• Sonuç bulunamadı

Bakanlığınız enerji ihaleleri ile ilgili olarak ortaya çıkan ve yargıya intikal eden yolsuzluk iddiaları kamuoyunda geniş yankı bulmuştur. Medyaya yansıyan bazı bürokrat,

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 103-107)

Sedat PHKEL

Bakanlığınız enerji ihaleleri ile ilgili olarak ortaya çıkan ve yargıya intikal eden yolsuzluk iddiaları kamuoyunda geniş yankı bulmuştur. Medyaya yansıyan bazı bürokrat, işadamı ve siyasetçi ilişkileri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ihalelerindeki yolsuzluk iddiaları ülke gündeminde geniş yer bulmuş ve sorulara neden olmuştur. Buna göre;

1- Medyaya yansıyan, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Servet ÜST ile AKP Ağrı Milletvekili Cemal KAYA arasındaki telefon konuşmasında baraj ihalesi ile ilgili "patron" kimdir?

2- Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet SEZER'in 2 kez veto etmesine rağmen Önder PİYADE'nin genel müdür vekili olarak atanması sizin tasarrufunuz mudur? Vetoyu niye dikkate almadınız? Bu atama ile ilgili başka bir yönlendirme var mıdır?

3- EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder PİYADE, bu görevi üstlenmeden önce EÜAŞ Yönetim Kurulu üyesi midir? Değilse, 233 sayılı Kanun Hükmünde Karamame'ye aykırı olarak bu göreve vekâleten nasıl atandı?

4- Genel Müdür Yardımcısı Servet ÜST, kurumda daha önceki görevi sırasında soruşturma geçirmiş midir? Geçirdiyse ne tür bir yaptırım uygulanmıştır? ÜST ceza aldıysa genel müdür yardımcılığı görevine nasıl ve neden atandı?

5- Atadığınız bürokratların 1 yıl geçmeden tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

6- Bu yolsuzlukla ilgili olarak AKP milletvekili arkadaşlarınız tarafından ihbarda bulunulmuş mudur? Ne zaman? Bu ihbarlar karşısında nasıl bir çalışma yaptmız?

"'- Yolsuzluğun uluslararası bovutu var mıdır? Varsa onaya çıkması için nasıl bir çalışma

yürüttünüz?

8- Bu gelişmeler karşısında istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

A n k a r a Sayı : B. 15.0.APK.0.23-300- /, <£7~

Konu : Yazılı Soru Önergesi A O 7 n

* ö ^ ' 5 Nisan 2005

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ: T.B.M.M. Başkanlığımın 07.03.2005 tarih ve KAN.KAR.MD.A.Ol.O.GNS.0.10.00.02-9480 sayılı yazısı.

Balıkesir Milletvekili Sayın Sedat PEKEL'in tarafıma tevcih ettiği, 7/4996 esas nolu yazılı soru önergesi Bakanlığımda çalışmakta olan ve haklarında hukuki süreç başlatılan kamu görevlileri ile ilgili sorular olup, bu personelin halen sorgu ve yargılamalarının sürmesi de dikkate alınarak verilen cevaplar ekte sunulmaktadır.

Bilgilerinize arz ederim.

Dr. Mehmet Hilmi GÜLER Bakan

BALIKESİR MİLLETVEKİLİ SAYIN SEDAT PEKEL'İN YAZILI SORU ÖNERGESİ VE CEVAPLARI

(7/4996) Sorular:

Bakanlığınız enerji ihaleleri ile ilgili olarak ortaya çıkan ve yargıya intikal eden yolsuzluk iddiaları kamuoyunda geniş yankı bulmuştur. Medyaya yansıyan bazı bürokrat, işadamı ve siyasetçi ilişkileri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ihalelerindeki yolsuzluk iddiaları ülke gündeminde geniş yer bulmuş ve sorulara neden olmuştur. Buna göre;

1. Medyaya yansıyan, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Servet ÜST ile AKP Ağrı Milletvekili Cemal KAYA arasındaki telefon konuşmasında baraj ihalesi ile ilgili "patron" kimdir?

2. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet SEZER'in 2 kez veto etmesine rağmen Önder PİYADE'nin genel müdür vekili olarak atanması sizin tasarrufunuz mudur? Vetoyu niye dikkate almadınız? Bu atama ile ilgili başka bir yönlendirme var mıdır?

3. El")AŞ Genel Müdür Vekili önder PİYADE, bu görevi üstlenmeden önce EÜAŞ Yönelim Kurulu üyesi midir? Değilse, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye aykırı olarak bu göreve vekaleten nasıl atandı?

4. Genel Müdür Yardımcısı Servet ÜST, kurumda daha önceki görevi sırasında soruşturma geçirmiş midir? Geçirdiyse ne tür bir yaptırım uygulanmıştır? ÜST ceza aldıysa genel müdür yardımcılığı görevine nasıl ve neden atandı?

5. Atadığınız bürokratların 1 yıl geçmeden tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

6. Bu yolsuzlukla ilgili olarak AKP milletvekili arkadaşlarınız taralından ihbarda bulunulmuş mudur? Ne zaman? Bu ihbarlar karşısında nasıl bir çalışma yaptınız?

7. Yolsuzluğun uluslararası boyutu var mıdır? Varsa ortaya çıkması için nasıl bir çalışma yürüttünüz?

8. Bu gelişmeler karşısında istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

Cevaplar 1-8:

Bilindiği üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda çalışan bazı kamu görevlileri ile ilgili bir yargı süreci başlatılmıştır.

Bahse konu görevliler ile ilgili adli süreç devam ettiği için bu aşamada yargı sürecini etkileyecek değerlendirmeler ve açıklamalar yapmanın doğru olmayacağı düşünülmektedir.

4.- Ankara Milletvekili Eşref ERDEM'in, görevden alınan TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı hakkındaki iddialara ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi GÜLER'in cevabı (7/4997)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

16 Şubat 2005 Aşağıdaki sorularımın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı sayın Hilmi GÜLER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Eşref ERDEM Ankara Milletvekili

Sayın Başbakan' a ve tarafınıza 5 Kasım 2004 tarihinde yöneltmiş olduğum 2 ayrı ve yazılı soru önergesinde; diğer soruların yanı sıra size ve sayın Başbakan' a aşağıdaki soruyu yöneltmiştim.

"Müfettiş raporları ile TEDAŞ kurumu mevzuatına ve yasalara aykırı fiillerde bulundukları belirlenen, bu nedenle görevden alınan ve görevden alınmalar ile ilgili işlemin iptali için açtıkları davaları yitiren personelin; atama kararnameleri Cumhurbaşkanlığı Makamı'nca geri çevrilmiş olmasına rağmen, ısrarla üst düzey görevlere getirilme nedenleri nedir?"

Söz konusu önergemde,

"Bu kişilerin üst görevlere getirilmemeleri konusundaki önerilere rağmen, Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısı olarak atamalarının yapılması için, hükümetiniz tarafından üçlü kararname düzenlenmiştir. Bu kararnameler Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından "imzalanmayarak" iade edilmiştir. Ancak, sözü edilen kişiler; halen EÜAŞ Genel Müdürü, Körfez E.D.A.Ş. Genel Müdürü, TEDAŞ Genel Müdür Yardımcıları olarak görevlerini sürdürmektedirler." diyerek, bu kadroların somut örneklerini de vererek, uyarı görevimi yapmıştım

Sayın Başbakan adına Devlet Bakanı sayın Mehmet Ali ŞAHİN "in koordinasyonunda hazırlanan 13 Ocak 2005 tarihli yanıt yazısını almama karşın, bugüne kadar sizden bir yanıt alamadım.

Yukarıdaki sorunun ve açıklamanın muhatapları arasında olan ve sayın Cumhurbaşkanı'nın kararnamesini imzalamayarak 2 kez geri çevirdiği Önder '-'VADE, daha sonra sizin imzanızla "tedviren" EÜAŞ Genel Müdürlüğü'ne getirilmişken, 13 Şubat 2005 tarihinde, ihalelerde yolsuzluk yaptığı iddiası ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştır. Konunun son günlerde basında yer alması üzerine yaptığınız açıklamalarda, operasyon için sizin düğmeye bastığınızı ifade ediyorsunuz. Oysa, soru önergeme sayın Başbakan adına verilen yanıta esas olan, belgeler arasında yer alan, TEDAŞ tarafından hazırlandığı anlaşılan ve sizin imzanızla gönderilen yazıda, söz konusu atamalar ısrarla savunulmaktadır

T.B.M.M. B:82 12.4.2005 0 : 4 Bu hususlar doğrultusunda;

1- Müfettiş raporları ile TED AŞ kurumu mevzuatına ve yasalara aykırı fiillerde bulundukları belirlenen, bu nedenle görevden alınan ve görevden alınmalar ile ilgili işlemin iptali için açtıkları davaları yitiren personelin;

atama kararnameleri Cumhurbaşkanlığı Makamı'nca geri çevrilmiş olmasına rağmen, ısrarla üst düzey görevlere getirilme nedenleri nedir?

2- 13 Şubat günü tutuklanana kadar, sizin imzanızla EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nü "tedviren" yürütmekte olan Önder PİYADE'yi, aynı zamanda EÜAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak atamanızın gerekçesi nedir?

3- EÜAŞ Yönetim Kurulu'nun 4 aydır toplanamadığı, 3 üyesinin görev süresinin dolduğu ve tutuklanana kadar, fiili olarak Önder PİYADE tarafından yürütülmekte olmasının hukuki ve ahlaki dayanağı nedir?

4- Önder PİYADE ile ilgili "soruşturma sürecini Temmuz'da başlattığınızı"

söylediğiniz halde hakkında muhtelif iddialar bulunan bu bürokratı hangi

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 103-107)