• Sonuç bulunamadı

Okul Öncesi Eğitimde Öğretmenin Rolü ve Öğretmen Aile İletişimi

II. BÖLÜM

2.5. Okul Öncesi Eğitimde İletişim

2.5.2. Okul Öncesi Eğitimde Öğretmenin Rolü ve Öğretmen Aile İletişimi

Eğitim ve öğretimi en iyi seviye de vermek ile sorumlu olan kişiler yani öğretmenler, vermiş oldukları eğitimden keyif duymalıdırlar, eğitim kurumu içerisinde oluşabilecek olan olumsuz davranışlar ve tutumlara karşı önlem alabilme katsayılarının yüksek olması ve süreci yönetebilmeleri gerekmektedir, öğretmenlerin kurum içerisinde ya da kurum dışarısında tüm kişiler ile iletişim seviyelerinin en üst düzeyde olması

gerekmektedir, karşılaşabilecekleri her türlü olumsuzluğa anında müdahale edebilmelidirler ayrıca eğitim gören bütün çocukların aileleri ile de gerekli tüm paylaşımları sağlamaları gerekmektedir. Bu kapsam da öğretmenlerin sorumlulukları tartışılamaz derecede yüksektir (Özabacı ve Acat, 2005:213).

Çocukların öğretim hayatına hazırlanması ve gelişimlerinin daha iyi olabilmesi adına verilen okul öncesi eğitim içerisinde görevli olan öğretmenler aslında çocukların eğitim hayatının en önemli dönemini oluşturduklarını unutmamalı ve verecekleri eğitimin çocukların bütün hayatlarını etkileyeceği bilincinde olmaları gerekmektedir. Bu eğitim döneminde göreli olan öğretmen yalnızca öğrenciye değil ailelerine karşıda birtakım sorumluluklar altına girmelidir. Eğitimi bütün literatürlerin sonuçları kapsamında incelediğimizde kesin suretle okulda verilen eğitim olarak kısıtlamamalıyız. Eğitim öğrencinin yaşamı boyunca her alanda verilmeli ve bu verilen eğitim her öğrenci adına farklı aşamalardan oluşmalıdır. Bu konuda en önemli görev yine öğretmenlerimize düşmektedir. Öğretmenler ne kadar geniş kapsamlı bilgi birikimine sahip ise eğitim verdikleri çocukların ve ailelerin gelişimi de o derece önemli olacaktır (Avcı ve diğ, 2000:52; Karakaş, 2002:39; Ömeroğlu, 1992:5).

Öğretmenler açısından görev tanımlamaları yapıldığı takdirde üzerlerine düşen en önemli görev olarak karşımıza eğitim verdikleri öğrencilerin aileleri ile gerçekleştirilecek olan iletişim olduğu sonucuna ulaşmaktayız. Bu iletişim faaliyetlerinin iyi seviyeler de gerçekleştirilmesi öğrencinin okula adapte olmasında ve geleceğe yararlı yetişmesi açısından oldukça önemlidir. Öğretmenlerin öğrencilerin aileleri ile kuracakları etkili iletişimler sayesinde bilgi paylaşımı sağlanacak ve her iki tarafın gelişmesine katkı sağlanırken en önemli katkı öğrencilere sağlanmış olacaktır (Seplocha, 2004:96).

İnsanlar arasında güçlü ve önemli derecede bir bağ kurulabilmesi açısından o kadar iyi derecede iletişimin sağlanması gerekmektedir. Tüm insanlar arasında iletişimin önemi vurgulandığı gibi aynı şekilde öğretmenler ve öğrencilerinin aileleri ile kurulacak olan iletişimde bir o kadar önemli bir seviyeye sahiptir. İnsanlar arasında kurulacak olan iletişimin önemi gelişim sağlamak ve devamlılık arz etmesi bakımından önem taşımaktadır. Bu iletişim kavramının sağlanması ile insanlar kendilerinin eksik olan

yönlerini belirleyebilecek ve gelişim sağlayabileceklerdir (Aral ve diğ, 2000:171; Güngör 2001:319; Özgüven, 2001:18-19).

İletişim kuramayan insanların literatürlerce gerçekleştirilen tanımlamaları içerisinde çoğunlukla kendi içlerine kapanık ve güven hissetmeyen kişiler olarak tanımlanmaktadırlar. Bunun tam tersi olarak düzgün bir iletişim becerisine sahip olan insanların ise olayları daha iyi kavrayabildiği ve çözüm üretebildiklerinden bahsedilmektedir. İnsanlar arasında kurulan iletişimin düzgün olabilmesinin en önemli sebebi iletişim kurulan kişiler arasında fikir birliğinin yaratılmasından geçmektedir. Ulaşılmak istenen fikir ve amaç belirsiz bir şekilde iletişim kurulmaya çalışıldığında konu alakasız yerlere gidebilmekte ve ulaşılmak istenen sonuca layığı ile ulaşılamamaktadır (Bilen, 2004:39-40).

Okulda öğrencilere eğitim vermekle sorumlu olan öğretmenlerin öğrencilerin aileleri ile kuracakları iletişimin etkili olabilmesi için düzenli ve planlı bir sürecin takip edilmesi gerekmektedir (Aral ve diğ., 2000:171). Öğretmenlerin öğrencilerin aileleri ile etkili bir iletişim kurmaları çocukların gelişimlerinin en iyi şekilde yönetilebilmesini sağladığından dolayı oldukça önemlidir. Farklı kaynakların daha önceden yapmış oldukları çalışmalar incelendiğinde ortak sonuçlara ulaşıldığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar; öğretmenin yalnızca öğrenciler ile değil de öğrenciler ile aynı görevi paylaştıkları diğer öğretmenler ve öğrencilerin aileleri ile de etkin bir iletişim kurmaları gerekliliği belirtilmiştir. Ayrıca iletişim kabiliyeti yüksek olan öğretmen aynı zamanda oluşabilecek olan olumsuzluklara karşı da en etkili çözümü en hızlı şekilde üretebilmesi gerekmektedir (Kuru,2000; Karakaş, 2002:39).

Öğrencilerin okul öncesi eğitim aldıkları dönemler de ve ilköğretim çağlarında kendilerine rol model edindikleri kişilerin öğretmenleri ya da aileleri olduğu yapılan çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Bu kapsamda ailelerin ve öğretmenlerin kendi tutum ve davranışlarına çocuklara örnek olduklarından dolayı dikkat etmeleri gerekmektedir (Akbaba ve Samancı, 2004:1431).

Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca en etkili bir şekild gelişimlerinin sağlanması açısından en iyi şekilde planlama yapılması ve bu konu hakkında öğretmenler tarafından ailelerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konunun sağlanmasında en önemli yöntem öğretmen ile aile arasında birebir iletişimin kurulması ile sağlanabilmektedir. Okul öncesi eğitim vermekle yükümlü olan öğretmenler her çocuğun gelişimini en üst seviyeye taşımak için birbirinden farklı metotlar uygulaması ve bu metotları da aileleri ile paylaşmaları gerekmektedir. Bu paylaşılan bilgiler öğrencinin kendi benliğini oluşturuncaya kadar etkili bir biçimde sürdürülmesi de öğretmen tarafından takip edilmelidir. Öğretmenler çocukların gelişimleri için planladıkları eğitim ve öğretim planlamalarını aileler ile eksiksiz olarak paylaşmaları en iyi yol olacaktır (Decker ve Decker, 2005:359; Jackman, 2005:18; Essa, 2003:67).

Okul öncesi eğitimden sorumlu olan öğretmenlerin öğrencilerin aileleri ile kurdukları iletişim içerisinde daha çok ortak amaç doğrultusunda yapılması gereken işlemlerin paylaşılmasıdır. Tamamen öğrencilerin gelişimi amacı ile gerçekleştirilen bu iletişim ile çocukların ne kadar önemli oldukları her iki taraf tarafından da belirtilmelidir. Öğretmenlerin aileler ile kuracakları iletişimler de aileler akıllarına takılan bütün her şeyi çocuklarının öğretmenleri ile paylaşmalı ve bunun için çözüm üretilmesini istemelidir. Öğretmenler de bu istekler karşısından ellerinden gelenin fazlasını ortaya koymalı fakat bu durumu ailelere de belirterek ortak hareket edilmesini sağlamalıdırlar. Öğretmenler ayrıca aileleri aşağıda belirtilen hususlar da teşvik etmelidirler;

 Ailelere çocuğun okulda daha iyi olması için duyduğu isteği ifade etmeli,

 Okul ve sınıf programlarına ailelerin ilgilerini arttırmak için aileleri teşvik etmeli,  Çocukların eğitimleri ve öğrenmeleri için yardımcı olacak yolları önermeli,  Okul programlarını anlatmalı,

 Okul projeleri ve toplantıları hakkında bilgi vermeli,

 Disiplin hakkındaki düşüncelerini ifade etmelidir (Kostelnik ve diğ, 2004:212; Aksoy:2001: 361; Morrison, 2002:370).

Okul öncesi eğitim kurumları içerisinde öğrencilerin gelişimlerinin tüm aşamalarından sorumlu olan öğretmenlerin öğrencilerin aileleri ile kurdukları iletişim

sayesinde güven ortamı yakalanabilecek ve çocukların gelişimine en önemli katkının sağlanması karşılıklı görüşlerin bildirilmesi doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Bu anlatılan tüm gelişimin doğru bir şekilde planlanabilmesi okula eğitim almaya gelen her çocuğa gelecek nesillerde ülkenin çeşitli alanlarında hizmet verecek büyük kişilermiş gibi davranma konusunda kendisini eğitmiş öğretmenlerden geçmektedir. Öğretmenlerin bu bilinç üzerine aileler ile kuracakları tüm iletişimleri kendilerinde saklı tutmaları ve farklı aileler ile paylaşmamaları karşılıklı oluşacak olan güvenin daha da katlanmasına sebep olacaktır (Aksoy, 2001:361).

Benzer Belgeler