• Sonuç bulunamadı

Felçli hastalar idrar problemlerini sonda yardımıyla yapabilmekte ve hiçbir malzeme sıkıntısı yaşamazken; Bakanhğımz döneminde yeni bir düzenleme yapılacağı bildirilerek malzeme alımında

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 185-190)

ciddi zorluklar yaşamaktadırlar. Bu konuda bilgi sahibi olmamza rağmen gerek SSK, gerek ise Bağ-Kur yöneticileri ile yapılan şifahi görüşmelerde ne jelli sonda, ne de sonda+jel konusunda çözüme yönelik bir ilerleme kaydedilememiş ve hasta şikayetleri gittikçe artmaktadır.

1) Bu konuda, şu anda hem SSK, he*m de Bağ-Kur'lu hastalara yapılan uygulama nasıldır?

2) Konuyu bilmenize rağmen 1,5 yıldır felçli hastaların bu sıkıntılarının giderilmemesi Bakan olarak sizi rahatsız etmiyor mu?

3) Bir düzenleme veya protokolü 1,5 yıldır tamamlayamayarak hastalan sıkıntıya sokan konu ile ilgili bürokratlar hakkında herhangi bir yasal işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

4) İleride hayati problemlere sebep olabilecek ve 1,5 yıldır halledilemeyen bu meseleyi ne

zaman çözmeyi düşünüyorsunuz?

T.C.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

Sayı :B.l3.APK.0-12-00-00/32O-'HU Q 7 |\|j$AN 2ÛÛ5 Konu : Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA İlgi : 14.03.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-9760 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan, İstanbul Milletvekili Gürsoy EROL'a ait 7/5139 Esas No'lu yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup, konuya ilişkin cevabi bilgi ve değerlendirmeler aşağıda sunulmuştur.

Sosyal Sigortalar Kurumunda; kendinden jelli sondalar ile ilgili olarak bilimsel literatürlerin ışığı altında, Üniversitelerimizden de bilgi ve belgelerin temin edilmesi sonucunda, gerek hastalarımızın mağduriyetinin önlenmesi, gerekse Kamu ve Kurum zararlarının önüne geçilmesi açısından Kurum bünyesinde yapılan gerekli çalışmalar tamamlanmış, Sosyal Sigortalar Kurumu bu konuda 20/05/2004 tarih, 62606 sayılı genel yazı yayımlayarak tüm birimlerine duyurmuştur.

Buna göre, jelli sondalarla ilgili herhangi bir kısıtlama olmayıp, PVC sondalar ile kendinden jelli sondalar hekim tercihi göz önüne alınarak miktar, sondanın kullanım gerekçesi ve hastalığın tüm özelliklerinin sağlık kurulu raporunda belirtilmesi kaydıyla kullanılabilmektedir. Sondaların temini hususunda ise herhangi bir sıkıntı yaşanmamakta, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun 07/03/2005 tarih, 24291 sayılı genel yazılarında da belirtildiği üzere, sigortalılar kendileri temin ederlerse ücreti ödenmekte, yada Sağlık İşleri ti Müdürlüğü ve Sigorta Müdürlüklerince temin edilebilmektedir.

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nde ise; sigortalı ve hak sahipleri için sağlık kurulu raporları ile kullanılması gerekli görülen jelli idrar sondalarının (lofric katater, conveen easicath, hidrofilik sonda vb.) bedellerinin ödenmesi ile ilgili olarak hasta sayılarında görülen artış, kullanım adetlerinin her hasta için 8 adete kadar çıkması, bazı hastaların bu raporlar ile, rapor ve reçetede yazan adetten daha az sayıda sonda temin ettikleri ancak, rapor ve reçetede yazan adetlerde faturalandınidığı gibi tesbitler sonucu söz konusu sondaların kullanımındaki suistimallerin ve tereddütlerin önlenmesi amacı ile diğer Sosyal Güvenlik Kurumları uygulamaları da araştırılmıştır.

Bağ-Kur sigortalıları ve hak sahiplerinin değişik hastalıklar sonucu kullanılması öngörülen idrar boşaltıcı kendinden jelli kataterlere ait raporları Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık Kurulunda incelenmekte, öngörülen söz konusu kataterlerin bedelinin ödenmesi hastalığın durumuna göre karara bağlanmakta ve uygun görülen vakalarda uygun miktarlarda bedelleri ödenmektedir.

Özellikle paraplejik hastalarda, hastanın idrarını boşaltması için sağlıklı, daha uzun kullanımlı, ekonomik, steril, komplikasyonu daha az olan idrar boşaltma kataterleri de ülkemizde mevcuttur.

Kullanımları sağlık kurulu raporu ile belgelendiği takdirde uzun süre kullanımlı, kalıcı steril idrar boşaltıcı katater bedellerinin Kurumca karşılanmasında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Bilgilerinize arz ederim.

' Murat BAŞESGİOĞLU Bakan

23.- Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, Köroğlu Barajı Projesine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi GÜLER'in cevabı (7/5143)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakam Sayın Dr. Hilmi GÜLER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.03.03.2005

Ensar ÖĞÜT Ardahan Milletvekili DPT tarafından Kura Nehri üzerinde yapılması düşünülen 8 barajdan birisi olan Köroğlu Barajı (Sevimli Barajı), jeolojik konumu itibariyle fiziki açıdan çok fazla maliyeti olmaması nedeniyle yapılması mümkün olan en müsait barajdır. Bu barajın yapılması ile birlikte bölgede bitki örtüsü değişecek, soğuk olan iklim yumuşayacak dolayısı ile tarımda verimlilik artacaktır. Tarımda verimliliğin arttırılması hem bölge hem de Ardahan'da yasayan köylümüzün ve çiftçimizin gelir düzeyi de artacaktır.

1- Bölge için hayati önem taşıyan Köroğlu Barajı (Sevimli Barajımn) yapılması için herhangi bir çalışma var mıdır?

2- Bölgeyi rahatlatacak bu barajı programa alarak acilen yapılması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

A n k a r a Sayı :B.15.O.APK.0.23-300-/^J

J H ^ 05 NİSAN 2005

Konu : Yazılı Soru önergesi

4 8 3 5

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ: T.B.M.M. Başkanlığı'nın 14.03.2005 tarih ve KAN.KAR.MD.A.01.0.GNS.0.10.00.02-9760 sayılı yazısı.

Ardahan Milletvekili Sayın Ensar ÖĞÜT'ün tarafıma tevcih ettiği, 7/5143-9810 esas no.lu yazılı soru önergesi T.B.M.M. İç Tüzüğü'nün 99. Maddesi gereği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan yazılı bilgiler doğrultusunda cevaplandırılarak ekte gönderilmiştir.

Bilgilerinize arz ederim.

/L/i--i-Dr. Mehmet Hilmi GÜLER Bakan

O: 4

ARDAHAN MİLLETVEKİLİ SAYIN ENSAR ÖĞÜT'ÜN YAZILI SORU ÖNERGESİ VE CEVAPLARI

(7/5143-9810)

Soru 1 :

DPT tarafından Kura Nehri Üzerinde yapılması düşünülen 8 barajdan birisi olan Köroğlu Barajı (Sevimli Barajı), jeolojik konumu itibariyle fiziki açıdan çok fazla maliyeti olmaması nedeniyle yapılması mümkün olan en müsait barajdır. Bu barajın yapılması ile birlikte bölgede bitki örtüsü değişecek, soğuk olan iklim yumuşayacak dolayısı ile tarımda verimlilik artacaktır. Tanmda verimliliğin arttırılması hem bölge hem de Ardahan'da yaşayan köylümüzün ve çiftçimizin gelir düzeyi de artacaktır.

- Bölge için hayati önem taşıyan Köroğlu Barajı (Sevimli Barajının) yapılması için herhangi bir çalışma var mıdır?

Cevap 1 :

Kura projesi master plan raporu 2002 yılında onaylanmış olup, proje kapsamında yer alan Köroğlu barajı ve Kotanlı HES planlama çalışmaları tamamlanmıştır. Talvegden 129 m yükseklikte ve ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilmesi planlanan Köroğlu Barajında depolanacak 303 milyon m3 su ve 44 M W kurulu gücündeki Kotanlı HES vasıtasıyla yılda ortalama 192 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi hedeflenmiştir. Köroğlu barajı ve Kotanlı HES'in kesin proje çalışmaları devam etmektedir.

Soru 2 :

Bölgeyi rahatlatacak bu barajı programa alarak acilen yapılması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Cevap 2 :

Köroğlu barajı ve Kotanlı HES projesinin kesin proje çalışmalarına devam edilmekte olup, tamamlanmasını takiben bütçe imkanları dahilinde ileriki yıllar yatırım programlarına teklif edilebilecektir. Halihazırda geçmiş yıllarda ihale edilmiş çok sayıda proje tamamlanmayı beklemektedir. Bütçe imkanları ancak yürüyen projelen bitirmeye yönelik olarak kullanılmaktadır.

24.- İzmir Milletvekili Yılmaz KAYA'nın, SSK hastanelerinin devri ile ortaya çıkan sorunlara ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/5171)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ tarafından yazılı A olarak yanıtlanması hususunda aracılığınızı saygılarımla arz ederim. 28.0&.2005

Tabip odalarının, diğer sivil toplum örgütlerinin, siyasal partilerin ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'nin, sendikaların, bilimsel çevrelerin, kısacası toplumun tüm kesimlerinin karşı çıkmasına rağmen sadece hükümet istediği için SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredilmiş ve önceden belirtilen tüm sakıncalar şimdi birer sorun olarak ortaya çıkmış ve hastaların mağduriyetine neden olmuştur. Bunlardan biri de;

ameliyat olacak hastalardan gerekli cihazları kendilerinin satın almaları istendiğinden ve hastaların bu cihazlara para verememeleri nedeniyle " ameliyat olamama "

sorunudur. Hastaya yazılan reçete gereği 50 milyonluk da olsa 15 milyarlık da olsa cihazı kendilerinin alması söylenmekte, devir nedeniyle Nisan ayına kadar bütçe oluşmayacağından uygulanacak yöntemin bu olduğu ileri sürülmektedir. Ameliyat olacak hasta söz konusu cihazı parasızlık nedeniyle alamadığı için de ameliyat olamamaktadır. Bu bağlamda;

1- Ameliyat olacak hastaların gerekli cihazı kendilerinin almaları gerektiği şeklindeki uygulamadan bakanlığınız haberdar mıdır?

2- Bu uygulamanın gerçekleştirilmesini sağlayan herhangi bir yasal düzenleme var mıdır? Aksine bir yasal boşluk olduğu için mi bu kaos yaşanmaktadır?

3- Hastaların çok büyük mağduriyet yaşamasına neden olan bu fiili durumu nasıl düzeltmeyi düşünüyorsunuz?

4- Bu durum nedeniyle doğabilecek ve doğması kaçınılmaz olan ölümlerin sorumlusu mevcut düzenlemeye göre, arada kalan sağlık çalışanları olamayacağına göre kim olacaktır? Hastalann bu uygulamadan doğan maddi ve manevi zararlarını kim tazmin edecektir?

5- Bu uygulamayı ve uygulamanın yol açtığı mağduriyeti önlemek için acilen bir çözüm düşünüyor musunuz?

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

SAYI:B100THG0100002/9240

fl ?

*.

fl

.

n

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 185-190)