• Sonuç bulunamadı

Hat Güzergahı ve Trafo Merkezinin Arazi Kullanım Haritası Üzerinde

Bölüm II.  Proje İçin Seçilen Yerin Konumu

II.1.  Hat Güzergahı ve Trafo Merkezinin Arazi Kullanım Haritası Üzerinde

Üzerinde Gösterimi, Hat Güzergahı ve Yakın Çevresinde Bulunan Tarım, Sanayi Ve Koruma Alanlarının, Sağlık Koruma Bandı'nın Harita Üzerinde Gösterilmesi, Mesafelerin Belirtilmesi, Alanın/Yakın Çevresinin Panoramik Fotoğraflandırılması

II.1.1. Hat Güzergahının ve Trafo Merkezinin Arazi Kullanım Haritası Üzerinde Gösterimi

EİH güzergahı ve TM ekte yer alan 1/25.000 ölçekli topoğrafik harita1 ve arazi varlığı haritası2 üzerinde gösterilmiş olup, some noktalarının koordinatları ileriki bölümde UTM ED 50 (6 derecelik) ve Coğrafi (WGS 84) olarak verilmiştir. Projeye konu güzergâhın etüt, plan ve profil çalışmaları tamamlanmadığından dolayı hattın kesin güzergahı (yerleştirilecek direklerin arazideki yerleri) tam olarak belli değildir. Bu nedenle güzergâhtaki muhtemel değişiklikleri kapsayacak şekilde ÇED çalışmalarında değerlendirme yapılması amacıyla hattın sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere toplam 5 km’ lik alan inceleme alanı olarak seçilmiştir. Ayrıca EİH’ nın işletme öncesi, işletmesi ve işletme sonrasındaki çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin ayrıntılı olarak irdelenmesi amacıyla hattın sağından ve solundan 25 m olmak üzere 50 m' lik koridor proje etki alanı olarak seçilmiştir3.

II.1.2. Hat Güzergahının Yerleşim Alanlarına Mesafesi

İnceleme alanı içerisinde yer alan yerleşim birimleri, iletim hattına göre konumları ve mesafeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir4.

Tablo 1 İnceleme Alanı İçerisinde Yer Alan Yerleşimler ve Mesafeleri

İli İlçesi Köyü-Mah. Güzergâha Göre

Yönü Güzergâha Mesafesi (m)

Erzincan İliç Dostal KD 1.000

Erzincan İliç Kayacık B 1.970

Erzincan İliç Bağıştaş B 1.940

Erzincan Kemaliye Salihli KD 2.250 Erzincan Kemaliye Güldibi KD 1.970

Erzincan Kemaliye Dallıca KD 1.140

Erzincan Kemaliye Esertepe GB 490

Erzincan Kemaliye Yaka GB 1.000

Erzincan Kemaliye Kemaliye B 2.060

Erzincan Kemaliye Yeşilyamaç KD 2.080 Erzincan Kemaliye Toybelen GB 1.080

Erzincan Kemaliye Apçağa GB 2.380

Erzincan Kemaliye Ergü GB 580

Erzincan Kemaliye Kozlupınar GB 470

Erzincan Kemaliye Yeşilyurt GB 1.700

Erzincan Kemaliye Ocak GB 1.570

Erzincan Kemaliye Datluca B 570

Erzincan Kemaliye Boylu D 2.030

Erzincan Kemaliye Çit B 1.050

Malatya Arapgir Ormansırtı KD 720

Malatya Arapgir Çimen GB 1.220

1 Bkz. Ek 4 Topoğrafik Harita

2 Bkz. Ek 5 Arazi Varlığı Haritası

3 Bkz. Ek 4 Topoğrafik Harita ve Ek 5 Arazi Varlığı Haritası

4 Mesafeler Topoğrafik Harita üzerinden (kuş uçuşu) yaklaşık olarak ölçülmüştür.

7

İli İlçesi Köyü-Mah. Güzergâha Göre

Yönü Güzergâha Mesafesi (m)

Malatya Arapgir Çaybaşı KD 800

Elazığ Ağın Pulköy KD 2.470

Elazığ Ağın Bademli KD 1.300

Elazığ Ağın Samançay B 150

Elazığ Ağın Yenipayam B 520

Elazığ Ağın Demirçarık KB 1.070

Elazığ Ağın Kopuzlu GB 510

Elazığ Ağın Saraycık B 1.400

Elazığ Keban Denizli D 760

Elazığ Keban Bayındır B 1.200

Elazığ Keban Pınarlar G 1.530

Projeye konu güzergâhın etüt, plan ve profil çalışmaları tamamlanmadığından dolayı hattın kesin güzergahı (yerleştirilecek direklerin arazideki yerleri) tam olarak belli değildir. Bu nedenle güzergâhtaki muhtemel değişiklikleri kapsayacak şekilde ÇED çalışmalarında değerlendirme yapılması amacıyla hattın sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere toplam 5 km’ lik alan inceleme alanı olarak seçilmiştir.

Kesin güzergâh çalışmaları mevcut süreç içerisinde tamamlanmamış olduğundan yukarıda belirtilen yerleşim birimlerinin hat güzergâhına olan mesafeleri değişiklik gösterebilmektedir. Konumlar ve uzaklıklar topografik haritaya göre takribi olarak belirtilmiş olup, sadece konum belirlemeye yönelik bir bilgi niteliğindedir. Anılan mesafeler taahhüt değildir. Söz konusu mesafeler inceleme koridoru içerisinde direk yerlerinin kesinleşmesi durumunda ve teknik gerekçeler nedeniyle değişkenlik gösterecektir.

Ayrıca yerleşim birimleri tablosu oluşturulurken 1\25.000 ölçekli topoğrafik harita başta olmak üzere yerleşim birimlerinin yakınlık durumlarına göre uydu görüntülerinden yararlanılmıştır1.

II.1.3. Hat Güzergahı ve Trafo Merkezi ve Yakın Çevresinde Bulunan Tarım, Sanayi ve Koruma Alanlarının, Sağlık Koruma Bandı’ nın Harita Üzerinde Gösterilmesi ve Mesafelerin Belirtilmesi

Projeye konu hat güzergâhının sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere 5 km genişliğinde koridor proje inceleme alanı olarak seçilmiş ve bu alan içerisindeki arazilerin Büyük Toprak Grupları, Şimdiki Arazi Kullanımları ve Arazi kabiliyetleri (arazi sınıfları) ekte yer alan 1/25.000 ölçekli arazi varlığı haritasında ayrıntılı olarak verilmiştir2. Arazi varlığı haritası sayısal olarak Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ nden temin edilmiştir. Proje kapsamında inceleme alanı olarak belirlenen alanın içerisinde görülen şimdiki arazi kullanımları, büyük toprak grupları ve inceleme alanı içerisindeki yüzdeleri aşağıdaki şekilde verilmiştir.

1 Bkz. Ek 4 Topoğrafik Harita

2 Bkz. Ek 5 Arazi Varlığı Haritası

8

Şekil 3 Büyük Toprak Gruplarının İnceleme Alanı İçerisindeki Dağılımı

Güzergah dikkate alınarak belirlenen inceleme alanı içerisindeki büyük toprak gruplarının yüzdelik dağılımları aşağıda görülmektedir.

Şekil 4 Büyük Toprak Gruplarının İnceleme Alanı İçerisindeki Yüzdelik Dağılımı

9

Yukarıda yüzdelik dağılımları verilmiş olan büyük toprak gruplarının özellikleri aşağıda detaylı olarak verilmiştir.

Kahverengi Topraklar: Çeşitli ana maddelerden oluşan ABC profilli zonal topraklardır. Oluşumlarında kalsifikasyon rol oynar. Bu işlem sonucu profillerinde bol miktarda kalsiyum bulunur. Organik madde içeriği ortadır. Doğa bitki örtüsü kısa ve orta boylu ot ve çalılardır. Doğal drenajları iyidir.

Kırmızımsı Kahverengi Topraklar: Çeşitli ana maddeler üzerinde oluşur. Doğal bitki örtüsü, uzunca otlar ve çalılardır. Doğal drenajları iyidir.

Kolüvyal topraklar: Genellikle dik eğimlerin eteklerinde ve vadi ağızlarında yer alır. Yer çekimi, toprak kayması ve yan derelerle taşınarak biriken materyaller üzerinde oluşmuş (A) C profili genç topraklardır. Ayrıca özellikleri bakımından daha çok çevredeki yukarı arazi topraklarına benzerlerse de ana materyalde derecelenme ya hiç yok yada yetersizdir. Profilde, yağışın veya yüzey akışının yoğunluğuna ve eğim derecesine göre değişik parça büyüklüğünü içerir katlar görülür. Bu katlar alüvyal topraklarda olduğu gibi birbirine paralel durumda olmayıp düzensizdir. Tuzluluk ve sodiklik gibi sorunları yoktur.

Kahverengi Orman Toprağı: Bu topraklar yüksek kireç içeriğine sahip ana madde içerirler. Reaksiyonları kalevi bazen de nötrdür. Granüler veya yuvarlak köşeli blok yapıdadır. Çok az miktarda kil birikmesi olabilir.

Şekil 5 Şimdiki Arazi Kullanımlarının İnceleme Alanı İçerisindeki Dağılımı

10

Şekil 6 Şimdiki Arazi Kullanımlarının İnceleme Alanı İçerisindeki Yüzdelik Dağılımı

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü' nden sayısal olarak temin edilen arazi varlığı haritaları kullanılarak hazırlanan şimdiki arazi kullanım durumlarını gösterir haritalar ilerleyen bölümde ayrıntılı olarak verilmiştir.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, Yaban Hayatı Yerleştirme Sahaları, Ava Yasak Alanlar, Göl-Sulak Alanlar, Gölet-Baraj, Özel Avlaklar, Devlet Avlakları, Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanları ile ilgili değerlendirmeler ileriki bölümlerde detaylandırılmıştır.

II.1.4. Panoramik Fotoğraflar

EİH güzergâhı çeşitli some noktalarında ve kurulması planlanan Trafo Merkezi' nde çekilen fotoğraflar ekte verilmiştir1.

II.2. Hat Güzergahı ve Trafo Merkezi İçin Seçilen Yer ve Kullanılan