• Sonuç bulunamadı

GÖSTER GÜCÜNÜ

NASIL AÇIKLARSINIZ?

5. Adım (Sol mod) TanımlanmıĢ Kavramlarla ÇalıĢ

Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Fiziksel anlamda iĢ konusunda öğretmenin rehberliğinde çeĢitli etkinlikler yapmak.

Etkinlik: Öğrencilere önceden hazırlanmıĢ olan “çekim potansiyel enerji çalıĢma yaprağı” dağıtılarak çözmeleri için süre verilir. Daha sonra sınıfta hepsi öğrencilerle beraber cevaplandırılır.

Değerlendirme: Öğrencilerin cevaplamadaki isteklilikleri, cevaplarının doğruluğu.

ÇEKĠM POTANSĠYEL ENERJĠ ÇALIġMA YAPRAĞI A. AĢağıdaki noktalı yerleri uygun ifadelerle doldurun.

1. Çekim potansiyel enerjisi bir cismin………... ………. 2. Çekim potansiyel enerjisi ………... ………bağlıdır. B. AĢağıdaki ifadeleri okuyun. Doğru olduğunu düĢünüyorsanız (D) yazın, yanlıĢ olduğunu düĢünüyorsanız (Y) yazın.

3. Hareketli bir cisim kesinlikle çekim potansiyel enerjisine sahip olamaz. ( ) 4. YokuĢ yukarı tırmanan bir kamyonetin çekim potansiyel enerjisi vardır. ( ) 5. Masanın üzerindeki kitabın masaya göre çekim potansiyel enerjisi vardır. ( )

6. Ağaçtan yere düĢmekte olan bir elmanın yere göre çekim potansiyel enerjisi vardır.( ) 7. Düz bir yolda koĢan çocuğun yere göre çekim potansiyel enerjisi vardır. ( )

C.

8. Bir cismin izlediği yol aĢağıda verilmiĢtir. Cismin çekim potansiyel enerjisinin nasıl değiĢtiğini noktalı yerlere “artar”, “azalır”, “değiĢmez” Ģeklinde yazınız.

A B F E D C H G v

Cismin;

a) A’dan B’ye giderken çekim potansiyel enerjisi………

b) D’den E’ye giderken çekim potansiyel enerjisi………

c) E’den F’ye giderken çekim potansiyel enerjisi……….

d) G’den H’ye giderken çekim potansiyel enerjisi………...

e) C’den D’ye giderken çekim potansiyel enerjisi………... 9) Bir arabaya ait çekim potansiyel enerjinin konuma göre verileri tabloda verildiği gibidir. Buna göre cismin izlediği yol nasıl olabilir?

Konum A B C D

Ç.Potansiyel enerji 20 j 40 j 10 j 30 j

6.Adım (Sağ mod) Öğrendiklerinle Denemeler Yap Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgilerden yararlanarak el becerilerini kullanmalarını sağlamak.

Etkinlik: Öğrenciler gruplara ayrılır. Bir ders önceden öğrencilerden esneklik potansiyel enerjisiyle ilgili bir deney tasarlamaları ve gerekli malzemeleri getirmeleri istenir. Daha sonra ilgili deney kağıdı ve gerekli malzemeler verilerek deneyi yapmaları için süre verilir.

Değerlendirme: Öğrencilerin deneyi yapmaya istekli oluĢları ve katılımları, deney kağıdındaki boĢluklara verdikleri cevapların kalitesi ve doğruluğu.

ÇEKĠM POTANSĠYEL ENERJĠ

1. Öğrendiklerinize dayanarak çekim potansiyel enerjiyi hesaplayabileceğiniz nasıl bir

deney tasarlarsınız açıklayın.

………

………

………

2. Tasarladığınız deneyi yapıp gerekli verileri bir tablo oluĢturarak yazın ve buradan çekim potansiyel enerjiyi hesaplayın ………

………

………

2. Size verilen oyuncak araba, oyuncak kamyon, tahta takozlar, düz iki tahta parçası, cetvel yardımıyla aĢağıdaki basamakları takip ederek deneyinizi yapın ve soruları cevaplandırın. a.Verilen malzemelerle çekim potansiyel enerjinin etkilerini gözlemleyebileceğiniz ve çekim potansiyel enerjiyi hesaplayabileceğiniz nasıl bir deney yaparsınız? Hangi ölçümleri alırsınız?Açıklayın………..

……….……….

………

………...

b. Takozları üst üste koyarak bir rampa oluĢturun. Rampayı düz tahta yardımıyla zeminle birleĢtirin. Önce oyuncak arabayı daha sonra oyuncak kamyonu rampanın ucundan serbest bırakın ve her ikisi içinde durdukları mesafeyi cetvelle ölçün. Ölçümlerinizi aĢağıya kaydedin. Otomobilin durma mesafesi …………..

Kamyonun durma mesafesi ………….

c. Takoz ekleyip çıkararak rampanın yüksekliğini değiĢtirin, yüksekliği cetvel yardımıyla ölçün ve her defasında otomobili rampanın ucundan serbest bırakın. Durma mesafelerini ölçün. Aynı iĢlemi kamyon içinde yapın ve bulduğunuz sonuçları aĢağıya kaydedin.

Otomobil için:

Yükseklik Durma mesafesi

Kamyon için:

Yükseklik Durma mesafesi

Yukarıdaki verilerinize dayanarak, elde ettiğiniz sonuçları yazın. 4.

Ġçi kum dolu leğenin, birkaç tane tuğla ve cetvel yardımıyla aĢağıdaki basamakları takip edin.

a. Verilen malzemelerle enerji dönüĢümlerini gözlemleyebileceğiniz nasıl bir deney yaparsınız? Hangi ölçümleri alırsınız?Açıklayın……… ……….……….. ……… b. Ġçi kum dolu leğenin içine farklı yüksekliklerden tuğla bırakın ve her defasında kumu düzelterek meydana gelen çökme miktarını cetvel yardımıyla ölçmeye çalıĢın. Elde ettiğiniz verileri bir çizelge oluĢturarak kaydedin.

……….………... ……… ………...

c. Ġçi kum dolu leğenin içine önce bir tane tuğlayı ölçtüğünüz mesafeden bırakın. Kumdaki çökme miktarını ölçün. Daha sonra aynı mesafeden iki ve üç tuğlayla aynı iĢlemleri tekrar edin ve her biri için elde ettiğiniz verileri bir çizelge oluĢturarak

kaydedin……….

……….………...

………

………...

Elde ettiğiniz verilere dayanarak ne gibi sonuçlara ulaĢtınız……….

……….………..

………

………...

4.ÇEYREK UYGULAMA VE YAġANTIYI BĠRLEġTĠRME 7.Adım (Sol mod) YaĢantına Uygula

Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin verilen ödevler hakkında araĢtırma yapmalarını sağlamak. Etkinlik: Öğrencilerden aĢağıdakileri araĢtırmaları ve bir ödev hazırlamaları istenir. * Newton’un yerçekimi kanununu bulmasına bir ağacın altında yatarken baĢına düĢen bir elmanın ilham kaynağı olduğu söylenir. Dalında dururken aniden kopmaya karar veren o ilham kaynağı elmanın çekim potansiyel enerji zaman grafiği sizce nasıldı?

* Yeryüzünden atılan bir roketin sahip olması gereken kinetik enerjinin en az ne kadar olması gerektiğini araĢtırın.

* Çekim potansiyel enerjisini kendi cümlelerinizle nasıl açıklarsınız.

Değerlendirme: Öğrencilerin yukarıda verilen durumları açıklamak için isteklilikleri.

8. Adım (Sağ Mod) Kendi Kendine Ve Diğerlerine Öğret Öğrenciler daha aktiftir. Öğretmenin rolü rehberliktir.

Amaç: Öğrencilerin kendi yaptıkları araĢtırmalarından ne öğrendiklerini diğer arkadaĢlarıyla paylaĢmalarını sağlamak.

Etkinlik: Öğrencilerden hazırladıkları ödevleri sınıfta sunmaları istenir. Öğrencilerin gerekli açıklamaları yaparken gelecek soruları ve eleĢtirileri cevaplamaları için ortam oluĢturulur. sınıfla beraber seçilen ödevler sınıf panosuna asılır.

Değerlendirme: Öğrencilerin hazırladıkları çalıĢmaların kalitesi. Sınıfa sunmadaki isteklilikleri.

Konu: Esnek Cisimler de Enerjiye Sahiptir

Amaç: 1. Esnek cisimlerin sahip olduğu enerjiyi kavramak 2. Esnek cisimlerin enerjisini hesaplamak.

Kazanımlar: