• Sonuç bulunamadı

Okuma Parçası: Tecvid ve Kıraat Kitaplarına Neden İhtiyaç Duyumuştur?

Belgede KUR AN OKUMA ve TECVİD I (sayfa 60-69)

Anahtar Kavramlar

2- Kur’ân’da Allah’ın Birliğine Önemle Vurgu Yapan Bazı Âyetler

1.4. Okuma Parçası: Tecvid ve Kıraat Kitaplarına Neden İhtiyaç Duyumuştur?

Kur’ân-ı Kerim, kendine has özel okuyuş şekilleri olan kutsal bir kitaptır. Bu okuyuş şekilleri hem Kur’ân metninde hem de hadislerde açıklığa kavuşturulmuş bir husustur. Bu özelliklerin yer aldığı en önemli referans, Kur’ân’ın yavaş yavaş tane tane okunması gerektiğini açıklayan ve iki farklı surede gündeme getirilen “tertîl” ayetleridir.63 Hadis-i şeriflerde ise

50 Rasulullah’ın, Kur’ân’ı Cebrail’in kendisine okuduğu şekilde tilavet ettiği64, harfleri mahreçlerinden tek tek çıkartarak okuduğu, medleri uzattığı, kıraatinde sesini güzelleştirdiği, ayet sonlarında vakıf yaparak durduğu belirtilmiştir.65 Ayrıca Rasulullah’ın (sav), Übey b. Kab (ö. 21/642) gibi bazı sahabilere; “Bana Allah, sana Kur’ân’ı okutmamı emretti.”66 diyerek Kur’ân’ın nasıl okunacağını sahabenin inisiyatifine bırakmaması, özel olarak yetiştirdiği bazı sahabeleri Kur’ân öğretimi işinde kendine yardımcı olarak istihdam etmesi gibi hususlar da Kur’ân’ın isteyenin istediği gibi okuyabileceği bir metin olmadığının ve okunuş şekillerinin Allah ve Peygamber (sav) tarafından belirlendiğinin açık delillerindendir.

Kur’ân’ın lafzının korunması ve “Kur’ân’ı tertîl ile (açık açık, tane tane) oku!” (ve rettili’l-Kur’âne tertîlâ)67 ayetinin bir gereği olarak İslam uleması Kur’ân-ı Kerim’in tecvidli okunuşunun farz olduğu68 görüşünü ortaya koymuşlardır. Nitekim Hz. Ali’ye (ö. 40/661) tertîl ayetinin anlamı sorulduğunda; “Tertîl, harfleri tecvidli okumak ve vakıfları bilmektir.”69 cevabını vermiştir. Ayetteki tertîlin, Kur’ân-ı Kerim’i yavaş yavaş, harf harf, tane tane, “dinleyenin okunan ayetlerdeki harfleri sayabileceği”70 bir şekilde ve manasını düşünerek okumak olduğu belirtilmiştir.

İbnü’l-Cezerî, meşhur Mukaddime adlı manzum eserinde Kur’ân-ı Kerim’in Allah tarafından tecvidli bir şekilde indirildiğini, tecvid ilmini öğrenmenin bir zorunluluk yani farz olduğunu ve Kur’ân’ı tecvidli okumayanın günahkar olacağını belirtmiştir.71 “Kurrâ ayeti”72 olarak bilinen “Allâh'ın Kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır için gizli ve açık harcayanlar, asla batmayacak bir ticaret umarlar.”73 mealindeki ayette özel olarak vurgulanan “Allâh'ın Kitabını okuyanlar…” ifadesi, müminin dilinin ibadeti74 olan Kur’ân tilâvetinin gelişi güzel olmayıp kendine has usullerinin olduğunu hatırlatır niteliktedir.

Diğer taraftan İslam uleması, Müslüman çocukların Kur’ân-ı Kerim eğitim-öğretim sürecinden geçirilmesinin farz-ı kifaye olduğunu vurgulamışlardır. Bazılarına göre Kur’ân’ın ezberlenmesi de aynı hükümde bir sorumluluktur. Bu görüşü savunanlara göre Kur’ân-ı Kerim’in herhangi bir tebdil ve tahrife maruz kalmaması için onu ezbere bilenlerin sayısı (her beldede) tevatür sayısından az olmamalıdır. Bu sayı daima korunmalıdır. Şayet bu sayı korunursa diğer Müslümanlardan sorumluluk kalkar, korunmazsa tüm Müslümanlar bundan sorumlu olurlar.75 Bazılarına göre ise Kur’ân’ın ezberlenmesi İslam toplumuna farz-ı kifayeden de öte “vacip” hükmünde76 bir sorumluluk gerektirmektedir. Bir kısım

64 Müslim, Salât, 148.

65 Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân, 29, 30; Ebû Davud, Vitr, 20; Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 23; Ahmed b. Hanbel, VI, 302.

66 Buhârî, (Bâbu Tefsîri Sûreti Lem Yekün, Tefsir, 98, Menâkıbu’l-Ensâr, 16; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 39, Fedâilu’s-Sahâbe, 23; Tirmizî, Menâkıb, 33, 65; Ahmed b. Hanbel, III, 130, 185.

67 Müzzemmil, 73/4.

68 Arapçada bu durum genelde “vücûb ifade eden emir”, şeklinde ifade edilmiştir. bkz. Mahmud Mustafa, Abdülğafur, “et-Tecvîd”, el-Mevsû‘atü’l-İslâmiyye el-‘Âmme, (ed. Muhammed Hamdi Zakzûk), Kahire, 2001, s. 347.

69 “ فوقولا ةفرعمو فورحلا ديوجت ليترتلا ” İbnü’l-Cezerî, en-Neşr fi’l-Kırââti’l-‘Aşr, I, 209; Çetin, “Tecvîd”, DİA, XL, 253.

70 Beydâvî, Tefsir, V, 405.

71 İbnü’l-Cezerî’nin Mukaddime’sinde konu şu şekilde anlatılmaktadır:

مِثآ َنآرقلا ح ِِّحَصُي ْمَل ْنَم ٌم ِزلا ٌمْتَح ِديوْجَّتلاب ُذْخَلْا َو

لاَص َو اَنْيَلِإ ُهْنِم اذكهو لا َزْنَأ ُهل ْلْا ِهِب هنَ ِلْ

72 Taberî, Câmi‘u’l-Beyân, XXII, 132, 133; Zemaşhşerî, Keşşâf, ilgili ayet; İbnü’l-Cevzî, Ebu’l-Ferec Abdurrahman b. Ali, Zâdu’l-Mesîr fî İlm’t-Tefsîr, el-Mektebu’l-İslâmî, Beyrut, 1404, VI, 486.

73 Fatır, 35/29.

74 Râzî, Fahreddin,Mefâtîhu’l-Ğayb, Dâru’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, Beyrut, 2000, XXVI, 20.

75 Kaynaklarda bu görüş İmam Cüveynî’ye (ö. 478/1085) atfedilir. Ayrıca bkz. Zerkeşî, Bedruddin Muhammed b.

Behâdır, el-Burhân fî ‘Ulûmi’l-Kur’ân, (tah. Muhammed Ebu’l-Fadl İbrahim), Dâru’l-Marife, Beyrut, 1391, I, 456; Suyûtî, İtkân, I, 264; Dimyâtî, Ahmed b. Muhammed, İthâfu Fudelâi’l-Beşer fî’l-Kırââti’l-Erba‘i ‘Aşer, (nşr. Abdülhamid Ahmed Hanefi), Mısır, ts., s. 5; ayrıca bkz. Adıgüzel, Mehmet, “Kur’ân Öğrenim ve Öğretiminin Önemi ve Ezberleme Teknikleri ”, Ekev Akademi Dergisi, c. 3, sayı: 1, Ankara, 2001, s. 179.

76 Zerkeşî, Burhân, I, 456; ; Çimen, Hafızlık Tarihi, s. 14.

51 alime göre yeni kuşaklara Kur’ân’ın öğretilmesinin yanı sıra muhtelif “kırâatların” öğretilmesi de farz-ı kifaye hükmünde77 bir sorumluluk olarak görülmüştür.

Kur’ân eğitimi, genelde Müslüman birey, toplum ve devletlerde; özelde de Osmanlı Devleti’nde çocuk yaşlardaki vatandaşlara yönelik olarak eğitim sistemi içerisinde en fazla öncelik verilen bir alan olagelmiştir. Bu nedenle Sıbyan Mekteplerinin programları “Kur’ân etrafında toplanan program” 78 olarak nitelendirilmiştir. Tarihi süreçte Kur’ân eğitiminin sürdürüldüğü kurumlar için Mekteb, Mekteb-i SMekteb-ibyan, Dâru’l-Küttâb, Dâru’l-Kur’ân, Küttâb79, Medresetü’l-Kur’ân80 ve Dâru’l-Kurrâ81 gibi isimler kullanılmıştır. Bu kurumlarda tecvid ilminin öğretilmesi, Kur’ân eğitiminin öncelikleri arasında yer almıştır.

Kur’ân eğitiminin bu derece önemli görüldüğü İslam toplumlarında Kur’ân’ın güzel okunmasını sağlamaya yönelik olarak çok sayıda kitabın kaleme alınması doğaldır. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak yazılan eserlerin başında tecvid (ve kıraat) kitapları yer almıştır. İslam’ın en önemli kaynağı olan Kur’ân-ı Kerim’in doğru bir şekilde nasıl okunacağı konusu ulemanın en öncelikli meseleleri arasında yer aldığından, bu alanda önemli çabalar ortaya konulmuştur.

Tecvid ilminin ileri aşamasını oluşturan kıraat ilmiyle ilgili eserlerin çok erken dönemde ortaya çıktığını söyleyenlere göre ilk kıraat kitabı, İbn Ya‘mer (ö. 89/708) tarafından Vâsıt’ta kaleme alınan el-Kırâe’dir. İkinci eser ise Ebû Said Ebân b. Tağlib el-Cerîrî’in (ö. 141/758) Kitâbu’l-Kırâât82 adlı çalışmasıdır.83 İlk tecvid kitabı ise dördüncü asırda Musa b. Yahya el-Hakânî el-Bağdâdî (ö. 325/937) tarafından yazılmıştır.84 Her ne kadar kıraat kitaplarına göre tecvid kitaplarının yazımı daha sonraki dönemlere rastlasa da bu durum “Tecvid ilminin teşekkülünün geç dönemlere rastladığını göstermez.

Çünkü Kur’ân tecvid kurallarıyla birlikte öğretile gelmiş, kıraat tedrisinin de ilk basamağını teşkil etmiştir.”85

77 Dimyâtî, İthâf, s. 5. Pâlûvî de kırâatların bilinmesinin farz-ı kifaye olduğunu söylemiştir (Pâlûvî, Hamid b.

Abdülfettah, Zübdetü’l-‘İrfân fî Vucûhi’l-Kur’ân, Hilal Yayınları, Ankara, ts., s. 3).

78 Baltacı, Cahid, XV-XVI. Yüzyıllarda Osmanlı Medreseleri, İfav Yayınları, İstanbul, 2005, I, 77. Ayrıca bkz. Kara, İsmail – Birinci, Ali, Bir Eğitim Tasavvuru Olarak Mahalle Sıbyan Mektepleri, İstanbul, 2005, s. 12 vd. ; Uğuş, Mikail, Recâî Mehmed Efendi Sıbyan Mektebi Sebili ve Çeşmesi, İlim Yayma Vakfı Yayınları, İstanbul, 2013, s.

18-19.

79 Çağrıcı, “Kur’an Kursu”, XXVI, 423. Ayrıca bkz. Acuner, Yusuf v. dğr., “Akademisyenler ve…”, s. 59.

80 Atay, Hüseyin, Osmanlılarda Yüksek Din Eğitimi, Dergah Yayınları, İstanbul, 1983, s. 34.

81 Sakoğlu, Necdet, Osmanlı Eğitim Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul, 1991, s. 30; Yakupoğlu, Osmanlı Medrese Eğitimi, s. 28.

82 İbn Nedîm, Fihrist, s. 308; Çetin, “Tecvid”, DİA, XL, 254.

83 Bazılarına göre kıraat ilmini ilk defa ortaya koyan kişi Ebu Ömer Hafs b. Ömer ed-Düri, ilk kıraat kitabı yazarı ise yukarıda adı geçen müelliflere göre daha sonra yaşamış olan ve Kitâbu'l-Kırâât adlı kitabın müellifi Ebû Ubeyd Kasım b. Sellâm’dır (ö. 224/828). Bkz. Kâdî, Abdüfettah, el-Büdûrü’z-Zâhire fi’l-Kırââti’l-‘Aşri’l-Mütevâtire – el-Kırââtü’ş-Şâzze ve Tevcîhuhâ lin Lüğati’l-‘Arab, Dârü’l-Küttâbi’l-‘Arabî, Beyrut, 1981, s. 7;

Çetin, Abdurrahman, “Kiraat ve Tecvid…”, s. 310.

84 İbnü'I·Cezerî, Ğâyetü’n-Nihâye fî Tabakâti’l-Kurrâ, (nşr. Bergstraesser), 1932, II, 321; Kâtib Çelebî, Hacı Halife, Keşfu’z-Zunûn, I, 353; Kannevcî, Sadîk b. Hasan, Ebcedü’l-‘Ulûm, (tah. Abdülcebbâr Zekkâr), Dâru’l-Kütübi’l-‘İlmiyye, Beyrut, 1978, II, 144.

85 Çetin, “Tecvid”, DİA, XL, 254.

52

Uygulamalar

5)

ِساَّنلا ِِّب َرِب ُذوُعَأ ْلُق

cümlesindeki tecvid uygulamaları hakkında bilgi veriniz.

Çözüm:

g)

ُذوُعَأ ْلُق

Ayn harfinde medd-i tabii

h)

ِِّب َرِب

Râ kalın, bâ harfinde idğam-ı misleyn bila ğunne.

i)

ِساَّنلا

el takısı ve nûn’da idğam-ı şemsiyye maa’l-ğunne, durulduğunda ise medd-i arız

6)

ِساَّنلا ِهَلِإ ِساَّنلا ِكِلَم

cümlesindeki tecvid uygulamaları hakkında bilgi veriniz.

Çözüm:

a)

ِساَّنلا ِكِلَم

el takısı ve nûn’da idğam-ı şemsiyye maa’l-ğunne, durulduğunda ise medd-i arız

b)

ِهَلِإ

lâm harfinde medd-i tabiî durulduğunda ise medd-i arız.

c)

ِساَّنلا

el takısı ve nûn’da idğam-ı şemsiyye maa’l-ğunne, durulduğunda ise medd-i arız.

53

Uygulama Soruları

1. Aşağıdaki bölümlerden hangisi Yasin suresi 2. sayfada yer almamaktadır?

k)

اَن ْز َّزَعَف اَمُهوُبَّذَكَف ِنْيَنْثا ُمِهْيَلِإ اَنْلَس ْرَأ ْذِإ

l)

اَنُلْثِم ٌرَ َب َّلاِإ ْمُتْنَأ ا َم اوُلاَق

m)

َنوُل فاَغ ْمُهَف ْمُهُؤاَبَآ َر ذْنُأ اَم اًم ْوَق َر ذْنُت ل

n)

َنوُلَس ْرُم ْمُكْيَلِإ اَّنِإ اوُلاَقَف ٍثِلاَثِب

o)

ْمُت ْرِِّكُذ ْنِئَأ ْمُكَعَم ْمُك ُرِئاَط اوُلاَق

3. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde halk mahreci harfi yer almamaktadır?

k) ح l) خ.

m) م

n) ع o) غ

4. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde şefeteyn mahreci harfi yer almaktadır?

k) ب

l) ت m) ح n) ق o) ك

54 Bu Bölümde Ne Öğrendik Özeti

Tashîh-i hurûf, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden ve ezberden güzel okuyabilmeyi öğreten en güzel metottur. Bu bölümde bunu gerçekleştirmek amacıyla uygulamalı olarak namaz surelerinin okunmasına Nâs suresiyle başlanmıştır.

Yâsin-i Şerif’in 2. sayfası ezberden, Abese suresinin ise yüzünden okunması yapıldı.

Harflerin mahreçleri üzerinde duruldu. Allah’ın birliğinin delilleri ayetlerle ortaya konulmaya çalışıldı. Son olarak da tecvide dair kaynaklara duyulan ihtiyaçtan söz edildi.

55

Bölüm Soruları

1. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde hayşum mehrecinden çıkan harf doğru verilmiştir?

a) ح

b) Nun-u muhfat تافخم نون c) و

d) ق e) ل

2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde şefeteyn mahreci harfi yer almamaktadır?

a) ب

b) ت

c) م d) ف e) و

3. “Tertîl, harfleri tecvidli okumak ve vakıfları bilmektir.” sözü kime aittir?

a) İbnü’l-Cezerî b) Sibeveyhî c) Hz. Ebu Bekir d) Hz. Ali e) İbn Abbas

4. ْرَ َع َةَعْبَس ِفو ُرُحْلا ُج ِرَاخَم şeklindeki tarif hangi alime aittir?

a) İbn Düreyd

b) Mekkî b. Ebî Tâlib c) Halil b. Ahmed d) İbnü’l-Cezerî e) Sibeveyhî

5. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde lisan mahreci harfi yer almaktadır?

a) ب b) ح c) ف d) و

e) ك

6. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde halk mahreci harfi yer almaktadır?

56 a) ت

b) ط c) ض

d) غ

e) ل

7. Aşağıdaki bölümlerden hangisi Yasin suresi 2. sayfada yer almamaktadır?

a) يِن َرَطَف يِذَّلا ُدُبْعَأ َلا َيِل اَم َو

b) بْيَغْلا ب َنَمْح َّرلا َي شَخ َو َرْك ذلا َعَبَّتا نَم ُر ذْنُت اَمَّن إ c) اَنُلْثِم ٌرَ َب َّلاِإ ْمُتْنَأ اَم اوُلاَق

d) ْمُت ْرِِّكُذ ْنِئَأ ْمُكَعَم ْمُك ُرِئاَط اوُلاَق e) ًةَهِلَآ ِهِنوُد ْن ِم ُذ ِخَّتَأَأ

8. Aşağıdaki bölümlerden hangisi Yasin suresi 2. sayfada yer almamaktadır?

a) ِنوُذِقْنُي َلا َو اًئْيَش ْمُهُتَعاَفَش يِِّنَع ِنْغُت َلا b) َنوُدَتْهُم ْمُه َو ا ًرْجَأ ْمُكُلَأْسَي َلا ْنَم اوُعِبَّتا c) ٍِّرُضِب ُنَمْح َّرلا ِنْد ِرُي ْنِإ

d) اوُمَّدَق اَم ُبُتْكَن َو ىَت ْوَمْلا ي يْحُن ُنْحَن اَّن إ e) اَنُلْثِم ٌرَ َب َّلاِإ ْمُتْنَأ اَم اوُلاَق

9. aşağıdaki ayetlerden hangisi Allah’ın birliğini ispat sadedinde kullanılmamıştır?

f) ُمي ٖح َّرلا ُن ٰمْح َّرلا َوُه َّلاِا َه ٰلِا َلا ٌد ِحا َو ٌه ٰلِا ْمُكُهـٰلِا َو g) ُموُّيَقْلا ُّیَحْلا َوُه َّلاِا َهٰلِا َلا ُ ه َاللَّ

h) ُمي ٖكَحْلا ُزي ٖزَعْلا َوُه َّلاِا َه ٰلِا َلا

i) ِطْسِقْلاِب اًمِئاَق ِمْلِعْلا اوُلوُا َو ُةَكِئٰلَمْلا َو َوُه َّلاِا َهٰلِا َلا ُهَّنَا ُ هاللَّ َدِهَش j) َنو ُن مْؤُي َلَ ْمُه ْر ذْنُت ْمَل ْمَأ ْمُهَت ْرَذْنَأَأ ْم هْيَلَع ٌءا َوَس َو

10. مِثآ َنآرقلا ح ِِّحَصُي ْمَل ْنَم ٌم ِزلا ٌمْتَح ِديوْجَّتلاب ُذْخَلْا َو şeklindeki tarif hangi alime aittir?

a) İbnü’l-Cezerî b) Sibeveyhî c) İbn Kuteybe d) Mekkî b. Ebî Tâlib e) İbn Mücahid

57

Cevaplar

1) b, 2) b, 3) d, 4) d, 5) e, 6) d, 7) b, 8) d, 9) e, 10) a

58

Belgede KUR AN OKUMA ve TECVİD I (sayfa 60-69)