• Sonuç bulunamadı

OLAY KOMUTA MERKEZİ - GÜVENLİK SORUMLUSU

BÖLÜM 2 MÜDAHALE ORGANİZASYONU

2.5 OLAY KOMUTA MERKEZİ

2.5.4 OLAY KOMUTA MERKEZİ - GÜVENLİK SORUMLUSU

Kuruluşu:

Güvenlik Sorumlusu : Destek Hizmetleri Müdürlüğü (Güvenlik Amiri) Ana Çözüm Ortağı : Güvenlik Hizmetleri Bürosu

Görev ve Sorumluluklar:

 Beylikdüzü Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı Olay Komuta Sistemi içindeki görevleri için Güvenlik Sorumlusu Operasyon Planını hazırlar, dener ve sürekli olarak güncel tutar.

 Olay komutanı ile devamlı iletişim halinde bulunur ve emniyetini sağlar.  Beylikdüzü Belediyesi Afet Yönetim Merkezi ile yakın işbirliği içinde bulunur.

 Belediye Birimlerinin ve Afet Yönetim Merkezi’nin asayiş ve güvenliği için gerekli tüm tedbirleri alır.

 Belediye Birimlerine ve Afet Yönetim Merkezi’ne ziyaretçi girişlerini düzenler.  Belediye Birimlerine ve Afet Yönetim Merkezi’ne giriş ve çıkışlarını kontrol eder.  Belediye Birimlerine ve Afet Yönetim Merkezi’nin iç ve dış emniyetini sağlar.  Duruma göre kapıları ve ana girişleri kilitler.

 Yasak bölgelere yetkisiz kişilerin girmesini önler.  Şüpheli kişileri izler ve güvenlik kuvvetlerine bildirir

 Binaya gelecek araçları park ve bekleme şeklinde yönlendirilmesini sağlar.  Güvenlik personelinin gerekli emniyet tedbirlerini aldıklarından emin olur.

 Ambulans, Hastaneler, İtfaiye, Polis vb. gibi kuruluşların telefon numaralarını hazır bulundurur.

 Afet sonrası yağma, gasp ve hırsızlık olayları için gereken emniyet tedbirlerini alır veya aldırır.

 Tahliye için personele rehberlik eder ve panikleri önlemeye çalışır. Başlangıç:

 AYM tarafından acil durum ilan edilir.

 Afetin veya acil durumun boyutuna ve karakterine göre “Beylikdüzü Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı”na göre haberleşme zincirini başlatır.

 Afet anında her nerede olunursa olunsun, herhangi bir çağrı beklemeden mevcut durum Olay Komutanı ile birlikte Beylikdüzü Belediyesi AYM’ de bildirilir.

 Dışarıdaysa durumu hakkında bilgi verildikten hemen sonra kişisel güvenlik, sağlık ve haberleşme araç ve gereçleri ile birlikte derhal Beylikdüzü Belediyesi AYM’ye gelinir ve Kaynak Yönetimi Hizmet Grubuna kayıt olunur.

 Beylikdüzü Belediyesi AYM’deyse lojistikten gerekli olan donanım, araç, gereç ve malzemeleri temin edilir.

 Varsa kendini tanıtan görev yeleği giyilir ve/veya masa veya yakaya görev ve ismi açık bir şekilde gösteren bir isimlik konur veya bulunulan yere bir poster asılır.

 İlgili birim ve kişilerden olaya ilişkin ilk bilgiler alınır.

 Afetin veya acil durumun boyutuna ve karakterine göre kendi “Acil Eylem Planları ve/veya Uygulama Prosedürleri devreye sokulur.

 AYM ve çevredeki can ve mal kaybı ile birlikte hizmet/iş sürekliliğine yönelik riskleri tanımlar.

 Olay Komutanı/Yardımcısı ile ilgili birim ve kişilerden olaya ilişkin ilk direktifleri alır.  Tehlikelere özgü olarak hazırlanmış Afet ve Acil Durum Müdahale Planı’ndaki standart

operasyon prosedürlerini uygular.

Tüm bilgileri ve istenen raporları olayın kronolojik olarak belgelenebilmesi için doküman haline getirir.  Belediye Birimlerine ve AYM girişlerinde kimlik kontrolü yapar.

65 Operasyonel Görevler:

 Öncelikle bu birimin görev ve sorumlulukları dâhilinde İstanbul Valiliği (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (İstanbul AFAD)), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü (AKOM)), Beylikdüzü Kaymakamlığı, Beylikdüzü İlçe Emniyet Müdürlüğü, yerel ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların il ve ilçe sınırlarında yaptıkları çalışmalar takip edilip Olay Komutanına düzenli olarak rapor edilir; gerektiğinde ilçe dâhilindeki çalışmalarda başarı sağlanabilmesi için Olay Komutanı’nın onayı alınarak bu ekipler ile işbirliği yapılır.  Gerektiğinde telefon zinciri devreye sokularak ekipte yer alan personele ulaşılır ve bu ekiplerin

görev yerlerine ulaşabilmesi için ilgili birimler ile temasa geçilir.  Binanın güvenliğini sağlar.

 Ziyaretçi girişlerini düzenler.

 Yasak bölgelere yetkisiz kişilerin girmesini önler.

 Trafik ve Güvenlik Hizmet Grubu AÇO’su ile birlikte Ambulans giriş çıkış noktalarını belirler.  Güvenliği olmayan bölgelere girilmez işaretlerini yerleştirir.

 İdaresindeki güvenlik görevlilerinin belirlediği tehlikeli ve güvensiz durumları Olay Komutanına bildirir.

 Sevk ve idaresindeki personelin, vardiya ve nöbet listesini hazırlar.

 Güvenlik amaçlı olarak tatbikatları, egzersizleri ve acil müdahaleyi gözleyip belgeler.  Güvenlik personelinin gerekli emniyet tedbirlerini aldıklarından emin olur.

 Olay Komuta Merkezine ait telefon zinciri listesini bulundurur.

 Ambulans, Hastaneler, İtfaiye, Polis vb. gibi kuruluşların telefonlarını hazır bulundurur.  Kendisinden sonra görevi alacak kişiye durum raporu verir.

 Afet sonrası yağma, gasp ve hırsızlık olayları için gereken emniyet tedbirlerini alır veya aldırır.  Kapı trafiğinin açık olmasını sağlar ve yönetir.

 Güvenlik personelinin teçhizatlarının tam ve çalışır olmasını sağlar.

 Tahliye anında ve gerektiğinde AYM’de “İlk Kurtarılacak Belgeler”i güvenceye alır. Belgeleme:

 Acil durum veya afetin gidişatına yönelik gerekli tüm raporlar ve belgeler temin edilir.  Afet veya Acil Durum ile ilgili kendi ve alt birimlerin tüm

 Alınan haber ve mesajlar

 Yapılan eylemleri ve işlemler

 Kararların alınması ve uygulanması

 Talepleri, kayıt altına alınır.

 Tüm raporlar referans verilerek dosyalanır. Önemli:

Kayıtın son hali, olay sonrasında ve daha sakin bir dönemde net ve açık bir şekilde yeniden yazılabilir ancak tüm orijinal kayıt ve notlar da saklanmalıdır çünkü bu kayıtlar ve notlar olası yasal işlemlerde resmi belge niteliği taşıyabilmektedir.

İlgili formlar:

 İhbar Bilgi Formu (Ek-4.2) Bitiş:

 Olay komutanı emri ile olayın sona erdiği tüm çalışan personele bildirilir. Personelin tüm acil durum faaliyetleri kısa bir süre içinde sona erdirilir.

 Kullanılabilir durumdaki diğer kurum ve kuruluşlardan ödünç alınan tüm araç, gereç ve malzemeler ilgili birimlere ve/veya lojistik sorumlusuna tutanak ile teslim edilir.

66  Afet veya acil durum ile ilgili kronolojik kayıt alma işlemleri durdurulur. Gerekli formlar doldurularak afet ve acil durum boyunca alınan tüm kayıtlar, rapor ve belgeler, Bilgi Yönetimi Değerlendirme ve İzleme Hizmet Grubuna teslim edilir.

 Dışarıdan çalıştırılan personelin işi bıraktığı puantaj tutan (zamanlama yapan) Beylikdüzü Belediyesi AYM’deki Finans ve İdari İşler Servisindeki görevliye gidilerek rapor edilmesi sağlanır.

 Beylikdüzü Belediyesi AYM ve değişik olay yerlerindeki görevli kurum ve kuruluşlardan oluşturulan ekiplerde çalışan görevli ve/veya gönüllü personel kurumlarına geri gönderilir ve/veya Beylikdüzü Belediyesi AYM ile ilişkileri kesilir.

 Her ekip olay ile ilgili genel bir rapor ve istatistiki bilgi hazırlar. Mevcut plan ve uygulama yönergeleri yaşanan tecrübeye göre değerlendirip geliştirilmesine yönelik öneriler ile birlikte rapor Beylikdüzü Belediyesi AYM’deki Bilgi Yönetimi Değerlendirme ve İzleme Hizmet Grubuna teslim edilir.

 Teslim edilmeyen her türlü demirbaş araç, gereç ve malzemenin sayımı ve kontrolü yapılarak göreve hazır hale getirilir. Araç gereç ve malzeme durumu Beylikdüzü Belediyesi AYM’deki Lojistik ve Bakım Servisinin ilgili Grubuna rapor edilir.

 Acil durum sonrası sahada çalışan ekiplerinin, kullandıkları araç gereçleri kontrol eder, hasara uğrayanlar varsa, olay yerinden ayrılmadan önce bir tutanakla kayda alır ve raporla birlikte bağlı bulunduğu amirine iletir (Ek-4.59).

Unutmayın: Sizin için tehlikeli olabilecek hiç bir hareket yapmayın. Telsizle çağrınızda/mesajınıza

cevap alamıyorsanız, mesajınız karşı taraftan/tarafça duyulmamış/anlaşılmamış demektir. Diğer mesajları dikkatle dinleyerek (tüm telsiz konuşmalarına kulak vererek/dikkatle dinleyerek) mesajınızı tekrar edin.

67