• Sonuç bulunamadı

Bilgi ve gereğini arz ederim

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 166-173)

KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ SAYIN MEHMET S.KESİMOĞLU'NUN

T.B.M.M. 7/5120 ESAS SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİNE DAİR

SORULAR VE CEVAPLARI SORULAR:

Saray-Kırklareli yolunun Pınarhisar İlçesinin güneyindeki 1 .sınıf tarım arazilerinden geçecek olması yörede yaşayan vatandaşlarınızın tepkilerine neden olmuştur.

1- Saray-Kırklareli devlet yolunun güzergahı Pınarhisar ilçesinin güney bölümünden geçmesi planlanmış mıdır? Yol güzergahı üzerinde işaretleme çalışmaları yapılmış mıdır?

Yapılmışsa ne zaman yapılmıştır?

2- Söz konusu yolun yapımına ne zaman başlanması planlanmıştır? Yolun inşaatının ne zaman bitirilmesi öngörülmektedir?

3- Yol güzergahı nasıl saptanmıştır? Mevcut planlardaki yol güzergahı saptanırken hangi ölçütler dikkate alınmıştır?

4- Yol güzergahı neden Pınarhisar ilçesinin kuzeyindeki arazi yapısı kayalık ve genelde hazine mülkiyetindeki araziden değil de, güneydeki mülkiyeti vatandaşlara ait l. sınıf tarım arazilerinden geçirilmektedir? Bu hem kamulaştırma masraflarının artmasına, hem de bu bölgedeki verimli tarım arazilerinin kaybına yol açmayacak mıdır?

5- Kuzeyden geçecek güzergahın güneyden geçecek güzergaha göre daha kısa olduğu doğru mudur? Aradaki fark kaç kilometredir?

6- Ortaya çıkacak tüm bu olumsuzluklar göz önüne alınarak, Saray-Kırklareli devlet yolunun Pınarhisar ilçesinin kuzeyindeki alternatif güzergahtan geçirilmesi için bir girişimde bulunmayı düşünür müsünüz?

CEVAPLAR:

1-Saray Kırklareli Devlet Yolu üzerindeki yatay ve düşey standartların yükseltilmesine yönelik etüt proje mühendislik hizmetleri; 30.06.2000 tarihinde ihale edilmiş ve 17.05.2001 tarihinde de çalışmalara başlanılmıştır.

Saray-Kırklareli Devlet Yolunun Pınarhisar şehir geçişine ait proje güzergahı ise güneyden geçmektedir. Arazi çalışmalarına da 2004 yılında başlanılmıştır.

2- Sözü edilen yolun yapımı, 2005 yılı yatırım programında yer almamaktadır.

3- Pınarhisar ilçesi şehir geçişindeki yoğun yapılaşmadan doğacak kamulaştırma maliyetleri ile imar planında ayrılan 20 m.lik koridor nedeniyle, mevcut yol güzergahı tercih edilmemiştir. Bunun üzerine, ilçenin kuzey ve güney yönünde, proje için uygun olabilecek alternatif güzergahlar araştırılmıştır.

Yolun kuzey taraftan geçirilmesinin, askeri alanlar nedeniyle, güvenlik açısından uygun olmayacağı yönünde; Milli Savunma Bakanlığınca görüş belirtilmiştir.

Dolayısıyla, Pınarhisar ilçesi şehir geçişine ait mevcut yolun ve Kuzey yönü güzergahının kullanılması imkanı kalmadığından, ilçenin Güney tarafında çalışmalar başlatılmıştır.

4- İlçenin Güney yönünde tespit edilen 2 alternatif güzergahtan birisi olan imarlı kesimin kamulaştırma maliyeti yüksek olduğu için tercih edilmemiştir. Yolun ikinci alternatif güzergah olan arazinin imarsız kesiminden geçirilmesinin maliyet yönünden daha uygun alacağı düşünüldüğünden, proje çalışmalarına bu güzergahta devam edilmiştir.

5- Güney alternatif güzergahı yaklaşık 12 km., Kuzey alternatif güzergahı da yaklaşık

^0,5 km. dir. Aradaki fark ise 1,5 km.dir.

* 6- Teknik ve ekonomik tüm detaylar düşünüldükten sonra, karar verilen bu yol

^güzergahında değişiklik yapılması şimdilik söz konusu değildir.

15.- istanbul Milletvekili Emin ŞlRlN'in, Bozüyük-Adapazarı karayoluna, Bozüyük ve Bilecik için çevre yolu yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/5122)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Bayındırlık ve İskan Bakanı Sayın Zeki ERGEZEN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 04.03.2005

ÜT

Emin ŞİRİN İstanbul MİLLETVEKİLİ 1- Türkiye'nin en önemli karayolu güzergahlarından biri olan Bozöyük-Adapazarı

arasındaki karayolunun çiftyol (duble yol) şekline dönüştürülmesi projesi programda mıdır? Bu güzergahın çift yol haline getirilmesi ne zaman gerçekleştirilecektir?

2- Bu kapsamda, Bozöyük ve Bilecik için çevreyolu yapımı düşünülmekte midir*?

T.C

BAYINDIRLIK VE ISKAN BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

Sayı : B.09.0.APK.0.21.00.17/ 6$ C

Konu : İstanbul Milletvekili ( ] û MJÇ/>M onnc

Emin ŞİRİN'in ü ö W ^ ' } âXÜ

Yazılı Soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 14.03.2005 tarihli ve KAN.KAR.MD.A.Ol.O.GNS.0.10.00.02-9760 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alman; İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Bakanlığıma yöneltmiş olduğu T.B.M.M. 7/5122 Esas sayılı yazılı soru önergesine ait cevabımız ekte sunulmuştur.

Bilginizi ve gereğini arz ederim.

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SAYIN EMİN ŞİRİN'İN T.B.M.M. 7/5122 ESAS SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİNE

AİT SORULAR VE CEVAPLARI

SORULAR:

1- Türkiye'nin en önemli karayolu güzergahlarından biri olan Bozüyük-Adapazan arasındaki karayolunun çift yol (duble yol) şekline dönüştürülmesi projesi programda mıdır? Bu güzergahın çift yol halinde getirilmesi ne zaman gerçekleştirilecektir?

2- Bu kapsamda, Bozüyük ve Bilecik için çevre yolu yapımı düşünülmekte midir?

CEVAPLAR:

1- Bozüyük-Mekece Yolu İyileştirme Projesi I.ve II. Kısım olmak üzere, bölünmüş yol olarak yatınm programında yer almaktadır.

I. Kısmın yapımına 06.03.2003'de başlanmıştır. Sözleşmeye göre işin bitiş tarihi 06.05.2007' dir.

II. Kısmın yapımına ise 05.03.2003'de başlanmış olup, sözleşmeye göre 05.05.2007'de bitecektir. Her iki kesimde de yapım çalışmaları devam etmektedir.

2- Bozüyük çevre yolu 1 .kısım içinde yer almakta olup, Bozüyük aynmından itibaren, toprak işleri ve sanat yapılan çalışmalan devam etmektedir. Çevre yollan Bozüyük ve Bilecik geçişinde tamamen mevcut yolu terk etmektedir. Bilecik geçişi, Küplü mevkiinden 2,5 Km.

sonra anayoldan aynlıp, Vezirhan mevkiinden itibaren tekrar projeli yola oturmaktadır. Bilecik aynmından itibaren 2 adet tünel çalışması ile birlikte toprak işleri, köprü ve diğer sanat yapısı çalışmalan devam etmektedir.

16.- İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, duble yol çalışmalarına ve Bolu Otoyol Geçiş Tüneli için yapılan harcamaya ilişkin sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/5123)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorulanının Bayındırlık ve İskan Bakanı Sayın Zeki ERGEZEN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 04.03.2005

£L

Emin ŞİRİN İstanbul MİLLETVEKİLİ 1- Son iki senedir yürütülen çiftyol (duble yol) çalışmalarının detaylarını, işlerin

tamamlanma durumlarını ve önümüzdeki üç sene içerisinde öngörülen çiftyol çalışmalarının programı nedir?

2- Bolu Otoyol Geçiş Tüneli için bugüne kadar dolar bazında ne kadar para harcanmıştır?

Bundan sonra harcanacak olan para ne kadardır? Ne zaman bitmesi öngörülmektedir?

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

Sayı : B.09.0.APK.0.21.00.17/ G^C

Konu : İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in Yazılı Soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 14.03.2005 tarih ve KAN.KAR.MD.A.01.0.GNS.0.10.00.02- 9760 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ekinde alınan; İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Bakanlığıma yöneltmiş olduğu T.B.M.M. 7/5123 Esas sayılı yazılı soru önergesine ait cevabımız ekte sunulmuştur.

Bilginizi ve gereğini arz ederim.

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SAYIN EMİN ŞİRİN'İN T.B.M.M. 7/5123 ESAS SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİNE

AİT SORULAR VE CEVAPLARI

SORULAR:

1- Son iki senedir yürütülen çiftyol (duble yol) çalışmalannm detaylarını, işlerin tamamlanma durumlarını ve önümüzdeki üç sene içerisinde öngörülen çiftyol çalışmalarının programı nedir?

2- Bolu Otoyol Geçiş Tüneli için bugüne kadar dolar bazında ne kadar para harcanmıştır? Bundan sonra harcanacak olan para ne kadardır? Ne zaman bitmesi öngörülmektedir?

CEVAPLAR:

1- 2002 yılı sonundan itibaren Acil Eylem Planı kapsamında toplam 3600 Km bölünmüş yol sathi kaplama seviyesinde tamamlanarak trafiğe açılmıştır. 1000 Km'lik kesim ise alt temel seviyesine getirilmiş ve 200 km.lik kesimde ise toprak tesviye kodu seviyesinde olmak üzere, 4800 km. bölünmüş yol çalışması yapılmıştır. Önümüzdeki üç yıl içerisinde hükümetin hedeflediği 15 000 km. bölünmüş yol tamamlanacaktır.

2- Bolu Dağı geçişi için, bugüne kadar 769 527 613 ABD Dolan harcama yapılmış olup, bitirilmesi için gerekli 300 858 129 ABD Dolan ödeneğin temini halinde 15.12.2006 tarihinde bitirilecektir.

0 8 NiSAN 2005

17.- İstanbul Milletvekili Emin ŞÎRIN'in, Avrupa Anayasası Nihai Senedinin bir maddesinde yer alan Kıbrıs'la ilgili bildiriye ilişkin sorusu ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdul­

lah GÜL'ün cevabı (7/5127)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorumun Dışişleri Bakanı Sayın Doç.Dr. Abdullah GÜL tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 03.03.2005

Emin ŞİRİN İstanbul MİLLETVEKİLİ 03.01.2005 tarih ve 7/4653 sayılı soru önergemdeki, "29 Ekim 2004 tarihinde Roma'da imzalanan Avrupa Anayasası Nihai Senedi'nin 38. maddesinde yer alan Kıbrıs'a ilişkin bildirinin, yani AB Nezdindeki Daimi Temsilcimizin AB Komisyonunu muhatap alarak yazdığı ve Kıbrıs'ın ne şekilde tanındığının izahı yapılan mektubun tam ve eksiksiz metni nedir" sorusuna verilen geniş cevapta, soruya cevap verilmemiş, AB Anayasası Nihai Senedinin 38. maddesinde yer alan Kıbrıs'a ilişkin bildiri açıklanmamış, buna mukabil 01.05.2004 tarihli açıklamaya yer verilmiştir.

Bu nedenle aşağıdaki sorumun tatminkar şekilde cevaplandırılmasını ederim:

S o m :

29 Ekim 2004 tarihinde Roma'da imzalanan Avrupa Anayasası Nihai Senedi'nin 38.

maddesinde yer alan Kıbrıs'a ilişkin bildirinin, yani AB Nezdindeki Daimi Temsilcimizin AB Komisyonunu muhatap alarak yazdığı ve Kıbrıs'ın ne şekilde tanındığının izahı yapılan mektubun tam ve eksiksiz metni nadir?

T . C .

D I Ş İ Ş L E R İ B A K A N L I Ğ I 0 8 NİSAN 2005 Kuzeydoğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcılığı

Sayı : 156.22/2005/KDGY/l 18246 Kona : Soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi:a) 14.03.2005 tarihli ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-9760 sayılı yazılan.

b)l6.02.2005 tarihli ve 156.22/2005/KDGY/32936 sayılı yazımız.

İlgi (a) yazılan ekinde yer alan İstanbul Milletvekili Sayın Emin Şirin'in (7/5127) esas numaralı yazılı soru önergesi esasen ilgi (b) yazımızla yanıtlanmış ve sözkonusu yazımızın birinci paragrafında soru önergesinde konu edilen AB nezdindeki Daimi Temsilcimizin mektubunun içeriği hakkında bilgi verilmiş, Sayın Milletvekilinin sorulanna yamt teşkil eden hususlarda mektuptan doğrudan alıntılar da yapılmıştı.

Sayın Milletvekilinin soru önergesinde atıfta bulunduğu ve Kıbns'm ne şekilde tanındığı hususundaki görüşler ilgi (b) yazımız ekinde sunulan Bakanlığımın 1 Mayıs 2004 tarihli açıklamasında mevcut bulunmaktadır. AB nezdindeki Daimi Temsilcimizin AB Konseyi Genel Sekreterine muhatap mektubunda da bu açıklamaya doğrudan gönderme yapılmıştır.

Saygılarımla arzederim.

Abdullah GÜL

Dı»islerl Bakanı v«

Başbakan Yardımcıaı

-P^^— >^\AÛ

18.- istanbul Milletvekili Gürsoy EROL'un, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonuna ve özel bir seyahat şirketine yönelik iddialara ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Mehmet AYDIN'ın cevabı (7/5128)

01.03.2005 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Devlet Bakanı Sayın Prof. Dr. Mehmet AYDIN tarafından yazıh olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Gürsoy EROL İstanbul Milletvekili

SORULAR:

Yılın 10 ayı umre organizesi yapan A Grubu bir seyahat acentesi, Hac.mevsimi geldiğinde, ülkeye 1 milyon Dolann altında döviz girdisi sağlıyorsa Hac organizesi yapamamaktadır. Bu durum ihtisas sahibi olmayan şirketlerin, ibadet boyutu bulunan Hac görevini tam anlamıyla yerine getiremedikleri ve Haccın daha pahalıya mâl olduğu şikayetlerini gündeme getirmektedir.

1) Bu şikayetler doğru mudur? Eğer doğru ise Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda neler yapmayı düşünmektedir?

2) Vatandaşlar Hac organizenin hava yolu yanında kara ve deniz yoluyla da yapabilmesi için talepte bulunmaktadırlar, bu konuda önümüzdeki sene yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

3) Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hac organizasyonu nedeniyle son üç yıl ve net olarak kân (ayn ayn dökümlü kaç TL ve ya YTL) dir? Bu gelir daha sonra nerelere harcanmaktadır?

T.C.

DEVLET BAKANLIĞI

Sayı : B.02.0.004/ O o C 2

Ko,.u : 11 I •** /2005 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi : 14.03.2005 tarih ve A.01.0.GNS.0.10.00.02-9760 saydı yazınız.

İstanbul Milletvekili Gürsoy EROL'un Bakanlığıma tevcih ettiği 7/5128 esas nolu yazüı soru önergelerine verilen cevap ilişikte sunulmuştur.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Prof.ftr.Mchnıct AYDIN

wM

Devlet Bakanı

T.B.M.M. B:82 12.4.2005 0 : 4

İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol'a ait 01/03/2005 tarihli ve 7/5128

Belgede T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ (sayfa 166-173)