• Sonuç bulunamadı

Orman Alanları (Orman Alanı Miktarı(m 2 ),Ağaç Türleri ve

Bölüm III.  Projenin Ekonomik ve Sosyal Boyutları

III.4.  Projenin Fayda-Maliyet Analizi

IV.2.6. Orman Alanları (Orman Alanı Miktarı(m 2 ),Ağaç Türleri ve

Ve/Veya Kullanım Amaçları, 1/25.000 Ölçekli Meşcere Haritası, Orman Bölge Müdürlüğü Görüşü İle ÇED İnceleme Değerlendirme Formu, 6831 Sayılı Orman Kanununun 17 Maddesi Gereğince İzin Alınacağının Girilmesi v.b. ) (Projenin Orman Alanlarından Geçen Bölümündeki Direk Sayısının Belirtilmesi)

IV.2.6.1. Ağaç Türleri ve Miktarları, Kapladığı Alan Büyüklükleri ve Kapalılığı Bunların Mevcut ve Planlanan Koruma ve/veya Kullanım Amaçları

Proje ile ilgili olarak hazırlanan 1/25.000 ölçekli meşcere haritasında inceleme alanı içerisindeki meşcere tipleri ve kapalılıkları ayrıntılı olarak görülmektedir. Belirlenen inceleme alanı içerisindeki meşcere tiplerinin başlıcaları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 25 İnceleme Alanı İçerisindeki Meşcere Tipleri

Sembol Ağaç Türü Sembol Ağaç Türü

Ar Ardıç İs İskan Alanı

M Meşe T Kayalık, Taşlık

Çs Sarıçam Ot Ağaçsız orman toprağı, Otlak, Yayla, Çayır, Bozkır

Çk Karaçam Z Tarım arazisi

Bt Baltalık Su Göl, Bent, Baraj, Nehir

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü' nden temin edilen arazi varlığı haritasına göre inceleme alanının %4,4' lük kısmının orman arazisi içerisinde kaldığı ve hattın yaklaşık 77 km olduğu dikkate alındığında;

Orman Alanı = 77 km × 0,044  3,4 km' lik kısma denk gelmektedir.

EİH’ nın sağında ve solunda yaklaşık 25’ er m olmak üzere toplam 50 m genişliğindeki alanda ise izin-irtifak hakkı alınacağı ve bu alanlarda da gerektiği durumlarda ağaç kesimi yapılacağı dikkate kabul edilirse;

3.400 m × 50 m = 170.000 m2 alanda ağaç kesimi gerçekleştirilecektir.

Orman Genel Müdürlüğü, Silvikültür Dairesi Başkanlığı’ nın “Ormanlarımızda Uygulanacak Sivilkültürel Esaslar ve İlkeler” başlıklı 291 sayılı Tebliği’ nde çeşitli meşcere tiplerine göre sıklık oranları belirtişmiş olup, aşağıdaki tabloda verilmiştir.

56 Tablo 26 Türlere Göre Hektardaki Ağaç Sayısı1

Tür Hertardaki Ağaç Sayısı

Kayın 80-150 Göknar (Aynı Yaşlı) 200-250 Kızılçam (İyi Bonitet) 200-250

Hat güzergahında baskın meşçere tipleri ile yukarıda verilen tablodaki değerler ve ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formlarında alınan bilgiler dikkate alındığında hektardaki ağaç sayısı 200 kabul edilmiştir.

Ağaç Sayısı= 170.000 m2×1 ha/10.000 m2 × 200 adet / ha Ağaç Sayısı= 3.400 adet ağaç

Yukarıdaki hesaplamalar kabuller neticesinde oluşturulmuş olup, sadece bir öngörüde bulunmaktadır. Kesilecek kesin ağaç sayısı izin-irtifak hakkı alınması esnasında Orman Bölge Müdürlüğü’ nün refakatinde tespit edilecek ve böyle bir kesim sonucu oluşacak orman emvali ilgili Orman Bölge Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir.

IV.2.6.2. Proje Sahasının İşaretlendiği 1/25 000 Ölçekli Meşcere Haritası Projeye konu EİH güzergahını, etki alanını, inceleme alanını ve Bağıştaş 380 TM' nin işlendiği 1/25.000 ölçekli meşcere haritası ekte verilmiştir2.

IV.2.6.3. Orman Bölge Müdürlüğünün Görüşü ile Birlikte ÇED İnceleme Değerlendirme Formunun da Girilmesi

380 kV Bağıştaş-Keban EİH ve Bağıştaş 380 TM projesi ile ilgili olarak; Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ÇED İnceleme Değerlendirme Formu ekte verilmiştir3.

IV.2.6.4. Orman Yangınlarına Karşı Önlem Alınacak mı, Alınacaksa Ne Tür Önlemler Alınacak Belirtilmesi

Projenin inşaat aşamasında orman yangınları konusunda gerekli tedbirler alınacak olup bu kapsamda;

 Orman yangını ihbar hattı (ALO 177) konusunda personel bilgilendirilecektir.

 Projenin inşaat aşamasında çalıştırılan personel yangın konusunda uyarılacak sahada ateş yakmaları ve sahaya izmarit atmaları engellenecektir.

 Projenin inşaat aşamasında şantiye noktaları kurulması halinde yangınla mücadele konusunda gerekli ekipmanlar hazır bulundurulacaktır.

 Projenin işletme aşamasında EİH’ nın doğal afet (rüzgar, fırtına, yıldırım düşmesi, toprak kayması vb.) veya kaza sonucunda kopması durumunda hatta meydana gelen dengesizliği ortadan kaldırmak üzere koruma roleleri otomatik olarak devreye girecek ve enerji kesilecektir. Böylece kopan hat ve bu hattın meydana getireceği kıvılcım sebebiyle oluşabilecek yangın tehlikesi

1 Orman Genel Müdürlüğü, Silvikültür Dairesi Başkanlığı

2 Bkz. Ek 11 Meşcere Haritası

3 Bkz. Ek 12 ÇED İnceleme Değerlendirme Formları

57

önlenmiş olacaktır.

Ayrıca ekler bölümünde verilen ÇED İnceleme Değerlendirme Formları' nda da görüleceği üzere projenin gerçekleştirileceği alan "orman yangınlarına hassas bir bölge"

içerisinde kalmamaktadır.

IV.2.6.5. Projenin Orman Alanlarına Muhtemel Olumsuz Etkilerinin İrdelenmesi ve Etki Azaltıcı Tedbirlerin Belirtilmesi

Projeye konu EİH güzergahı dikkate alınarak belirlenen inceleme alanı içerisindeki orman arazileri ve kapladıkları alanlar önceki bölümlerde verilmiştir.

Tesis yerinin/güzergahının orman sayılan yerlere rastlayan kısımlarına ilişkin kamulaştırma söz konusu olmayıp söz konusu alanlar için 6831 sayılı Orman Kanunu’ nun 17. maddesi gereği Elazığ ve Erzurum Orman Bölge Müdürlükleri’ nden gerekli izinler alınacaktır.

Direklerin orman alanlarına isabet ettiği yerlerle ilgili olarak Orman Bölge Müdürlüğü’ nden izinlerin alınması esnasında ağaç kesimi söz konusu olması durumunda Orman Bölge Müdürlüğü nezdinde kesilecek ağaçlar ve ağaç sayıları belirlenecektir.

Bölge Müdürlüğünün izni olmadan ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır. Ayrıca projenin inşaat aşamasında çalışacak personele yangın konusunda gerekli uyarılar yapılacak, proje alanı içerisinde ateş yakmaları ve izmarit atmaları engellenecektir.

Ayrıca inşaat ve işletme faaliyetleri sırasında orman alanlarına herhangi bir atık (katı, sıvı vb.) atılması söz konusu olmayacaktır.

IV.2.6.6. Orman Alanları İçin 6831 Sayılı Orman Kanunumun 17/3.

Maddesi Gereğince İzin Alınacağının Belirtilmesi

Tesis yerinin/güzergâhının orman sayılan yerlere rastlayan kısımlarına ilişkin kamulaştırma söz konusu olmayıp, söz konusu alanlar için 6831 sayılı Orman Kanunu’

nun 17/3. maddesi gereği ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’ nden gerekli izinler alınacaktır.

IV.2.6.7. Projenin Orman Alanlarından Geçen Bölümündeki Direk Sayısının Belirtilmesi)

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü' nden temin edilen sayısal arazi varlığı haritalarından yararlanılarak EİH' nın orman arazisi olarak tanımlanan alanladan geçtiği kısmı ölçülmüştür. Gerçekleştirilen ölçümler sonucunda yaklaşık 5.390 m' lik kısmı orman arazisinden geçmektedir. Arazinin yapısı ve bölgenin özellikleri dikkate alınarak ortalama 200 m de bir direk yerleştirileceği kabul edildiğinde;

Orman Arazisindeki Yaklaşık Direk Sayısı = 5.390 m / 350 m

Orman Arazisindeki Yaklaşık Direk Sayısı  15 direk hesap edilmiştir.

Yukarıda yapılan hesaplamalar tamamen kabuller ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü' nden temin edilen sayısal arazi varlığı haritasındaki verilerden yola çıkarak oluşturulmuştur.

58

IV.2.7. Koruma Alanları (Milli Parklar, Tabiat Parkları, Sulak Alanlar, Tabiat