• Sonuç bulunamadı

PROBLEMS OF ISLAMIC WORLD AND SOLUTION OFFERS

conference

konferans

Üniversitemiz tarafından “İslam Dünya- sı’nın Problemleri ve Çözüm Önerileri” konulu bir konferans düzenlendi. Konfe- ransa Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakül- tesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri KIR- BAŞOĞLU konuşmacı olarak katıldı. Konferansta açılış konuşmasının ardın- dan Kur’an-ı Kerim okundu. Daha sonra Prof. Dr. Hayri KIRBAŞOĞLU kürsüye geldi. Prof. KIRBAŞOĞLU şöyle konuştu: “Ülkemiz İslam Dünyası ve kabaca Batı diyebileceğimiz üç eksen çerçevesinde neredeyiz, nereye gidiyoruz, ne yapmalı- yız sorularına kendi mütevazı birikimim çerçevesinde cevap aramaya çalışacağım. Tabiatıyla başlangıçta şuna işaret edilmesi gerekir; burada İslam Dünyası’nın prob- lemleri ve çözüm önerileri konulu bir baş- lık sizlere sunuldu. Ancak son 20-30 yılda yaşanan gelişmelerden sonra artık İslâm’la ilgili tartışmaların çok farklı bir perspek- tifle yeniden ele alınması zaruriyeti de or- taya çıktı. Çünkü küreselleşme denilen bir

this effort. When we say Islam, we generally think classical exegesis, hadith, fiqh, theology works in our libraries. However, literature on Islamic thought is not less or less important than the old one both quantitatively and qualitatively. As we know, questions of why did Islamic World fall, why did it face with imperialism and oc- cupants, and why did it become so, is generally started by Cemalettin AFGANI and Muhammed IKBAL in Contemporary Islamic Thought. Ce- mallettin AFGANI is a person who defends Islamic union and creates offers on what Islamic World should do. On the other hand, Muhammed IKBAL is national poet and founding father of Pakistan…

Islamic Thought has continued to create active- ly in every area of the Islamic World up to now and still continues to create. I will mention about this creating people and their works from time to time during my speech. Firstly, I’ll mention about a number of book and writer names because our aim is to show you that contenting with the knowledge given here is not true, to introduce these contemporary philosophers to you directly and to make a prudential projection inspiring their thoughts.”

Prof. Dr. Hayri KIRBASOGLU who is Member of Faculty of Theology of Ankara University signed his books after the conference.

conference

konferans

A conference on “Problems of Islamic World and Solution Offers” was arranged by our university. Prof. Dr. Hayri KIRBASOGLU who is Member of Faculty of Theology of Ankara University took part in the conference as speaker. Koran was read after opening speech in the conference. Later, Prof. Dr. Hayri KIRBASOGLU came to stand. Prof. KIRBASOGLU said: “I try to find answers for the questions; where are we, where are we going, and what should we do based on three aspects; our country, Islamic World and Western Countries. It must be pointed out that we have a subject named problems of Islamic World and solution offers here. However, there is a necessity to deal with discus- sions regarding Islam with a different perspective after improvements in the last 20-30 years. Be- cause, we face with a fact called globalization. We face with the fact that the world is becoming a lit- tle village. We are in a critical period that relation- ships between societies, individuals, organizations gather speed and social change reaches a speed that was not in any period of the history and these can cause disappearance of both communication technologies and limits of these technologies. This question of why is Islamic World in this situa- tion or why doesn’t it show demanded performance is not a question asked by us for the first time. This question was asked by a number of Islamic intel- lectual people and people who devoted themselves to this issue at the beginning of 20th century after the Ottoman Empire fell. It is still asked. There is a great effort on this issue and a great literature for

olgu ile karşı karşıyayız. Dünyanın küçük bir köye dönüştüğü olgusuyla karşı karşıya- yız. Hem iletişim teknolojilerinin hem de bu teknolojilerin nerdeyse sınırları ortadan kaldırmasına varacak kadar toplumlar ara- sında, bireyler arasında, kurumlar arasın- daki ilişkilerin hızlandığı ve sosyal deği- şimin, tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar baş döndürücü bir hıza eriştiği bir kritik dönemden geçiyoruz.

Şimdi bu soru, yani İslam Dünyası niye bu halde, niye istenen performansı sergileye- miyor sorusu ilk defa bizim sorduğumuz bir soru değil. Bu soru, İslam Dünyası’n- da, Osmanlı Devleti yıkılıp parçalandık- tan sonra, yani 20. yy başlarında, aslında birçok İslam entelektüeli ve pek çok İslam dava adamı tarafından sorulmuştur. Hala sorulmaya devam ediliyor. Bu konuda muazzam bir fikri çaba söz konusudur ve bu fikri çabaların muazzam bir literatürü. İslam dediğimizde genelde kütüphanele- rimizi dolduran klasik tefsir, hadis, fıkıh, kelam eserleri akla gelir. Ancak son yüzyıl- da İslam davası, İslam düşüncesi etrafında oluşan literatür, geçmişteki literatürden az ve önemsiz olmayan son derece önemli, hem niceliksel hem niteliksel olarak önem- lidir.

Hepimizin bildiği gibi İslam Dünyası niçin parçalandı, niçin emperyalizmin,

işgalcilerin pençesine düştü, niçin bu hale geldi, paramparça oldu sorusu, Çağdaş İslam Düşüncesi’nde genellikle Cemalettin AFGA- Nİ ile Muhammed İKBAL’le başlatılır. Cema- lettin AFGANİ İslam birliğini savunan İslam Dünyası’nın ne yapması gerektiği konusunda fikir üreten bir fikir ve eylem adamı. Öte yandan Muhammed İKBAL Pakistan’ın milli şairi, Pakistan’ın fikir babası…

Bugüne gelene kadar İslam Dünyası’nın her bölgesinde İslam düşüncesi aktif bir biçimde üretmeye devam etmiştir hala da bu üretim devam etmektedir. Bu üretim aktörlerinden, bunların eserlerinden konuşmamız esnasında zaman zaman bahsedeceğim. Öncelikle bol bol kitap yazar isminden bahsedeceğim çün- kü amacımız, burada sizlere sunulan bilgilerle yetinmenin doğru olmadığını göstermek, bu çağdaş düşünürlerle doğrudan tanışmanızı sağlamak ve bunların düşüncelerinden ilham alarak geleceğe yönelik bir projeksiyon yap- maktır.”

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğ- retim Üyesi Prof. Dr. Hayri KIRBAŞOĞLU konferans sonrasında kitaplarını imzaladı.

Akademi AdıyamanEKIM/ 15 Academi AdıyamanOCT. / 15

84 85

It is not very old, until the end of the 1970s, the pilgrimage journey in Adıyaman was