Tesis bünyesinde bir periyodda maksimum, 41.600 adet yarka, 215.600 adet yumurtacı tavuk bulunacaktır.

Yarka kümesi ve yumurtacı kümeslerden tavukların alınması ile kümes 10 gün süre içerisinde basınçlı hava ile temizlenecektir. Ayrıca kümesler ilaçlanarak dezenfekte edilecektir.

İşletme süresince tavukların ihtiyacı olan yem, parsel sınırında yer alan 788 nolu parsel içerisinde yer alan, Karakaşlar Tavukçuluk tarafından işletilen yem fabrikasından sağlanacaktır. Ayrıca tesiste kullanılacak yarka civcivlerde güney sınırındaki kuluçkahaneden sağlanacaktır. Nihai ürün olarak elde edilmesi planlanan yumurtalar da yine kuzey sınırda yer alan işletmedeki ambalajlama bölümünde paketlenecek ve satışı yapılacaktır.

Ömrü, Hizmet Maksatları, Önem ve Gerekliliği:

Projede amaç, uzun yılardır aktif olarak kullanılmayan kümeslerin modernizasyonu yapılarak bir kümeste yarka, diğer 4 kümeste ise yumurta tavukçuluğu yapılmasıdır.

Planlanan faaliyet kapsamında hem istihdama katkıda bulunulacak olup hem de ülkemizin yumurta üretimine katma değer sağlanmış olacaktır.

Kullanılacak makine ve kümeslerin kalitesine özen gösterilecek olup tüm etkenler ve şirketten alınan bilgilere göre ekonomik ömrün 20 yıl olacağı kanaatine varılmıştır. Teknolojik gelişmeler ve bakımların düzenli yapılması ile sürenin daha da uzayabileceği düşünülmektedir.

Tesiste üretimin ve kapasite artırımı faaliyetinin genel amacı, üretim ve satışı firma tarafından yapılmakta olan yumurta ürününün iyi koşullarda pazara sunulması için gerekli şartları oluşturmaktır. Proje ile bölge ekonomisine ve bölgedeki yumurta ve tavuk üretimine katkı sağlanacaktır. Projeden direkt olarak firma bünyesinde kısmi zamanlı ve sürekli çalışacak toplam 8 kişi, Karacabey bölgesinde yaşayan nüfus, ayrıca çevre illerde ürünleri satın alan ve bu ürünleri pazarlayan kişi ve kuruluşlar ve tedarikçiler dolaylı faydalanıcılar olarak düşünülmektedir.

Yemin ete ve yumurtaya dönüşüm oranının çok uygun olması nedeniyle protein talebini karşılamada tavuk ürünleri, kırmızı et ve süt mamulleri gibi protein kaynaklarından daha çok tercih edilmektedir. Hayvansal üretim kolları arasında tavukçuluk, hayvansal proteinin en kolay ve en ucuz sağlanabileceği özelliktedir. Tavuk eti ve yumurta beslenmede protein eksikliğine etkili bir çözüm olarak görülmektedir. Dolayısıyla bugün için tavukçulukta

amaç üreticiler açısından kar sağlamak olarak görülse bile, dünya tavukçuluk endüstrisinin amacı et ve yumurtadan kaliteli gıda maddelerinin üretimi şeklinde tanımlanmaktadır.

Tavukçuluğun ülke ekonomisine katkıları önemsenecek boyuttadır. Tavukçuluk geçimini tamamen bu faaliyetten sağlayan büyük işletmelerin yanı sıra kırsal kesimde, köylerde düşük verimli karışık ırklarla, bazen de ticari hibritlerle aile tavukçuluğu şeklinde yapılmaktadır. Beş bin ve daha büyük kapasiteli işletme sahipleri geçimini tamamen bu faaliyetten sağlarlar ve ürettikleri ürünlerle milli ekonomiye katkıda bulunurlar. Damızlık ve ticari işletmelerin sayı ve kapasitelerinin artması yem sanayi, kuluçka ve diğer kümes ekipmanları sanayi, ilaç endüstrisi ve kesimhane gibi tavukçuluk sektörünün tüm kollarındaki gelişme, her birinin ayrı iş kolu olarak büyümesi, bu sektördeki işçi istihdamını da gittikçe artırmaktadır.

Tavukçuluk sektörünün tüm kollarında yapılan üretimin iç ve dış ticaretteki etkinliği, ihracat imkânı, döviz gelirleri ile milli ekonomiye katkısı söz konusudur. Ürünlerin üretiminden tüketiciye sunulmasına kadar olan safhalarda kurulan pazarlama zinciri ile iş imkânları doğmaktadır.

Tavukçuluk sektörünün gelişmesi, bu alandaki ziraat mühendisi, veteriner hekim, ziraat teknisyeni ve hayvan sağlık memuru istihdamı da artmaktadır. Tavukçulukta yan ürün olan gübre tarım alanları için aranılan özelliktedir, Kesimhane ve kuluçkahane artıklarının değerlendirilmesi de mümkündür. Özellikle son yıllarda Ülkemizde de gelişmeye başlayan tavuk eti ve yumurta ürünleri teknolojisi ilerleyerek yeni ürünler ortaya çıkmıştır. Pişirilmeye veya ısıtılıp yenilmeye hazır ürünler üretilmesini sağlayan bu yeni teknolojiler, ilave katma değer sağlaması sayesinde ülke ekonomisinde olumlu gelişmeler sağlamaktadır.

Ülkemizdeki hayvansal protein açığının kapatılabilmesi için hayvancılığın genel olarak geliştirilmesi gerekmekte olup, hayvancılık içerisinde tavukçuluğa özel bir yer ve önem verilmesi özel önem arz etmektedir.

Gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artışı kapsamında oluşacak iş akım şeması, yarka ve yumurtacı tavuk için ayrı ayrı verilmiştir.

Şekil 1: Yarka Kümesi İş Akım Şeması Yarka Civcivlerin Tesise Kabulü

Civcivlerin Kümeslere Yerleştirilmesi

Yetiştirme Dönemi

Aşılama, Gaga Kesimi, Tartım, Besleme vs (16 hafta)

Tartım ve Genel Kontrollerinin Yapılması

Kabul Kontrollerinin Yapılması

Yumurtlama Dönemine Geçiş

Yumurtlama Kümeslerine Aktarım

Kümeslerin Temizlenmesi

Ölü Tavuk ve Gübre Oluşumu

Gürültü,

Emisyon,

Katı Atık,

Katı Atık,

Şekil 2: Yumurta Tavukçuluğu İş Akım Şeması

I.2. Projenin Fiziksel Özelliklerinin, İnşaat ve İşletme Safhalarında Kullanılacak Arazi