• Sonuç bulunamadı

Bence yayı

sıkıĢtırdığımızda yayda depolanan enerji yayı aynı miktarda gerdiğimizden daha büyüktür.

Hiç olur mu öyle Ģey? Bence yayı gerdiğimizde depolanan enerji aynı miktarda

sıkıĢtırdığımızdan daha büyüktür.

Bence her ikiniz de yanlıĢsınız. Yayı aynı miktarda sıkıĢtırsak ta gersek te aynı büyüklükte enerji depolanır.

6.Adım (Sağ mod) Öğrendiklerinle Denemeler Yap Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgilerden yararlanarak el becerilerini kullanmalarını sağlamak.

Etkinlik: Öğrenciler gruplara ayrılır. Bir ders önceden öğrencilerden esneklik potansiyel enerjisiyle ilgili bir deney tasarlamaları ve gerekli malzemeleri getirmeleri istenir. Daha sonra ilgili deney kağıdı ve gerekli malzemeler verilerek deneyi yapmaları için süre verilir.

Değerlendirme: Öğrencilerin deneyi yapmaya istekli oluĢları ve katılımları, deney kağıdındaki boĢluklara verdikleri cevapların kalitesi ve doğruluğu.

ESNEK CĠSĠMLERĠN DE ENERJĠSĠ OLUR

1. Öğrendiklerinize dayanarak esneklik potansiyel enerjisinin etkilerini görebileceğiniz ve hesaplayabileceğiniz nasıl bir deney tasarlarsınız, açıklayın. Tasarladığınız bu deneyi yapın. Deneyi yaparken gerekli ölçümleri ve açıklamaları not

edin………...………

………...

2. Paket lastiği, küçük kağıt parçaları ve cetvel yardımıyla aĢağıdaki basamakları takip ederek soruları cevaplandırın. a. Size verilen malzemeler yardımıyla esneklik potansiyel enerjinin etkilerini gözlemleyebileceğiniz nasıl bir deney yapabilirsiniz?Açıklayın……….………...

………

………

………. b. Paket lastiğinin arasına küçük bir kağıt parçası yerleĢtirin ve paket lastiğini bir miktar çekip bırakın. Bu iĢlemi paket lastiğini farklı miktarlarda çekerek tekrarlayın.

Gözlemlerinizi ve bundan çıkardığınız sonucu not edin…...……….. ……… ……… b.Yukarıdaki iĢlemleri paket lastiğini çekme miktarınızı ve kağıdın düĢtüğü uzaklığı ölçerek tekrarlayın. Paket lastiğini germe miktarınızdaki artıĢ ile kağıt parçasının düĢtüğü uzaklığın değiĢimini karĢılaĢtırın

……… ……… 3. Kurmalı oyuncak araba ve cetvel yardımıyla aĢağıdaki basamakları takip edin.

a. Size verilen malzemeler yardımıyla esneklik potansiyel enerjinin etkilerini gözlemleyebileceğiniz nasıl bir deney yapabilirsiniz? Açıklayın………... ...b . Kurmalı arabanın anahtarını bir kez çevirip bırakın ve durma mesafesini ölçün. Daha sonra arabanın anahtarını iki kez, üç kez çevirip her defasında durma mesafelerini ölçün ve aĢağıya not edin………..……… ……… ……… c. Arabayı kurma sayınızla durma mesafesi arasındaki iliĢkiyi nasıl açıklarsınız?... ……… 4. Kalınlıkları birbirinden farklı iki yay,cetvel ve çeĢitli kütleler alarak aĢağıdaki basamakları takip edin .

a. Size verilen malzemeler yardımıyla esneklik potansiyel enerjinin etkilerini gözlemleyebileceğiniz nasıl bir deney yapabilirsiniz? Hangi ölçümleri alırsınız ve esneklik potansiyel enerjiyi nasıl hesaplarsınız? Açıklayın……….... ……… ……… b. Her iki yaya da eĢit kütleler asarak yaydaki uzama miktarlarını cetvel yardımıyla ölçün ve aĢağıdaki tabloya not edin………...………..

Yay …. Grlık kütle için uzama miktarı …. Grlık kütle için uzama miktarı …. Grlık kütle için uzama miktarı …. Grlık kütle için uzama miktarı 1. yay 2. yay

c. Yukarıdaki verilere ve daha önceki bilgilerinize dayanarak yayların esneklik sabitini

hesaplayın………

………

………

d. Yayların esneklik sabitlerini ve uzama miktarları için bir tablo oluĢturun. Bu tablodan yararlanarak potansiyel enerjilerini hesaplayın. ………

………

………

e. Yayları alt alta ve yan yana olacak Ģekilde birleĢtirin. BirleĢtirdiğiniz yaylara değiĢik kütleler asarak uzama miktarlarını ölçün ve bulduğunuz değerleri not edin. Bulduğunuz sonuçlara göre yayların birbirlerine eklenme biçimleri yayların uzama miktarını nasıl etkilemiĢtir? ………

………

f.ÖzdeĢ iki yayı Ģekil I ve Ģekil II deki gibi yerleĢtiririn. m kütleli cisimler serbest bırakıldığında hangi yay daha çok sıkıĢır? Neden? ………

...

...

4.ÇEYREK UYGULAMA VE YAġANTIYI BĠRLEġTĠRME 7.Adım (Sol mod) YaĢantına Uygula

Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin verilen ödevler hakkında araĢtırma yapmalarını sağlamak. Etkinlik: Öğrencilerden aĢağıdakileri araĢtırmaları ve bir ödev hazırlamaları istenir a) Kurmalı saatin çalıĢma prensibinin nasıl olduğunu araĢtırınız.

b) Yatakları yaylı yapmalarının sebebi ne olabilir? Siz yatak üreticisi olsaydınız yataklarda kullanacağınız yayların özellikleri nasıl olurdu? Günlük hayatımızda yaylardan faydalanılan örnekler bulun ve kullanılan yayların özelliklerini birbirleriyle karĢılaĢtırın.

c) Esneklik potansiyel enerjiye sahip cisimlere örnek verin.

d) Ġmkanınız olsaydı hayatımızı kolaylaĢtırmak için esneklik potansiyel enerjiden yararlanarak neler yapardınız?

e) Esneklik potansiyel enerjiyi kendi cümlelerinizle nasıl açıklarsınız? Değerlendirme: Öğrencilerin ödevi yapmaya isteklilikleri.

8. Adım (Sağ Mod) Kendi Kendine Ve Diğerlerine Öğret Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin kendi yaptıkları araĢtırmalarından ne öğrendiklerini diğer arkadaĢlarıyla paylaĢmalarını sağlamak.

Etkinlik: Öğrencilerden hazırladıkları ödevleri sınıfta sunmaları istenir. Öğrencilerin gerekli açıklamaları yaparken gelecek soruları ve eleĢtirileri cevaplamaları için ortam oluĢturulur. sınıfla beraber seçilen ödevler sınıf panosuna asılır.

Değerlendirme: Öğrencilerin hazırladıkları çalıĢmaların kalitesi. Sınıfa sunmadaki isteklilikleri.

Konu: Enerji Korunur

Amaç: 1. Enerji çeşitlerini söyleyebilmek. 2. Mekanik enerjiyi tanımlamak

3. Enerjinin korunduğunu kavramak 4. Enerji dönüşümlerini kavramak.

Kazanımlar:

1. Enerji çeşitlerine örnekler verir. 2. Mekanik enerjiyi tanımlar.

3. Bir enerji türünün diğer enerji türüne dönüştüğünü örneklerle açıklar 4. Evrende toplam enerjinin sabit olduğunu, korunduğunu açıklar.

1.ÇEYREK YAġANTIYI KENDĠNLE BAĞDAġTIR 1. Adım (Sağ mod) Bir Deneyim (YaĢantı) OluĢtur Öğretmen daha aktiftir. Öğretmenin rolü motive etmektir.

Amaç: Öğrencilerin enerji dönüşümleri ile ilgili günlük hayattaki olaylarla ilişki kurmalarını sağlamak

Etkinlik: Öğrenciler ikişerli gruplara ayrılır. Günlük hayatta karşılaştıkları bazı olaylarla ilgili sorular içeren “Nasıl Açıklarsın?” başlıklı kağıtlar dağıtılır ve öğrencilere cevaplandırmaları için süre verilir. Ardından ipe bağlı toplardan oluşan sistemde önce bir top daha sonra iki top, üç top elli bir yüksekliğe kadar çıkarılıp serbest bırakılır ve diğer toplara değdikten sonra bu olayı nasıl açıklayacakları öğrencilere sorulur.

NASIL AÇIKLARSIN?

Aşağıdaki olayları okuyun ve size sorulan soruları boşluklara cevaplandırın.

1. Yokuş yukarı arabanızla çıkarken gaza veya frene dokunmazsanız arabanızın hareketi nasıl değişir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

2. Arabanızın yokuş yukarı sabit hızla gitmesini isterseniz ne yapmanız gerekir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

3. Yokuş aşağı arabanızla inerken gaza veya frene dokunmazsanız arabanızın hareketi nasıl değişir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

4. Arabanızın yokuş aşağı sabit hızla gitmesini isterseniz ne yapmanız gerekir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

5. Bir paket lastiğini iki parmağınızın arasına alıp ucuna bir cisim koyuyorsunuz. Cismin çok uzağa gitmesi için ne yaparsınız? Yaptığınız şey cismin daha uzağa gitmesini nasıl sağlar?

6. Dalda duran bir elma hangi enerjiye sahiptir? Elma düştüğünde bu enerjiye ne olur? Tam yere çarptığı anda başlangıçtaki enerjisine ne olmuştur?