• Sonuç bulunamadı

ÇEYREK PRATĠK YAPMA VE KĠġĠSELLEġTĠRME 5 Adım (Sol mod) TanımlanmıĢ Kavramlarla ÇalıĢ

EK-2: 4MAT ÖĞRETİM YÖNTEMİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ DERS PLANLAR

3. ÇEYREK PRATĠK YAPMA VE KĠġĠSELLEġTĠRME 5 Adım (Sol mod) TanımlanmıĢ Kavramlarla ÇalıĢ

Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Fiziksel anlamda iş konusunda öğretmenin rehberliğinde çeşitli etkinlikler yapmak.

Etkinlik: Öğrencilere “İş Çalışma Yaprağı”, “İş kavram haritası” verilip çözmeleri için süre tanınır.

Değerlendirme: Öğrencilerin verdikleri cevapların doğruluğu ve kalitesi.

Ġġ ÇALIġMA YAPRAĞI

Aşağıdaki boşlukları uygun ifadeler gelecek şekilde doldurun

1.Bir cisim üzerine iş yapılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır: ……… …...……… …………...………... 2.İşin birimi……..……….. 3.İşin formülü………... Aşağıdaki ifadeleri okuyun. Doğru olduğunu düşünüyorsanız (D) yazın. Yanlış olduğunu düşünüyorsanız (Y) yazın.

4. Çocuğu kucağında otobüs bekleyen bir kadın fiziksel anlamda iş yapar. ( ) 5. Kucağında çocuğu olan kadın düz bir yolda yürürse fiziksel anlamda iş yapar. ( ) 6. Çocuğunu yerden kucağına alan kadın fiziksel anlamda iş yapar. ( )

7. Bir cismi düşeyde hareket ettirirseniz yerçekimi kuvvetine karşı iş yapmış olursunuz. ( )

8. Sürtünme olmasaydı yatay düzlemde iş yapılamazdı. ( )

9. Yerçekimi kuvveti olmasaydı düşey düzlemde iş yapılamazdı. ( )

10. Sürtünmeli bir düzlemde bir cisme kuvvet uygulanarak belli bir yol aldırıldığında uygulanan kuvvetin yaptığı iş, sürtünme kuvvetinin yaptığı işe eşittir. ( )

12. 100 N’luk cismi 2 metre yüksekliğe bir kuvvet uygulayarak nasıl çıkarırsak çıkaralım yapılan iş aynıdır. ( )

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları sadece bir şıkkı işaretleyerek cevaplandırın.

13. Bir öğrenci bir kitabı yerden alıp masasının üzerine koyduğunda, öğrencinin yaptığı işin işareti nedir?

a) Pozitif b) Negatif c) İş yapılmaz

14. Bir öğrenci bir kitabı yerden alıp masasının üzerine koyduğunda, yerçekimi kuvvetinin yaptığı işin işareti nedir?

a) Pozitif b) Negatif c) İş yapılmaz

15. Dört kişi bozulmuş bir arabaya net 500 N kuvvet uyguluyor ve arabayı 2 m hareket ettiriyor. Yaptıkları iş kaç joule olur?

a) 502 b) 1000 c) 2000

16.

Şekildeki hamalın taşıdığı yüklerin toplam kütlesi 120 kg’dır. Hamal yükleri 50 m taşıyor. Hamalın yaptığı iş kaç joule olur? (g=10 N/kg)

a) 6000 b) 60000 c) 0 d) 12000

17. Ahmet, buzlu yolda arkadaşı Selim’i elinden tutarak 50 N değerinde bir kuvvetle çekiyor.Ahmet böylece Selim’i 20 m kaydırıyor. Ahmet’in yaptığı iş kaç joule olur? a) 200 b) 500 c) 1000 d) 0

18.

Şekildeki asansöre toplam ağırlığı 1000 N olan sandıklar yüklenmiştir. Asansör bu sandıkları 6. kata çıkarıyor. Her katın yüksekliği eşit ve 1,5 m olduğuna göre asansörün yaptığı iş kaç joule olur?

19. Yukarıdaki asansöre kütlesi 40 kg olan bir çocuk binerse ve yine 6. kata çıkarsa asansörün yaptığı iş kaç joule olur? (g=10N/kg)

a) 400 b) 3600 c) 6000 d) 9000

20. Bir inşaat işçisi 20 kglık bir çimento torbasını 15 m yüksekliğindeki binanın üstüne merdivenlerle çıkarıyor. Başka bir inşaat işçisi özdeş çimento torbasını aynı binanın üstüne makara kullanarak çıkarıyor. İşçilerin yaptıkları işler sırasıyla kaç joule olur? (g=10 N/kg) a) 300; 3000 b) 3000; 1500 c) 3000; 3000 d) 300; 300 İŞ KAVRAM HARİTASI iş ……….

kendisi cisme yol aldırırsa

……… bir bileşeni cisme yol aldırırsa

cisim hareket etmezse ……….

harekete dikse d F d F F d F birimdir formülüdür yapılır …………... ………… ... …………...

6.Adım (Sağ mod) Öğrendiklerinle Denemeler Yap Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgilerden yararlanarak el becerilerini kullanmalarını sağlamak.

Etkinlik: Bu adımda öğrenciler gruplara ayrılırlar ve her gruba “iş ne zaman yapılır?” deney kağıdı dağıtılarak öğrencilerin cevaplandırmaları ve gerekli uygulamaları yapmaları sağlanır.

Değerlendirme: Öğrencilerin deneyi yapmaya istekli oluşları ve katılımları, deney kağıdındaki boşluklara verdikleri cevapların kalitesi ve doğruluğu.

İŞ NE ZAMAN YAPILIR?

1. Öğrendiklerinize dayanarak fiziksel anlamda bir iş yapıp bunu hesaplayabilir misiniz? Bunun için nasıl bir deney tasarlarsınız açıklayın.

……… ……… ……… 2. Bulunduğunuz ortamdaki sürtünme kuvvetinin değerini nasıl hesaplayabilirsiniz, bununla ilgili bir deney düzeneği nasıl tasarlarsınız?

……… ……… ……… 3. Size verilen dinamometre, cetvel,açıölçer, tahta bloklar, tekerlekli oyuncak araba ile aşağıda verilen basamakları takip ederek gerekli işlemleri yapın.

a. Verilen malzemelerle yapılan işi gözlemleyebileceğiniz nasıl bir deney yaparsınız? Hangi ölçümleri alırsınız ve nasıl hesaplarsınız?Açıklayın………. ……….………. ……… ………...

b. Dinamometreyi tahta bloğa takınız ve yavaş yavaş çekmeye başlayınız. Blok hareket ettiği anda dinamometredeki değeri okuyup kaydediniz. Dinamometrede okuduğumuz bu değer hangi fiziksel niceliğe karşılık gelir?

c. Tahta bloğun harekete başladığı noktayı işaretleyiniz ve dinamotreye yatay bir kuvvet uygulayınız. Dinamometredeki değerin sabit olmasına özen göstererek bloğu istediğiniz kadar hareket ettiriniz. Bloğun yerdeğiştirmesini cetvel yardımıyla ölçünüz. Bulduğunuz değerleri bir tablo oluşturarak kaydediniz.Buradan yaptığınız işi hesaplayabilir misiniz?

d. Şimdi de tahta bloğa yatayla belli bir açı yapacak bir kuvvet uygulayarak hareket ettiriniz ve yukarıdaki işlemleri tekrar ediniz. Ölçümlerinizi aşağıda bir tablo oluşturarak kaydediniz. Öğrendiklerinizden işi hesaplayabilir misiniz?

e. Yukarıdaki işlemleri oyuncak arabayı kullanarak tekrarlayınız. Bulduğunuz sonuçları yukarıdaki sonuçlarla karşılaştırın.

f. Tahta bloğu düşey düzlemde hareket ettirin ve gerekli verileri bir tabloya kaydederek işi hesaplayın.

4.ÇEYREK UYGULAMA VE YAġANTIYI BĠRLEġTĠRME

7.Adım (Sol mod) YaĢantına Uygula

Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin verilen ödevler hakkında araştırma yapmalarını sağlamak. Etkinlik: Öğrencilerden aşağıdakileri araştırmaları ve bir ödev hazırlamaları istenir.

*

Aynı cisim eşit F kuvveti uygulanarak her iki şekilde görüldüğü gibi sürtünme kuvvetinin sabit olduğu düzlemde x kadar yol alıyor. Buna göre F kuvvetinin yaptığı iş 2. durumda 1. duruma göre nasıl değişmiştir? Cisme tekerlek takılmasının yapılan işe etkisi ne olmuştur?

* Günlük hayattan fiziksel anlamda iş olarak kabul edilen olaylara örnekler bulun. * İşin şartlarından en az birine uymayan ve fiziksel anlamda iş olarak kabul edilmeyen durumlara örnekler bulun.

* Birden fazla kuvvet uygulanan bir cisim sürtünmesiz bir yolda sabit hızla hareket ederse cisim üzerine iş yapılır mı?

* Birden fazla kuvvet uygulanan bir cisim sürtünmeli bir yolda hareket ederse cisim üzerine iş yapılır mı?

* Bozulan arabayı iten insanlar iş yaparlar mı, açıklayın.

* Dişiyle treni çeken bir adam treni önce hareket ettiremiyor. Daha sonra tren aniden hareket ediyor, daha sonra tren hızlanıyor. Tren bir süre sabit hızla hareket ediyor. Daha sonra tren yavaşlamaya başlıyor ve duruyor. Adam treni dişiyle çekmeyi bırakıyor. a. Adamın trene uyguladığı kuvvetin yola bağlı grafiğini çizin.

b. Trenle yol arasındaki sürtünme kuvvetinin zamana bağlı grafiğini kabaca çizin.

c. Treni çeken adamın her bir adımda trene uyguladığı kuvvet nasıl değişir açıklayın. Treni çeken adam her adımda iş yapmış olur mu nedeniyle birlikte açıklayın.

Değerlendirme: Öğrencilerin yukarıda verilen durumları açıklamak için isteklilikleri.

8. Adım (Sağ Mod) Kendi Kendine Ve Diğerlerine Öğret