• Sonuç bulunamadı

Hat Güzergahı, Trafo Merkezi ve Yakın Çevresinde Yeraltı

Bölüm V.  Projenin Bölüm IV'te Tanımlanan Alan Üzerindeki Etkileri Ve

V. 1.5.2.4.  Depolanan Toprak Malzemenin

V.1.14.  Hat Güzergahı, Trafo Merkezi ve Yakın Çevresinde Yeraltı

Arkeolojik Kalıntılara, Korunması Gerekli Doğal Değerlere) Materyal Üzerindeki Etkilerinin Şiddeti Ve Yayılım Etkisinin Belirlenmesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı veri tabanı kullanılarak inceleme alanının sınırları içerisinden geçtiği il ve ilçeler için detaylı kültür varlığı araştırması Bölüm IV.2.8.9’ da verilmiştir.

Kültür varlıklarının alt türlerine bakıldığında; kültürel, doğal, dinsel, idari, sivil mimarlık örnekleri, endustri ve ticari, kalıntılar, mezarlar görülmektedir.

Projenin inşaat çalışmaları sırasında; tarihi ve kültürel herhangi bir kalıntıya rastlanması durumunda faaliyetlere ara verilerek ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ ne başvurulacak ve Müdürlüğün uygun görüşü doğrultusunda hareket edilecektir.

V.1.15. Arazinin Hazırlanmasından Başlayarak Ünitelerin Faaliyete Açılmasına Dek Sürdürülecek İşlerden, İnsan Sağlığı Ve Çevre İçin Riskli Ve Tehlikeli Olanlar

Projenin inşaat aşamasında ortaya çıkabilecek olan kazaların başında araç ve iş makinelerinin hareketinden kaynaklanabilecek kazalar gelmektedir. Bu kazalar özellikle malzemenin ekskavatör vasıtasıyla sökülmesi ve yeniden serilmesi esnasında görülmektedir. Bu kazalardaki risklerin en az düzeyde tutulabilmesi için araç ve iş makinelerinin ehliyetli operatörler tarafından kullanılması ve sahada çalışan diğer personelin çalışma esnasında araç ve iş makinelerine yaklaşmaması sağlanacaktır. Bu konuda personele gerekli eğitimler verilecek ve uyarılar yapılacaktır. Herhangi bir arıza anında yalnızca eğitimli ve ilgili personelin araç ve iş makinesine müdahale etmesi

110

sağlanacaktır. Herhangi bir kaza anında ise yaralılara gerekli ilkyardım müdahalesi yapılacak ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmaları sağlanacaktır.

Ayrıca projenin inşaat aşamasında araç ve iş makinelerinin hareketinden kaynaklanan bir trafik söz konusu olacaktır. Söz konusu trafik esnasında kaynaklanabilecek olası trafik kazalarını önlemek için araç sürücülerinin trafik kurallarına ve hız limitlerine uymaları sağlanacaktır. Trafik sırasında 18.10.1983 tarih ve 18195 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Kanunu kapsamında yayınlanan 16.06.1985 tarih ve 18786 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Projenin inşaat aşamasında ortaya çıkabilecek olan kazalardan bir tanesi de yangınlardır. Yangın konusunda alanda hassas davranılacak olup projenin inşaat aşamasında kesinlikle ateş yakılmayacak, çalışan işçiler sürekli kontrol edilecek ve uyarılacaktır. Yakın çevrede ortaya çıkabilecek herhangi bir yangına karşı, müdahale edebilecek en yakın itfaiye teşkilatı ve sağlık ocakları ile derhal iletişime geçilecektir.

Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler kapsamında yağmur, fırtına, tipi, gibi kötü hava koşullarında çalışmalara ara verilecektir.

Projenin inşaat aşamasında 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanun kapsamındaki mer’

i mevzuat hükümlerine uyulacaktır.

Ayrıca projenin tüm aşamalarında 25.02.2010 tarih ve 5-41 sayılı TEİAŞ İş Güvenliği Yönetmeliği’ nin aşağıda belirtilen maddelerine uyulacaktır.

 Madde 76.- Enerji iletim hatları üzerinde yapılacak tamirat ve izolatör değiştirilmesi gibi ekip çalışmalarında kazaya uğrayan kimsenin kurtarılması için gerekli indirme malzemesi ile ilk yardım malzemesi ekibin yanında bulunacaktır.

 Madde 77.- Tel çekiminde kullanılan çekme ve fren makinaları ile hareketli iletken topraklanacaktır.

 Madde 78.- Gergi altına alınmış iletkenlerin gergi yükü uygun şekilde kaldırılmadan kesme işlemi yapılmayacaktır.

 Madde 79.- Koruma teli çekimi sırasında hareket halindeki koruma teli tanburlarının en az 5 m’ lik emniyet mesafesinde eleman bulunmayacaktır.

 Madde 80.- Direk üzerine çıkmadan önce direğin her türlü gerilimden arındırıldığından emin olunacaktır. Direğe çıkan bir kimsede; emniyet kemeri, güvenlik ayakkabısı, baret vb. kişisel koruyucular ile takım torbası bulundurulacaktır. Direğin cinsine göre hazırlanmış tırmanma civataları, özel kanca ve merdiven gibi tırmanıcılarla direk donatılacaktır. Emniyet kemeri çalışma süresince düşmeyi önleyecek sağlam noktalara bağlanacaktır.

 Madde 81.- Malzeme ve aletler kesinlikle fırlatılmayacak tek dilli makaralı halat sistemi ile çıkarılıp indirilecektir. Küçük el aletleri (pense, tornavida, anahtarlar vb.) çalışanın kemerine takılmış takım torbasında taşınacaktır.

 Madde 82.- Bir direğe birden fazla kişinin çıkması çalışma için gerekli ise; aynı çıkış aksında birinci şahıs çıkmadan ikinci şahıs çıkmayacaktır.

 Madde 83.- Kaldırma ve taşıma araçlarının gerilim altında bulunan veya bulunmayan iletkenlerinin yakınında kullanılması ve hareket ettirilmesi esnasında bu araçların iletkenlere olan güvenlik mesafelerini ihlal veya temas etmemeleri için özel önlemler alınacaktır.

 Madde 84.- Çalışma sahasının sınırlandırılmasında cihazların boyutları, iş makine ve araçlarının manevra edebilmesi imkanları ve hatların kopması ihtimali göz önünde bulundurulacaktır.

 Madde 85.- Müşterek hatlar ve çok devreli hatlar üzerinde çalışırken,

111

hatlardan herhangi birinde enerji var ise gerilim altında çalışma hükümlerine uyulacaktır.

 Madde 86.- Tesisatın çok yakınındaki çalışma, elektrikle ilgili olmasa da önce çalışma müsaadesi alınacak ve tesisatın enerjisi kesilecektir. Enerjinin kesilmesi mümkün olmazsa AG tesisleri için Madde 51! deki OG ve YG tesisleri için Madde 62’ deki önlemler alındıktan sonra çalışmaya başlanacaktır.

 Madde 87.- Gerilim altındaki tesislerin yakınında elektrikle ilgili olmayan çalışmalarda alınacak önlemlerde; güvenlik mesafesine ve tesisatın karakteristiklerine uygun alet kullanılacaktır.

 Madde 88.- Tesisatın çok yakınında olmayan çalışmalarda tesisatın çalışılan yere uzaklığı güvenlik mesafesinde ise hatların gerilim dışı bırakılmasına gerek yoktur. (Bak Madde 7) Ancak, personelin güvenlik mesafesine doğrudan doğruya veya vasıtalı olarak yaklaşmasını önlemek için gerekli tüm önlemler alınacaktır.

 Madde 246.- TEİAŞ’ da, çalışanların ve işlerin güvenliğini sağlamak amacı ile gerekli koruyucu alet ve ekipman her işyerindeki ünite amirlerince sağlanacaktır.

 Madde 247.-Temin edilen koruyucu alet ve ekipmanların her an kullanılabilir durumda bulundurulması çalışanlarca sağlanacaktır.

 Madde 248.-Çalışanlar verilen kişisel koruyucuları ve iş güvenliği malzemelerini kullanmak zorundadır.

 Madde 249.-Kişisel koruyucular işe başlamadan önce mutlaka kontrol edilecektir. Uygun durumda bulunmayan koruyucular rapor edilerek yenisi ile değiştirilecektir.

 Madde 250.-Koruyucu alet ve ekipmanlar TSE, TSEK veya uluslararası standartlara uygun olacaklardır.

 Madde 251.-Baş korumasının gerektiği tüm yerlerde işin niteliğine uygun olarak, baret, kask, miğfer, başlık, saç fileleri veya şapkalardan biri tercih edilerek kullanılacaktır.

 Madde 252.- Işınlardan, ışıktan, ısıdan, parçacıklardan, tozdan, kardan ve tehlikeli ortamlardan gözü korumak amacı ile göze uygun kafes, gölgelik, maske veya gözlük mutlaka kullanılacaktır.

 Madde 253.- İnsan sağlığına zarar verebilecek gaz ve toz kaçaklarının bulunduğu yerlerde çalışacak olanlar, filtre edilmiş veya temiz hava vererek çalışma ortamı hazırlayan maskeler kullanacaklardır.

 Madde 254.- 80 desibelin üzerinde ses ve gürültü olan yerlerde çalışan kişi, kulaklarını koruması için kulaklık veya kulak tıkaçlarını mutlaka kullanacaktır.

 Madde 255.- Çalışma sırasında, çalışanlar, ellerini elektrik çarpmalarına, kaynak arklarına, ezilmelere, cisim batmalarına, ısıya, kimyasal maddelere, asitlere, bazlara vb. etkenlere karşı koruyan eldivenler kullanacaktır.

 Madde 256.- Elektrik bulunan veya bulunma ihtimali olan yerlerde gerilim kademelerine uygun olmak şartı ile izole eldiven kullanılacaktır.

 a) Kesici ve ayırıcıları açar veya kapatırken,

 b) Sigorta değiştirirken,

 c) Hata gerilim olup olmadığını kontrol ederken,

 d) Topraklama ve kısa devre yaparken,

 e) Laboratuar da yapılan gerilimli çalışmalarda,

 f) Bunların dışında, amirlerin ihtiyaç duyduğu veya çalışanın kullanılmasını istediği durumlarda mutlaka eldiven kullanılacaktır.

 g) Tek başına izole eldivenler ile enerjili yere kesinlikle temas edilmeyecektir.

 Madde 257.- İzole eldivenlerin bakım ve kontrolü;

 a) Eldivenler sık sık (Her eldivenin alındığı firmaca belirlenen şekilde) temizlenecektir,

112

 b) Yağ ile eldivenlerin teması önlenecektir,

 c) Eldivenlerde kaçak olup olmadığı uygun test metodu ile kontrol edilecektir,

 d) Kauçuk eldivenler kesici cisimlerle temas ettirilmeyeceklerdir,

 e) Çalışanlar eldiven kullanırken eldivene zarar verecek yüzük takmayacaklardır,

 f) İzole eldivenler pudralanarak lastik torba içinde saklanacaktır.

 Madde 258.- Yüksek yerlerde yapılan (Direk, kule, iskele vb.) çalışmalarda düşmeye karşı amaca uygun emniyet kemeri kullanılacaktır.

 Madde 259.- Ağır ve yuvarlanabilen malzemenin kaldırılıp taşındığı, sivri cisim batmalarının olduğu yerlerde mekanik iş ayakkabısı,

 Asit, baz ve benzeri kimyasal maddelerle çalışılan yerlerde lastik ve benzeri, maddeden yapılmış ayakkabı,

 Elektrik çarpmalarının olabileceği yerlerde, tabanı veya tamamı izole ayakkabı,

Sulu zeminlerde yapılacak çalışmalarda çizme kullanılacaktır.

 Madde 260.- Vücudun dış etkenlere karşı korunması için çalışma sırasında ceket, pantolon, iş tulumu veya iş elbiseleri giyilecektir.

 Bu koruyucularda aranan özellikler aşağıdaki gibidir;

 a) Yanma ve parlama tehlikesi bulunan yerlerde; ateşe ve ısıya dayanıklı, alev almayan,

 b) Kimyasal maddelerle ve akü odalarındaki çalışmalarda aside ve kimyasal maddelere dayanıklı önlük, ceket, pantolon veya tulum,

 c) Elektrik tesis, işletme, bakım, onarım işleri ve atölyelerde çalışan personel işlerine uygun giyineceklerdir.

 Madde 261.- Yüksek gerilimde elektrik manevrası sırasında diğer koruyucularla beraber kişinin toprağa geçiş direncini arttırmak için izole halı veya tabure kullanılacaktır.

 Madde 262.- Direk veya bina üstünde çalışırken kullandıkları aletleri düzenli bir şekilde taşıyan alet torbası kullanılacaktır.

 Madde 263.- OG ve YG de devreyi açıp kapatan kesme ve ayırma işlemi yapan cihazların manevrasında el ile kumanda edilmesi ihtiyacı oluştuğunda veya topraklama işleminin yapılmasında uzunluğu yerine göre değişen izole stanka kullanılmalıdır.

 Madde 264.- OG Tesislerinde bulunan sigortaların değiştirilme işleminde sigorta değiştirme pensi kullanılmalıdır.

 Madde 265.- OG ve YG’ de, teçhizatın ayırıcı bıçaklarında, sigorta kontaklarında veya benzer yerlerde gerilimin olup olmadığı gerilim dedektörüyle kontrol edilmelidir.

 Madde 266.- OG ve YG deki çalışmalarda çalışma bölgesini güvenlik altına almak için mutlaka topraklama ve kısa devre teçhizatı kullanılmalıdır.

 a) Topraklama ve kısa devreyi yaparken iletken kısımlara çıplak elle dokunulmayacaktır.

 b) Topraklama ve kısa devre işlemi yapılırken önce toprak teması sağlanır. Daha sonra sırası ile her fazda kısa devre işlemi yapılacaktır.

 c) Koruma topraklamasının iletken kesiti en az 16mm2 olmak üzere kullanılan yerin kısa devre akımını taşıyacak kesitte olacaktır.

 d) Topraklama ve kısa devre donanımının kıskaçları (Klips) amaca uygun kullanılacaktır (iletkenler için mandal tipi veya vidalı, bara için vidalı tip).

 e) Topraklama ve kısa devre donanımları eksiz, fleksibil (esnek ve çok telli) olup üzeri şeffaf izolasyonla kaplanmış olacaktır.

 Madde 267.- OG ve YG E.İ.Hatlarında gerilim olup olmadığı mutlaka hat tüfeği ile kontrol edilmelidir.

 Madde 268.- Çalışma alanındaki güvenlik sınırı, boyalı, fosforlu ya da yansıtmalı bez veya plastik çalışma alanı uyarı bantları ile belirtilecektir.

113

 Madde 269.- Kazan türü, kapalı ve nemli ortamlarda çalışan kişilerin kullandıkları el aletlerindeki (breyz, matkap vb.) olası elektrik kaçağı durumunda çarpılınmaması için mutlaka güvenlik trafosu kullanılmalıdır.

Projeye konu faaliyetler süresince; 2872 Sayılı (5491 Değişik) Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılmış yönetmeliklere uyulacaktır.

V.1.16. Taşkın Önleme Ve Drenaj İle İlgili İşlemler (09.09.2006 Tarih Ve 26284