• Sonuç bulunamadı

4. BĠLGĠSAYAR PROGRAMI

4.3 Programın Kullanılması

Programda ilk giriĢ bilgisi olarak, çözülen örnekle ilgili açıklama yazılır.

Ġkinci olarak sırasıyla, sistemde makroeleman sayısı, yükleme sayısı, farklı malzeme sayısı, ilk enkesitteki düğüm noktası sayısı ile ara sonuçların da çıkıĢ bilgileri arasında basılıp basılmamasını gösteren bir parametre okunur.

Daha sonra farklı malzeme sayısı kadar, malzemenin elastik karakteristiklerini belirleyen değerler okunur.

Bu okumalardan sonra, boyutları veya malzeme özelliği bakımından farklı her eleman için, önce elemanın sıra numarası, katalog numarası, malzeme numarası, düğüm noktası sayısı ve geometrisini belirlemeye yarayan parametre sayısı, sonra bu parametreler okutulur. KAYMA Ġnteg rasyon N ok tası K ad ar T ek ra rl a BAġLA Gauss Noktaları Koordinatlarını Hesapla Ġntegrasyon Noktalarında Eleman Kalınlıklarını Hesapla

Birim Serbestlik Dereceleri için Kayma ġekildeğiĢtirme

BileĢenlerini Hesapla

Ġntegrasyon Noktalarının Kayma Elemanı Rijitlik Matrisine Katkılarını Ekle

79

Düzlem dikdörtgen elemanda bu parametreler sırasıyla elemanın enkesit doğrultusundaki geniĢliği, sistem ekseni doğrultusundaki boyu, kalınlığı, eleman düzleminin yatayla yaptığı açı, II.mertebe hesabında kullanılacak olan ve kesit zorları, kütle yoğunluğu ve dinamik hesap için gerekli değeridir. Birinci mertebe çözümü olan ilk çözümde ve dinamik hesapta ve kesit zorları sıfır olarak verilir. II.mertebe hesabı için, birinci çözümden elde edilen yeni ve değerleri giriĢ bilgisi olarak okutulur. Sistemin dinamik hesabında kullanılan ’ye sıfırdan baĢlayarak artan değerler verilir ve ’te verilen katsayılar matrisinin determinantının iĢaret değiĢtirdiği değer bulunana kadar hesap tekrarlanır.

Koni sektörü elemanda okutulan parametreler, elemanın merkez açısı, enkesit boyunca geniĢliği, paralel dairesi ortalama yarıçapı, eleman kalınlığı ve eğim açısı, her iki doğrultuda alınacak integral noktaları sayısını gösteren iki rakamlı bir sabit, ve kesit zorları, düĢeyde yayılı yük Ģiddeti, kütle yoğunluğu ve değeridir. Eğer eleman kalınlığı için sıfır değeri verilmiĢse kalınlığın değiĢken olduğu anlaĢılır ve üçte bir mesafede aralıklarla kalınlıkların değerleri yazılır. Ġkinci mertebe hesabında ve dinamik hesapta ve kesit zorları ile giriĢ bilgileri için dikdörtgen elemanda yapılan iĢlemlerin aynısı yapılır.

Genel dörtgen elemanda okutulan parametreler ise, elemanın boyutlarını belirleyen koordinatlar, eleman kalınlığı, kütle yoğunluğu ve değeridir.

Bu bilgilerden sonra her makroeleman için, makroelemandaki sonlu eleman sayısı ve toplam düğüm noktası sayısı, makroelemanın birleĢim ve yükleme bakımından benzediği makroelemanların numaraları ve sınır koĢulu yazılacak serbestlik sayısı okutulur. BirleĢim ve yükleme bakımından benzediği makroelemanların numaraları göz önüne alınan elemanın sıra numarasından küçük değilse makroelemanı oluĢturan her sonlu eleman için, elemanın katalog numarası, geometrik boyutları bakımından numarası, yük tipi bakımından numarası, düğüm noktası sayısı, yüklerini belirlemeye yarayan parametre sayısı ve yükleme sayısı kadar bu parametrelerin değerleri okutulur. Bunu eleman düğüm noktalarının makroeleman içindeki numaralarının okunması izler.

Son olarak sınır koĢulları ve düğüm noktası yüklerini belirleyen, sistemin her enkesiti için önce serbestlik derecelerinin bir kısmının tutulduğu düğüm noktası sayısı belirtilir. Bu sayı sıfırdan farklı ise o sayı kadar düğüm noktalarının numaraları

80

ve tutulan serbestlik dereceleri belirlenir. Sonra yükleme sayısı kadar, her yükleme için üzerinde yük bulunan nokta sayısı, bu noktaların, enkesit içindeki numaraları ve bu noktalardaki yük bileĢenleri ayrı ayrı okutulur.

4.3.2 ÇıkıĢ bilgileri

Çözülen örneğin belirlenmesi ve giriĢ bilgilerinin kontrolü için önce farklı elemanların boyutları ve malzeme özellikleri, enkesitlere uygulanmıĢ sınır koĢulları ve düğüm noktası yükleri basılır. Bundan baĢka eleman rijitlik, gerilme ve kütle matrisleri, sistem katsayılar matrisinin determinantı, her enkesitte bulunan serbestlik derecelerinin değerleri, her elemanda ayrı ayrı düğüm noktalarındaki kesit zorları ve

81

ġekil 4.6: KUTU11 alt programının akıĢ diyagramı. BAġLA

Makroeleman Rijitlik ve Yükleme Matrislerini Sıfırla

Eleman Yükleme Matrisini Diskten Al

Eleman Rijitlik Matrisini Diskten Al

Eleman Rijitlik Matrisini Makroeleman Rijitlik Matrisine

YerleĢtir

DÖN

KUTU 11

Eleman Serbestlik Derecelerinin Makroeleman Rijitlik Matrisinde

Satır Numaralarını Hesapla

Eleman Yükleme Matrisini Makroeleman Yükleme Matrisine

YerleĢtir

Makroeleman Rijitlik Matrisini Diske Yükle

Makroeleman Yükleme Matrisini Diske Yükle M ak roe le m an da ki E le m an S ay ısı Kada r Te kr ar la Yalnız Yük. Mat.Süp. evet hayır Yalnız Yük. Mat.Süp. evet hayır

82

ġekil 4.7: KUTU12 alt programının akıĢ diyagramı.

BAġLA

1. Blok Rijitlik ve Yükleme Matrislerini Diskten Al

Önceki Makroelemanın 2. Bloklarını Yeninin 1. Bloklarına Ekle

DÖN

KUTU 12

Makroeleman Özelliklerini Diskten Al

2. Blok Rijitlik ve Yükleme Matrislerini Diskten Al

Son Makroelemanda 2. Bloğu Ġndirge

Sistem Rijitlik Matrisi Determinantını Bas Ma kr oe le m an S ayıs ı K ad ar T ek ra rla

1. Bloğa Ait Sınır KoĢullarını Oku ve Düzenle

1. Bloğa Ait Düğüm Noktaları Yüklerini Oku ve YerleĢtir

Rijitlik Matrisi 1. Bloğunu Ġndirge

ĠndirgenmiĢ 1. Blok Rijitlik ve Yükleme Matrislerini Diske Yükle

Son Makroelemanda 2. Bloğa Ait Sınır KoĢullarını

Oku ve Düzenle

Son Makroelemanda 2. Bloğa Ait Düğüm Noktaları Yüklerini Oku ve YerleĢtir

Y ükle me S ayıs ı K ad ar T ek ra rla Y ükle me S ayıs ı K ad ar T ek ra rla Ġlk M.eleman evet hayır

83

ġekil 4.8: KUTU13 alt programının akıĢ diyagramı.

BAġLA

Son Enkesit Serbestlik Derecelerini Bas

Makroeleman Özellikleri Farklı ise Diskten Al

DÖN KUTU 13

Son Makroeleman 2. Blok Serbestlik Derecelerini Bul

Önceki Çevrimde BulunmuĢ Serbestlik Derecelerini 2. Bloğa Kaydır

Eleman Serbestlik Derecelerinin Makroelemandaki Numaralarını

Hesapla

Makroeleman 1. Blok Serbestlik Derecelerini Bas

Makro eleman Sayıs ı Kadar Te kra rl a

ĠndirgenmiĢ 1. Blok Rijitlik ve Yükleme Matrislerini Diskten Al

1. Bloğun Serbestlik Derecelerini Hesapla Yük leme Say ısı K ada r T ekr ar la

Eleman Gerilme Matrisini Diskten Al

Eleman Kesit Zorlarını Hesapla ve Bas

Son M.eleman evet

85

Benzer Belgeler