• Sonuç bulunamadı

5. Üstbiliş Anlama Süreçleri: Birçok kişi farkında olsa da olmasa da okuduğunu anlayıp anlayamadığını izleme, kendi düşünme ve öğrenme yollarını

1.5 Problem Cümles

İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri ile Türkçe dersine yönelik tutumları ve akademik başarıları arasında ilişki var mıdır?

1.6 Amaç

Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduklarını anlama düzeyleri ile Türkçe dersine karşı tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaca ulaşmak için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.

1. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları nasıldır? Öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumları cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

2. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama puan ortalamaları nasıldır? Öğrencilerinin okuduğunu anlama puan ortalamaları cinsiyet değişkinine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

3. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları nasıldır? Öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

4. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel akademik başarı puan ortalamaları nasıldır? Öğrencilerinin genel akademik başarı puan ortalamaları cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

5. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları öğrencilerin ailelerinin gelir durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

6. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama puan ortalamaları ailelerinin gelir durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

7. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları ailelerinin gelir durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

8. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel akademik başarı puan ortalamaları öğrencilerin ailelerinin gelir durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

9. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları öğrencilerin baba eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

10. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama puan ortalamaları öğrencilerin baba eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

11. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları öğrencilerin baba eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

12. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel akademik başarı puan ortalamaları öğrencilerin baba eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

13. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları öğrencilerin anne eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

14. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama puan ortalamaları öğrencilerin anne eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

15. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları öğrencilerin anne eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

16. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel akademik başarı puan ortalamaları öğrencilerin anne eğitim durumlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta mıdır?

17. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutum puanları okuduğunu anlama düzeylerine göre farklılaşmakta mıdır?

18. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarı puanları okuduğunu anlama düzeylerine göre farklılaşmakta mıdır?

19.İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin genel akademik başarı puanları okuduğunu anlama düzeylerine göre farklılaşmakta mıdır?

20. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumları, okuduğunu anlama düzeyleri, Türkçe dersi akademik başarı puan ortalamaları ve genel akademik başarı puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde ilişki var mıdır?

1.7 Önem

Toplum ve insan hayatında çok önemli bir yer tutan okuma becerisi her alanda kullanılan bir etkinliktir. Aynı zamanda bütün öğrenme etkinliklerinin temel unsurlarından biridir. Hayat boyunca öğrenilen bilgilerin önemli bir bölümü okuma yoluyla elde edilir.

Öğretim programlarımız, çocuğa bilgiyi doğrudan aktarmak yerine öğrenciye, bilgiye ulaşma yollarını gösterecek şekilde hazırlanmıştır. Bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüzde çocuğun öğretim merkezinde olduğu bir eğitim anlayışı benimsenmiştir. Çünkü bu anlayışa göre çocuk, araştıran, öğrenen, yorumlayan, keşfeden, yeni elde ettiği bilgileri önceki bilgileriyle bütünleştiren,

üretici bir kişiliğe sahiptir. Bu özellikleri taşıyacak bir kişinin, akıcı okumaya ve okuduğunu anlamaya sahip olması gerektiği kaçınılmazdır.

İlköğretimin birinci sınıfından itibaren öğretimi yapılan Türkçe derslerinin en önemli amaçlarından biri, öğrencilere okuduklarını ve dinlediklerini anlama yeteneği kazandırmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için de öğretmenlerin öğrencilere okuma ve anlama eğitimi vermeleri gerekmektedir.

İlköğretim ikinci kademeye gelen öğrenciler okumanın mekanik yönünü (harfleri, kelimeleri tanıma, bunları seslendirme vb.) öğrenmiş, zevk için okuma becerilerini kısmen kazanmıştır. Bu dönemde yapılacak okuma eğitimi, çocuğun çok yönlü ve hızlı olan gelişim yeteneklerine cevap verebilecek doğru, hızlı ve anlamlı okuma becerisini geliştirebilecek şekilde olmalıdır. Okuma eğitimi çalışmalarının başlangıcında öncelikle, öğrencilerin okuma düzeyinin saptanması, yani anlamanın ve okuma hızının belirlenmesi gerekir. (Özbay, 2006b: 4)

Okuma becerisinin hayatın bütün aşamalarına yayılan bir alışkanlık hâline getirilmesi ilköğretim sürecinde iyi bir okuma eğitimi verilmesini gerektirir. Öğrencilerin okuduklarını anlama düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler iyi belirlenebilirse ve öğrencilerin okuduklarını anlama düzeyleriyle ilişkili diğer eğitim unsurlarının anlamaya etkisi doğru olarak ortaya konabilirse daha sağlıklı bir okuma eğitimi yapmak mümkün olacaktır. Bu bakımdan bu çalışma ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeylerini ölçmesi ve ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri ile Türkçe dersine yönelik tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi ortaya koyması bakımından önemlidir.