• Sonuç bulunamadı

OLAY KOMUTA MERKEZİ - OLAY KOMUTANI ve YARDIMCISI

BÖLÜM 2 MÜDAHALE ORGANİZASYONU

2.5 OLAY KOMUTA MERKEZİ

2.5.1 OLAY KOMUTA MERKEZİ - OLAY KOMUTANI ve YARDIMCISI

Kuruluşu:

Olay Komutanı : BELEDİYE BAŞKANI

Olay Komutan Yrd. : TEKNİK BAŞKAN YARDIMCISI

Afet Öncesi Görevleri:

 Beylikdüzü Belediyesi AYM tarafından yürütülen “Afet ve Acil Durum Müdahale Planı” ve bu planda Olay Komuta Sistemi (OKS) ile görev verilen tüm birimlerin kendilerine ait “Acil Eylem Planları ve/veya Uygulama Prosedürlerin hazırlanması sağlar.

 Planlarda belirtilen “Yıllık İş Planları” çerçevesinde tüm planların güncelleştirilmesini ve tatbikatlar ile geliştirilmesini sağlar.

 Beylikdüzü Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı çerçevesinde ihtiyaç duyulan konularla gerekli hazırlıkların, koordinasyonun, çalışmaların, sözleşmelerin ve protokollerin yapılmasını sağlar.

Görev ve Sorumluluklar:

 Afet yönetimi ve acil durum operasyonlarından birinci derecede sorumludur.

 Gerektiğinde Afet ve Acil Durum Müdahale Planı’nı başlatır, uygulatır, güncelleştirir ve koordinasyon ile gerekli denetimleri sağlar.

 Afet ve Acil Durum Müdahale Planı’nın uygulanması aşamasında görevlendirilen kurum ve kuruluşların personelinin ve diğer görevlilerin güvenliğini sağlar.

 Olay komutanı olarak kendisi veya yardımcısı binada değil veya binaya ulaşamadı ise, bu planı uygulamaya koymakla yükümlü kişi tarafından o an görevde olan olay komutan yardımcısı veya Beylikdüzü Belediyesi AYM’deki en sorumlu kişisi yetkili kılınır.

 Bir tehlike durumunda Olay Komuta Merkezi tarafından (Beylikdüzü Belediyesi AYM) tahliyeye veya seyrekleştirmeye karar verilir.

 Afet ve acil durum yönetimi için kendine bağlı birim sorumlularını belirler, bu birimler koordine edilir ve denetlenir.

 Mevcut ve ihtiyaç duyulan kaynakları belirler ve ilgili servisleri/grupları/ekipleri yönlendirir.  Alınan bilgiler doğrultusunda, ek kaynakların temin edilmesi sağlanır ve öncelikli birimler

saptanarak dağıtımın yapılması sağlanır.

 Afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken tüm afet ve acil durum yönetimi çalışmalarını koordine eder, denetler ve gerekli organizasyonları planlar.

 Afet öncesi, anı ve sonrasında İstanbul ve çevre illerdeki diğer kurum ve kuruluşlar ile birlikte yukarıdaki görevlerin ne şekilde yerine getirileceğine dair gerekli tüm planları ve hazırlıkları yapar ve/veya yaptırır.

Başlangıç:

 Afet anında her nerede olunursa olunsun, herhangi bir çağrı beklemeden mevcut durum Beylikdüzü Belediyesi AYM İrtibat ve/veya Haberleşme Hizmetler Grubuna bildirilir.

 Dışarıdaysa mevcut durum hakkında bilgi verildikten hemen sonra kişisel güvenlik, sağlık ve haberleşme araç ve gereçleri ile birlikte derhal olayı izlemek ve yönetmek üzere Beylikdüzü Belediyesi AYM‘ye gelinir.

 Beylikdüzü Belediyesi AYM’deyse lojistikten gerekli olan donanım, araç, gereç ve malzemeler temin edilir.

 Beylikdüzü Belediyesi AYM çevredeki can ve mal kaybı ile birlikte hizmet/iş sürekliliğine yönelik riskler değerlendirilir.

56  Varsa kendini tanıtan görev yeleği giyilir ve/veya masa veya yakaya görev ve ismi açık bir

şekilde gösteren bir isimlik konur veya bulunulan yere bir poster asılır.  İlgili birim ve kişilerden olaya ilişkin ilk bilgi ve brifingler alınır.

 Afetin veya acil durumun boyutuna ve karakterine göre kendi “Acil Eylem Planları ve/veya Uygulama Prosedürleri devreye sokulur.

 Tehlikelere özgü olarak hazırlanmış Afet ve Acil Durum Müdahale Planındaki standart operasyon prosedürleri uygulanır ve/veya uygulattırılır.

 Planlara göre Servis Amirlerine ulaşmaya çalışılır ve bu ekiplerin durumunu belirleyen bir yoklama ve gerekiyorsa ilk yardım, triaj, vb. raporları hazırlanarak ilgililere (Başkan, Başkan Yardımcısı, Beylikdüzü Belediyesi AYM çalışanlarının ailelerine) ulaştırılır.

 Afet sonrasında her servisin/grubun/ekibin en az bir temsilcisinin Beylikdüzü Belediyesi AYM’de bulunması sağlanır veya eldeki personele ve planlara göre bir görev dağılımı yapılır.  Afet sonrası Beylikdüzü Belediyesi AYM’deki servislerde görevli her grup ve ekip temsilcisinin kendi kurumuyla temasa geçerek görevlerini yerine getirebileceğinden emin olunur.

 Afet bölgelerinden gelen bilgiler ilgililere iletilir, değerlendirilir ve ihtiyaç analizleri yapılır. Görev hedeflerini ve bu hedeflerin yerine getirilebileceği zamanlamayı da içeren bir eylem planı geliştirilir ve iletişimi sağlanır.

 Planlara göre afet bölgesine sevk edilecek araç, gereç malzeme belirlenir ve ekipler ile kurumlar arası koordinasyon sağlanır.

 Gerekiyorsa ve planda varsa karşılıklı yardımlaşma protokolleri devreye sokularak, çevre il veya kurum ve kuruluşlardan ihtiyaçların temini yoluna gidilir.

 Gerekirse Beylikdüzü Belediyesi AYM’de ve/veya afet bölgesinde görevlendirilmek üzere eldeki insan kaynağına göre ekiplere personel tahsis edilir ve görevlendirmeleri yapılır.

 Gerektiği şekilde servisler harekete geçirilir (Örneğin, görevlendirmeler için EK-4.8 formu doldurulur). Yedek veya alternatif olacak biri de belirlenir.

Operasyonel Görevleri:

 Öncelikle bu konudaki görev ve sorumluluklar dâhilinde İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (İstanbul AFAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü (AKOM), Beylikdüzü Kaymakamlığı, Beylikdüzü İlçe Emniyet Müdürlüğü, yerel ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların il ve ilçe sınırlarında yaptıkları çalışmalar takip edilir; gerektiğinde ilçe dâhilindeki çalışmalarda başarı sağlanabilmesi için bu ekipler ile işbirliği yapılır ve ilgili birimler görevlendirilerek gelen bilgiler doğrultusunda koordinasyon sağlanır.

 Binada o anda görevde olan personele görevleri paylaştırılarak küçük de olsa bir Olay Komuta Sistemi kurulur ve faaliyete geçirilir.

 Beylikdüzü Belediyesi AYM olay komuta için uygun değilse; yeni bir Olay Komuta Merkezi kurulur. Seçilen yerin olayın karmaşasından, mevcut ve olası tehlikelerden uzak olması gerekir. Arazide kurulacak seyyar Olay Komuta Merkezi ise mümkünse olay mahallini görmesi sağlanır.

 Personel, araç ve gereç gibi mevcut ve gerekli kaynaklar belirlenir ve bu kaynaklara ihtiyaç duyulan bölümler saptanır.

 Acil telefon zincirleri devreye sokularak Beylikdüzü Belediyesi AYM’nin gerekli olan sürekli ve geçici personeli göreve çağrılır.

 Gelen personel kontrol edilir ve gerektiği gibi genişletilen Olay Komuta Sistemi içinde en uygun şekilde görevlendirilir.

 Sürekli durum gözlenip, genel durum değerlendirilir.

 Üst birimlere rapor verilir ve gerektiğinde izin ve olurları alınır.

 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürüne, gelen talepler doğrultusunda kamuoyunu aydınlatabilmesi için, sürekli ve periyodik olarak bilgi aktarılır.

57  Planın ve verilen direktiflerin yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesi için Servis Amirleri

ve Hizmet Grubu Ana Çözüm Ortakları denetlenir.

 Personelin aksi belirtilmedikçe görev yerinden ayrılmayıp görevine devam etmesi sağlanır.  Binada bulunmak zorunda olanlar için barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri konusunda

gerekli organizasyonlar yapılır.

 Tüm personel ve gönüllüler için 3 vardiya çalışılacak şekilde düzenli dinlenme araları verilir.  Olay Komuta Yardımcısı devreye sokulur (her bir saat için Olay Komuta Merkezi dışında 5-10

dakika ara verilerek). Personele yeteri kadar dinlenme imkânı verilerek görevde sağlıklı ve sürekli bir şekilde çalışılması sağlanır.

 Mevcut Afet ve Acil Durum Müdahale Planının başarı olup olmadığı belirlenir ve gerektiğinde plan acil ihtiyaçlara göre revize edilir.

Belgeleme:

 Acil durum veya afetin gidişatına yönelik gerekli tüm raporlar ve belgeler temin edilir.  Afet veya Acil Durum ile ilgili kendi ve alt birimlerin tüm

 Alınan haber ve mesajlar

 Yapılan eylemleri ve işlemler

 Kararların alınması ve uygulanması

 Talepleri, kayıt altına alınır.

 Tüm raporlar referans verilerek dosyalanır. Önemli:

Kayıtın son hali, olay sonrasında ve daha sakin bir dönemde net ve açık bir şekilde yeniden yazılabilir ancak tüm orijinal kayıt ve notlar da saklanmalıdır çünkü bu kayıtlar ve notlar olası yasal işlemlerde resmi belge niteliği taşıyabilmektedir.

Mevcut Durum (Harita/Plan):

 Büyük kazalar, kapatılan yollar, malzeme miktarı vb. konusundaki bilgiler, tüm alanı gösteren harita kullanılarak kaydettirilir.

Bitiş:

 Afet sonrası artık gerekli olmayan birimlerin, bölümlerin faaliyetlerinin durdurulması için yetki kullanılır.

 İstanbul Valiliği (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü), Beylikdüzü Kaymakamlığı ve kendi talimatlarımız ile tüm müdahale süreci tamamen sonlandırılabilir. Eğer arama ve kurtarma ekipleri ile itfaiye ekipleri veya diğer kuruluşlar ‘Olay Yerini Boşalt’ komutu verirse bir şey yapmadan önce il ve bölgesel organizasyonlarla temasa geçilir.

 İşler sonlandırılmadan tamamlanmamış herhangi bir iş olup olmadığından emin olunur.  Sağlam durumda olan tüm araç ve gerecin lojistik birimlerine dönmesi sağlanır.

 Kayıt alma durdurulur ve eldeki formlar doldurup tamamlanır. Tüm birimlerin raporları ve diğer belgelerin tamamlandığından ve Bilgi Yönetimi Değerlendirme ve İzleme Hizmet Grubuna ulaştırıldığından emin olunur.

58