• Sonuç bulunamadı

Ulusal satış ofisleri için talep planlama sürecinde kullanılan yöntemler, dış etkenlerden kaynaklı süreçteki aksaklıklar, sistemsel alt yapılar ve insan kaynaklı hatalardan dolayı üretim süresi uzayabilmekte, riskler oluşmaktadır. Tez çalışmasının konusu bu süreçteki hataların analiz edilmesini kapsamaktadır. Talep planlama sürecindeki hatalardan kaynaklı fazla veya eksik üretim yapma sonuçları ile karşılaşılmış ve etkileri büyük olmuştur. Grup içindeki prestijin kaybolmaması, süreçlerin doğru ve sistemli ilerlemesi ve hataların bir sonucu olan maliyetlerin azaltılması için konu önem taşımaktadır.

Hangi hataların sürece daha çok etki ettiği ve öncelikli olduğu tespit edilebilir. Bunun için süreç öncelikle incelenerek revize edilmelidir. Yenilenmiş süreçte hatalar, iyileştirilmesi gereken süreç adımları belirlenmelidir, önleyici tespit aksiyonları ve iyileştirme aksiyonları alınmalıdır. Hatalar farklı yöntemler ile analiz edilmelidir. Şekil 4.1’de ulusal satış ofisleri için uygulanan talep planlama iş akış süreci verilmiştir.

Şekil 4.1. Ulusal satış ofisleri için talep planlama süreci.

H E

E

H

Aylık üretim planını revize etmek için sorumlularla görüşülür (11)

H Aylık üretim planı ve

S&OP dosyası ulusal satış ofisi için uygun

mu? (10)

S&OP toplantısı düzenlenir (9) Yeni aylık tabanlı S&OP dosyası

hazırlanır (8)

Aylık tabanlı üretim planı

alma (7) Üretim planlaması için sorumlulara yeni

talep verileri yayınlanır (6) BAŞLA

Tesisler için talep rakamları hesaplanır (3)

IBP sistemindeki talep verileri (uzlaşılan talep) (1) Ulusal satış ofislerinin ay sonu stok durumu (2) Talep rakamları ve firma siparişleri eşleşiyor mu? (4)

Gerçek talep rakamları ilgili ulusal satış ofisi ile tartışılır (5)

Ulusal satış ofisi ile bir anlaşma sağlandı

mı? (12)

BİTİR E

• Süreçteki ilk adımda, her ulusal satış ofisi için talep miktarları (FC verileri) her ayın 3.haftasında IBP (Entegre İş Planlayıcısı) adı verilen sistemden alınır. Bu rakamlar SNP (Tedarik Ağı Planlayıcısı) ‘ler için her ayın son Cumasından bir sonraki Pazartesi günü sistemde mevcut olmalıdır.

• 2.adımda ulusal satış ofislerinin ay sonu stoku SAP’de MCBA modülü üzerinden çekilmektedir.

• 3.adımda firmaya ait üretim satış ve teslimat miktarları MB51 modülü üzerinden indirilir. Ay sonu stok durumu MCBA üzerinden indirilir. Müşteriler için talep rakamları hesaplanır. Her müşteri için DOC (Days of cover) yani müşterinin tutması gereken stoklar hesaplanır.

• 4. adımda müşterinin siparişleri ile hesaplanılan talep rakamları karşılaştırılarak analiz yapılır.

• 5. Adımda talep rakamları ve müşteri siparişleri uyuşmuyorsa yapılan karşılaştırmaya göre ihtiyaçlarının artırılması ve azaltılması onayı ulusal satış ofisinden talep edilir.

• 6. Adımda talep rakamları ve firma siparişleri uyuşuyorsa, onaylanmış talep rakamları üretim planlaması için üretim planlama sorumlularına iletilir.

• 7.adımda aylık detaylı üretim planları, üretim planlamacılardan alınır.

• 8.adımda yeni aylık S&OP (Satış ve Operasyon Planlama) dosyaları bir önceki ayın üretim, teslimat, satış ve ay sonu stok durumu ve güncellenmiş aylık tabanlı üretim planı verilerine göre hazırlanır.

• 9.adımda ilgili ulusal satış ofisi ile S&OP toplantısı organize edilir.

• 10. Adımda aylık üretim planı ve S&OP dosyalarının ulusal satış ofisi için uygun olup olmadığına bakılır. Üretim ve teslimat planları ulusal satış ofisi ile

değerlendirilir. Taleplerinin azalması veya artmasına karşılık hazırlanmış S&OP dosyasının ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığı analiz edilir.

• 11.adımda üretim planı ve S&OP dosyası ulusal satış ofisi için uygun değilse, aylık üretim planını gözden geçirmek için üretim planlamacılarla görüşülür.

• 12.adımda ilgili ulusal satış ofisi ile anlaşmaya varılması beklenmektedir ve aylık tabanlı S&OP dosyası doğrulanır ve süreç tamamlanmış olur. Sonrasında hazırlanmış üretim planlarına göre üretimler gerçekleştirilerek, teslimat planlarına uygun olarak müşterilere teslimi yapılmaktadır.

Üretim planlama personelleri o ayın talep rakamlarının, bir önceki ayın talep rakamları ile dengelenmesini ve müşteri siparişlerinin üretim ve teslim süresine göre zamanında girilmesini beklemektedir. Talep planlama personelleri talep rakamlarının önceki ay ile dengelenmesini ve müşterinin uygun teslim süreleri ile doğru siparişler oluşturmasını sağlamaktadır.

Ulusal satış ofisi teyit edilen miktarların zamanında üretilmesini ve teslim edilmesini beklemektedir. Üretim planlamacılar ilgili ayda teyit edilen üretim durumunu kontrol eder ve teslimatları müşteri taleplerine göre düzenler. Talep rakamları ve firma siparişlerine göre müşteri ile uzun vadeli üretim ve teslimat planı için anlaşma yapılması beklenmektedir. Üst yönetim ise KPI’lara (performans göstergeleri) ulaşılmasını beklemektedir. Firmanın yapması gereken ise hedeflere ulaşılmasını dikkate alarak müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Aylık performans göstergeleri için bitmiş ürün stok analizi, satış kaybı analizi (shortfall analysis) ve müşteri memnuniyeti kriter olarak belirlenebilir. Burada amaç her ay stok seviyesinin stok hedefinin altında kalmasını sağlamaktır, her ay satış kaybı değeri hedefin altında olmalıdır, müşteri memnuniyeti mümkün olduğunca fazla olmalıdır. Müşteri memnuniyeti birebir veya anketler aracılığı ile ölçülebilir.

Tedarik zinciri risk yönetiminin ilk aşaması olan riskleri oluşturan hatalar belirlendikten sonra, hataların analizi için literatürde ve birçok sektörde çoğu kez kullanılmış olan Süreç HTEA yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntemin açık yönlerinin

bulunması sebebi ile bu açıkları kapatabilmek için henüz az sayıda çalışma yapılmış olan Bulanık ÇKKV yöntemleri ile hatalar analiz edilmiş ve Süreç HTEA yönteminde dikkat çekilen eksikler için Bulanık ÇKKV yöntemleri ile sonuçların nasıl değiştiği karşılaştırılmıştır.

Çalışmada izlenilen adımların şematik gösterimi Şekil 4.2’de verilmiştir.

Şekil 4.2. Araştırma metodolojisi.

Benzer Belgeler