• Sonuç bulunamadı

Prof.Dr.Recep^KDAĞ Bakan

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 190-197)

İzmir Milletvekili sayın Yılmaz KAYA tarafından verilen "SSK Hastanelerinin Devri İle Ortaya Çıkan Sorunlara İlişkin" yazılı soru önergesinin cevabıdır.

SORU 1- Ameliyat olacak hastaların gerekli cihazı kendilerinin almaları gerektiği şeklindeki uygulamadan Bakanlığınız haberdarmıdır?

CEVAP 1- 5283 Sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun 19.01.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sözkonusu Kanun kapsamında ağırlıklı olarak Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı sağlık kurum ve kuruluşları olmak üzere kamu kuruluşlarına ait sağlık birimleri teslim alınmıştır..

Bakanlığımız mevzuatına uyum sağlanabilmesi açısından sigortalı ve hak sahibi kimselerin Bakanlığımız sağlık kurum ve kuruluşlarından alacakları hizmet ve bu hizmet karşılığı tahakkuk eden faturaların tahsili konusunda uygulanacak prosedür belirlenmiştir.

Hastanelerimizde yatarak tedavi gören hastalara, kurumlarımızın temin ettikleri iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemeleri kullanılmaktadır. Ayrıca Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ihalesi yapılıp fiyatı belirlenen malzemeler ilgili firmalardan talep edilmektedir.

2005 Mali Yıl Bütçe Uygulama Talimatı EK-5/B listesinde yer alan malzemeler hastalara aldınlmamakta hastaneler tarafından temin edilmektedir.

Hastaneler tarafından temin edilemeyen, reçete edilerek sigortalılarca temin edilen ve kullanıldığı belgelenen sarf malzemeleri, ortez ve protezler, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından belirlenen usuller doğrultusunda ödenmekte veya Sigorta İl / Sigorta Satınalma Müdürlüklerince temin edilmektedir.

SORU 2- Bu uygulamanın gerçekleştirilmesini sağlayan herhangi bir Yasal düzenleme varmıdır? Aksine bir Yasal boşluk olduğu için mi bu kaos yaşanmaktadır?

CEVAP 2- Konuya açıklık getirilmesi açısından Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığınca çeşitli tarihlerde genelgeler yayınlanmış olup, sigortalı ve hak sahibi kimselerde kullanılacak iyileştirici sarf malzemeleri, ortez ve protezlerin temininde uyulacak esaslar belirlenmiş ve yasal boşluk bulunmamaktadır.

SORU 3- Hastaların çok büyük mağduriyet yaşamasına neden olan bu fiili durumu nasıl düzeltmeyi düşünüyorsunuz?

CEVAP 3- Hastaların mağdur olmaması için hastane stoklarında mevcut olan malzemeler ayaktan tedavi gören hastalara da verilmektedir. Konuya ilişkin olarak gerekli çalışmalar yürütülmekte olup, Merkez Koordinatörlükleri ve Bölge Koordinatörlükleri tarafından denetimler yapılmakta sorunlar çözümlenmektedir.

SORU 4- Bu durum nedeniyle doğabilecek ve doğması kaçınılmaz olan ölümlerin sorumlusu mevcut düzenlemeye göre arada kalan sağlık çalışanları olamayacağına göre kim olacaktır? Hastaların bu uygulamadan maddi ve manevi zararlarım kim tazmin edecektir?

CEVAP 4- Yapılan çalışmalarla, hastaların zarar görmemesi için azami gayret sarf edilmektedir.

SORU 5- Bu uygulamayı ve uygulamanın yol açtığı mağduriyeti önlemek için acilen bir çözüm düşünüyor musunuz?

CEVAP 5- Konuya ilişkin gerekli çalışmalar yürütülmekte olup, Merkez Koordinatörlükler ve Bölge Koordinatörlükleri tarafından yapılacak denetimlerde, önerge konusu uygulamanın denetime alınması ve tespit edilecek sorunların giderilmesine çalışılacaktır.

25.- Niğde Milletvekili Orhan ERASLAN'ın, patates siğili hastalığı nedeniyle ortaya çıkan sorunlara ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/5172)

T Ü R K İ Y E B Ü Y Ü K M İ L L E T M E C L İ S İ B A Ş K A N L I Ğ I N A

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep A K D A Ğ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini arz ederim.

Saygılarımla. ^ ^^1

£^ny^^

Orhan E R A S L A N Niğde Milletvekili

Son aylarda kamuoyunu büyük oranda meşgul eden patates siğili (kanseri) hastalığı nedeniyle gerek üreticilerin, gerekse de tüketicilerin büyük panik ve tedirginlik yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Yaşanan bu panik ve tedirginlik sonucu üreticiler zarara uğramış, tüketiciler patates tüketimi konusunda bilinmeyenlerle karşı karşıya kalmıştır.

S O R U 1- Yaşanan bu panik ve tedirginliği gidermek; üretici ve tüketicileri rahatlatmak için yapılan çalışma ve hazırlıklar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

S O R U 2 - Patates siğili (kanseri) hastalığının insanlara geçme olasılığı var mıdır? Yoksa b u konuda neden açıklama yapılmamaktadır?

S O R U 3 - T a n ı n Bakanlığı ile karşılıklı koordinasyon içerisinde k a m u o y u n u aydınlatıcı ve rahatlatıcı televizyon programlarının yapılması düşünülmekte midir?

T . C .

S A Ğ L I K B A K A N L I Ğ I

K a n s e r l e S a v a ş D a i r e s i B a ş k a n l ı ğ ı SAYI : B100KSD0000007-5030/

^(r>2-KONU : Yazılı Soru Önergesi 26 N l S A N 2005

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ: 14.02.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-9760 sayılı yazılan.

Niğde Milletvekili Sayın Orhan ERASLAN tarafından verilen "Patates Siğili (kanseri) Hastalığı" konulu yazılı soru önergesinin cevabı ilişikte sunulmaktadır.

Arz ederim.

JX

Protf Dr. R W e & AKDAĞ Sağlık Bakanı I

Niğde Milletvekili Sayın Orhan ERASLAN tarafından verilen "Patates Siğili (kanseri) Hastalığı" konulu yazılı soru önergesinin cevabıdır.

SORULAR

Soru 1- Yaşanan bu panik ve tedirginliği gidermek; üretici ve tüketicileri rahatlatmak için yapılan çalışma ve hazırlıklar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

Soru 2- Patates siğili (kanseri) hastalığının insanlara geçme olasılığı var mıdır?

Yoksa bu konuda neden açıklama yapılmamaktadır?

Soru 3- Tarım Bakanlığı ile karşılıklı koordinasyon içerisinde kamuoyunu aydınlatıcı ve rahatlatıcı televizyon programlarının yapılması düşünülmekte midir?

CEVAPLAR

Cevap 1- Bu konuda bilimsel veriler Basın Müşavirliğimiz aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştur.

Cevap 2- Patates siğili (kanseri) olarak bilinen hastalık Synchytrium endobioticum adlı bir mantarın patateste ortaya çıkardığı bir enfeksiyondur. Doğada Patatesin ait olduğu Solanum gurubu bitkiler dışında bir hastalık oluşturmadığı bilinmektedir.

1900'lerden beri Amerika ve Avrupa'da bilinen ve 1950'lerden sonra kontrolü üzerine ayrıntılı yöntemler geliştirilen bu hastalığın insanda kanser yaptığına dair herhangi bir bildiri bulunmamaktır. Kontrolü ile ilgili yönetmeliklerde insanlara geçiş ile ilgili bir önlem üzerinde de durulmamaktadır. Çok dayanıklı sporlara sahip olan bu mantarın, patateste oluşturduğu disfigürasyon ve dokusal bozukluklar patatesi kullanılmaz hale getirerek önemli ekonomik kayıplara yol açtığından hastalığın kontrolünün önemi tartışma götürmez. Ancak insanda kanser oluşturma ile ilgili bir endişe bulunmamaktadır.

Cevap 3- Bu konuda halen devam eden çalışmalar bulunmaktadır. Medyanın konuya olan ilgisi doğrultusunda programlar devam edecektir.

26.- Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, SSK depolarında bekletildiği iddia edilen ilaçlara ve sorumlularına ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/5174)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim.

/ | / / Nail Kamacı / / \ Anurj3hXUUptvekili

Geçtiğimiz günlerde hükümetiniz marifetiyle, yasalaşan ve uygulamaya konan SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığına devri uygulamasının, vatandaşlara hakları olan sağlık hizmetlerini almada yaşattığı sorunlar bu uygulamanın ilk gününden berin halkın gündemindeki bir kabusa dönüşmüştür. Vatandaşların muayene olabilmek için çektikleri çileyi katlayan bir diğer çile ise. ilaç temin etmede yaşadıkları zorlukları da aşan imkansızlıklar olmuştur. Bir yandan SSK eczaneleri kapatılırken, vatandaşlar anlaşmalı olduğu söylenen eczanelerden de ilaçlarını alamamışlardır. Yani katrilyonlar değerindeki ilaçlar SSK depolarında atıl

durumda beklerken, vatandaşlarımızın - özellikle hayali tehlike arz eden hastalıkları olanların mağduriyetini ölçecek bir ifade bulamamaktayım. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Antalva- Ekspres Gazetesi'nin yazarlarından Ali BULDU, sırf Antalya'daki SSK depolarında 15 trilyon liralık ilacın atıl durumda olduğunu belirmiştir. Bu bağlamda.

1. Vatandaşların serbest eczanelerden sorunsuz bir biçimde ilaçlarını alabilmeleri ne zaman mümkün olacaktır?

2. SSK'nın ülke genelindeki depolarında hangi ilaçtan ne miktarda vardır ve bu ilaçların maddi değeri tam olarak nedir? SSK'nın depolarında duran ve SSk'lılara ait olan bu ilaçlar ne olacaktır?

?•>. Antalya'daki SSK'nın ilaç depolarında hangi ilaçtan ne miktarda vardır ve bu ilaçların maddi değeri tam olarak nedir?

4. Zamanında ilacını temin edemediği için. mağdur duruma düşen kaç vatandaş vardır'.'

.\ Bu süre zarfında ilaçlarını-temin edemediği için. hastalığı kötüye giden, hayati tehlike atlatan \e hatta hayatını kaybeden hastaların düştükleri bu durumun gerçek sorumlusu kimdir? İlgili kamu kurumları ve bürokratları mı, siyasi irade nıi, yoksa "Takdir-i İlahi" ini?

6. Bu sorumlular hakkında gereken yasal soruşturma başlatılacak mıdır'.' T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

SAYI:B100THG0100002/9240 KONU: Yazılı soru önergesi

OZ04.05. 068S6

TÜRKIYE BÜYÜK MÎLLET MECLÎS! BAŞKANLIĞINA

7 < ? ^

İLGİ: Bila tarihli ve KAN.KAR.MD.A.01.0.GNS.0.10,00.02-9760 sayılı yazınız.

Antalya Milletvekili Nail KAMACI tarafından verilen "SSK depolarında bekletildiği iddia edilen ilaçlara ve sorumlulara ilişkin" 7/5174 sıra sayılı yazılı soru önergesi'nin cevabı ilişikte gönderilmektedir.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Prof. Dr. Recep AKDAĞ Bakan

Antalya Milletvekili Sayın Nail KAMACI tarafından verilen "SSK depolarında bekletildiği iddia edilen ilaçlara ve sorumlularına ilişkin" yazılı soru önergesinin cevabıdır.

SORU 1- Vatandaşların serbest eczanelerden sorunsuz bir biçimde ilaçlarını alabilmeleri ne zaman mümkün olacaktır?

CEVAP 1- "Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair" 5283 sayılı Kanun, 19.1.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve 20.1.2005 tarihinden itibaren SSK'na ait sağlık kurum ve kuruluşlarının Bakanlığımıza devri Bakanlığımız ile Sosyal Sigortalar Kurumu arasındaki Sağlık Hizmetleri Protokolü ile gerçekleşmiştir.

Bahsedilen devir sonrası SSK mensubu vatandaşlarımızın reçetelerini serbest eczaneler kanalı ile karşılanmasına başlanılmıştır. Her geçiş sürecinde yaşanacak türden aksaklıklar ilk günlerde yaşanmakla birlikte, gerekli müdahaleler ile kısa sürede iyileştirme sağlanmıştır.

Vatandaşların serbest eczanelerden sorunsuz bir şekilde ilaç alması şu anda mümkündür.

SORU 2- SSK'nın ülke genelindeki depolarında hangi ilaçtan ne miktarda vardır ve bu ilaçların maddi değeri tam olarak nedir? SSK'nın depolarında duran ve SSK'lılara ait olan bu ilaçlar ne olacaktır?

CEVAP 2- Tıbbi sarf malzemeleri ile birlikte ilaçların tahmini tutan 450 Trilyon TL.dir.

İlaçların değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar sürmekte olup, ihtiyaç olan devlet hastanelerine ayniyat makbuzu karşılığı verilmektedir. 5283 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği, SSK sağlık tesisleri tüm demirbaş ve malzemeleriyle Bakanlığımızca devir alındığından, depolardaki ilaçlar da tutanak karşılığı Bakanlığımıza devredilmiştir. Bakanlığımız fazla olan poliklinik ilaçlarının ihtiyaç olan birimlere dağıtımı, miadı yaklaşanların, ihale şartnamelerinden doğan hakları gereği bedelsiz değiştirilmesi ve diğer birimlerde değerlendirme çalışmaları sürmektedir.

SORU 3- Antalya'daki SSK'nın ilaç depolarında hangi ilaçtan ne miktarda vardır ve bu ilaçların maddi değeri tam olarak nedir?

CEVAP 3- Antalya'daki SSK ilaç depolarındaki ilaçların değeri 7.668.990.850.000.TL.

(7.668.990,85.YTL)'dır.

SORU 4- Zamanında ilacını temin edemediği için mağdur duruma düşen kaç vatandaş vardır?

CEVAP 4- Serbest eczanelerden ilaçların temin edilmeye başlanması sürecinde provizyon sisteminde olan aksaklıklar sebebiyle ilacını temin edemediği için mağdur olan kişilerle ilgili anında müdahaleler yapılarak mağduriyetleri giderilmiştir. Şu anda sistemin çalışmasında önemli bir sorun yoktur.

SORU 5- Bu süre zarfında ilaçlarını temin edemediği için, hastalığı kötüye giden, hayati tehlike atlatan ve hatta hayatını kaybeden hastaların düştükleri bu durumun gerçek sorumlusu kimdir?

İlgili kamu kurumları ve bürokratları mı, siyasi irade mi, yoksa "Takdir-i thali" mi?

CEVAP 5- Serbest eczanelerden ilaç temini uygulamasında SSK mensubu vatandaşlarımızın geçiş sürecinde yaşanan aksaklıklar acilen çözüme kavuşturulmuş ve hastalarımız mağdur edilmemiştir.

SORU 6- Bu sorumlular hakkında gereken yasa) soruşturma başlatılacak mıdır?

CEVAP 6- Şefkate ve güleryüze en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde vatandaşlarımıza daha iyi sağlık hizmeti sunma gayreti içinde, sağlık çalışanlarım uz gayretli ve özverili çalışmalarına devam etmektedirler.

27- Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan BALANDI'nın, SSK'lılann ilaç ihtiyacının serbest eczaneler­

den karşılanmasının sonuçlarına ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/5175) TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Prof.Dr. Recep AKDAG tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini arz ederim.

Saygılarımla.

SSK hastanelerinin ilaç ihtiyaçlarını Kamu ihale Kanunu kapsamında ve serbest rekabet esaslarına göre ihale ile alırken bu yöntemden vazgeçilmiş, bu alımlar Kamu ihale Kanununun dışına çıkarılmak sureti ile SSK mensubu vatandaşların reçetelerinin serbest eczaneler kanalı ile karşılanmasına 'karar verilmiştir.

1. Böyle bir değişikliğin gerekçesi ne olmuştur?

2. Yeni sisteme göre 100 TL. imalatçı fiyatı olan bir ilacın devlete yaklaşık maliyeti 1 19,49 TL.'ye fırlamaktadır. Başka bir ifade ile, baz alınan 100 TL.

imalatçı fiyatı örneğine göre 33,94 TL. fazla ödeme yapılmakta olup bu fazla ödemenin oranı ise yaklaşık % 41 dir. Böylece devletin aslında sistem değişikliği ile kar değil yaklaşık % 41 oranında zarar edeceği hesaplanmakta bu durumda devlete olan yükü yaklaşık 4,1 katrilyon TL.'ye ulaşacaktır.

3. Böyle bir yeni yöntemle hazinenin katrilyonlarca zarar edeceği gerçeği gözden kaçırılmaya mı çalışılmaktadır?

4. Bu gerçekler ortada iken yeni sistemde ısrar etmenin bir anlamı var mıdır?

5. İlaç ihtiyaçlarının Kamu İhale Kanunu kapsamında ve serbest rekabet esaslarına göre karşılanması yönteminin yeniden uygulamaya konulmasını düşünüyor musunuz?

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı :B100THGO 100002/9240 Konu:Yazıh soru önergesi

07.04.05* 0 6 8 8 1

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

tlgi : 18.03.2005 tarihli ve KAN.KARMD.A.01.0.GNS.Ö. 10.00.02-9760 sayılı yazınız.

Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan BALANDI tarafından verilen "SSK'lılann ilaç ihtiyacının serbest eczanelerden karşılanmasının sonuçlarına ilişkin" 7/5175 sıra sayılı yazılı soru önergesi'nin cevabı ilişikte gönderilmektedir.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Prof. Dr. Recep AKDAĞ Bakan

T.B.M.M. B:82 12.4.2005 0 : 4 Protokol öncesi Fabrika satış fiyatı -100 YTL »Depocu fiyatı 109 YTL , Eczane fiyatı

147,15 YTL-%2,5 =143,47 YTL

Protokol sonrası %11 fabrika satış fiyatı = 89 YTL Depocu fiyatı 97,01 YTL -Eczane fiyatı 126,38 YTL

Protokol sonrası-%4 fabrika satış fiyat = 96 YTL-Depocu fiyatı 104.64 YTL -Eczane fiyatı 136,32 YTL olduğu ve kamunun açık yaran görülecektir.

SSK 100 YTL üretici fiyatı olan ürünü ihale ile 109 YTL veya ihalede yapılan kırım

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 190-197)