• Sonuç bulunamadı

AĢağıdaki olayları okuyun ve size sorulan soruları boĢluklara cevaplandırın.

1. YokuĢ yukarı arabanızla çıkarken gaza veya frene dokunmazsanız arabanızın hareketi nasıl değiĢir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

2. Arabanızın yokuĢ yukarı sabit hızla gitmesini isterseniz ne yapmanız gerekir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

3. YokuĢ aĢağı arabanızla inerken gaza veya frene dokunmazsanız arabanızın hareketi nasıl değiĢir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

4. Arabanızın yokuĢ aĢağı sabit hızla gitmesini isterseniz ne yapmanız gerekir? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

5. Bir paket lastiğini iki parmağınızın arasına alıp ucuna bir cisim koyuyorsunuz. Cismin çok uzağa gitmesi için ne yaparsınız? Yaptığınız Ģey cismin daha uzağa gitmesini nasıl sağlar?

6. Dalda duran bir elma hangi enerjiye sahiptir? Elma düĢtüğünde bu enerjiye ne olur? Tam yere çarptığı anda baĢlangıçtaki enerjisine ne olmuĢtur?

2. Adım: Beynin sol yarım küresi özelliklerine uygun olan adımdır. Bu adımda öğrenciler bir önceki adımdaki etkinlikte verilen durumları analiz ederler. Öğrenciler, kendi görüĢlerini ve diğerlerinin görüĢlerini paylaĢırlar. Bu adımda öğretmen görüĢ bildirmeden öğrencilerin birbirleriyle görüĢlerini paylaĢmalarını sağladı. Öğretmen ortamın paylaĢıma açık olması için öğrencileri yönlendirdi. Bu adıma uygun teknikler: beyin fırtınası ve tartıĢma tekniği olabilir.

2.Çeyrek: Analitik öğrenme stiline sahip olan öğrenciler için uygun olan çeyrektir. Bu öğrenme stiline sahip kiĢiler, gözlem yaparak ve dinleyerek zihinsel organizasyonlarıyla, bireysel olarak öğrenmeyi tercih ederler. Diğer öğrencilerin görüĢlerinden ve kendi kiĢisel görüĢlerinden ziyade uzman görüĢlerine önem verirler. 3. ve 4. adım bu özellikleri temel alarak planlandı. Bu adımda öğrencilere “ne?” öğrenmeleri gerektiği tam olarak verildi. Bu çeyrekte kullanılan teknikler: soru-cevap, anlatım, problem çözme, tartıĢmadır.

3. Adım: Sağ beyin yarım küresi baskın öğrencilere uygun olan adımdır. Bu adım birinci ve ikinci adımın sentezi niteliğindedir. Birinci ve ikinci çeyrekte öğrenciler verilen etkinlikteki durumlarla ilgili olarak yorum yaptılar, kendi görüĢlerini ve diğerlerinin görüĢlerini paylaĢtılar. Bu adımda öğretmen, öğrencilerin görüĢlerini ele alarak verilen etkinliği analiz etti. Öğrencilerin sorularına ve görüĢlerine de bu adımda yer verildi. Ancak, bu adımda artık konuyla ilgili teorik bilgi yaĢantıyla bağlantılı olarak verilmeye baĢlandı.

4. Adım: Sol beyin yarım küresi baskın öğrencilere uygun olan adımdır. Bu adımda öğretmen geleneksel öğretmen rolünde öğrencilere konuyu teorik olarak anlattı. Konuyla ilgili örnekler verildi ve problem çözüldü.

3.Çeyrek: Sağduyulu öğrenme stiline sahip öğrenciler için uygun olan çeyrektir. Bu öğrenme stiline sahip kiĢiler düĢünmeyi ve yapmayı severler. Bu öğrenme stiline sahip kiĢiler öğrendikleriyle pratik yapmayı, el becerileri gerektiren uygulamalar yaparak öğrenmeyi tercih ederler. 3. çeyreğe ait olan 5. ve 6. adım bu özellikleri dikkate alacak Ģekilde planlandı. Bu çeyrekten itibaren öğrenciler daha aktif olurlar. Öğretmenin rolü, gerekli materyalleri ve yardımı sağlamak, rehberlik etmek, gerektiğinde yönlendirmek oldu. Bu çeyrekte öğrenciler öğrendikleriyle “nasıl?” uygulamalar yapabilecekleri ve

öğrendiklerinin “nasıl?” çalıĢtığı konusuna cevap bulabildiler. Bu çeyreğe uygun olarak, çalıĢma yaprakları, kavram karikatürleri, kavram haritaları, açık ve kapalı uçlu testler çözme, deney yapmak gibi teknikler kullanıldı.

5. Adım: Sol beyin yarım küresi baskın öğrencilere uygun olan adımdır. Öğrenciler kendilerine öğretilen bilgileri kullanarak pratikler yaptılar. Bu adımda öğrenciler kendileri konuyla ilgili yeni Ģeyler üretmeden önce yeterli düzeyde beceri kazanmalıdırlar. Bu adımda, test çözme, çalıĢma yaprakları, kavram karikatürleri kullanıldı. AĢağıda 5. adıma uygun olarak hazırlanmıĢ enerji korunur konusuyla ilgili örnek etkinlik verilmiĢtir.

Etkinlik: Öğrencilere enerji korunur konusuyla ilgili olarak “Enerji ÇalıĢma Yaprağı” ve kavram karikatürü dağıtıldı. Ġsterlerse, ikili veya üçlü gruplar da oluĢturabilecekleri belirtildi ve çözmeleri için süre verildi.

ENERJĠNĠN KO RUNUMU ÇALIġMA YAPRAĞI A.

1. Enerjinin korunumu yasasına göre ………... ……… 2. Eğimli bir yolda hareket eden bir cismin kinetik enerjisiyle potansiyel enerjisinin toplamı gitgide azalıyor. Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?

3. Kinetik ve potansiyel enerjinin toplamına ……….denir.

4. YalıtılmıĢ sistemlerde ……… 5. Evren ………sistemdir. Çünkü, ……… ……… B. ġekildeki top belli bir yükseklikten eğik olarak atılıyor. T opun izlediği yol Ģekilde görüldüğü gibidir. Buna göre aĢağıdaki soruları cevaplandırın.

1. Cismin kinetik enerjisinin en büyük olduğu nokta ………... 2. Cismin çekim potansiyel enerjisinin en büyük olduğu nokta ………... 3. A noktasından B noktasına doğru giderken cismin çekim p otansiyel enerjisi………... .……….. kinetik enerjisi……… 6. C noktasından D noktasına doğru giderken cismin çekim potansiyel enerjisi ……… kinetik enerjisi………. 7. B noktasında cismin ……….enerjisi sıfırdır.

8. D noktasında cismin ……….enerjisi sıfırdır.

9. Olay boyunca topun zamana bağlı olarak potansiyel, kinetik, mekanik enerjilerinin grafiklerini çizin.

C .

ġekildeki araba A noktasından G noktasına doğru hareket ediyor. Arabanın A noktasındaki hızının 3V olduğu biliniyor. Yolun sürtünmesiz olduğunu kabul ederek aĢağıdaki ifadeleri okuyun ve size göre doğru ise D (X) bırakın, yanlıĢ ise Y (X) bırakın. 1. C noktasında arabanın hızı 3V olabilir D ( ) Y ( )

2. F noktasında arabanın hızı V olabilir D ( ) Y ( ) 3. E noktasında arabanın hızı 4v olabilir D ( ) Y ( )

h

A

B

C

4. D noktasında arabanın hızı 3V oabilir D ( ) Y ( )

5. Arabanın potansiyel enerjisinin en büyük olduğu nokta F noktasıdır D( ) Y( ) 6. G noktasında arabanın hızı 7V olabilir D ( ) Y ( )

7. C ve E noktalarında arabanın potansiyel enerjisi yoktur. D ( ) Y ( ) 8. Yol sürtünmeli olsaydı, F noktasındaki hız 3V olabilirdi D ( ) Y ( ) 9. Yol sürtünmeli olsaydı, D noktasında cismin hızı 2v olabilirdi D( ) Y ( ) 10. Hareket boyunca toplam enerji korunmuĢtur D ( ) Y ( )

D. Bir evin balkonuna sarmaĢığa tırmanarak çıkan hırsız bir ipe tutunup aĢağıya sabit hızla iniyor. Hırsızdaki bu hareketler boy unca enerji dönüĢümleri nasıldır?

E. Enerji dönüĢümlerine ve enerji aktarımına 5‟er örnek veriniz.

F. AĢağıdaki tablodaki maddelerin hangi enerji çeĢidine sahip olduğunu iĢaretleyin. Siz de boĢ olan satırları örnekler vererek doldurunuz.

Olay Çekim potansiyel Enerji Esneklik Potansiyel Enerji Kinetik Enerji Kitaplıktaki kitap

Havadaki uçak GerilmiĢ ok Serbest bırakılmıĢ ok Salıncakta sallanan çocuk ġelaleden akan su Atılan tenis topu

T ramplenden zıplayan çocuk Yere çarpan lastik top